Цитат
Храненето - ден първи до ден последен
Публикувано: 09 July 2008 - 04:00 PM
Публикувано: 09 July 2008 - 05:27 PM

Публикувано: 09 July 2008 - 06:06 PM

Nothing but the best is good enough!
Публикувано: 09 July 2008 - 06:08 PM
Цитат

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 09 July 2008 - 09:21 PM
Цитат
Не е баш така....
Като се отвори вече има досег с кислород, тоест окислява се. Препоръчва се храната да стои отворена до един месец. Затова има различни опаковки. Имам чувството, че шашкаме всички производители с продажбите в България на големи чували за малки породи и котки.
Публикувано: 09 July 2008 - 09:38 PM

Nothing but the best is good enough!
Публикувано: 09 July 2008 - 10:07 PM
Цитат
Не се съмнявам в качеството на храната, нито в срока й, а магазина от който я вземам е един от най-големите във Варна. Ако се съмнявам в нещо, то е че подобен магазин би процъфтявал ако предлаганата от него храна е с изтекъл срок на годност, с висока надценка или гранясала. Пуснах post-a тук за да получа конкретен отговор на въпроса. Исках да сравня цените, защото не съм от хората, които нямат достатъчно средства за да хранят кучето си, но не съм и от тези, които биха давали 20-30% повече за нещо, което може да ми струва и по-малко (говорим за една и съща марка, клас и т.н. закупена от различни места).
Ако някой има отговор на въпроса ми, моля да ми прати ЛС, напълно съм съгласен, че темата няма нужда от анализаторски post-ове.
Публикувано: 09 July 2008 - 10:14 PM
Чудно е защо никой не търси складове, където да си купи сирене и хляб "на едро". Или кино на половин цена. Това показва отношение. Един вид кучето е нежелан разход. Такова е положението. Премиум марките са за специализирания пазар. Икономичния клас го има в Метро. Просто преценете къде се поставяте в отношението си към кучето си и в отношението си към съществуване на места, където да получите консултация, разбиране и т.н.
Публикувано: 09 July 2008 - 10:24 PM
Цитат
Чудно е защо никой не търси складове, където да си купи сирене и хляб "на едро". Или кино на половин цена. Това показва отношение. Един вид кучето е нежелан разход.
Да, наистина, странно е, неестествено дори! Никога не съм чувал за човек, който търси по-изгодното :)
Пак казвам, не говоря за икономичен клас, говоря за premium клас храна закупена от различни места. Разбиране и консултация... щях да съм благодарен ако имаше и две думи в отговор на питането ми, които да ги изразяваха:)
Какво да ти кажа... хляб...сирене...развалят се за дни...следователно ги купуваш начесто и по малко, което обезмисля тезата "на едро"... кучешка храна - a different story както се казва.
Това наистина показва отношение, и то рационално:) Нежелани разходи няма ако това, за което ги правиш е нещо, което обичаш. Мисля наистина да спрем с темата :)
Публикувано: 10 July 2008 - 11:06 PM
Публикувано: 11 July 2008 - 09:41 AM
Желая успех!
Публикувано: 11 July 2008 - 11:59 AM
За мен тази цена е нереалистична, надценките - безобразни, и веднага си задавам въпроса: колко, при такива надценки, струва реално на производителя килограм такава храна!? Ако чувалът е 120 в зоомагазина, значи го купуват за 95 от вносителя, който го взима за около 50 от производителя, т.е. грубо казано си представям, че струва към 1,5Е килограма... А това е страшно тревожен факт като се замисли човек какво може да купи с толкова пари и да го сготви.
Такива мисли...
Публикувано: 11 July 2008 - 12:59 PM
Цитат
Как да не ги давам тези пари като имам само едно малко куче и се оказва, че не е много хубаво да си купувам чувал, защото храната не трябвало да стои отворена повече от месец? Имам ли по - добър избор от това да купувам пакетирани храни по за 10 - 20 дни?

Публикувано: 11 July 2008 - 03:38 PM
Цитат
Това не е съвсем така. За 40 кг куче дневно трябва около 1 кг. месо, което естествено не е достатъчно като баланс на храната или 300 г качествена гранула.
Логиката каква е заводската цена е малко подвеждаща. Ясно е, че в цената на дадена стока влиза не само суровината, а главно количеството вложен труд, също енергийни разходи, транспорт, съхранение, издръжка на търговската мрежа и т.н.
Няма лошо човек да търси нещо по-евтино, но Oxeno явно търси без пари. Както сам каза за 10% не бил си купил чувал. А ако в крайна сметка се забрани продажбата от отворени чували, както трябва да бъде? В крайна сметка става дума за една опаковка.
Публикувано: 11 July 2008 - 03:48 PM
И така, понеже непрекъснато говорим хипотетично за сравняването на цените, най-накрая реших да направя проста сметка.
500 г гранули са около 1800 ккал.
Същото постигаме с: 400 г. пилешки воденички, 250 г ориз, 2 яйца, по лъжица слънчогледово и ленено олио, 2 моркова за цвят, 100 г кисело мляко за пробиотик.
Калкулация: 2.51 лв. (без електроенергията).
Публикувано: 11 July 2008 - 04:45 PM
Цитат
Добре де! Защо намесихме месото тук? Случи ми се следното: преди време отидох да си купя свински бут обезкостен за 9.40 килото и се замислих, че преди да взема чувалче давах точно 11лв. за кило гранула за кучо. Какво излезе- да си облажа душичката с маминото свинско със зеле излезе по- евтино, отколкото храната на Лиса?! Да, обаче!!!- нали гранулата се предпочита именно, заради предимството, че съчетава всички необходими вещества (витамини, добавки, минерали, калции, месо, пепел и тнт), от които кучо се нуждае дневно в едно и то във възможно най- добрата пропорция? Тогава, не излиза ли че и с еленско месо да храним, пак няма да е пълноценно? Значи, пак се връщаме на въпроса колко е безценна гранулата и колко всъшност струва доброто здравословно хранене на кучето. Или.....?
Дълго се въздържах да се намеся отново тук. Дано не стане пак кавга!