Родезийски Риджбек
Публикувано: 02 March 2010 - 02:53 PM
От два дни съм притежател на родезийски ричбек . На 5 месеца е , от Чехия . Още е изплашен , цяла нощ е плакал за мама и татко . След няколко разходки , в края на краищата пикае и ака в къщи , въпреки че е с изградени хигиенни навици. Може ли да ми дадете съвет какво да правя ? Имам чувството, че това е от уплаха и стрес.
Благодаря предварително.
Публикувано: 02 March 2010 - 03:30 PM

Публикувано: 02 March 2010 - 03:37 PM

А за новото куче аз немога да кажа почти нищо, моето кам 4,5 месец тогава взе да свиква с хигиените навиици. Успех.

Някои ако ми иска скаипа да си разменяме снимки може да пише на Скаипа : dj_tiessto94

Публикувано: 02 March 2010 - 03:57 PM
За проблема Ви - не се притеснявайте. Трябва Ви само търпение. Нищо повече. Извеждайте го често, но не за дълго. Отделете за това два дни - ще има резултат. Необходимо е да осъзнае Вашето присъствие и промяната в статуса си. Всяко куче понася пътя и стреса по различен начин, това зависи и от начина, по който е пристигнало кучето на новото си място. Съобразете се с познатите Ви биологични регулатори - кучето се изхожда обикновено след сън, след хапване или след игра. Обвързвайте Вашите излизания с тези дейности. Това много ще Ви помогне.
За по-нататъшното Ви общуване ще си позволя да дам само един съвет (обикновено така съветвам всички нови собственици) - не преобръщайте живота си спрямо кучето, а му покажете какъв е вашият ред и го правете последователно и без отстъпки, като изобщо нямам предвид бой или навиране на муцуни в акита. Риджбеците са много интелигентни и схватливи кучета и много бързо се приспособяват към новата среда. Това, от което имат винаги нужда е - да бъдат част от вашия живот, а не да го наблюдават отстрани. Кучето ще възстанови много бързо хигиенните си навици, ако не го изолирате (на тераса, баня, коридор или т.н., което е обичайна грешка), а му покажете вашият ритъм на живот и организация без пришпорване и без ядосване. Не забравяйте, че то е още малко и се нуждае от разбирането на малкото дете. Ще има още случаи, в които ще се изпуска у вас, независимо, че ще има навици. Анатомията им все още не позволява пълен контрол върху физиологичните нужди, да не говорим, че до "пълнолетието" им

п.п. - IVANSKYY, каква стана тя?!? Рада го играе лидер, май? Лелеее .... невероятно - типично женска черта - прикритост!

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 02 March 2010 - 05:39 PM
Между другото търсихме много в България , но не успчхме да намерим малко мъжко кученце , а малкият ми брат го искаше веднага .
Благодаря за съветите .
Публикувано: 02 March 2010 - 11:13 PM
Между другото търсихме много в България , но не успчхме да намерим малко мъжко кученце , а малкият ми брат го искаше веднага .
Благодаря за съветите .
Само се обадете да ви издадат експортно родословие, а не тяхното. За да се регистрирате в нашата федерация ви трябва експортно родословие. Надявам се да се виждаме (поне по изложбите).

Разгледах сайта на развъдника, от който е Ян. Много интересна линия! Чудесно попълнение! Аз, лично, много се радвам за него! Имате в родословието си GLENAHOLM и CARTOUCHE - супер ! Много успех му желая на малкия и много радост с него на Вас!

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 03 March 2010 - 09:29 AM

Публикувано: 03 March 2010 - 09:37 AM
Имаме риджбек вече повече от две години, никакъв проблем с хигиената, макар че отначало имахме няколко инцидента, разбира се. Ян е на пет месеца и вероятно вече си има изграден някакъв "тертип" за почти всичко, а кучетата са си същества на навика, така че е съвсем нормално да се е объркал и стресирал доста.
Един съвет от мен: решете още от първите дни къде ще спи кучето и когато "плаче" винаги се дръжте по един и същи начин, по възможност без да ходите да го "успокоявате", понеже той ще реши, че мрънкането е чудесен метод в бъдеще. При нас стана така, че макар да си има цяла къща вътре в апартамента, Бела спи в спалнята неотлъчно на не повече от трийсет сантиметра от леглото ни (на един фотьойл), а когато реши да се прави на "невидима" - и на самото легло, ПОД завивките

Това със спането в до/в нашето легло стана именно заради "плаченето" в първите дни - не че съжалявам, не че не можехме да го коригираме по-късно, но така си остана, а няма нищо по-тъжно от един "детрониран" риджбек.
И още един съвет - ако разхождате достатъчно сладура, той ще бъде най-най-доброто куче у дома, понеже умореният риджбек е единственият кротък риджбек, по мои наблюдения :)
Деси май не го беше споменала "в прав текст", обаче понеже са много волеви кучета и си знаят цената, с риджбека трябва определено да се държиш доминантно - не грубо или жестоко, изобщо не, но просто "асертивно", така че кучо да знае във всеки момент кой е шеф, кой кум, кой сват :)
Пак поздравления, пожелавам ви дълъг и щастлив живот заедно, и дай Боже да се засечем някой ден!

Доброто е заразно!
Публикувано: 03 March 2010 - 07:01 PM

Публикувано: 03 March 2010 - 10:02 PM
Единственото , което засега ме притеснява е , че лае и ръмжи по малкия ми син , който беше на зимен лагер , когато Ян пристигна.Сега явно се чувства като стопанин и възприема малкия като натрапник,защото пък на батко му , когото познава от първия ден , се радва. А иначе по цял ден спи на килима в дневната. Много е красив и много спокоен.

Публикувано: 03 March 2010 - 11:14 PM

Публикувано: 03 March 2010 - 11:15 PM
Не се притеснявайте за това, че ръмжи на малкия. Той тепърва ще търси място в "глутницата" Ви и Вие сте тези, които трябва да му го покажат ясно и без насилие, при това докато е все още "невръстен хулиган".

Колкото до спането в леглото ..... аз съм последният човек, който ще ви упрекне. Вече 11 години един РР спи постоянно при мен и .... така.

п.п. - Валя, много хубаво става, че "ергените" се увеличават, при това не само откъм количество, а и откъм качество.

Публикувано: 03 March 2010 - 11:56 PM
Собственика им сподели, че не знае за клуб на породата в България; кучетата са близо до София и ако от клуба имат интерес да се свържат със собственика им, ще ви дам контакт на лични.