Игра на Въпроси и Отговори
Публикувано: 18 May 2006 - 09:29 PM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 19 May 2006 - 07:14 AM
Инструментът се нарича "ситар" и на български, но много източници неправилно го превеждат като "цитра".
Ето това е въпросният индийски ситар:

За съжаление за цитрата не успях да намеря хубава илюстрация... но като цяло, това е европейски инструмент с по-малко на брой струни, някои са се правели по-скоро под формата на кутии, а не на "китарка" (простете лаика moi).
Поради близкото звучене на названията в българския език нещата щастливо се оплескват.
Впрочем, "китарните" инструменти са едни от малкото световно-разпространени думи с общ корен, чието название всяка страна и народ са си преиначавали поооочти до неузнаваемост, но все още произходът може да се проследи: ситар, цитра, китара, тар и т.н. та до harp-а чак.
И пак в този стил и дух едно музикално въпросче от мен, докато решим кой задава същинския въпрос.
На какво инструментче свири ей тоз господин:

Публикувано: 19 May 2006 - 09:15 AM
Навремето Хараре беше мечтана дестинация за българите - развит и добре устроен град. След поземлената реформа на Мугабе и прогонването на белите фермери от земите им през 2000г. в страната настъпва тежка криза.

Днес в Хараре няма ток и вода през по-голямата част от времето, а инфлацията е стопила всичко, което родезийците са имали - 1500% за последните 4 години. Безработицата расте с всеки изминал ден. Според данни на ООН - 32% от населението на Зимбабве носи вируса на СПИН, а 25 са бежанци от страната си. Вирусът на СПИН е оставил над 1 000 000 деца сираци, а състоянието на държавата не и позволява да се погрижи за тях. Лекарства за възпиране на вируса не се ползват поради високата им цена.

Ужас...

Публикувано: 19 May 2006 - 09:52 AM
това ме учуди най-много
zebra cat fish

Един офтопик - Кой крак на паметника "коня" е вдигнат? l) (това на шега)

You live, you laugh, you love, you learn. You scream, you cry, you crash, you burn.
Публикувано: 19 May 2006 - 06:17 PM
1. Ароматна смола от дървото Pistacia lentiscus, използва се в състава на някои лакове. Представа си нямам от това дърво, ама май самото то се казва мастика на прост език.
2. Маджун или кит. Леплива плътна маса. В краен случай някакво лепило. Гърците го нарекли така от "дъвча" заради някакъв обичай на източните народи. Сигурно са дъвчели смола?
Като човек, не много далеч от строителството, имам едно съмнение, че наричаме второто мастик, а не мастика.
За това ще приложа само цитат, а не цял линк, че ми е писнало от сайтове за строителни материали:
Цитат
Виж, на руски същото е мастика.
Публикувано: 20 May 2006 - 04:53 AM
Малко за припомняне - цитати от Опасен чар:
Не, дарлинг, ти си трезва като малко пухкаво пингвинче.
На нас гении не ни трябват.
Куфарчето, ако обичате.
Това е портфейла ми.
Всички сме от село.
Куче-касичка. Къща-касичка. Заек-касичка. Куче-касичка.
Старомодно.
Имаме модерно зарче-касичка, шлем-касичка.
Икономията е майка на мизерията.
Тъй вярно, другарю капитан.
Това куче защо е зелено?
То е крокодилче.
Защо не пише?
Заяжда. От влагата.
Лошо другарю
Седларов.
Лошо, Седларов, лошо.
Мирише ми на командировка в Софийския Централен Затвор От мен един съвет: килия 213, втория етаж, южното крило. При бай Ставри познавам го лично Човекът е строг! Но справедлив. Много обича майтапите. Вие сте млад, ще излезете запазен.
Другарю капитан, моля ви! На мен ще ми стане лошо!
Първата година е трудно. После се свиква!
Стига простотии бе, тате.
Ще ги наредим така: роднина, милиционер, роднина, милиционер
Днес никой не казва «ще скова кочина», казва се «реализирам кочина»!
Мислим да реализираме и тайната вечеря.
Да реализирате?
Прикачени файлове
-
Fallingwater.jpg (36.02K)
Брой сваляния: 64
Публикувано: 20 May 2006 - 08:49 AM
Казваше се нещо като Къщата над водопада май? Дядо ми беше архитект и съм разглеждала негови албуми и каталози като малка, беше ми много интересно r)
Някой друг да пита- аз сега не се сещам.
А, сетих се - кой е архитект на тази сграда - много любим (има още един толкова луд фантазьор като него):

и още

Ето и две на другия - значи - питам за двамата - кои са:

и още

(извинявай Мил, ама ти не се обаждай l) )

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
Публикувано: 20 May 2006 - 09:20 AM
Eто и цитата за предния въпрос:
Великият Франк Лойд Райт
Франк Лойд Райт архитекта?
Не. Разузнавача.
Казва се Къщата над водопада (Fallingwater). Райт е основоположник на така наречената органична архитектура, която е създадена да се впише в конкретното място и никъде другаде.
За съжаление сградата е застрашена от постоянната влага.
Публикувано: 20 May 2006 - 12:42 PM
ако е по-голям формата се извинявам

"За величието на една нация, и моралния й прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
http://forum.dog.bg/...0-%D1%82%D0%B8/
Публикувано: 20 May 2006 - 12:43 PM

"За величието на една нация, и моралния й прогрес може да се съди по отношението й към животните" - Махатма Ганди
http://forum.dog.bg/...0-%D1%82%D0%B8/
Публикувано: 20 May 2006 - 01:14 PM
Ето фрагмент от най-известната му сграда. Не е успял да я довърши.
На тази сграда са посветили своя песен не кои да е, а QUEEN.
Само че негови последователи има много, защото сградите му са вдъхновили цяло ново течение в архитектурата.
Прикачени файлове
-
cid_1041642527_SagradaFamil.jpg (24.02K)
Брой сваляния: 61
Публикувано: 20 May 2006 - 08:22 PM

Това е една катедрала в европейски град. Този архитект е създал невероятния му облик и атмосфера. Авторът е бил по цял ден там и е ръководил строителството, дори сам е изработвал някои наща. Накрая се преместил и живял в криптата. Бил е изцяло обсебен от този проект, посветил е на него 43 години до деня на смъртта си през 1926 г. Говори се, че го бутнал трамвай. Бил с празни джобове и толкова зле облечен, че файтонджиите не искали да го вземат. Накрая го откарали в болница за бедни, без никой да го познае. Там и починал.
Завършени са само 8 от предвидените 18 кули. Сградата и до момента се строи!
Това е невероятно предизвикателство за архитектите, защото проектът е бил в главата на автора и е отворен за интерпретация.
За втория автор не мога да дам жокер. Срам не срам, този не го знам :)
Публикувано: 20 May 2006 - 08:34 PM