Родезийски Риджбек
Публикувано: 03 March 2010 - 09:37 AM
Имаме риджбек вече повече от две години, никакъв проблем с хигиената, макар че отначало имахме няколко инцидента, разбира се. Ян е на пет месеца и вероятно вече си има изграден някакъв "тертип" за почти всичко, а кучетата са си същества на навика, така че е съвсем нормално да се е объркал и стресирал доста.
Един съвет от мен: решете още от първите дни къде ще спи кучето и когато "плаче" винаги се дръжте по един и същи начин, по възможност без да ходите да го "успокоявате", понеже той ще реши, че мрънкането е чудесен метод в бъдеще. При нас стана така, че макар да си има цяла къща вътре в апартамента, Бела спи в спалнята неотлъчно на не повече от трийсет сантиметра от леглото ни (на един фотьойл), а когато реши да се прави на "невидима" - и на самото легло, ПОД завивките
Това със спането в до/в нашето легло стана именно заради "плаченето" в първите дни - не че съжалявам, не че не можехме да го коригираме по-късно, но така си остана, а няма нищо по-тъжно от един "детрониран" риджбек.
И още един съвет - ако разхождате достатъчно сладура, той ще бъде най-най-доброто куче у дома, понеже умореният риджбек е единственият кротък риджбек, по мои наблюдения :)
Деси май не го беше споменала "в прав текст", обаче понеже са много волеви кучета и си знаят цената, с риджбека трябва определено да се държиш доминантно - не грубо или жестоко, изобщо не, но просто "асертивно", така че кучо да знае във всеки момент кой е шеф, кой кум, кой сват :)
Пак поздравления, пожелавам ви дълъг и щастлив живот заедно, и дай Боже да се засечем някой ден!

Доброто е заразно!
Публикувано: 03 March 2010 - 07:01 PM

Публикувано: 03 March 2010 - 10:02 PM
Единственото , което засега ме притеснява е , че лае и ръмжи по малкия ми син , който беше на зимен лагер , когато Ян пристигна.Сега явно се чувства като стопанин и възприема малкия като натрапник,защото пък на батко му , когото познава от първия ден , се радва. А иначе по цял ден спи на килима в дневната. Много е красив и много спокоен.
Публикувано: 03 March 2010 - 11:14 PM

Публикувано: 03 March 2010 - 11:15 PM
Не се притеснявайте за това, че ръмжи на малкия. Той тепърва ще търси място в "глутницата" Ви и Вие сте тези, които трябва да му го покажат ясно и без насилие, при това докато е все още "невръстен хулиган".
Колкото до спането в леглото ..... аз съм последният човек, който ще ви упрекне. Вече 11 години един РР спи постоянно при мен и .... така.
п.п. - Валя, много хубаво става, че "ергените" се увеличават, при това не само откъм количество, а и откъм качество.

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 03 March 2010 - 11:56 PM
Собственика им сподели, че не знае за клуб на породата в България; кучетата са близо до София и ако от клуба имат интерес да се свържат със собственика им, ще ви дам контакт на лични.
Публикувано: 04 March 2010 - 06:37 AM
За два дни - новини за четири нови риджбека, това е феноменално просто! Браво, бравооооо!
Към "майката" на Ян: както днес ръмжи на малкия и се опитва да му се прави на батко, така след един месец същия този малък ще може да се обляга на топла риджбешка възглавничка, докато си чете книжките! Имам опит с отглеждане на риджбек и две деца - един тийнеджър и една крехка хубавица, когато при пристигането на Бела беше на пет годинки. И при нас имаше ръмжене и "поклон за игра" (долните лапи до земята, дупето в небето, махане на опашка и джафкане), но днес не бих искала да съм на мястото на някой, който посегне на дъщеря ми, когато Бела е наблизо, защото му се пише много лошо! Веднъж едва не се стигна до инцидент, защото малката се изпищя ей така, от недоволство по време на някаква игра с приятелче в двора, и хубаво, че аз бях по-близо до тях и успях да пристигна преди пазителката. Доброто е, че колкото се възпитава кучето, толкова и децата, понеже ги прави много по-спокойни и уравновесени.
Със спането явно вече сте решили въпроса... аз само напомням, че Ян ще стане два пъти по толкова килограми. И както теоретизирам, нека спомена, че се измъкнах от леглото преди съвсем малко, а до мен беше Бела, разбира се :).
Продължавайте да повтаряте всички неща, на които са го научили предишните му собственици, това е чудесно. Имайте предвид, че когато остава сам в стая, трябва да няма нищо важно за дъвчене в негова близост (дъщеря ми се научи да си прибира играчките именно заради Бела, и въпреки това от време на време се появява разсърдена с някоя сдъвкана пластмасова щуротийка).
Ще останете изумени колко много, ама много иска да участва в живота ви риджбекът. Виждала съм кучета от други породи просто да си седят, докато собственикът излиза и влиза в стаята - а при нас това просто не може да се случи. Ако липсвам повече от десет секунди, уж спящата Бела моментално тръгва да ме търси и си навира прекрасния черен нос навсякъде, за да участва. Това е като въздух и вода за тях - да участват. Когато чистя къщата, примерно, тя е непрестанно до мен, където и да отида, и накрая и двете сядаме да починем и тя съвсем истински въздиша (много човешки го прави) - тоест, ех, почистихме, а сега какво? Смяла съм се с глас на такива реакции.
Изобщо, предстоят ви много весели моменти. И някои ядосващи, разбира се (при нас се нарежда един сдъвкан мобилен телефон, применно, както и скъпите капки за очи на една гостенка).
Непременно го социализирайте и му дайте възможност да играе с други кучета и да среща други хора. МНого скоро ще разбере коя е неговата "глутница" и ще се чувства щастлив.
Изключително много ще научите от постовете на mil, особено за възпитанието на кучето. Ян е на възраст, когато трябва да се "кове, докато е горещ".
Ако мога да помогна с нещо, не се притеснявайте да питате във форума!
Поздрави!
ПП До kaloqn: и Dessy и mil могат да дадат веднага връзка с клуба.

Доброто е заразно!
Публикувано: 04 March 2010 - 02:45 PM
Като гледам тези лапички, ще стане един мноого едър мъж, браво!
Поздрави от "кака" Изабела, която е в "изолатора" поне за седмица напред, горката, понеже е разгонена, а в квартала бездомните стават все повече и не ми се създават сценки на шок и ужас :)
Поне времето е ужасно, така че не губим много...

Доброто е заразно!
Публикувано: 04 March 2010 - 03:05 PM
Относно кучетата от Африка - говорих със собственика. За съжаление, двете кучета - мъжко и женско са внесени само с ветеринарните си документи от Африка. Помолих го да направи каквото може за да получи родословните документи на кучетата. Надявам се да му съдействат в ЮАР и да получи необходимите документи за произход. Кучетата вече са имали поколение. Дано да се оправят нещата с родословията за да се легитимира това поколение!

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 04 March 2010 - 03:31 PM
Не че не бих му се радвала и на стената, де :)
Давайте така със снимките на Ян-Бибиян!

Доброто е заразно!
Публикувано: 04 March 2010 - 05:04 PM
Все още се страхува по време на разходките и силно трепери , когато се уплаши , най-вече от друго куче. Големият ми син и съпругът ми нямат проблем ,когато са навън , но аз едвам го удържам.Много силно дърпа повода и не помага нито скарване, нито командите, които вкъщи изпълнява.Лошото е ,че явно аз ще съм основният разхождач, а той ще става все по-голям и силен.Но, когато се приберем , става толкова мил и добър.
Що се отнася до състезанията , ние въобще не сме наясно . Когато порасне малко ще мислим .Може би за това е нужно по- специално обучение, а ние сме все още съвсем "пресни" собственици на куче Ян.
Публикувано: 04 March 2010 - 07:57 PM
Колкото до "влаченето" ...

Публикувано: 04 March 2010 - 08:14 PM

Вход

Горе
Цитиране +