Dog.bg Форуми : За Вегетарианството

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (13 Страници) +
  • « Първа
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

За Вегетарианството

#221 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 12 November 2008 - 08:24 PM

Цитат

Но относно метаболизма и ние, както и кучетата, усвояваме много по-добре и пълноценно животинските протеини, а растителните са с ниска биологична стойност и ни се отразяват точно като на тях - зле за черен дроб и отделителна с-ма.

Стана ми интересно това - повече инфо и източници  ?
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#222 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 November 2008 - 08:41 PM

Например:
Метаболизъм на белтъчините
Пускала съм и още в темите за хранене, по принцип ако потърсиш protein metabolism все на това ще попаднеш. Имам купища линкове, но този обяснява достатъчно.
Усвояемостта зависи от съдържанието на незаменими аминокиселини, които и за нас, и за кучетата, са едни и същи - 22 на брой (това по спомени), за котките има още една незаменима - таурин.
Тъпото на растенията, които съдържат всички незаменими е, че заедно с това съдържат трипсин инхибитори - вещества, които блокират активирането на необходимите за усвояването на протеините ензими. Те тва е истински канцерогенно - да приемаш протеин с блокировка на разграждането.
кикита, честно, не искам да се заяждам, но големи глупости са това за ситостта, за мъченето на стомаха, за морфините... Ако ти е интересно, мога по-подробно да обясня защо при теб се е получило така, защо при мен - не, кога човек е сит и кога гладен, но ще излезем от темата.

#223 Потребителят е офлайн   кикита Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 12 November 2008 - 09:11 PM

Миленче няма смисъл.Не че не ми е интересно,но аз общо взето не съм станала вегетариянка,защото искам да ям полезна храна,ами от чисто морални подбуди.Вследствие на драстичната промяна на здравето ми започнах да разпитвам и отидох при диетолог и останах с ококорени очи,когато ми каза,че това е печеливша форма и за здравето ми.Иначе вегетариянството според мен си е абсолютно психическо "разтройство",т.е. не мисля,че предците ми или кръвната ми група или каквото и да било от тези неща,които се споменаха са вярни.За мен е важно само,че не плащам за убийства на животни.
Не знам до колко са вярни нещата,които написах и за морфина и за ситостта.Знам ги от хора занимаващи се с това-лекари и диетолози и реших,че мога да им вярвам,но като гледам никой нищо не знае,само догадки си правят всички(дори учените).За мен е важно,че се чувствам много по-добре и най-важното,спя спокойно.

#224 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 November 2008 - 09:12 PM

Значи, поправям се:
от 22 аминокиселини незаменими са:
8 за хората; 10 за кучетата; 11 за котките.

кикита, това вече е друго изказване. Моралният аргумент е достатъчно силен, не е нужно да се подкрепя с несъществуващи неща.
Това с кръвните групи е само една от многото глупости, поносимост към храни е съвсем друго нещо.
И все пак за добре чувстващите се вегетарианци на фона на това, което знам. Гледам, че сте на по 20 г., все млади хора. Трябва да знаете, че младият организъм е способен много по-пълноценно да усвоява всякакви вещества. Друго става по-късно, затова идеята ми е една единствена - внимавайте дали си доставяте всичко необходимо, дали не поемате твърде много алкалоиди и не приличайте на религиозни фанатици. Вегетарианското хранене не е невъзможно, но е трудно.

#225 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 12 November 2008 - 09:12 PM

Цитат

Например:
Метаболизъм на белтъчините
Пускала съм и още в темите за хранене, по принцип ако потърсиш protein metabolism все на това ще попаднеш. Имам купища линкове, но този обяснява достатъчно.
Усвояемостта зависи от съдържанието на незаменими аминокиселини, които и за нас, и за кучетата, са едни и същи - 22 на брой (това по спомени), за котките има още една незаменима - таурин.
Интересно е.Ще потърся как е при приматите.
За да стане по-забъркано.
шегичка дее. :blink:Но ще потърся все пак
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#226 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 November 2008 - 09:36 PM

Виж, като се замислиш е много логично.
Протеините са нужни на тялото за да гради себе си - клетки, тъкани, органи. Колкото по-близък е по състав една храна до състава на собственото тяло, толкова тя е по-усвояема. Точно затова хищниците имат супер проста, а тревопасните - супер сложна храносмилателна система. Ние сме по средата.

#227 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 18 November 2008 - 11:19 PM

Тема за все още непопулярните в България, но широко използвани по целия свят заместители на месото сейтан и темпех. За който не знае какво точно представляват:

Качена снимка
Сейтан е заместител на месото във вегетарианското хранене, който се прави от глутеново тесто, при правенето на което след дълго плакнене се премахва нишестето и се изолира лепкавия свързващ агент - глутен. Лесно (но доста бавно) може да се направи в домашни условия, без някакви специални съставки. Най-лесно може да се направи със специално глутеново брашно, което продават по диетичните магазинчета, но иначе може да се направи от обикновено пшеничено брашно и вода.
http://www.vrg.org/r...es/vjseitan.htm
http://www.seitangou...tanseitan-e.asp
http://vegetarian.ab...HowToSeitan.htm

Качена снимка
Темпех е основен източник на протеини в Индонезия от няколко хиляди години, това е продукт, направен от сурови накиснати соеви зърна, които се оставят да ферментират и се заквасват с помощта на гъбaта Rhizopus (на английски закваската се нарича tempeh starter). Тя свързва ферментиралите соеви зърна в пита, която е изключително богата на протеини. За съжаление темпех не може да се направи без специалната закваска, която може да се купи само от някои специализирани магазини в София.
http://www.tempeh.info/
http://www.toomanych...ives/001785.php

Взето от друг форум.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#228 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 18 November 2008 - 11:28 PM

http://plovdivmedia.com/1283.html
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.

#229 Потребителят е офлайн   insomnia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 19 November 2008 - 06:55 AM

Може и да не е точно това, но преди години майка ми беше взела по препоръка на приятелка някакъв заместител на месото на соева основа. Тогава още живеехме заедно и тя готвеше. Много бях въодушевена, заради моралното облекчение да не ям нещо, което е било живо, ама като го опитах туй нещо и ми се изби всякакво въодушевление. Адски гадно ми се видя. Имаше няква допирателна с месо на вкус, ама някак му липсва нещо важно - нещо като спагети без сос или Найтуиш без Таря  ;) Та реакцията ми беше "Изхвърли тоя боклук!", тя на няколко пъти опита да го поднася под различна форма с лъжата, че е месо, ама не мина. След време призна, че и на нея не и харесва. Все пак явно има хора, на които харесва , ама не рискувайте с големи количества докато не знаете дали сте от тях.
User's Signature

It is true that Pitbulls grab and hold on. But what they most often grab and refuse to let go of is your heart, not your arm.

#230 Потребителят е офлайн   tedinceto_96 Икона

• *Фен*
  • PipPipPip

Публикувано: 19 November 2008 - 02:19 PM

Месото си е месо и нищо не може да го замести.Това е в природата на животните (в това число и на човека). :blink:

#231 Потребителят е офлайн   pami Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 November 2008 - 04:13 PM

не ям месо от 8 годишна сега съм на 32 и не съм ползвала никакви заместители.не знам вкуса на пържолата но бъдете сигурни че и без пържола и кюфтета се живее.

#232 Потребителят е офлайн   meri_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 November 2008 - 05:38 PM

Според мен, който иска да бъде вегетарианец, а който не иска да не бъде.Не разбирам защо спорите ? :huh:

#233 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 November 2008 - 06:37 AM

Глутенът е растителен протеин - нискоусвояем, все повече хора имат непоносимост към него. Точно за него си говорим как причинява бъбречни проблеми у нашите любимци. Може да ядете Глутен, ако сте сигурни, че нямате непоносимост.
Соята пък ... соята си е отрова, не яжте соеви продукти. Единствено ферментацията (нито топлинна обработка, нито нищо) обезврежда донякъде токсините в нея, но доколко... съвременните соеви продукти не са ферментирали.
Соята Абстрахирайте се от правописните грешки, инфото е вярно.
За съжаление няма растителни протеини, способни да заменят животинските. Няма и растителни източници на В12.
Попрочетох за приматите. За тях няма незаминими аминокисилени, могат да си синтезират всички сами, за разлика от нас. Ареалът им на живот са тропиците, за разлика от нас. Въпреки това в естествената им диета има малки количества животински протеин от насекоми и ларви, без който в плен спират да се размножават. Горилите и шимпанзетата понякога ядат дребни животни.
Какво може да ни каже диетата на горилите?

#234 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 24 November 2008 - 06:42 PM

Малко офф:
как се яде пържола - в леглото, увита с хартия  ;D
User's Signature

#235 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Упражнението за мозъка е мисълта
  • Икона

Публикувано: 30 November 2008 - 10:33 PM

След като гледах филма "Земляни" (имаше някъде нагоре в постовете линк към него (тук пак) желанието ми за каквото и да е било месо секна (не, че го обичах особено). Както казват някои пушачи - спрях да пуша (при мен - ям месо) от раз. Без проблем. Въздействието на филма върху мен беше такова, че колкото и аргументи да се изтъкват ЗА полезността от месото, ще оставам глуха за тях.

Няма нищо лошо в това да се яде, както и да не се яде месо. Лошото е другаде. Лошото е, че ние се отдалечаваме от природата и от нейните закони. Лошото е, че сме прекалени егоисти. Лошото е, че рядко се замисляме и поглеждаме от позиция, която е различна от тази "На мен да ми е добре". Нямам предвид, че трябва да се откажем от технологичния прогрес, но можем да живеем в хармония с всичко край нас.

Например животните, отглеждани за храна, яйца, мляко, ТРЯБВА да са отглеждани свободно. Но не ааради това, че тяхното месо е по-здравословно и т.н., а заради това, че те също имат право на нормален живот, такъв, за какъвто ги е създала природата (или поне възможно най-близко до него).

Но човек не се замисля за това. Човек е свикнал да има всичко, което пожелае, всичко да служи единствено и само за негово удоволствие, за неговото благоденствие.

И всички ние, които ядем и които не ядем месо, имаме вина за действителността в кланици, "ферми" и т.н. Защото не ни пука особено - нали не виждаме какво става, съвестта ни е чиста - не сме ние онези, които се държим зверски, не сме ние онези, които убиваме. Да. Но заради нас убиват. И няма лошо в това, че ядем месо. Има лошо в това, че не се интересуваме как се гледат и убиват животните, че не ни пука.

Ситуацията е подобна донякъде на тази  ТУК - ловците гледат само от собствената си позиция - те искат удоволствието, те полагат "грижи" за дивеча. И хората, които ядат месо, също гледат от своята позиция - те искат удоволствието от вкуса на месото, но не смятат, че са виновни по някакъв начин за състоянието на животните, отглеждани за целта. Нали се гледат, за да бъдат изядени в крайна сметка - иначе не биха и съществували. 
User's Signature

#236 Потребителят е офлайн   dora7511 Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Interests:Фитнес,йога, източна литература,здравословен начин на живот...кучета и котки:)

Публикувано: 03 June 2010 - 09:16 PM

http://www.zemianaza...es/252#more-252
User's Signature

Качена снимка

#237 Потребителят е офлайн   Katt Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 June 2010 - 12:42 AM

http://www.vbox7.com/play:d843e34a надявам се,че не е показвано вече в темата.Много интересно клипче.
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

#238 Потребителят е офлайн   emilvr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:строителство , техника, ядене и пиене .

Публикувано: 26 June 2010 - 06:27 AM

За мен смисълът на живота е в угаждането на стомахът .
Месото ми е необходомо така както и бирата за всяко живо същество .

Дори когато погледна кокошка я виждам като шишчета , а свинчето - като вратна пържола.

Естествено към месото на животни приятели , любимци изпитвам отвращение .

За човек работещ физическа работа , ако не ям месо - трябва да ям през нах 2 часа , иначе ми пада захарта , и отмалявам рязко .
При още по- тежка работа , съм добавял и по 2-3 шоколада на ден и пак губя по 2 кг тегло на месец .
за 6м изгубих 15кг живо тегло , без месо щях да съм умрял .
Просто секи си има различен метаболизъм и двиг. режим , и организма ясно си иска каквото му трябва така,
че оправдавам и вегетарианците , стига агресивно да не налагат мнението си и на други, и да не спасяват планетете , Марс , и други светове .
Относно морала яденето на месо е морално , дали ще го изядеш ти , или червейте и бактерийте , то и без това ще умре , така че все тая . :ab_041:
Емотиконът е озъбване , не усмивка . :md_064:

#239 Потребителят е офлайн   alexy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 June 2010 - 09:25 AM

Показване на мнениетоdanny, в 12 April 2006 - 01:44 PM, написа:

Аз пък знам един народ, в който не виреят вегетарианци. Откакто ги има та до ден днешен. И за огромно дивене на докторите - сърдечните заболявания и инфарктите сред тях са по-малко, отколкото сред цивилизованите европейци и американци да речем. За ескимосите говоря. ;)

А колко беше средната продължителност на живота при ескимосите? :ab_041: Не ме разбирайте погрешно,аз не обичам крайностите.Нищо крайно не е "хубаво".Баланса му е майката и в храненето и в начина на живот и в мисленето.Не съм привърженик нито на вегетарианците нито на тези които ядат предимно месо.Не обичам тлъсти пържоли нито пък обелени краставици и ябълки,щото видите ли били пълни с нитрати.Ами с какво да са пълни като азотните съединения са жизненоважни и основни за изграждането на растенията.Както и да е.Кучетата могат и така и така.Пълно е по селските дворове с кучета вегитарианци и е явно че могат и така.Ама си личи когато едно куче е хранено предимно с месце.
User's Signature

"Гробарю,когато копаеш гроба ми,нека бъде плитък,за да усещам дъжда."

#240 Потребителят е офлайн   emilvr Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:строителство , техника, ядене и пиене .

Публикувано: 30 June 2010 - 10:07 PM

Месоядени ли сме и ,аслъ от какво сме произлезли ?
Въпросът е фундаментален , и опира неизменно до въпросът Мойсей и Битие или хипотезата на Дарвин ?

Чрез трансформизъм( еволюция ) ли сме произлезли , рибите и птиците едновременно ли са се развили ?
От 1 човек ли сме се размножили , били ли сме хемафродити , и после разделени на 2 пола ? :md_064: :ab_041:
Ако има и други фенове на тези въпроси ..- отворете тема " Мойсей или Дарвин "... и да клюкарим ?? :af_089:

http://www.youtube.c...feature=related

Мод: emilvr, моля придържайте се към темата и не спамете. Благодаря!

• (13 Страници) +
  • « Първа
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни