Shirikiana Corfu of Meranga
Това е кучето, което представи породата на двата САСІВ-а в Асеновград. Много се радвам, че хората, които присъстваха там успяха да видят тази прелест, защото куче от такава класа създава много почитатели на породата.
Разбира се, получи съответните оценки и титли без проблем, а през първият ден съдията Борис Баич оцени подобаващо достойнствата му и му присъди BOG-а (победител на групата), при това без колебания. А се оказа, че този съдия е специалист в ловните породи, т.е. точно 6,7 и 8 група, та от гледна точка на "познаването на породата" - няма притеснение - познава я и то много добре, особено като прочетох описанието в оценителния лист съм съвсем сигурна. Освен това в Словения имат много класни риджбеци и е ясно, че е виждал повече от 3 в живота си.
Мразя да говоря за съдии и съдийство, защото считам работата им за достатъчно отговорна. След тези изложби,обаче,ми е ясно едно нещо.
Уважаеми колеги, притежатели и любители на тази прекрасна порода, ще мине мноооого време докато се появят достатъчно български съдии, знаещи и разбиращи какво е родезийски риджбек и успяващи да разпознаят класата на представяното куче и начина на неговото експониране. След тези изложби ми се струва нелепо да си говорим за ринг-дресура, а за VІ-та група пък .... без коментар. Тези, които смятат да се впуснат в изложбеното поприще с тази порода да се автосугестират и да се подготвят психологически, че ще наблюдават с недоумение лични пристрастия, обвързаности, а понякога и безпомощност да се обосноват определени абсурдни решения.Усмихвайте се и се отнасяйте снизходително към такива проявления! Имате прекрасни кучета и тези, които могат и знаят ще го оценят. Не се отказвайте от изложбите! Съдиите не са единствените, които гледат кучето ви и които разбират.
И за да не се обясняваме повече ви предлагам да се насладите на това същество чрез снимки.