Игра на Въпроси и Отговори
Публикувано: 21 April 2006 - 02:27 PM
За погребението- фигуративно казано-дали е почит или се връщат на мястото - но си е изумително според мен-Затова попитах.

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 25 April 2006 - 08:50 PM
Въпрос:Защо за мюсюлманите е обидно да им подадеш за поздрав лявата си ръка или да им подадеш храна с нея?

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 25 April 2006 - 10:32 PM
Цитат
Грешен отговор r)
Жокер:
Ако обърнеш отговора си на 180 градуса ще си по-близо до истината.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
Публикувано: 26 April 2006 - 08:19 AM
Първо отговорете на моя въпрос и който отговори правилно - той задава въпрос.

Публикувано: 26 April 2006 - 09:11 AM
Цитат
Има по-конкретно обяснение, някакво действие се извършва с лявата ръка и затова е "нечиста". Защо?

Публикувано: 26 April 2006 - 10:39 AM
Цитат
Цитат
Има по-конкретно обяснение, някакво действие се извършва с лявата ръка и затова е "нечиста". Защо?
Че това не е на 180 градуса r)

You live, you laugh, you love, you learn. You scream, you cry, you crash, you burn.
Публикувано: 26 April 2006 - 11:00 AM
Цитат
Цитат
Цитат
Че това не е на 180 градуса r)
А на колко е?! bl)
Публикувано: 26 April 2006 - 11:25 AM
Цитат
Имаме познал верния отговор! b) Само не знам, след хигиената за задните части, не си ли измиват накрая и ръцете, за да не набеждават лявата си ръка за нечиста? l)
Ти си на ред за въпрос.

Публикувано: 26 April 2006 - 11:30 AM
В неделя видях това изумително животно на Витоша, под Боянския водопад.
Най разпространеният в България саламандър (ако не и единствен, който се среща тук) е дъждовникът. Защо го наричат още "огнен саламандър"?
Прикачени файлове
-
270px_Salamandra_salamandra_CZ.jpg (17.23K)
Брой сваляния: 109
Публикувано: 26 April 2006 - 11:35 AM
Цитат
В неделя видях това изумително животно на Витоша.
Най разпространеният в България саламандър (ако не и единствен, който се среща тук) е дъждовникът. Защо го наричат още "огнен саламандър"?
Защото е покрит със слуз и като попдане в огън - не гори. Затова е нещо като символ и "атрибут" на магьосниците?

Публикувано: 26 April 2006 - 11:39 AM
Верен отговор bravoS
Цитат
Всъщност обяснението е по-просто, отколкото изглежда. Няма вълшебство - има слуз. Лигавото вещество, с което е покрита кожата на амфибията, веднага полепва с пепел, като по този начин се образува защита, която пречи на горещите въглени да прогорят кожата му. Другото популярно име на Salamandra salamandra е "млечник" - това име вече е съвсем заслужено. Когато раздразниш истински един дъждовник, насилваш го или го тормозиш, цялото му тяло се покрива с бяла, лепкава течност, която действа като сълзотворен газ. Където отровата е имала контакт с кожата, да не говорим ако попадне на лигавица, започва такова щипене, парене и болка, че на човек (котка, таралеж или друг глупак, който си търси белята) му се приисква никога да не е закачал това "красиво гущерче".
Разбира се, ярките цветове веднага грабват окото, а и животното е доста голямо - достига 20-30 см. Петната обаче са непостоянни, те са ту точици, ту ленти, а понякога дори може да се види саламандър с жълто тяло на черни точки.
Дълго време дъждовникът е бил смятан за адско животно, нещо като посланик на сатаната. Той е един от символите на алхимията и е бил използван, горкият, за направата на много отрови. Освен това в сушен, накълцан, маринован и пресен вид е участвал и в множество рецепти за различни магии. Плиний например казва: "От всички отровни животни саламандърът е най-зловредното (...) той може да убие цял народ, като отрови водата, в която плува" и други такива дивотии. Е да, отровата, която се нарича "саламандрин" между другото, горе-долу успява да защити земноводното от всички гладни хищници, които не са се уплашили от предупредителната му окраска. Въпреки това той си остава приятен десерт за различни змии, птици и дори за дивите прасета.
Цялата статия
btw, изобщо не знаехме за отровата и Данчо го поглади по гръбчето с целия си акъл. Абе, както е казано, глупак, който си търси белята. Имал е късмет, че сме попаднали на спокоен и уравновесен екземпляр b) Най-чудното е, че Реджо никак не се впечатли.