Кучето е отражение като поведение на обкръжението му на бит и микроклимат.Знаете, че четириногите доста приличат на стопаните си-попили са го един вид.Каквото му покажете като поведение, това ще откликне в него.Не съм инструктор или кучешки психолог, но съм майка.Няма разлика.Верно, че детето носи и гените на родителите, но и при тях възпитанието е по-трудно и дълго.Всеки ден се работи, за да се изгради личността или психиката у животното.Примери като майка и като собственик на куче:детето ми е проходило скоро, затичва се на улицата, пада по очи и се вдига.От езика му шурти кръв.Реагирам като да съм взривена отвътре, но експлозията си я запазвам за себе си.Външно оставам невъзмутима и спокойна, залисвам детето, че трябва да се наведе да не му покапе кръвта по дрехите и да ги изцапа, и гледам гласът ми да не трепва,Дреме ми за тия дрехи-аз зная, че завайкам ли се, лапето ще ревне под влияние на моята реакция.Оставам видимо хладнокръвна, а детето се концентрира и дори не показва болката.Аз знам, че я има,
Вариантът с куче при вашия случай-пак казвам аз как ще реагирам-аз НЕ бих поощрила неговото поведение на панически страх,а ще го разсея.Няма да го приемам в прегръдките си, не и докато то е под афект.Ще се държа като чук, каквото и да ми е в душата този момент.Ще измисля нещо разсейващо вниманието му, ако не успея, няма да показвам състрадателност с движение или интонация.Това само ще задълбочи проблема.Вижте-последното ми куче бе епилептик. За да излезе по-бързо след гърча от объркването си, аз го изкарвах веднага на разходка.Звуци, миризми, принуда да ходи в крачка до мен, да внимава къде стъпва, по навик препикава близкото дърво.Давах му задача и той ще не ще трябваше да се справи, за да не се строполи преуморен от мускулната умора и психическото натоварване.Просто го хвърлях в ситуация, различна от предишната и освестването и балансирането идваше най-добре по този начин.Дали изпитвах жал?-огромна.Но кучето бе весело, щастливо и бързо заличаваше от паметта си тези ужасни кризи.Не показвайте състрадателност.Изглеждат малки, крехки, уязвими вашите бонбони, но не забравяйте-кучета са и ги третирайте като такива, а после като порода.
Кучето е балансирано или уравновесено, когато не изпада в истерия, не се дразни лесно или безпричинно, разбира се добре с хора и животни, не проявява агресия.Когато е спокойно и реагира адекватно.Вие сте неговите учители какво трябва да е то.Не само красота и панделки-това е просто една опаковка.Имат съдържание и от вас зависи как ще бъде моделирано то.
П.П -освен, че се извинямам за дългия си пост извън конкретната тема, все пак да кацентирам и върху нея-горещо адмирирам решението на авторката на темата да кастрира любимеца си!