Според мен няма никакъв проблем кучето да потегли малко и с нагръдник. Хамутите са за кучета, които се тренират активно и имат сериозни натоварвания. Когато кучето не работи във впряг и няма такива натоварвания и специален режим, нищо не му пречи от време на време да тегли с нагръдник. Не е толкова страшно.
Напълно те подкрепям.
Не с нагръдник и не си правете експерименти. Ще се контузи някое кученце ...
Не се ползва нагръдник. При нагръдника закопчалката е на гърба, там е и центъра на силата на тежестта при дърпането. Кучето не може да дръпне нормално, защото го натиска точно на гръбнака и то започва да търси повече устойчивост, като разтваря краката настрани.
Въобще - спорта е сериозно нещо. Отнасяйте се сериозно към това, не мислете, че като е куче - ще тегли. Разгрявка на мускули преди всяко натоварване, натоварванията и разстоянията - съобразени с физиката и възрастта на кучето. И всичко БЕЗ БЪРЗАНЕ, леко, бавно и постепенно, за да има ефект.
Иначе - то и с обикновен повод да е, пак ще дърпа. Ако нямате възможност за хамут и искате да ползвате нагръдник, занесете го на сарач да му сложи закопчалка за повода отстрани и закачайте там еластичното въже, който трябва да ви е водещото въже.
Не знам дали изобщо четеш какво съм написала?!?

Аз още не знам някое куче да се е скършило, изкливило или почупило за това , че е подърпало няколко пъти с обикновен нагръдник има-няма 500 метра.

Айде да не си говорим глупости моля ти се! Тук няма и 5 човека на кръст, които тренират сероизно и системно кучетата си. За кво говорим баси?! Какви са тия страхотии където си ги написал? Все едно ти да пренесеш днес два чувала и да останеш с трайни увреждания, да ти се изкриви гръбнака вовеки и прочее простотии. Айде моля те не преувеличавай!

А и в случая изобщо не говорим за теглене на тежести, за което пък си има съвсем отделни хамути.

Аз имах един период, в който доста често впрягах три кучета да тичат с триколка. Имах един хамут, а другите две с нагръдници и кво? Триколката барабар с мен на нея за тях е перце, натоварването е само в тичането. Как па едно от тях не се изкриви и не остана куцо или сакато?!? ...
Та пак ще повторя, няма нищо да му стане на кучето ако някой ден решите да пробвате да подърпа или да се повозите, стига да не сте 150 кг и да го карате да тича 10 км от първия път.