Dog.bg Форуми : Родезийски Риджбек

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (64 Страници) +
  • « Първа
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Родезийски Риджбек

#181 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 16 September 2006 - 11:28 PM

Цитат

В Пловдив има ново попълнение родезийски риджбеци. На 14 септември от Wawaka kennel пристигнаха две прекрасни кученца. Желаем им да са здрави и много щастливи в новите си домове. victoryVVV

Браво ! Това е хубава новина ! cheers

#182 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 17 September 2006 - 04:44 PM

Здравейте пак, аз съм единият от собствениците на р-к"di Serapeum". Вчера пуснах съобщението за новите риджбеци в Пловдив. Вчера не намерих темата за родезейския риджбек и затова го пуснах като отделна тема. Не влизам особено често във форуми и едва днес прочетох всичко. Имам малки уточнения около някои от поместените снимки, защото е станала грешка. Като начало - от САС-а в Стара Загора са поместени само снимки на Айра (Bushira Aira di Serapeum) а не на Боно (Bacchus di Serapeum) - просто фотографа се е объркал; за снимките от САСІВ-а в София - женското куче не е Twiny Ayaba, а Titilayo Ayaba - грешката е станала още в каталога. Знам това със сигурност, защото познавам кучетата от този развъдник и сме много близки приятели със собствениците. Иначе, наистина това е майката на мъжкото куче. Тя, наистина, е по-доброто куче в екстериорен план, с което не искам да кажа, че мъжкото куче е лошо (надявам се, че ме разбирате).
Много се радвам, че има толкова интересуващи се от породата, защото по едно време си мислех, че само аз и партньора ми в развъдника, и Мила разбира се, сме запалени по тази прекрасна порода. Без да звуча критично и без да желая да се карам с някого тук, бих искала да кажа, че имам известни "забележки", по-точно не съм съвсем съгласна с някои от поместените информации за породата. Стандартът на породата е съставен конструктивно по стандарта на далматините, има се пред вид, че стандарта на далматините е един от най-рано уточнените и съответно обнародвани. Не е "падало голямо преписване" по обясними причини, а естествено е ползвана вече готовата конструкция - във всяка порода се описват характерните особености за всички анатомични части. Родезийският риджбек попада в една секция с далматина (6 група, 3 секция - родствени) защото в селекцията на тези две породи са участвали породи от два крайни конституционни типа - молосоиди и хрътки. Затова е трудно да се стабилизира и задържи в селекцията им техния конституционен тип. Поради тази причина шеста група - гончета се намира в средата на таблицата. Това е една от причините и до днес да виждаме риджбеци-молосоиди и "изхрътчени"(ако мога така да се изразя) риджбеци. Освен това в селекцията на породата е участвал териер от типа на американския стафорширски териер, което е довело до изключително устойчивия им характер. Всички причини са описани в материалите за Йерусалимската конференция на световната федерация от 1987 г., когато е правено сегашното разпределение на породите по групи. Дискусията е била продължителна, но на тази конференция са взети тези решения, разбира се след консултация със специалисти-генетици.
Друг един момент, с който не съм съгласна е, че въобще не е куриоз, че цветът на очите трябва да съответствува на цвета на козината. Цветът на очите трябва да варира от тъмнокафяв до кехлибарен в съответствие с окраската на космената покривка. Някои кучета имат доста тъмен цвят, почти като на патиниран бронз (такъв е цвета на моята женска) и не е изолирано явление при някои кучета да се получат твърде светли очи. Това не е дисквалифициращ дефект, но определено не е особено добре. Риджбеците, които имат светла носна гъба (не розова) и кехлибарени очи се наричат ливърноузи (livernose), т.е. цвят на черен дроб. Те обикновено са с по-слаба пигментация и им липсва така желаната маска. Изглеждат малко странно, но всъщност са доста атрактивни когато ги видиш на живо.
Иначе, абсолютно подкрепям усилията на Мила да помести достатъчно информация за породата.
Винаги се радвам когато открия себеподобни. Надявам се, че казаното от мен няма да се приеме като опит за кавга. Напротив, надявам се да продължим да коментираме темата, особено в частта й за работните качества на породата. С моя партньор обмисляме възможността за създаване на успоредна работна линия.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#183 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 17 September 2006 - 07:54 PM

desi, верно ли е, че истинските риджбеци отдавна са в зимбабве ?
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#184 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 18 September 2006 - 12:48 AM

Не, разбира се, просто там все още има работни линии. В пределите на днешните държави ЮАР и Зимбабве живее най-голямата популация. Там все още има ферми, в които тези кучета се използват по предназначение. В ЮАР пък се намира може би най-стария развъдник "Glenaholm", който има филиал в САЩ. Сегашните собственички са две жени, едната от които Лаура Вентер е световно признат експерт и изследовател на породата. Нейната майка е участвала пряко в оформянето на съвременния стандарт. Г-жа Вентер е проучвала популацията на риджбеци в Южна Африка и резултатите от тези проучвания представляват нещо като алманах за всеки развъдчик. Общо взето всеки развъдник се старае да поддържа кръвни линии, произхождащи от Южна Африка и конкретно от "Glenaholm". Но в екстериорно отношение, по-добрите екземпляри са в Европа (Холандия и Италия). Обикновено поколението на риджбеците, които са импортирани от Африка, не е особено добро в екстериорен план. Често се появява и нехарактерно частично или пълно оцветяване на космената покривка - имам пред вид черен или сиво-сребрист, руснаците имат много хубаво определение за последния - соболенен. Лаура Вентер има цяла разработка по въпроса.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#185 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 18 September 2006 - 01:01 AM

Доколкото си спомням от прочетеното във форума, ти се интересуваше от работните качества на риджбеците. В Европа те не се използват като ловци (или поне става въпрос за единични екземпляри). У нас има може би около 5 работещи кучета. Кръстоските с тях в България дадоха трагични резултати не само като качества, а и като психологическа устойчивост - свръхагресия и неуравновесеност. Предполагам си наясно с философията на нашите ловци, че от едно работно куче и друго работно куче, без значение на породата, задължително излиза друго работно куче. Няма да коментирам тази дивотия, защото мисля, че у нас са много малко ловците, които имат идея какво значи работна порода и за какво да я използват. В моята фамилия половината мъже са ловци и слава Богу, дядо ми (който им гледаше и обучаваше кучетата докато беше жив) ни научи на много неща и най-вече на това, че за всеки лов си има порода куче, което освен вродени качества се нуждае от много обучение и грижа. Иначе, ние с партньора ми в развъдника определено се надяваме да успеем да направим работна линия риджбеци. Но това начинание изисква усилия не само от наша страна.
User's Signature

#186 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 September 2006 - 04:47 AM

Здравей, DessyD, радвам се да те видя тук.
Поздравления за новите попълнения, новината е страхотна, породата у нас има невероятна нужда от това b)

Информацията относно цвета на очите и връзката му с цвета на носната гъба е от тук:
Kalahari ridgeback tutorial
Цитирам коментираните откъси, при нужда ще ги преведа:

Цитат

The EYES should be moderately well apart and should be round, bright and sparkling, with intelligent expression, their color harmonizing with the color of the dog.

The NOSE should be black or brown (liver), in keeping with the color of the dog. No other color nose is permissible.A black nose should be accompanied by dark eyes, a brown nose by amber eyes.Yes, lighter colored eyes do occur in black nosed dogs, RRs are a breed with recessive colors, but dark is "ideal" for a black nose.

(***The phrases; "harmonizing with the color of the dog" and "in keeping with the color of the dog" is a hold-over from the Dalmatian standard's referral to the black or liver-spotted dog.)

In the brown (liver)nosed dogs, the color of the eyes may range from a yellow amber to brown. Often, younger brown-nosed dogs will have a very light eye that darkens with age. The color of the eye in a liver may be startling in a dark coated dog, but it is correct. The color of the eye is "linked" to the color of the nose . In brown-nosed dogs, the eye rim pigment, being the same as the nose color, will give the illusion of not being as round or large as those with black pigment.

In black-nosed dogs, the ideal is the darker the better and, again, the eye color is linked to the nose color and not the coat color.

Твърде малко коментари на стандарта съм срещала и този е най-подробният, не гарантирам за достоверността му.
Общо взето смисълът, подчертан нееднократно е, че цветът на очите няма нищо общо с цвета на космената покривка, а само с този на носа. Какъв би трябвало да е цветът на очите при куче със светло пшеничен цвят на космената покривка и черен нос? Изрично е казано в стандарта. Друг е въпросът ако това съчетание е некоректно. Лично аз нямам такава информация.
Останала съм с впечатление от безбройните разглеждани снимки, че кучетата с тъмна червеникава окраска често са с по-светли очи. Възможно е да се заблуждавам.
Колкото до преписването от далматинския стандарт: Ами, просто отворих двата стандарта в два прозореца на Word. b)

Названието livernose наистина ме озадачава, доколкото цветът liver се дефинира като тъмен червеникав оттенък на кафявото, да кажем шоколадов. Не с този цвят свързвам представата си са светлонос рр.
Качена снимка
Качена снимка
Ще се радвам на още информация по тези малко мътни за мен моменти в стандарта.
Един любопитен линк:
Необичайни цветове при Риджбека
Интересно е, че доста от тези цветове са се допускали от оригиналния стандрат. Соболиный или sable може да се преведе като самурен цвят. Връхчето на косъма е черно. Като цяло цветът помътнява, губи слънчевия си вид.

Относно Twiny и Tila: това несъответствие забелязах още в деня на изложбата. Помолих развъдчиците да уточнят кое куче е било тук. Те не отговориха на въпроса ми, съответно по разбираеми причини публикувах информацията, официално записана в каталога.

#187 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 September 2006 - 01:29 PM

деси мен ако питаш нашите" ловци" незнаят какво искат.трябва им не стопер а ................дого даречем много са модерни крустоските на пит с ягдтериер.нашите гори са неподходящи(повечето) за стопери според мен .целта им е да "направят" куче което да търси като гонче и да трепе като пит и за тях да остане удоволствието да дерат .голям лов ще е ,няма що .

Родезия понастоящем къде се намира?
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#188 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 September 2006 - 02:17 PM

Цитат

Родезия понастоящем къде се намира?

Амии ... в Зимбабве. Все са си у Африка.

#189 Потребителят е офлайн   nikola Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 18 September 2006 - 04:46 PM

Здравейте и от мен.Отдавна съм регистриран ,но вчера за първи път видях темата за Р.Риджбек.Всъщност това е единствената порода която ме интерисува.Много се изненадах когато видях снимки на Айра тук.Аз съм колегата на Деси от Серапеум.При мен са Айра и Сахара.Не обичам много да обикалям по изложби ,Десито ме замества обикновенно.Снимки можете да видите тук-My Webpage малко съм поизоставил работата по сайта ,но скоро ще продължа.Надявам се скоро да се запознаем лично и да възобновим замрялата клубна дейност.

#190 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 September 2006 - 05:08 PM

Здравей, nikola
Добре, че ви има, Серапеум!
Държа да споделя, че мразя монолози. Затова и темата изскача само отвреме навреме.

Още малко екзотика: в ЮАР има изба и вино Риджбек, вижте сами:
Ridgeback Wines

Прикачени файлове

#191 Потребителят е офлайн   nikola Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 18 September 2006 - 05:27 PM

Еми нормално,хората си тачат и рекламират породата.Макар реално да е създадена от Европеийци.
Какво става със сбирките в София,четох в началото че си организирате срещи виждате ли се пак?Между другото едно от кучетата на Сахара е в Кокаляне.Имам e-mail на хората но отдавна не са ми писали.

#192 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 September 2006 - 05:50 PM

Много риджбеци накуп е трудна работа. Доайенът остана с половин ухо. Даже не се видя кой е виновник, стане ли патаклама и бебетата са в мелето.
Та за срещите се обезкуржихме.

#193 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 September 2006 - 06:04 PM

грешка в социализацията може би мил все пак са кучета които работят в екип.
User's Signature

#194 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 September 2006 - 06:11 PM

не, петко, не беше така. Ухото беше кърпено, подръпнаха го невинно и се скъса.
После дружно търсихме парче от ухо, риджбеците дружно с нас.
btw, какво значи рекламират си породата?
Някой развъдчик плаща да му направят бренд риджбек уайн?
Някое име на вино с наша порода да има?

#195 Потребителят е офлайн   nikola Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 18 September 2006 - 06:26 PM

Казвам че си рекламират породата защото връзката -Южна Африка и Р.Риджбек е ясна.Едва ли в друга държава ще си кръстят избата така.Това не е лошо просто пак е начин за популяризиране на породата.Естествено едва ли това е основния замисъл-все пак сигурно и виното е хубаво.А за България какво да говорим Вие колко регистрирани Български породи познавате?

#196 Потребителят е офлайн   petko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 September 2006 - 06:28 PM

деси, спомена че в бг има чисти ловни риджбеци как точно ловуват и какво ?
-за рекламата маи виното си рекламират .......пък знам ли.
User's Signature

#197 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 18 September 2006 - 07:22 PM

Здравейте пак, ние с Ники започнахме и по форума да си говорим r)
bravoS
User's Signature

#198 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 18 September 2006 - 07:53 PM

Първо за livernose-ите - правилно си превела, просто малко по-надолу е обяснено защо се изисква цвета на очите и носната гъба да хармонира с космената покривка. Цветът на черния дроб в действителност е кафяво с червеникав оттенък. Стандартът коментира идеалния вариант, но на практика всяко куче има недостатъци. Сайтът е хубав и подробен, но все пак АКС имат друг тип разбиране за екстериорно куче. За сметка на това имат едни от най-атрактивните специалки. Преди 2 години получих покана за участие в такава и бях направо в шок. Специалката траеше една седмица, като освен екстериорна изложба се провеждаха различент тип изпитания и тестове. Също така, бяха предвидени дегустации на вина, произведени от южноафрикански сортове, презентации на книги, посветени на породата и лекции, свързани с проучвания върху породата. Всичко това беше придружено от пълен опис на цените и услугите, които се предоставят на участниците и гостуващите.
Сравненията с кафявоточкуваните далматини са естествени, защото и при тях е по-добре този кафяв цвят да бъде много наситен, но да се различава от черното. Даже при тях кучетата с твърде тъмен кафяв цвят на петната имат спорен статут.
User's Signature

#199 Потребителят е офлайн   nikola Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 18 September 2006 - 09:09 PM

Ето снимки на новото попалнение от Риджбеци в Пловдив

Прикачени файлове

#200 Потребителят е офлайн   nikola Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 18 September 2006 - 09:11 PM