Dog.bg Форуми : Каракачанското куче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (335 Страници) +
  • « Първа
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Каракачанското куче

#361 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 11 December 2006 - 10:05 AM

Цитат

nikigeen,,,,
от къде тоя дамазлък????

От Костадин Точев е .От оня кутрак ,който съм сложил по-нагоре някъде (сниман малко отдалече)
User's Signature

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл

#362 Потребителят е офлайн   borislav Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 December 2006 - 03:07 PM

Привет на всички.

Мой приятел-руснак ме помоли да го свържа с "добри експерти по Каракачанска овчарка от България". Моля, пуснете ми Ваши имейли или номера за контакт. Благодаря.

Темата е много интересна. Многообразието на тези кучета е толкова впечатляващо, колкото и хъса, с който се води борбата по налагането на един или друг породен тип като основен. Според мен това може да доведе до нежелателни последици и до загуба на ценен генофонд, а и както знаете - двама се карат, третия печели.

Поздрави.

#363 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 December 2006 - 04:23 PM

dandi bravoS ........abe rodopi si e rodopi.
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#364 Потребителят е офлайн   ШАРО Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 December 2006 - 05:44 PM

Цитат

. Многообразието на тези кучета е толкова впечатляващо, колкото и хъса, с който се води борбата по налагането на един или друг породен тип като основен.

Само да поправя,не е многообразие е еднообразие.Ако човекът се впечатлява от многообразия трябва да се обърне към НКБОК.ТАм със сигурност могат да му помогнат за такива..
поздрави
User's Signature

Развъдник за автентични КАРАКАЧАНСКИ кучета-"ТИТО"..../www.bulgariandog.com/[br][br]..."САМО НАЙ-ДОБРОТО Е ДОСТАТЪЧНО ДОБРО"

#365 Потребителят е офлайн   borislav Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 December 2006 - 05:54 PM

Айде пак недоволни. Аз търся контакт, а все ми се карат. Какво става с всички Вас??? В клуб БОК се сърдят, че използвам името "каракачанско", Вие тук се сърдите за думата "многообразие". Ще Ви кажа едно - няма стара, древна порода, претендираща да бъде автохтонна, в която да не се наблюдава многообразие, НЯМА. Многообразието е богатство, то показва, че породата има богат генофонд. Могат да се създават линии, без да се налага имбрийдинг и следователно без израждане. Темата е огромна и бих се радвал да взема скромно участие или поне да се намесвам от време на време. За Ваше сведение приятелят ми се интересува основно от автохтонни и примитивни кучета и не случайно търси контакт с Вас.
Поздрави.

#366 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 December 2006 - 06:33 PM

borislav много е спорен въпроса който поставяш. Защо да се създава нещо когато то го има?
Може да се поспори доста по въропса дали дадени автохтонни породи имат или нямат линии. В такива породи, най-често може да се наблюдава инбридинг и до какво води той. Всичко е свързано с начина на живот отглеждащ такива кучета. Доста може да се говори на тази тема, аз лично не съм съгласен с казанот от теб за лиите и инбридинга.

#367 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 December 2006 - 06:34 PM

dandi къде си ги крил тези кучета до сега wink 1super ?

borislav,ще ни кажеш ли все пак за какво са му тези кучета на твоя приятел?Те също си имат изключително качествени породи.Не ,че някой се запъва ,сърди ,кара или нещо подобно ,просто хората станаха вече мнителни .А и както ти сам каза - да не се окаже ,че третия печели.Може и друго да се получи-като с кангала на турците например.
и пак както каза ,темата е огромна и взимай по-често отношение
Поздрави 1super
User's Signature

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл

#368 Потребителят е офлайн   dandi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 December 2006 - 07:40 PM

Тези кучета Ники са със стадото ни където според мен им е мястото.Е не са толкова грамадни като БОК но сърца имат и на тях да дадат.

#369 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 December 2006 - 08:06 PM

dandi, като го гледам този Мечо и се сещам ,че един приятел миналата година донесе там някъде от Родопите една възрастна кучка ,доста едра(едра ,а не висока) с голяма глава и все едно е одрала кожата и формите на главата от този кутрак.Не се разгонва вече , дружелюбна е ,но като и гледаш физиономийката те хваща шубето веднага.Много харесвам такива кучета
User's Signature

#370 Потребителят е офлайн   dandi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 December 2006 - 09:24 PM

Ники и аз ги харесвам тези кучета дето като те погледнат и погледът им през теб минава и даже да са дружелюбни като те погледнат ти се подкосяват краката но за мен това е типичния поглед на каракачанското куче.А този Мечо на снимката е на 8 год. а на следващата почина.Първо мечка му изкара задната ябълка и окуця а на следващата година ги тормозеше много дивеча и той не издържа.Но такъв е живота на работните кучета

#371 Потребителят е офлайн   Valkat Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 December 2006 - 10:16 PM

Dandi, до колко са чести срещите със хищниците в реални условия и как се представят нашите приятели-каракачанските кучета.Аз съм от Силистра и отглеждам к.кучета ,но тук няма такива предизвикателства ,като в балкана,а най добрият тест е там.Единственният тест ,който може да им се направи е проверка на работните качества в частност-отношение към домашните животни и проверка на охранителните им качества.

Член съм на МАКК и това ,което правим допринася за популяризирането на Каракачанското куче-Включено е в националния генофонд ,в националния каталог на страната,определено е за субсидии от държавата,което ще допринесе за засилване на интереса на хората към това куче и ще стимулира предпочитането му пред други чужди породи.

Едно сътрудничество с хора ,като теб би било полезно и добро за бъдещето на Каракачанското куче.

Поздрави!

#372 Потребителят е офлайн   dandi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 December 2006 - 11:15 PM

Здравей Valkat Срещите с хищници в реални условия напоследък са понякога и денонощни особено след постоянното пускане на мечки от резервата Кормисош.И вълци има но те са по малко.А кучетата ...Добре че са кучетата.Където има добри работни кучета атаката на хищниците почти не успява и за мен те са най надеждната защита на стадата.Това лято стада които нямат кучета бяха принудени да слязат в близост до селата за да се запазят а миналата година на един колега който също няма кучета мечка с малко му ликвидира 22 овце за една нощ и нямаш ли кучета си безсилен.Много овчари в района са викали ловци за да им пазят стадата през нощта но в тъмното когато стадото е в близост до хищника това е почти невъзможно

#373 Потребителят е офлайн   borislav Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 December 2006 - 11:48 PM

nikigeen, разбира се, че руснаците също имат изключителни породи. Точно това може да ни ласкае, щом като проявяват интерес към българска порода. При моя приятел интереса е по-скоро теоретичен - той не търси да закупи куче. Интересува се повече от историята, стандарта, развитието на породата, генофонда. Доколкото знам, търси експерт, който да напише качествена монография за "каракачанското куче". А за мнителността на хората - не се сърдя. Ние, българите, по принцип сме си мнителни, но това не е лоша черта. Животът ни е научил така. Надявам се в спора на двамата да се роди истината, а не да спечелия третия.

face - според мен термина автохтонна порода по принцип изключва имбрийдинга, освен ако тя не е създадена и не съществува в строго ограничен район, например остров, изолирана планинска долина и др. В нашия случай такава изолация не съществува. При автохтонните породи намесата на човека е ограничена до санитарния минимум, което позволява непрекъснато обогатяване на генофонда. Пастирите са хора на движението, следователно и техните кучета водат такъв живот, а движението също е в противовес на имбрийдинга. А дали трябва да се създават линни, щом като такива съществуват - съгласен съм, че това не е нужно по принцип. Но богатството на генофонда и вътрешнопородни типове от самосебе си биха довели до появата на такива, без това да е задължително. При автохтонните породи се наблюдава имбрийдинг, когато се селекционират и оформят като съвременни породи или ако се цели спасяването им от изчезване - т.е. при намесата на човека.

#374 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 December 2006 - 09:12 AM

borislav - не съм съгласен с казаното от теб. Мисля, че точно при овчарите и техните кучета инбридинга е най-силно застъпен. Това, че те се движат в определен периодот време не означава по принмцип се изключва имбрийдинга. Въпреки движението им, те все пак са на отделни малки групи с опрделени установени в определени райони. За разлика от нас те не са определяли кое куче с кое да се заплоди. Точно теиз неща оборват толно неща като инбридна депресия и колко е вреден инбридинга. Селекцията е била "проста" оставали са тези кучета който вършат работа, тези който не вършат са си заминавали, никой не е хранил нещо от което няма ползва.
Още повече с формираното на реални граници на държавите, движението е било огранчено. От прочетено в теми се разбира че има установени линии по-региони в България, което по същия начин важи и останалите държави с техните породи.

#375 Потребителят е офлайн   borislav Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 December 2006 - 12:50 PM

face - искаш да кажеш, че преди създаването на съвремената кинология всичко се е движело от имбрийдинга, или аз не разбрах правилно. "Единствената намеса е била отстраняването на кучетата, които не работят" - ами това не е малко. Имбрийдинга води до поява на недъзи и пороци, и при появата точно такива кучета същите ще бъдат отстранени първи. Природата, болестите, хищниците също вземат своите жертви и оцеляват най-здравите индивиди. Когато човекът се намеси в този максимално близък до природния цикъл, се обособяват отделни черти, които стават стабилни, но това обикновено е за сметка на загуба на други качества.
Логично е овчарите да пазят кучетата си, но сред природата как ще го направят - като ги връзват по време на разгонването или нещо друго. Разбира се, когато започват да водят напълно отседнал начин на живот и държавните граници започват да ограничават движението на стадата им, условията се променят. Но това у нас е станало сравнително късно и точно това е дало възможност тези кучета да съхранят и до сега сравнително добре богатия си и древен генофонд. А доколкото знам е имало спогодба стадата им да се движат през границата до Беломорието и обратно свободно до началото на Втората Свободна Война.
Може и да не съм прав, но така стоят според мен нещата.

#376 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 December 2006 - 01:39 PM

Не всичко се движело от инбридинга, но в основната си част да и това е напълно нормално, нищо нечувано и невиждано, напълно логично. По-горе го казах, въпреки движението им, те все пак са биле сравнително малко групи, установени в определени региони и се придвиждат през определен периоди на годината.
Аз съм остана с таквиа впечатления от това което съм чел. Има хора по вещи, който могат да се изкажат по-въроса.
Относно инбридинга, се удивявам прокобата кяото тегна над него. Преди време усовията са определяли кое да оцелее и дава потомсто, сега това го правят хората, това което става се ползва това което не става не се ползва, селекция. Чета за ужаса от инбридинга, за инбридна депресия и т.н., ама нещо не виждам резултати статистики bl) Ти имаш ли такива, за мен ще интерсно да ги споделиш? Аз не отричам че се получават такива неща, но све пак имам очи и виждам.
Не съм спец по овчарски породи, следя някой неща свързани с популацията им като цяло, не само на тях, точно във връзка инбридинга.

п/с аз същоно не казвам че съм прав, просто моя гледна точка.

#377 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 December 2006 - 06:38 PM

borko kuchetata v stadata i sega se imbredirat.edno dominatno kuche ne bi pozvolilo na drugo kuche v glutnicata da se skachi kamo li za chuvdi kucheta,taka che migraciite ne sa bili prechka za imbidinga spored men.
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#378 Потребителят е офлайн   borislav Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 December 2006 - 12:31 PM

petko, по принцип си прав. Тънкият момент е, че едно стадо с кучетата си не е затворен механизъм. Овчарите са продавали кучета, а тези, които не са го правили, защото е имало и такива, са ги разменяли. Освен това живота на едно работно куче, изложено на ежедневно натоварване, болести и борба с хищниците, не е бил дълъг, особено в по-далечното минало. Така че, дори да е имало инбрийдинг, той не е бил особено продължителен, за да доведе до аномалии, но достатъчно дълъг, за да се обособи отделна линия или тип, да речем, със специфични качества. А ако се срещнат случайно две стада, неиминуемо следва битка между двата доминантни мъжкаря, особено ако има разгонена женска и тогава би я покрил по-силния. както е в природата.

face - за инбрийдна депресия не съм чувал. Дори и да има подобна, по вероятно е да се среща при съвременните методи на развъждане. При него от едно мъжко куче могат да се появят десетки пъти повече малки, отколкото би било възможно в условия близки до природните. Съвременните селекционери, предполагам, се съобразяват с това, но във време на утрвърждаване на една порода и за да се запазят определени характерни черти, това се прави. Целта опрвадава средствата, нали знаеш.

#379 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 December 2006 - 03:39 PM

Цитат

А ако се срещнат случайно две стада, неиминуемо следва битка между двата доминантни мъжкаря, особено ако има разгонена женска и тогава би я покрил по-силния. както е в природата.

s tova ne sym syglasen ,ot opit ti kazvam ,ejednewno se sreshtat i nikoga moq dominat ne e zaplojdal chyjda kuchka ,kuchkata si wyrwi s neinata glutnica i se dyrji agresivno kum moeto (da ne zabrawqme che e rabotna i tq),posle ne se biqt samo dominatite a wsichki v glutnicata ,moq dominat za wsichki w drygata glutnica e prosto vrag,ne priznavat statyta mu .toi trqbva da podchini wsichki ot ostanalata glutnica ,vkliuchitelno i kuchkata da spre da se dyrji agresivno,a tova ne stava s edin boi i za polvin chas ,kuchkata si q zaplojda kuche ot neinata glutnica ,pochti sigurno dominata,ponqkoga i drygo wkliuchitelno
User's Signature

#380 Потребителят е офлайн   ШАРО Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 December 2006 - 11:27 AM

Здравейте,
КАня всички любители на каракачанското куче да погледнат новата ин.страница за каракачанското куче на клуб за КК-гр.София и развъдник за КК "ТИТО" към МАКК на адрес:

www.bulgariandog.com

p.s
все още се обработва и има още много за правене но се вижда нещо поне замисъла.....

поздрави
User's Signature

Развъдник за автентични КАРАКАЧАНСКИ кучета-"ТИТО"..../www.bulgariandog.com/[br][br]..."САМО НАЙ-ДОБРОТО Е ДОСТАТЪЧНО ДОБРО"

• (335 Страници) +
  • « Първа
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни