Dog.bg Форуми : Родезийски Риджбек

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (64 Страници) +
  • « Първа
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Родезийски Риджбек

#281 Потребителят е офлайн   Ruja Икона

• Member
  • PipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 17 January 2007 - 07:45 PM

и тази

Прикачени файлове

#282 Потребителят е офлайн   Ruja Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 17 January 2007 - 07:46 PM

и, тази...

Прикачени файлове

#283 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 23 January 2007 - 05:32 PM

Деси като каза за снимки на риджове, ето една снимка на Реджов ридж. Пускам я с илюстративна цел.
Ако има нещо, което да му е перфектно на това куче, това е риджът. Започва точно където трябва - върхът на дъгата е във вдлъбнатината между раменните кости, и свършва точно между тазовите.
Измерено до милиметър разстоянието между короните е 5 см.
Интересно е да отбележа за формата - форма на цигулка (най-широк е не точно при короните, а по-надолу). На други снимки се вижда още по-добре. В оригиналния стандарт това е било задължително. По-късно е отпаднало, останало е само, че се стеснява към крупата, очевидно тази форма не е могла да бъде поддържана.

Прикачени файлове

#284 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 January 2007 - 05:40 PM

И при друго осветление:

Прикачени файлове

#285 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 23 January 2007 - 05:59 PM

Супер, за това говорех!
Наистина му е много хубав риджа. 1super
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#286 Потребителят е офлайн   yani4ka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 24 January 2007 - 01:34 PM

Днеска докато четах този форум се ядосвах че никога не съм виждала куче от тази порода.Да де аз съм малко невеже тъй като знам за тази порода от не отдавна.Или по точно от няколко месеца:)И представете си преди не повече от 20 мин видях Родезийски Риджбек.Много се зарадвах:)Е стопанина ме гледаше малко странно след като забеляза как заглеждам кучето му.Дано скоро да го видя пак,че да мога по-добре да го огледам и да му се нарадвам:)
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Welcome to yani4ka's zoo world :)
Качена снимкаКачена снимкаКачена снимка

#287 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 24 January 2007 - 06:04 PM

Дотогава - нашите млади надежди АЙА и РИЧИ (Аkida). Вече на 6 месеца. Все още "малки"- по около 35 кг. b)

Прикачени файлове

• Прикачен файл  dvama.jpg (48.65K)
    Брой сваляния: 322

User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#288 Потребителят е офлайн   Ruja Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 27 January 2007 - 08:56 AM

Привет от Видин. Големи сладури (хем големи, хем сладури). Не са ли малко тежички за 6 месеца? И понеже виждам. че сте навътре в материята наречена изложби- каво се получава, когато се яви куче, което надхвърля рамките на стандарта (по- високо и съответно по- тежко и т.н.) Съществува ли понятието "формат" и как бихте го определили. Питам защото съм чувал какви ли не обяснения, а бих се доверил и приел за верни само такива обяснени ми от хора, които са в час. Приятни почивни дни.

#289 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 27 January 2007 - 02:07 PM

Не, не са тежички. Просто, родното ни производство не е толкова качествено, за съжаление. То е плод на доста близък инбридинг (кръвосмесително развъждане) и по-скоро на идеята за размножаване, а не за селекция на тип и конституция. Този проблем го има при всички породи в България. За това се иска време и преодоляване на определени предрасъдъци от типа "Ами кучето е женско и трябва да роди поне веднъж, иначе ще умре." или "Ами той е мъжкар и трябва да се доказва и да остави поколение, защото ...така искам, така трябва или ...каквото и да е като човешка прищявка."
Знам, че стандарта на РР определя тегло за мъжките между 36 и 40 кг, а за женските една идея по-малко. Но когато се оценя екстериора се гледа общия баланс. Те са високоноги гончеподобни кучета. Затова се намират в 3 секция (родствени на гончетата) на VІ група. Стандарта изисква от тях да представляват идеалната среда между абсолютния молосоид (немски дог) и хрътките (салуки) - двата крайни конституционни типа - суров и сух. И двете са участвали в селекцията на РР. Затова не се толерират твърде масивните и твърде леките кучета. Затова формата е правоъгълен тип, а конституционният им тип - здрав, замускулен. Затова се изискват плавни леки движения. Какво имам пред вид:
Формата на РР е леко удължен, т.е трябва да е малко по-дълъг отколкото висок. За женските се допуска да са по-дълги от мъжките, защото в областта на коремната инсерция (извивка), намираща се под поясницата, те износват приплодите и трябва да има място за тях. Кучетата от всички породи и групи се различават по три основни признака, които са отправни точки при съставяне на тяхната екстериорна оценка - глава, космена покривка и опашка. Всичко останало подлежи на външно въздействие (фармацевтично или физическо). Ако кучето няма хубава, правилна според стандарта на породата глава - тя никога няма да се промени. Ако има проблем в структурата на косъма (напр. според стандарта трябва да бъде остра и плътна, а тя е вълнена или мека, това няма да се промени, няма да я смени или ако му давате витамини ще се промени). Ако опашката е неправилно поставена, с израстването на тялото този постав няма да се промени, защото е въпрос на генетика и конструкция на конкретния организъм. С обучение можете да постигнете да я носи правилно, но ъгът, който се образува между нея и крупата няма да се промени никога. Ако кучето е 2 см по-ниско или по-високо, не е проблем ако характеристиките които посочих по-горе са наред, ако формата му е добър, ако то е хармонично развито. При оценката на един екземпляр е водеща идеята за переспективата, т.е. кой от недостатъците му (тук нямам пред вид дисквалифициращите пороци) подлежи на коригиране с израстването му ако е младо куче и ако е възрастно би могъл да се избегне при подходяща връзка. При младите кучета се търси перспективата, тенденцията, а при възрастните - състоянието в момента. Затова рядко ще намерите мъжко куче от едра порода да победи в конкурс за млади кучета, нормалният им растеж предполага в периода между 9 и 18 месеца да не са докрай оформени. Женските кучета винаги се оформят по-рано и като екстериор и като психика. Те биха могли да изглеждат зрели и на 15 месеца, друг е въпроса дали на тази възраст трябва да се заплождат. Всички сме виждали 15-16 годишни момичета да изглеждат като зрели жени, но дали е подходящо да стават майки на тази възраст е друг въпрос - но, това е друга огромна тема.
Всяка порода има основен породен белег, който е водещ при оценката на екстериора - напр. при РР е риджа, при ваймаранера - средния пръст на предните лапи е по-дълъг, при лабрадор ретривърите - дебелината на опашката и т.н. Когато този породен белег е проблем в някаква степен, това намалява оценката на кучето, защото се предполага, че генетичният му фонд е обременен с някакъв дефект.
Ще прекъсна защото иначе трябва да напиша целия курс по основна кинология, пък нямам необходимия лиценз да го правя. r)
User's Signature

#290 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 24 February 2007 - 12:53 AM

Ето един много подходящ пример за добър формат при РР.
Maxwood Tshabo - собственик И.Шанина, р-к " KIMOYO " - 68 cm, 42 kg .
Кучето е произведено от L. Venter - жена-легенда в развъждането на родезийски риджбеци.

wink: За съжаление са го поставили в типичната за пойнтер стойка, но... в Русия така ги харесват. cl)

Прикачени файлове

User's Signature

#291 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 February 2007 - 01:43 PM

Деси, аз на тази снимка не смятам, че проблемът е стойката, вярно, прекалено са го разтеглили, но метатарзусите са горе-долу перпендикулярни на земята. Виждам диспропорция между предно и задно заъгляване - твърде право рамо и свръхзаъглени задни крайници. Струва ми се още, че дълбочината на гръдния кош е леко недостатъчна. Разбира се, възможно е да се заблуждавам, гледам кучето е внос от ЮАР и доста добре оценено, ей затова е трудно е по снимка.
Виж какво се получава като пуснем перпендикуляра покрай тазовите кости и сравним със стандарта:
Качена снимка Качена снимка

Иначе ето тук няколко пояснения относно формат и пропорции на риджбека:
Формат (отношението дължина A към височина B+C ):
Качена снимка
Заъгляване:
Качена снимка
Движение:
Качена снимка

#292 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 27 February 2007 - 06:26 PM

Понеже по-горе писах за формата и ми се щеше да дам пример за това, а това куче според мен е с перфектен формат - достатъчно дълго за височината си и достатъчно за мъжкар. Забелязала съм, че при мъжките гончета този формат трудно се постига, обикновено поясницата е една идея по-дълга от необходимото за мъжките екземпляри.
Иначе, по снимка е трудно да се определят всички характеристики. В стойка можеш да нагласиш всеки доста добре ако решиш, съответно и да заблудиш. Никой друг по света няма да изпъне по този начин горкия РР. Предполагам, че това деформира цялата му конструкция.
b) Просто винаги съм се чудила, след като харесват позите на птичарите, защо просто не ги развъждат, а се опитват да поставят другите кучета в нехарактерна за тях поза. В същото време, VІІ група е една от най-слабо развитите в Русия. В Пловдив имаше един далматин внесен от Русия, кой беше преминал някакво обучение там. Собствениците му доста време се занимаваха с това да го отучат да ходи като пудел. Явно следват някакъв утвърден модел. s)

П.П. - Обаче, сайта е супер, нали? 1super
User's Signature

#293 Потребителят е офлайн   NeNoVi Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 09 March 2007 - 02:50 PM

Търсих в интернет ръзвъдници за тези сладки кученца, но не намерих. Някой може ли да ми даде линк, защото не ми се рискува да го купувам от случаен продавач. Кучето ще е без родословие сигурно, а и няма да има и голяма гаранция че е от същата порода понеже искам да си го взема от бебе. Чувала съм че е по-добро стопанина да има контакт с куче още докато е малко, защото няма да е много приятно да взема недобре възпитано куче.. особено и от тази порода :) Моля ви за възможно най-много линкчета, защото да имам избор на местоположение и месец на раждане на кученцата :) d)

#294 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 March 2007 - 04:13 PM

За съжаление няма да намерите развъдници, освен Серапеум в Пловдив. DessyD има такива планове, тя ще ви даде инфо.
Намирането на риджбек не е много лесно, повечето са родословни, но все пак плод на любителско развъждане. Преди броени дни говорих с отговорника по развъдна дейност на клуба, и той не беше информиран за кучила в момента. Все пак той е човекът, който ще да има най-пълната информация, говорете с него, пишете ми на лични, ще ви дам телефона му.
Малко инфо има Тук

#295 Потребителят е офлайн   borislav Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 March 2007 - 05:45 PM

Здравейте. За първи път видях РР пролетта на 1996г. на базара в Димитровград. Когато заговорих собственика се оказа, колкото и да ми се стори парадоксално, че и двамата сме от Бургас. Кучето беше мъжко, на около 2,5-3 г. Собственикът мъ, лекак по професия, го беше донесъл от ЮАР, където май беше и работил. не знам дали е още жив, но беше великолепно животно. После съм го засичал неколкократно в Бургас, включително и на киноложка изложба. Появиха се и други РР, но не ми харесаха, колкото първия. Вие имате ли информация за РР, регистрирани в Бургас.

#296 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 09 March 2007 - 07:54 PM

Знам, че в момента в Бургас има един подрастващ РР. Той е внесен (според собственика му) от Германия. Доколкото съм проучвала въпроса, в района има потомци на този РР, който сте виждали, но те са останали без регистрация. Има и такива, закупени от едно кучило в Айтос, но не знам дали са регистрирани в клуба.
User's Signature

#297 Потребителят е офлайн   yani4ka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 09 March 2007 - 09:12 PM

За един РР съм сугурна че има в Бургас,защото съм го виждала.Но нямах възможност да питам дали е с документи.Кучето е голямо.Имам и предположения от кой квартал са,но не съм сигурна.Кучето явно беше агресивно,защото жената не ми даде да се доближа до него.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Welcome to yani4ka's zoo world :)
Качена снимкаКачена снимкаКачена снимка

#298 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 18 March 2007 - 08:33 PM

Много исках да поместя снимка на победителя на Crufts 2007 - VELDTKAMMER DEW TO MORE DUO CJW , но за съжаление, приятелите ми не са успели да направят такава. Не успях да намеря и в интернет. Той е произведен в един от топ-развъдниците на Англия и си мислех, че поне те ще публикуват някоя, но уви ! s)
Ето една любителска от ринга на зрелите мъжки екземпляри. Качеството не е много добро, за което също съжалявам.
User's Signature

#299 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 18 March 2007 - 08:34 PM

d)

Прикачени файлове

• Прикачен файл  81.jpg (49.48K)
    Брой сваляния: 96

User's Signature

#300 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 21 March 2007 - 08:34 AM

Това харесва ли ви? b) Няма риджбек, който да не обича удобствата, нали 1super

Прикачени файлове

User's Signature

• (64 Страници) +
  • « Първа
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни