Шалом! Или куче-сезалче. ВНИМАНИЕ! има не много приятни снимки
Публикувано: 29 January 2011 - 09:18 PM
Тази сутрин излязох по моите си работи, облечена не по кучешки, с чисто изпрани дрехи. В една от улиците видях, че се мота куче и понеже съм гадна на тази тема се заобръщах за да направя забележка, че кучетата не се пускат да тичат сами. Понеже улицата е само с къщи и там редовно се практикува. Ама като не намерих "жертвата" продължих по пътя си. След малко чух зад гърба си едно "троп-троп" и една кучешка муцуна ми се залепи за крака.
Казах му да се връща - не, върви след мен. Тропнах с крак - нищо. Виках - не. Бутнах го - пак същото. И понеже наближихме вече доста натоварена улица се спрях да му обясня някои работи. А глупчото взе да скача по мен и да се радва. И тогава видях, че нещо му се показва отстрани на врата. Хем няма нашийник. Доста време се опитвах да го задържа на едно място, ама то не може да стои мирно!
Казах му - така и така си се лепнал за мен, айде да се врътнем край чичо доктор за да те види. Речено - сторено. Както беше лепнат за мен, така и влезе при доктора. Огледахме на закрито вече и ... доктора извади впит и гноясол сезал. Питам - ще се чисти ли? Ще се чисти, каза доктора и се захванахме за работа (аз помагах каквото можех :).
И тъй като така или иначе Шалом беше упоен решихме да се кастрира.
Сигурно се питате защо е Шалом? Ми мислех как да го нарека, викам все по дните на намирането ги кръщават, пък днес е събота ... Пък и "шалом" е поздрав ... Нека да е Шалом.
Момчето в момента е в нашия гараж, много се надявам, че ще се държи прилично, защото иначе трябва да го преместим, а няма къде. Трябва да постои на закрито известно време с тези рани. Много е млад, има страхотни зъби. Също така е и много кльощав. И е невероятно добър. Ходи на повод (в момента е с нагръдник), пикае клекнал, но това може би е от кастрацията в момента.
Търсим му дом, на Шаломчо. Ако всичко е наред, като мине необходимото време ще бъде ваксиниран, чипиран и т.н. И много, много се надяваме на добри стопани, момчето напълно ги заслужава.
Ще помоля и за малко помощ. За днес доктора ни записа само 25 лв. Ще ни трябват пари за храна, ваксина, същия нагръдник и т.н. Ако има желаещи, можете да ползвате сметката ни, като пишете "за Шалом".
Слагам няколко снимки (да, не са приятни, но са поучителни) и едно кратко видео :)
Публикувано: 29 January 2011 - 09:52 PM
Точно като нашата Херти.

А трахеята й изглеждаше така:

Направихме грешката да се доверим на неопитен доктор, както и поради некомпетентност да настояваме за операция. Минути след зашиването на трахеята Херти си отиде.
Дано този красавец има повече късмет.
Публикувано: 29 January 2011 - 11:34 PM
Chupacabra, в 29 January 2011 - 08:57 PM, написа:
Дано този красавец има повече късмет.[/i]
Не е трябвало да се шие трахеята ли?
Шалом е чуден, как само ходи на повод! И един такъв спокоен. Прекрасно куче!

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 29 January 2011 - 11:55 PM
Но както написах - доверихме се на неопитен ветеринар за сметка на живота на кучето.
Не знам дали с това момче е същата ситуация, но реално ако може да живее с дупка на трахеята, може би е по-добре да се избегне зашиването. Но пък с дупка на това място има опасност от често замърсяване.
Много е важно ветеринарят да е наясно с това, което прави и с последиците. Направо не искам да си спомням колко мъчително беше за Херти всичко. Беше само с местна упойка, събуждаше се през 10 минути, сигурно я е боляло много. Иглата изкачаше постоянно, а накрая шевът деформира трахеята. Не знам дали изобщо щеше да може да диша така.
Преди това около 2 седмици й давахме антибиотик за инфекцията на вратлето, мазахме я с ихтиол - състоянието на раната значително се подобри. Но кой знае какво е имало в организма на младо улично куче.
Публикувано: 30 January 2011 - 12:51 AM
При Шалом, за щастие, само кожата е засегната.
Буш, наистина е много хубав, напомня ми Дългунчо от Сеславци. Също е кльощав и един такъв с дълги краци. Тиквата му изглежда доста голяма заради това, че е слаб, то само череп и кожа.
Миналата година плаших хората с оперираната Лиза, тази година с куче с разпран врат :)
Публикувано: 30 January 2011 - 01:09 AM
Значи при Шалом раната не е толкова дълбока, така ли? Браво, много се радвам. Какво лечение препоръча ветеринарят от тук нататък ?
Публикувано: 30 January 2011 - 03:06 AM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 01 February 2011 - 08:36 PM
Момчето се държи прилично, не лае, не се бунтува много-много. Явно е имал неприятен опит с каруци. Веднъж се зададе една в улицата, където бяхме и той нададе такъв вой и плач ... и се опита да избяга. Вероятно има някакви спомени. Хапва си много добре, дадох му хапчета за вътрешни приятели (няма как да ги забравим).
Като го водих днес по светло му сложих кърпа, тя е вързана по-високо от раните, само да не се виждат, че хората с такъв ужас и отвращение гледат ... Ама куче с кърпа е друго - това е интересно и весело. Пък ако знаете как ходи гордо и подскача! Истински кон на парада на победата :) Слагам малко материали, само че са снимани на тъмно вече, за което се извинявам.
Публикувано: 02 March 2011 - 05:42 AM
Сякаш никога нищо лошо не е срещало това куче и раздава такава безкрайно положителна енергия, че ти иде да започнеш да тичаш с него :) А той тича като откачен. Подскача и ужасно се радва на живота и хората. Прекрасен е просто :)
Публикувано: 02 March 2011 - 03:21 PM

Публикувано: 02 March 2011 - 03:46 PM
Anuk, задължително! То аз всеки път като го взимам за разходка първо го гушкам. Защото е много нежен, докато му слагам нашийника не мърда, стои си кротичко и чака. После се гушкаме 5 минути и после излизаме (и започва яко теглене щото врата вече не го боли

Публикувано: 07 March 2011 - 07:49 PM