Публикувано: 11 January 2007 - 08:15 PM
Здравей vanusha. Не мога да отговоря на въпросите ти директно защото въпреки, че съм ловец, така се получи, че през последните две години почти не съм излизал на лов. Логично е в този случай и да не съм извеждал своя риджбек на лов. Но въпреки това мога споделя следното- въпреки, че риджбека е излючително смело животно, това не го слага в категорията "безрасъдни", т.е. те са много смели, но в същото време много предпазливи и хитри. При разходките с нашата Ружа в гората ми прави впечатление, че тя непрекъснато търси контакт с мен. Не се отдалечава повече от 50- 60 метра. Много внимателно следи посоката ми на движение и се съобразява с това. Иначе има страхотна следа. Ориентира се много добре и не мисля, че може да се згуби. Мога да дам пример. Ружа беше на около 1 година когато успя да прескочи оградата на двора, докато аз нещо работех по къщата. В това време съпругата ми бе в апартамента намиращ се в блок в същия квартал- на около 400 метра. Виждайки, че я няма, аз веднага се обадих на съпругата си, след което излязах на улицата, чудейки се къде да я търся. След като установих, че са я виждали в единия от парковете (през него само е минавала, но не е разхождана) аз тръгнах към крайдунавския парк. През това време съпугата ми се обади, че е видяла Ружа пред блока но докато слезе, кучето избягало. След малко я намерих да чака пред входната врата на двора. След като я прибрах, дойдоха едни деца от квартала. Те ми разказаха, как Ружа е обиколила квартала, парка и след това се е върнала у дома. Говоря за район от 2 кв. км. Това значи че има прекрасна памет и без проблеми се ориентира в обстановката. От собственика на Бонго- бащата на кученцата на Ружа съм чул, че Бонго е прекрасен помощник в лова на диви прасета, въпреки, че го е завел за първи път на лов когато е бил на 1 година и три месеца. Според мен как ще гони кучето зависи и от това, как ще бъде научено, заедно с какви кучета ловува риджбека. Може би някой няма да е съгласен с мен, Всеки има право на мнение.