!!! ~ Наредба ~ Столична община ~
Публикувано: 27 May 2011 - 03:13 PM

Публикувано: 20 June 2011 - 07:12 AM

Разхождаме кучето в София с електронна карта в джоба
Публикувана: Неделя, 19-ти Юни 2011
До 1 г. софиянци ще разхождат домашните си любимци с електронни карти в джоба, които общината ще им раздава. В тях ще се вкарват всички важни данни - от здравния статус на кучето, направените ваксини, данни за собственика, платени такси и наложени глоби. Картите ще се дават от районните данъчни служби. Това са част от последните промени в новата наредба за отглеждане на домашни любимци, която тази седмица ще бъде гласувана от Столичния общински съвет, научи "24 часа".
"С тези карти искаме да облекчим стопаните, които сега са длъжни да носят копие от паспорта на кучето и документ за платена такса. Така ще може и по-лесно да се проследи дали даден стопанин прави първо или второ нарушение. Новата организация трябва да заработи до 1 г. от приемането на наредбата", обясни шефката на екокомисията към СОС Лорита Радева.
Отпаднало е и задължението всяко куче с тегло над 10 кг да се разхожда с намордник. Остава изискването за повод до 1,5 м, като за по-едрите породи той не може да е разтеглив.
"Според експертите късият повод осигурява достатъчен контрол над животното. Кучетата ще могат да се разхождат свободно на местата, определени от районните кметове, а изискването за каишка ще важи само за обществени места", каза Радева.
С преграда на устата или в чанта за пътуване обаче ще могат да се качват домашните любимци в градския транспорт.
Според документа собствениците на любимци без чип ще плащатдо 50 лв. глоба. Толкова е и санкцията, ако не почистят след кучето си или пък го разхождат без каишка на забранени места. До 20 лв. ще плащат родителите, оставили децата си да разхождат едри песове сами. При второ нарушение санкциите стигат до 1000 лв. От 1000 до 2000 лв. пък ще плащат стопаните на кучета, ухапали друго животно или човек.
http://www.24chasa.b...rticleId=934445
Ура, отпаднала е идиотската идея за тотално "замордване"!

Само не ми е ясно - с какво ще ги четат проверяващите тези електронни карти? И кой ще актуализира данните в тях?

Публикувано: 20 June 2011 - 09:20 AM
Това е просто поредната от десетки публикации в пресата.
Доклад по наредбата е включен в дневния ред за следващото заседание на 23.06
Публикувано: 22 June 2011 - 02:17 PM

Ако го направят ще е чудесно, но като знам колко време им трябваше за да вкарат електронните карти в транспорта в употреба за цяла София, в която е половината население на България, не знам как за четериногите, които са в пъти по-малко ще направят електронни карти, че и четци!!
Ще стане като "вие си чипирайте, ние ще проверяваме"....ама друг път.
А да не говоря, че журналистът писал статията е безкрайно неграмотен що се касае до термини свързани с кучетата.
Публикувано: 22 June 2011 - 03:18 PM

Още журналистически "бисери" - и не само журналистически, ами и на общинарите.
За местата за разходки - в нашата община нямало да ограждат местата за разходка, нито да слагат табели, щели да ги означават с "хоризонтална маркировка"! Интересно дали ще сложат осева линия на алеята? Ами ако е непрекъсната - как ще се подушат хайванчетата, без да я настъпят и да са в нарушение?

400 лева глоба за куче без каишка
Стопаните на котки да не се подхилват злорадо - и до тях ще се доберат! И такса ще си плащат!

Регистрират и котките в София
То лошо няма, ама поне с регистрацията на кучетата първо да бяха се справили, а тя от години е блокирана в "седма глуха", а тия си пишат ли, пишат ....

"Искрено се надяваме при повторното поправяне на наредбата да не се появи текст, който да задължава столичани да регистрират хамстерите, декоративните рибки, костенурките или хлебарките в домовете си."
За котките и глупостта
Публикувано: 23 June 2011 - 04:42 PM
Публикувано: 23 June 2011 - 04:46 PM
Кучетата в София ще трябва да бъдат с чип, и то за сметка на стопанина
От Нели Чолашка
Собствениците на кучета в София ще трябва задължително да им поставят чип и да платят за него. Това реши днес Столичният общински съвет (СОС), като прие промените в наредбата за отглеждане на домашни любимци. Чиповете трябва да бъдат имплантирани до шест месеца след влизането в сила на новите разпоредби. Те струват около 30-40 лв. и допълнително се плаща за процедурата по поставяне.
В първия вариант на промени в наредбата, внесен в средата на февруари от зам.-кмета по екология Мария Бояджийска, беше предвидено общината да купи чиповете и да ги предостави на регистрираните ветеринарни лекари. Идеята беше разходите да се покриват от таксата - 24 лв. годишно, която стопаните би трябвало да плащат за питомците си.
През последните години все повече стопани плащат таксата - за около 4800 кучета, но от общината са предвидили, че трудно ще покрият разхода по имплантиране на чип на всички домашни любимци. С приходите от такса куче кметството трябва да се бори с популацията на бездомните животни.
Чиповете ще съдържат както информация за кучето, така и за стопанина - име, адрес и ЕГН. За тези, които не поставят чип и не са регистрирали кучето си, е предвидена глоба 50 лв., когато за първи път бъдат хванати в това нарушение и до 200 лв., ако инспектори повторно ги спрат и установят, че са в нарушения на наредбата. При първия вариант на документа беше предвидена нереалистично висока глоба - до 500 лв. за първо нарушение и до 1000 лв. за второ.
Промяна спрямо първото предложение за промени има и относно изискванията при извеждане на кучетата. Първоначално беше записано, че тези над 10 кг трябва задължително да бъдат с намордник. В приетата наредба е предвидено те да бъдат с намордник или неразтегателен повод до 1.5 метра.
Съветниците се отказаха и от изискването деца до 18 години да носят писмено съгласие от родителите си, че могат да разхождат кучето пред блока или в парка. Сега е записано, че децата до 14 години могат да разхождат кучета над 10 кг само с придружител.
Остана обаче изискването при разходка с кучето на открито собственикът да носи със себе си паспорта на животното или копие от него, документ за платената такса за съответната година и да ги представя на ветеринарните или общинските власти при поискване. Те ще проверяват по градинките и дали кучетата са с чип и ще глобяват.
Има идея да се въведат електронни карти, които да съдържат тази информация, но вероятно изработването им също ще е за сметка на стопаните. Наредбата предвижда и собствениците на котки задължително да имат ветеринарномедицински паспорт и документ за обезпаразитяване. И кучетата, и котките могат да бъдат превозвани в градския транспорт, но само с билетче, като големите кучета трябва да са и с каишка, и с намордник, а малките и котките - в кафез.
Публикувано: 23 June 2011 - 05:25 PM
Цитат

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 23 June 2011 - 05:49 PM
bushkata, в 23 June 2011 - 05:25 PM, написа:
Цитат

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 23 June 2011 - 06:15 PM

Аз пък искам да съдържа и кръвната ми група.

Публикувано: 24 June 2011 - 01:05 PM

Публикувано: 24 June 2011 - 01:08 PM
В Общината няма нищо да предаде лекаря. Ако някога се появи работещ регистър - то тогава той ще ви впише в него.
За сега от вас се иска само да се регистрирате в общината и да си платите данъка (или да не го платите, ако кучето е кастрирано).

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 24 June 2011 - 02:06 PM
bushkata, в 24 June 2011 - 02:08 PM, написа:
В Общината няма нищо да предаде лекаря. Ако някога се появи работещ регистър - то тогава той ще ви впише в него.
За сега от вас се иска само да се регистрирате в общината и да си платите данъка (или да не го платите, ако кучето е кастрирано).
Кучето е регистрирано в Екологията на Общината още когато беше на 3 месеца - преди 7 години. Има си и документ от данъчните, че е кастрирано. Всички тези "Служебни бележки" + паспорт ги влача с мен, когато сме навън. Сега с чипа означава ли, че отново трябва да правя регистрация - този път с идентификационният номер?!
Публикувано: 24 June 2011 - 03:01 PM
bushkata, в 24 June 2011 - 01:08 PM, написа:
Това означава, че няма такъв регистър. Ако кучето ми се загуби и го намери друг човек и то е с чип. Моите координати пряко ще бъдат ли казани на този човек, за да ми върне кучето или излиза номера на доктора, който е поставил чипа? И този доктор, ако ми има телефона и адреса, нещата ще са ок. Аз не съм го чипирала, но ако тази система не работи, не виждам смисъл да го правя.
Някой може ли черно на бяло да ми каже системата работи ли и как?

Публикувано: 24 June 2011 - 04:15 PM
Цитат
Стана ми забавно

isi_ar4i, така значи, все още няма работещ регистър. Задължението да го създаде е на МЗХ - още от 2008 г. трябваше да го има. На практика, ако в момента си загубиш чипираното куче, трудно някой намерил го ще разбере кой е собственик. Да не говорим, че четците за въпросните чипове все още не са много разпространени.
Все си мисля, че като общината ще глобява за липса на чип, ние трябва да настояваме МЗХ да си свърши работата. За да има някаква файда от тези чипове. Освен, ако общината не е решила да прави собствен регистър за домашните любимци на своя територия.