hopie, в 11 March 2011 - 04:13 PM, написа:
Грейулф, може ли да попитам от твоя горчив опит- кои видове инсулини са подходящи? Как котките усвояват храната? Кога са пиковете след хранене- това е най-важната стойност на захарта всъщност. И още един въпрос- доколко е удачно да се използва писалка за инжектиране като при хората с оглед на ниската дозировка в случая? Хуманните писалки са с деления от по 1 единица, има детски с по 1/2 единица.
Все пак, аз не съм ветеринар! Предписват се човешките инсулини, обикновено свински по произход, или синтетични. Задължително от лекар. Добър. Обаче дозировката е трудна, количеството е много малко и не е лесно да го уцелиш. Писалките не стават за директна употреба. Те са направени за хора. Но стават за контейнер, забиваш иглата, изтегляш нужното количество и после - както е показано във филмчето.
За храната: котките минават на диета, доста по-затегнат режим спрямо това на което са свикнали. Така че налитат на храната, което изисква контрол и дозиране. И МНОГО ВАЖНО - никакъв достъп до други източници на храна (сам да лови плячка, хляб, храната на кучето или друг любимец). Супер точна дозировка. Днес направих малка справка за Вас, Роял канин Диабетик струва 38 лв за 800 грама. Месечно, за 6-7 кг котарак са нужни 1200 г. макар че само докторът ще определи. Усвояват храната добре. Пик ще усети около 30ина минути след хранене (това също е индивидуално обаче). Има два варианта - докато папка, използваш момента и го боцваш. Така не усеща изобщо. И докато подейства подкожната инжекция, храната почва да се усвоява. Не е невъзможно да се уцелят двата процеса. Иначе - първо инсулин, после хранене. Едно след друго.
ОБАЧЕ, за мен най-важно е ветеринарният ви лекар да ви обучи как се оказва първа помощ при хипоглекимия. Банка глюкоза в хладилника е задължително. Дава се със спринцовка през устата, ако котето може все още да преглъща...Постепенно ще придобиете усет кога да очаквате спад на захарта, обикновено скоро след инжекция. Но лекар трябва да ви инструктира кога, какво, как. Понякога, когато шокът е напреднал, захарни кристалчета, налепени по венците, дават ефект, без да е нужно преглъщане.
По повод урината - има ли следи от мирис на ацетон, значи положението е лошо, говори за т.нар. кетоацетоза, резултат от дългосрочно високо ниво на кръвна захар. Усеща се от дъха на устата и мирис на урината.
Ако се сетя още нещо...