Dog.bg Форуми : !!! ~ Наредба ~ Столична община ~

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

!!! ~ Наредба ~ Столична община ~ Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   BIBIRON Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 15 April 2011 - 01:59 PM

Показване на мнениетоPretty, в 15 April 2011 - 12:28 PM, написа:

Няма никакъв шанс да си водя кучето с намордник въпреки,че е над 10 кг. :ea_103:
Защото не е заплаха за никого и този закон наистина е недомислен.

Мога ли, като по-тъпа, да задам въпрос - кое трябва да спазвам - точките от ЗАКОНА ЗА ВЕТЕРИНАРНО-МЕДИЦИНСКА ДЕЙНОСТ- чл. 177 мисля, че не е пред мен текста, или Наредба на СО ??? :zz_020: В Закона точно е упоменато : кучетата вързани, а АГРЕСИВНИТЕ - с намордник!!!!!!! Поради тази причина си нося копие от Закона в мен заедно с документите на кучето - все си мисля, че публикуваните Актове на Държавната власт в ДВ са по-задължаващи за изпълнение от наредби на общини.

#22 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 15 April 2011 - 02:01 PM

Че има ли мопсове над 10 кг? В стандарта им четох че оптималното им тегло около 6.5-8.5 кг.

Но иначе ако има как да се обори задължителен намордник за кучета до 1 година няма да е зле. Моят крокодил е на 8, но в бъдеще като планирам да си взема бебе от огромна полза за възпитание и социализация на кучето, да порасне като нормален домашен любимец би било намордника за бебе да не е задължителен нон-стоп.

Другото е ясно. Не съм го декларирала при данъчните защото е кастриран и в общината са ми казали че не е нужно, но ще отида да го свърша и това, те и те са омотани, милите, не са съвсем наясно кое, как и къде.
Ксерокопие на вет-паспорта върши чудесна работа - нашия от непрекъснато носене чак се разпада, декември ще вадя международен нов и ще му направя копие...

До тук нещата не са толкова зле, колкото биха могли да бъдат.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#23 Потребителят е офлайн   Pretty Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:+359878787912
    arolski911@gmail.com

Публикувано: 15 April 2011 - 02:04 PM

Показване на мнениетоFuria_S, в 15 April 2011 - 02:01 PM, написа:

Че има ли мопсове над 10 кг? В стандарта им четох че оптималното им тегло около 6.5-8.5 кг.

Ами незнам дали има мопсове над 10 кг.Аз нямам мопс имам Бордер Коли което е към 20 кг :ae_085:
User's Signature

Асен Аролски треньор на кучета
и
техните собственици

Качена снимка

#24 Потребителят е офлайн   isi_ar4i Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:кучето ми, планинатаааа, ски, фотография, филми.......

Публикувано: 15 April 2011 - 02:05 PM

хахаха, тоава може да се каже, че столична община не спазва закона. Може ли линк към този закон, за да се публикува тук.
Не знам, хора за мен това е отрязване на правата на животинките, заради единици, страдат хиляди. Не може ли да се направи нещо, подписка с/у тая наредба или подобно?
Как ще ме накарат да сложа намордник, когато кучето ми ляга на земята и не иска да стане? Аз не мога да го извеждам с намордник!!!!!!!!!!!!!!!! Следователно, то е обречено да си седи в нас.
Не знам, не е честно за хора, които си изоставят кучетата да няма глоби, а за такива като нас, които ги взимаме от там да има само ограничения и санкции!!!!!
User's Signature

Качена снимка

#25 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 15 April 2011 - 02:15 PM

Показване на мнениетоPretty, в 15 April 2011 - 12:04 PM, написа:

Показване на мнениетоFuria_S, в 15 April 2011 - 02:01 PM, написа:

Ами незнам дали има мопсове над 10 кг.Аз нямам мопс имам Бордер Коли което е към 20 кг :ae_085:

Общината вместо задължителни намордници за бордери да беше направила няколко площадки за фризби и аджилити (размечтах се, те уредите и оградите мургавите събратя ще ги откраднат за вторични суровини).

Нали това казвам - нашата порода бебета на 3-4 месеца вече са надхвърлили 10 кг тегло.
А какво да правят любителите на велш корги (и кардигани и пемброци) където кучета са над 10 кг също?

луда работа, но това е положението, няма да мрънкам, стига наистина да направят във всеки един район по една поляна или площадка за пълноценна разходка с куче.
User's Signature

#26 Потребителят е офлайн   pinky Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 April 2011 - 02:17 PM

Стандарта за мопс наистина е до 8 кг. но има доста представители над 10 килограма. Този закон е смешка както повечето. Моя мопс е малък, но както е тръгнал може и да мине границата, но няма да сложа наморник. Не знам някой от вас дали е виждал как изглежда наморник за тази порода, но той покрива цялото лице, а тази порода както и още няколко имат проблем с дишането и да им се ограничи още въздуха е жестоко. Ние може и да се измъкнем от този закон, но има доста голями породи, които незаслужават наморник. Не знам как решиха този тъп закон, но с него няма да се постигне нищо. Трябва да го преразгледат, защото не вярвам да има собственик, който да се съгласи да измъчва така кучето си, което не е посягало на човек или животно.
User's Signature

Качена снимка

#27 Потребителят е офлайн   isi_ar4i Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 April 2011 - 02:24 PM

ето го чл. 177, за който говори Bibiron. Повечето го знаете, но да припомня.

ЗВД. Чл. 177. (1) Забранява се:
1. (изм. - ДВ, бр. 84 от 2007 г.) извършването на следните хирургически
интервенции на домашни любимци:
а) рязане на опашка;
б) рязане на уши;
в) изрязване на гласни струни;
г) отстраняване на нокти и зъби;
2. (изм. - ДВ, бр. 84 от 2007 г.) отглеждането и развъждането на домашни
любимци за добив на месо и кожи от тях;
3. извеждането на кучета без повод, а на агресивни кучета - и без намордник;
4. разхождането на кучета на детски площадки и на места, обозначени от
общините със забранителни знаци.
(2) Интервенциите по ал.

Чл. 178. Кметовете на общини, райони и кметства организират контрола за
спазване изискванията по чл. 172, т. 1 и 2, чл. 173, т. 1 и чл. 177, ал. 1, т. 3 и 4.

Това предполагам означава, че трябва да минават инспектори и да санкционират нарушителите, а не да променят закона с друга наредба. Моля някой с юридическо образование да се намеси.

Ето още малко от закона:
Чл. 2. Ветеринарномедицинската дейност обхваща:
1. прилагането на ветеринарномедицинските изисквания за:
а) опазване здравето на животните и хуманното отношение към тях;..........

Чл. 173. Собствениците на кучета са длъжни:
1. при извеждането на кучетата да носят в себе си ветеринарномедицинския
паспорт и да го представят за проверка на общинските и ветеринарномедицинските
органи;
2. да представят ветеринарномедицинския паспорт при посещение при
ветеринарен лекар;
3. ежегодно да представят кучетата за ваксинация срещу бяс;
4. когато ги отглеждат в затворени помещения, ежедневно да им осигуряват
необходимата разходка;

5. когато ги отглеждат вързани на открито, да им осигурят подслон и площ за
свободно движение.

Глава седма.
ЗАЩИТА И ХУМАННО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЖИВОТНИТЕ
Раздел I.
Изисквания за защита и хуманно отношение към животните
Чл. 149. (1) Животните се отглеждат и използват по начин, който съответства на
тяхното развитие и предназначение и е съобразен с физиологичните им нужди и
етологични особености.

Чл. 150. (1) Собствениците и гледачите на животни, както и управителите на
животновъдни обекти са длъжни да:
1. се грижат за животните и да не ги изоставят;
2. осигуряват на всяко животно в зависимост от вида, възрастта и породата му:
а) място за обитаване и условия, съобразени с нуждите му;
б) необходимото пространство и свобода на движение;..............
User's Signature

Качена снимка

#28 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 15 April 2011 - 02:24 PM

Има и друго нещо... Тия в общината наясно ли са какво представлява куче с метален намордник и колко е травмоопасен той?
Клъвне ли те чау по ръцете или по краката с мечешка глава и синините няма да ви се разминат. Азиат или кавказец с такъв метален клюн ако перне някого по главата - пострадалия ще види космоса без телескоп. Малко дете, към което животното просто радостно се втурна за поздрав, блъснато/ударено с такова чудо може да се нарани сериозно. Те и металните намордници ли ще тръгнат да забраняват? Те лятото са най-удобни точно тези тип кошница за кучета с квадратните муцуни: песа може да диша свободно.
User's Signature

#29 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 15 April 2011 - 02:37 PM

[/quote]
А какво да правят любителите на велш корги (и кардигани и пемброци) където кучета са над 10 кг също?

[/quote]

Ами стопаните на уелш корги или ще се глобяваме или ще ходим за ''извинителна'' бележка.Срамота тежим 15кг и сме на 12 год и да му сложа намордник-АБСУРД!!! И тук отново стои въпроса с бездомните кучета,как моето куче да се защити от тях като бъде нападнато,а е с намордник?
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#30 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 15 April 2011 - 02:41 PM

Ще му откопчаваш намордника в движение, аз вече съм свикнала. Пак ще се върна към метален, като вътрешната страна вече облепих с лепенки за нараняване, подсилвайки брезента, предпазващ муцуната на кучето отгоре. Това е положението. На война като на война.
User's Signature

#31 Потребителят е офлайн   isi_ar4i Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 April 2011 - 02:48 PM

Като ме срещнат в парка, да ми извадят кантара и да го премерят пред мен. Това, че прилича на дадена порода, не означава, че е от тази порода ( ние сме без родословие) и че трябва да го глобят само защото тази порода е с тези и тез килограми.
Ей в тая държава домашните любимци нямат права. Да как ще се защитят, когато ги нападат? Кой ти мисли за домашното ти куче, за което ти даваш маса пари на месец за храна, обезпаразитяване, ваксини, обучение и т.н , а бездомните-те са с пълни права, защото от тях няма как да вземат пари!!!!!
Не ме разбирайте погрешно, не мразя бездомните кучета. Просто така излиза на практика.
Май е по-добре да си изоставиш кучето, то тогава нито ще ходи с намордник, нито на повод (да не се тълкува като подстрекателсвто, моля)......да не говорим, че в повечето случаи няма и да те глобят...както вече съм се убедила
User's Signature

Качена снимка

#32 Потребителят е офлайн   Дизел Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 April 2011 - 02:57 PM

Хъ... чудят се какво да измислят... като стана въпрос за намордници и къси поводи.. хората се вдигнаха на протести и се подписваха... и току виж... кучетата започнаха да хапят.. депутати ... и разни псевдо треньори... това е за да убедят останалата част от населението, че този закон трябва да го има и е за тяхно добро ...

Общината и държавата като цяло имат доста по-сериозни проблеми от това да налагат воденето на домашни любимци над 10 кг да се извършва само и единствено с къс повод и намордник ... имат пътища да оправят... имат за задача да се справят с бездомните кучета... със сираците... с учебните заведения и прочие... какво им пречат сега животинките ... или просто извършват някакви действия... за да може накрая на мандата... да се каже... ние направихме това и това... ние бла бла бла... пясък в очите... Трябва да има паркове за кучета във всеки квартал по най-малко 5 броя...в противен случай съм сигурен, че с добър адвокат всеки е способен да им спука задниците от съдилища... ма ще им дойде акъла в главата....
User's Signature

Качена снимка

#33 Потребителят е офлайн   marti Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 April 2011 - 03:18 PM

Това за полянките и площадките в София не ми се вярва да стане скоро, :db_046:
вместо да се социализират, животните да се овържат с поводи и намордници та и потенциално кротките да” луднат”
за повечето от нас които сме си възпитали кучетата това е лудост и не мисля че тази малоумна наредба трябва да се спазва

кога ще разберат че да си отговорен, не означава да си овържеш кучето, а да може да го контролираш да си го възпитал и социализирал, ако не можеш да го направиш тогава го вържи ......

#34 Потребителят е офлайн   isi_ar4i Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 April 2011 - 03:25 PM

Сега я прочетох наредбдата и там се споменава за "собственикът на животното-компаньон "
От нея
Чл.13. Собственикът на животно – компаньон е длъжен:
На обществени места да води кучето си винаги и задължително на повод до 1,5м., а при животни над 10 кг. задължително и с намордник, при условие, че здравния статус на кучето позволява.

Това означава ли, че ако не си собственик, а си извел кучето, не трябва да ти слагат глоба?
User's Signature

Качена снимка

#35 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 April 2011 - 05:54 PM

В София ще бъдат обозначени специални зони за разходка на кучета
15 април 2011 | 10:22 | Агенция "Фокус"

В София ще бъдат обозначени специални зони за разходка на кучета. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Лорита Радева - председател на Комисията по екология в Столичния общински съвет. Комисията гласува промените в Наредбата за домашните любимци. Част от измененията засягат извеждането на кучетата на обществени места. „Изключително важен момент в наредбата е изискването кучетата с тегло над 10 кг да бъдат извеждани с намордник и повод, освен ако не са на място, определено специално за разходка на кучета.
На кметовете на райони и на кмета на Столична община се вменява задължението да определят територии от зелените площи, максимум 10 % от зелените площи на районите, върху които да обозначат зоните за разходка на кучета. Като въвеждаме ограничение относно разходката им, ние в същото време вменяваме на администрацията задължението да се осигурят места, в които спокойно, без ограничени, без намордник и без повод кучетата да се разхождат”, каза Радева.
.....

http://www.focus-news.net/?id=n1514097

Явно ще търпят тепърва промени действащите сега заповеди на районните кметове, с които се определят местата за разходки и които са пълни с глупости и недомислици.
Ако не вярвате - четете как е трябвало да си разходи днес кучето един законопослушен люлинец съгл. действащата заповед на кметицата си - с повод и намордник на мястото за разходки!:ud_009:
Прикачена снимка
Та какво рИвете за тия намордници по улиците - кучетат в Люлин и на разходка са били "замордени"! Новата наредба си е направо "глътка въздух" за тях! :af_089:

Ако сериозно - представям си сега какви ще ги натворят по райони.
Идеята за клетки 5х3 хич не ми харесва, а за просторни кучешки полянки не смея да си мечтая.
Уф, кучкар да не си в София - или поне не такъв, който поне малко иска да го кара "по закон и ред", а не през просото...
:dh_188:

#36 Потребителят е офлайн   kino Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 April 2011 - 06:32 PM

Какво искате да кажете ?! Не стига този закон, ами и ще го "доукрасяват" по места ли? Е, тогава всичко е загубена кауза, забравете ! Пълно, пълно безумие! Те, самите общинари не знаят закона, как ще го научим ние, кога ще го обнародват в Държавен вестник ? Единствено тогава ще е вече в сила, според Българското Законодателство.Сега и адвокати станахме!Станахме и лекари, какво още?Нямам думи,нямам думи.Позор!

А НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ В НОВАТА НАРЕДБА ОСТАВАТ ЛИ ЗАБРАНИТЕ ЗА ЧАСОВЕ - в парка може до 9ч сутрин и след 18ч вечерта ?Упоменато ли е това?

#37 Потребителят е офлайн   QueenMargo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 April 2011 - 07:12 PM

Показване на мнениетоkino, в 15 April 2011 - 04:32 PM, написа:

... кога ще го обнародват в Държавен вестник ? Единствено тогава ще е вече в сила, според Българското Законодателство.

В сутрешния блок на btv вчера - чух, че ще бъде обнародвано след / или до два месеца.

Интервюто беше със захапаната депутатка на БСП от домашно куче - Корнелия Нинова.

#38 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 April 2011 - 07:30 AM

Аз ли не мога да го видя, или неусетно от Наредбата е отпаднал текстът, с който може да се превозва домашно животно компаньон в градския транспорт, при наличие на чип, регистрация, намордник и т.н.?
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#39 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 16 April 2011 - 10:29 AM

Обясних около двайсет пъти, но още веднъж:
Това, което четете, е вариантът на СО и е стар вариант.
С доклад на Мария Бояджийска този проект на наредбата е внесен през февруари в СОС, където има нова работна група начело с Лорита Радева в комисията по околна среда, респективно има нови предложения. Това за градския транспорт е предложение на новата работна група. (То беше обсъждано и в СО, но тъй като ресорната наредба е тази за градския транспорт, се реши да се работи по промяна на транспортната наредба и въпросът да се уреди там, в СОС явно са решили пък да го уреждат тук. За мен лично остава неясно дори да се приеме какво ще правим при две противоречащи си наредби.) Има и други неща, които не можете да прочетете в стария вариант.
Всичко, което се обсъжда и публикува в пресата, са само предложения. Нищо не е гласувано все още. Какъв ще бъде финалният вариант никой не може да каже.

#40 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 April 2011 - 10:47 AM

Благодаря! Попитах, защото останах с впечатление, че вчера е гласувана новата наредба. Влязох в сайта на Столична община, но там наистина си стои само Проект на наредбата.
mil,
ако няма да те затрудни и разполагаш с тази информация - много моля напиши в тази тема, когато всичко се гласува окончателно.
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

• (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни