Публикувано: 15 June 2011 - 02:55 PM
Аз винаги съм била против чиповете. Още преди да излязат (или да съм чела) публикации за евентуално причиняване на тумори.
От всичко,което съм чела до сега в различни области от живота, съм стигнала до следния извод. Дадено нещо, колкото и да е вредно, колкото и да се доказва, че е така, продължава да се рекламира и да се ползва. Защото някой има изгода. Даже съм абсолютно убедена, че в момента, в който се изчерпи петрола и газта, веднага ще се доусъвършенстват алтернативните източници (вятър и слънце) и ще се намери начин какво точно да ни се таксува и кой да ни го таксува.
Като примера с аспартам. Почти няма нещо сладко, което да не е с аспартам. Ако нямаш достатъчно информация и не се зачиташ в съдържанието, бухаш си аспартама с кеф. Навремето променили състава на комисията, която първоначално не го е одобрила за ползване. И го одобрили само с един глас повече "за".
За ваксините също много се пише, за вредите от тях. Със сигурност има и ползи, но дори самият създател на ваксината към края на живота си е осъзнал, че не ваксината е Пътя. Да не говорим пък, че напоследък и ваксините са изкуствени.
И редица други, все подобни примери. Че и генно-модифицирани храни, че и клониране ...
Работата е там, че последицата от едно или друго не е моментална, а се натрупва с времето, понякога (в повечето случаи) дори не може да се направи връзката. И едни хора твърдят и доказват, че това е вредно, други твърдят и доказват, че е безвредно, но ... Никак не е трудно да манипулираш резултатите по начина, по който ги представяш. И постигаш. Всъщност, болести и смърт не може да няма. Няма как да ги преодолеем и да живеем вечно. В миналото имало едни болести, сега се появяват други ...
Но понеже държа на естественото и природното, доколкото мога да го постигна в този консуматорски свят (за съжаление, и в най-дивия и необитаем остров да отида да живея, пак няма да мога да избегна последиците от "цивилизацията"), затова и аз ще си плащам глобите, ако някой се сети да ме глобява, но няма да чипирам. Просто не искам по никакъв начин нещо чуждо, без доказани ползи в България,без да е животоспасяващо, да се слага в телата на кучетата ми. Нито пък в моето. Аз си подписвам, че не искам да ме ваксинират, хапчета не гълтам, мобилни телефони, микровълнови, телевизори не ползвам (без компютър обаче няма как, трябва да работя, за да ям :), някой ден и отшелник може да стана :), но все още не мога да намеря кътче в Бг, където да нямам никакъв досег с цивилизацията. (Отделно ако чиповете са китайски, както сега почти всичко е китайско, не мога да имам никакво доверие за безопасността на материала, използвани за този чип. Все пак чипирам, когато трябва да изпратя куче в чужбина при осиновителите си. Защото не бих си позволила моите възгледи за чипирането да лишат бездомно в Бг куче от щастлив живот, колкото му е писано със или без чип, в чужбина. Иначе казано, пак се стига до това да прецениш плюсовете и минусите и да избереш. Това за съвестните стопани. За безсъвестните, тези дето изхвърлят кучета, все им е тая. Те вероятно не са и чували за чипове все още. Освен това, размишлявайки върху ползата на чипирането за намаляване на бездомните, чипирано куче като нищо може да бъде натирено на синджир на село и там да си ражда и малките да се изхвърлят. А може и в апартамент чипирано куче да си ражда и малките пак да се изхвърлят. Относно изхвърлянето на улицата - примерно стопанинът се замисли, че кучето му е чипирано и не може да го нарита ей така и че може да го глобят, но не иска да си задържи кучето, ще иде в общинския приют и ще подпише декларация за отказ. Там пък какво ще се случи с чипирания любимец, ако всичко ни е на това дередже...)
За законите не бих казала, че са винаги най-умните и най-добрите. И не обичам сляпо да следвам норми. Защото ако недай си боже се пръкне в България някой нов Хитлер и ми разпоредят със закони и норми да убивам и пращам в концлагери, не бих го правила.