Цитат
благодаря за мнението. Някакви съвети относно храната ?
Ще се опитам да ви отговоря, защото всички са заети да спорят за по важни неща ...
1. За храната
Често сме писали в форума и сме разглеждали темата за храната. Ако искате и имате желание, прочетете ги, мисля, че ще ви бъдат от полза.
Хранат трябав да е балансирана, тоест в нея да има всички необходими витамини, минерали и да бъде ХРАНИТЕЛНА ! Лично аз съм хранил предимно с суха храна, защото тя съдържа всички необходими вещества и витамини, добавки, включително и калций. Препоръката ни винаги е била да се храни с висококачествена храна, повечето от утвърдените марки имат специални храни за кучета от големите породи, къето е указана дневната дажба - внимавайте, за различините марки храни е различен.
2. Честата смяна на храната - днес суха, утре готвено не е пропоръчителна. Кучето преработва храната с помощта на стомашен сок, който в зависимост от храната има различна киселинност и ензими. Честата промяна на храната може да доведе до разстройство, а в по късен етап на язва или по нежно стомахче, чести повръщания.
3. Месото е хубава храна, но не трябва да се дава сурово, въпреки че в суров вид то е най подходящо. При термичната му обработка се губят аминокисилини, които са ценни. НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ХРАНИ САМО С МЕСО ! Но месото е за предпочитане пред консервите за кучета.
4. Даването на калций НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ! При хубава храна, суха, тя съдържа достатъчно количество калций, който се усвоява много по добре, когато е с храната, отколкото когато е на хапчета. Калция може да го засилите ПРИ НУЖДА, след консултация с ветеринарен лекар. Прекалцирането в ранна възраст води до втърдяване на коститите, чупливост.
5. Колко трябва да е високо кучето и колко трябва да тежи - за съжаление не съм запознат подробно с породата. Височината на кучето е генетично обусловена, така че това не зависи от храната, а от родителите на кучето и техните гени.
Теглото - имате куче, което расте бързо. Не зная какво ще ви кажат другите, но аз лично бих ви посъветвал до една година да държите кучето по леко, да му осигурявате повече движение и слънце. Това ще му помогне да израстне правилно, голямото тегло от малко може да изкриви краката, предните лапи настрани, х - образни задни крака. Осигурете му максимално повече движение и след завършване на растежа на хрушялите и костите можете да засилите храната за маса, но пак с движение за мускули.
Дано да съм бил полезен.