След като гледах филма "Земляни" (имаше някъде нагоре в постовете линк към него (
тук пак) желанието ми за каквото и да е било месо секна (не, че го обичах особено). Както казват някои пушачи - спрях да пуша (при мен - ям месо) от раз. Без проблем. Въздействието на филма върху мен беше такова, че колкото и аргументи да се изтъкват ЗА полезността от месото, ще оставам глуха за тях.
Няма нищо лошо в това да се яде, както и да не се яде месо. Лошото е другаде. Лошото е, че ние се отдалечаваме от природата и от нейните закони. Лошото е, че сме прекалени егоисти. Лошото е, че рядко се замисляме и поглеждаме от позиция, която е различна от тази "На мен да ми е добре". Нямам предвид, че трябва да се откажем от технологичния прогрес, но можем да живеем в хармония с всичко край нас.
Например животните, отглеждани за храна, яйца, мляко, ТРЯБВА да са отглеждани свободно. Но не ааради това, че тяхното месо е по-здравословно и т.н., а заради това, че те също имат право на нормален живот, такъв, за какъвто ги е създала природата (или поне възможно най-близко до него).
Но човек не се замисля за това. Човек е свикнал да има всичко, което пожелае, всичко да служи единствено и само за негово удоволствие, за неговото благоденствие.
И всички ние, които ядем и които не ядем месо, имаме вина за действителността в кланици, "ферми" и т.н. Защото не ни пука особено - нали не виждаме какво става, съвестта ни е чиста - не сме ние онези, които се държим зверски, не сме ние онези, които убиваме. Да. Но заради нас убиват. И няма лошо в това, че ядем месо. Има лошо в това, че не се интересуваме как се гледат и убиват животните, че не ни пука.
Ситуацията е подобна донякъде на тази
ТУК - ловците гледат само от собствената си позиция - те искат удоволствието, те полагат "грижи" за дивеча. И хората, които ядат месо, също гледат от своята позиция - те искат удоволствието от вкуса на месото, но не смятат, че са виновни по някакъв начин за състоянието на животните, отглеждани за целта. Нали се гледат, за да бъдат изядени в крайна сметка - иначе не биха и съществували.