Dog.bg Форуми : Eпидемия от ДИРОФИЛАРИЯ NB! Неприятни снимки!

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (14 Страници) +
  • « Първа
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Eпидемия от ДИРОФИЛАРИЯ NB! Неприятни снимки! Да вземем мерки! Оцени темата: -----

#241 Потребителят е офлайн   evelina_pom Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 02 May 2011 - 09:41 AM

Искам и аз да попитам добра формула ли е всеки месец Адвантикс + Адвокате + Дронтал... Нашия вет има и Стронгхолт,но не мога да преценя кое е по-добро!

#242 Потребителят е офлайн   blaze Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 02 May 2011 - 11:10 AM

Показване на мнениетоevelina_pom, в 02 May 2011 - 09:41 AM, написа:

Искам и аз да попитам добра формула ли е всеки месец Адвантикс + Адвокате + Дронтал... Нашия вет има и Стронгхолт,но не мога да преценя кое е по-добро!

Не е ли малко излишен дронтала във формулата!? :dh_188:
User's Signature

Ние, хората, можем само да мразим като кучето – със сини пламъци в очите, но да обичаме като кучето, ние не можем! - Йордан Радичков

Качена снимка

#243 Потребителят е офлайн   vessi8 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 May 2011 - 09:40 PM

Показване на мнениетоKOKO_ko, в 01 May 2011 - 09:58 PM, написа:

Показване на мнениетоvessi8, в 01 May 2011 - 09:33 PM, написа:

..............ЕТО КАК ИЗГЛЕЖДАШЕ КУЧЕТО МИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВЕТЕРИНАР И IVERMECTINA

че какъв ветеринар е това, да даде това нещо на кучето ти...та това го учат и знаят всички...профанска и безотговорна работа...:eg_033:

Д-р Гергана Чернева от ИТА ВЕТ
User's Signature

Качена снимка

#244 Потребителят е офлайн   vessi8 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 May 2011 - 09:50 PM

Показване на мнениетоdanny, в 25 April 2011 - 09:28 PM, написа:

Ще помоля за N-ти път! Винаги, когато препоръчвате препарати с айверомектин или празимек и сродни, посочвайте, че са противопоказани за редица породи (коли, бобтейл, шелти, австралийска овчарка и други) и преди каквато и да била профилактика е задължителна консултацията с лекар. Има много хора, които А) лесно се паникьосват и Б) четат от средата (или от някъде до някъде). Последствията за тези породи са фатални и вместо профилактика ще се получи погребение...

Affected Breeds

Approximately three of every four Collies in the United States have the mutant MDR1 gene. The frequency is about the same in France and Australia, so it is likely that most Collies worldwide have the mutation. The MDR1 mutation has also been found in Shetland Sheepdogs (Shelties). Australian Shepherds, Old English Sheepdogs, English Shepherds, German Shepherds, Long-haired Whippets, Silken Windhounds, and a variety of mixed breed dogs.

The only way to know if an individual dog has the mutant MDR1 gene is to have the dog tested. As more dogs are tested, more breeds will probably be added to the list of affected breeds.
Breeds affected by the MDR1 mutation (frequency %)
Breed Approximate Frequency
Australian Shepherd 50%
Australian Shepherd, Mini 50%
Border Collie < 5%
Collie 70 %
English Shepherd 15 %
German Shepherd 10 %
Herding Breed Cross 10 %
Long-haired Whippet 65 %
McNab 30 %
Mixed Breed 5 %
Old English Sheepdog 5 %
Shetland Sheepdog 15 %
Silken Windhound 30 %

Това са породите..............за повече информация на този сайт... http://www.vetmed.ws...cpl/breeds.aspx
User's Signature

Качена снимка

#245 Потребителят е офлайн   ast3333 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 May 2011 - 10:50 PM

Понеже доста от пробите от кучетата в Бургас са минали и през нас /в тракиския/ за уточняване на диагнозата аз мога да кажа само, че положението не е необичнайно. нищо по различно и от досега констатираните около 10%. като освен Д. имитис има и доста кучета с т.н. "кожна" Д. репенс. от 29 проби от бургаския приют само 2 или 3 бяха положителни, а това са кучета които са събрани от улицата. с което разбира се не искам да ви кажа да не продължавате редовните обезпаразитявания!

#246 Потребителят е офлайн   nellidi Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом
Публикувано: 04 May 2011 - 07:32 AM

От 27 кучета, хванати в различни райони, МЛАДИ и НОВИ ( т.е. не пребиваващи в приюта миналото лято например, има разлика в ушнит марки слагани преди месеци и сега ) - 5 проби са положителни - 2 имитис ( едната е на куче живеещо в приюта от години ) и 3 репенс. За мен си е доста притиснително. Като добавим и 10 кастрирани от нас кучета с наличие на микрофиларии в кръвта извън приюта и още 10 случая на болни животни в наши приемни домове....и всичко това преди сезона. В Бургас има много водоизточници и е рискова зона , както и доста други градове.

Чудно ми е след 1-2 години, какво ще е положението...
User's Signature

Качена снимка

#247 Потребителят е офлайн   sweety_bonbon Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 May 2011 - 08:07 AM

evelina_pom, в 02 May 2011 - 09:41 AM, написа:

Не е ли малко излишен дронтала във формулата!?

Аз съм със същата схема- дронталът не е излишен, защото адвантикса не покрива тениите :smile:

#248 Потребителят е офлайн   arina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 May 2011 - 08:12 AM

Аз също да се включа с въпрос: Обезпаразитявам всеки месец със спот он препарат Fypryst /Frontline, хапчета Цестал/Дронтал. Като допълнителна профилактика моят лекар ми препоръча към тази схема и каишка Скалибор. Какво мислите за това?

#249 Потребителят е офлайн   sweety_bonbon Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 May 2011 - 08:13 AM

Ми доколкото са ми спомените нищо от изброеното не е профилактика за дирофилария...

#250 Потребителят е офлайн   arina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 May 2011 - 08:20 AM

Показване на мнениетоsweety_bonbon, в 04 May 2011 - 08:13 AM, написа:

Ми доколкото са ми спомените нищо от изброеното не е профилактика за дирофилария...

http://www.intervet....ct_details.aspx
Препоръчано ми беше това, защото в противен случай трябва да водя кучето си всеки месец в клиника, да го меря /той се ужасява от кантари/, като рискувам да се зарази от някои болно животно от друга болест. Меренето в къщи е неприложимо, защото той тежи 50 кг. За съжаление съвременните препарати, съдържащи ивермектин, който се приема перорално не са достъпни в БГ. В чужбина ми поискаха рецепта за такова лекарство.

#251 Потребителят е офлайн   sweety_bonbon Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 May 2011 - 08:41 AM

Да права си за каишката наистина пише, че има ефект, но не и защита- честно казано май продуктът е нов не съм сигурна какви биха били отзивите, но ако искаш да го пробваш защо не използваш спот он advocate+scalibor+ drontal/cestal. Advocate e с хубави показания, моите ветове казаха, че е добър за превенция за дирофилария, само от кърлежи не предпазва, но затова си имаш каишката, a и цената му е като на frontline :md_064: Аз бях избрала първоначално advocate+kiltix+drontal, но на нас каишките не ни понасят и затова капя и advantix за кърлежи...

#252 Потребителят е офлайн   isi_ar4i Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:кучето ми, планинатаааа, ски, фотография, филми.......

Публикувано: 04 May 2011 - 08:42 AM

и аз ще се включа. Мислите че Адвокате+ Килтикс+ Цестал е решение.
Още не предпазвам кучето от дирофилария, този месец ще започнем и си мислех поне с Адванткс да не го натоварвам. Другото което ни бе препоръчано и ползваме с/у кърлежи е неостомозан. При последната разходка, когато го слойих намерих умрели кърлежи по лапите, още н езабили се. Но аз не пръскам мнг мнг, само лапите. Жената, която ми го препоръча каза, че ръси лапи, коремче, слабини и не припарват кърлежи по кучетата и.
User's Signature

Качена снимка

#253 Потребителят е офлайн   sweety_bonbon Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 May 2011 - 08:55 AM

Да мисля, че това е доста приемлива комбинация- advocate напрактика е приложим за всичко без кърлежи и тении и ако на куча му понася каишка( за kiltixa съм чувала само "+" отзиви- сега я пробваме с друго куче и няма опаразитяване) остава advocate+ вътрешното, което не излиза по- скъпо. За препаратите, които се разтварят и се пръскат външно нямам мнение, не сме ползвали, но при тях трябва по-честа употреба и стрикно следене :ud_009: , което понякога ми идва в повече, а и мойта лигла се ближе навсякъде, където я напръскам с нещо, спот оните са на врата и не ги стига :af_089:
Смятате ли, че advantixa натоварва повече от другите препарати за външно прилагане?

#254 Потребителят е офлайн   daniabc Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 04 May 2011 - 09:56 AM

Едва сега виждам темата, надявам се да съм полезна, но дебело подчертавам, че съм лаик и никога не съм се сблъсквала пряко със заболяването.

Понеже резменихме наскоро няколко ЛС с потребител от групата към Бургаския приют относно Дирофиларията, реших да пиша и тук - виждам, че пишат в темата ветеринарни лекари, нека се включат, ако преценят, че мнението ми е неадекватно и/или опасно.

От скоро живеем в къщурка с двор, имам три малки деца и куче. Насекоми/паразити/ "Дал Бог" - много и всякакви. Предпочитам да избягвам "химията", от свекърва ми научих за естествените репеленти - лавандула, босилек, здравец, индрише. Лавандула за разсад не мога да намеря на дребно, но с другите се сдобих и посадих.

За двора, вътрешните помещения и директна обработка на Марк /кучето/, вет-а ми препоръча като най-безобиден за хора и животни "ЕКТОМИН 100 ЕС". Шишенцето струва около 2лв. за 10 мл. и се разтваря 1мл. в 1литър вода. Понеже съм много мнителна, преди да го използвам за първи път /когато видях наскоро кърлеж на кучето/, потърсих инфо. Активната съставка е циперметрин, даже купих и антидот /атропин/, ако случайно се обърка нещо и се наложи да реагирам бързо.

А конкретно за "Фронтлайн Комбо" /нали споменах, колко съм мнителна.../ прочетох, че активната съставка е "фипронил". Нашенският препарат, със същата активна съставка "Регент 800" е спрян от производство, че бил токсичен и можело да причини мозъчни/нервни увреждания - нямам го черно на бяло, но от аграрна аптека ми го казаха.

ПП. До тук писах само за превенция, в стил "няма комар/паразит - няма проблем"!

Относно "Празимек Д", когато питах новият ни вет /всъщност са сем. ветеринари и най-възрастният се изказа/, категорично заяви: - Не го продава и препоръчва, поради множеството /често и тежки/ странични ефекти, не то не само при упоменатите породи.

#255 Потребителят е офлайн   blaze Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 04 May 2011 - 10:27 AM

sweet_bonbon, а пробвали ли сте fypryst,fiprex, които имат активната съставка на фронтлайна..!? Аз мисля след като изчерпя 3-те пипети адвокейт, да премина на вариат който ми споменаха ветеринари от една клиника, а именно адвантикс и празимек-д. Едва ли е най-удачното, но в противен случай, при положение, че не е уместно да слагам на 2-3 килограмово куче каишка, сметката става доста дебела (повече пари за пепарати отколкото за храна) :ud_009:
User's Signature

Ние, хората, можем само да мразим като кучето – със сини пламъци в очите, но да обичаме като кучето, ние не можем! - Йордан Радичков

Качена снимка

#256 Потребителят е офлайн   sweety_bonbon Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 May 2011 - 11:05 AM

Blaze, само advantixa не е достатъчен за комарите, а за празимек Д има доста противоречиви мнения и напоследък доста ветеринари не го препоръчват- можеш да ползваш всеки препарат за външо за кърлежи и бълхи, тези за които питаш не съм ги пробвала, не пречи да опитате. Честно казано то май си е и до куче миналата година имахме много проблеми с кърлежите с frontline, смених го с 2 препарата на virbac, после пак с frontline и беше ок, сега с advantixa не съм открила нито един, а ходим в много голями треволяци и полета, но ще видим :dog: За дирофиларията има и по-евтини варианти като ивермектин през устата- прави се разтвор според килограмите на куча и всеки месец, не помня колко точно беше- някъде около 5лв.- но това задължително след "-" тест за дирофилария.

#257 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 May 2011 - 12:18 PM

А я накой вет да каже, след като празимек се отрича, че бил вреден, по-ли е полезно да блъскаш на кучето 2 препарата - например дронтал/цестал + ивермектин. И с какво тези другите са по-безвредни от празимека, щото преди около година имаше и статии за отровните препарати на Pfizer и други подобни.
Разберете, че всичко е химия и всичко е еднакво вредно. Или празимека е по-вреден, щото 1 хапче е 1 лв, а едно хапче дронтал е 6 лв и печалбата е 20 ст от празимека и 2 лв от дронтала???

Аз правя така - студените месеци от октомври-ноември до март-април (в зависимост от времето) - само дронтал. През останалите месеци адвентикс външно + празимек. Да чукна на дърво до сега не съм имал проблеми. Преди да дам на кучето за първи път празимек - задължителен тест за дирофилария.

Така и не разбрах, хората с породи предразположени към MDR1 мутацията с какво се предпазват от дирофиларията?
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#258 Потребителят е офлайн   ast3333 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 May 2011 - 06:10 AM

Показване на мнениетоnellidi, в 04 May 2011 - 07:32 AM, написа:

От 27 кучета, хванати в различни райони, МЛАДИ и НОВИ ( т.е. не пребиваващи в приюта миналото лято например, има разлика в ушнит марки слагани преди месеци и сега ) - 5 проби са положителни - 2 имитис ( едната е на куче живеещо в приюта от години ) и 3 репенс. За мен си е доста притиснително. Като добавим и 10 кастрирани от нас кучета с наличие на микрофиларии в кръвта извън приюта и още 10 случая на болни животни в наши приемни домове....и всичко това преди сезона. В Бургас има много водоизточници и е рискова зона , както и доста други градове.

Чудно ми е след 1-2 години, какво ще е положението...

ако се вземат мерки - по добро. Радвам се, че има хора, които са обърнали внимание на проблема, за които колегите алармират от години. Ако е ви е възможно да ми изпратите на лични някакви данни за това дали въпростните кучета проявяват някаква клиника /особенно Лиско/? Аз съм написал какво сме видели ние в изпратените проби от приюта. Ще се радвам и ако накараме някоя служба да вземе мерки. Аг - тестовете може да отрицателни, дори ако има инвазия с до 3 женски, и не отчитат присъствието на Д. репенс.

пп. няма идеално лекарство! всички са вредни и само лекаря е този които може да отчете нуждата от едно или друго лечение или профилактика.

#259 Потребителят е офлайн   gabipap Икона

• Непоправим оптимист
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом
  • Interests:Животни, природа, истински хора, MLM. Здравословен и природосъобразен начин на живот. Хубави книги, нови знания - всичко, което ме провокира да мисля.

Публикувано: 27 May 2011 - 07:47 PM

Оказва се, че проблемът не засяга само кучета - вече има регистриран случай при човек.
Видео.
User's Signature

Ако всеки от нас прави добре и отдадено това, което е негова работа, ако осъзнаем, кои са истинските ни желания и не пожелаваме това, от което нямаме нужда, ако помагаме на беззащитните - светът ще е едно прекрасно място!

#260 Потребителят е офлайн   KOKO_ko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 May 2011 - 09:14 PM

Показване на мнениетоvessi8, в 03 May 2011 - 09:40 PM, написа:

Показване на мнениетоKOKO_ko, в 01 May 2011 - 09:58 PM, написа:

Показване на мнениетоvessi8, в 01 May 2011 - 09:33 PM, написа:

..............ЕТО КАК ИЗГЛЕЖДАШЕ КУЧЕТО МИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВЕТЕРИНАР И IVERMECTINA

че какъв ветеринар е това, да даде това нещо на кучето ти...та това го учат и знаят всички...профанска и безотговорна работа...:eg_033:

Д-р Гергана Чернева от ИТА ВЕТ

мдаам ... чак не ми се вярва :dh_188: ... съжалявам за случилото ти се ...
User's Signature

РАЗВЪДНИК ЗА РОТВАЙЛЕРИ "v. TISHEVITSA"

Качена снимка

всичко за ротвайлера ...

• (14 Страници) +
  • « Първа
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема