Finwe, в 05 June 2010 - 08:42 PM, написа:
Колкото до споделянето на опит, наистина ще се радвам да се обсъждат неща, които могат да ни помогнат на всички. Аз например се интересувам как се обучават кучета-новаци, когато нямаш на разположение друго вече обучено куче - конкретно да ги научиш да вървят напред, да следват пистата, да не се разсейват от факторите извън нея (други кучета, особено бездомни, разни други животни, хора) - едното от моите кучета например види ли някакъв обект срещу себе си, тръгва право срещу него, и повлича и другите кучета след себе си. Засега единственото, което ни спира е котвата на шейната... Ще се радвам ако някой сподели методи, които работят. Не вярвам, че всичко е предварително заложено.
По мойте скромни наблюдения, мисля, че при някои кучета е заложено! Не че другите не се научават, но просто при някой нещата им идват от вътре! Както при научаването на командите, които изпълняват във всекидневието си - едни от кучовците се справят по-бързо, други по-бавно, едни искат да изпълняват, други не, независимо, че знаят какво се изисква от тях! Така е, както при хората, едни са роботливи, други по-мързеливи и така! Също така съм забелязала, че работата в екип е много по-ползотворна, защото самите те си се нахъсват, адреналина се вдига и желанието за работа също. Има кучета които не можеш да ги удържиш, докато ги връзваш във впряга(желание огромно), а други приемат нещата по-спокойно и съответно тези кучета наистина са по-слаби откъм желание и дърпат, защото просто както казах се нахъсват едни други.
При нас нещата стоят така: Ахак е невероятен - той е от кучетата, които могат да теглят до края на силите си и накрая да падне! Просто при него нямаше никакъв проблем да го научим, защото той искаше! Започнаме като малък с команди - ляво, дясно, напред и най-вече СПРИ! Когато видяхме, че се справя, не исках да рискувам да ме пребие, са пробвахме с колелото , после със ските и така. Иначе той е от кучетата които се интересуват от всичко което го заобикаля, няма удържане, но някакси когато тегли въобще не се занимава със странични обекти, даже минаваме на тренировките си покрай стадо овце и той не се впечатлява, а ако е на разходка, познайте какво ще се случи! Той си има много голям минус - разгонени кучки, има ли наблизо - КРАЙ! Пада му пердето и дотук, даже зимата когато тренирахме с другите кучета и имаше една разгонена, се стигна и до бой. Тогава въобще не го интересува тегленето. С Ник беше лесно, той се научи от Ахак, при него желанието беше по-малко, но покрай Ахак, нещата се промениха!
Сигурно ви отехчих, но спирам. Само да кажа, че може би ще помогне на всеки - да се съобрази с характера на кучето си и съответно да прецени как може да го амбицира да работи!Аз лично използвам наши думички, на които знам, че кучетата ми реагират и ги стимулирам винаги когато са се справили добре, а винаги след тренировка има големи похвали! Присъствах веднъж на една сцена, на края на тренировката, мъшъра слезе и погали всичките си 12 кучета едно по едно и непрекъснато им говореше нещо!