Ами аз не знам точно как трябва. Но мога да ти кажа как е при мен и ми харесва
Според мен, колкото повече пространство имат - толкова по-добре. Ако трябва да се даде някакъв минимум - може би дворче поне 4 на 4 м. Това за петел и две женки към него. Плюс къща. Двора според мен, не трябва да е покрит. Те обичат, всъщност те цял ден чопкат нещо. Освен това си правят прашни бани - копаят ямка, лягат вътре и с крила хвърлят прах върху си. Това са инстинкти, които си имат и обяснение. Не че знам какво

, но със сигурност има някакво значение за поддръжката на перата им. Изобщо аз изхождам от принципа - колкото по--естествено, толкова по-добре. Да, има красиви волиери, с хубави мрежи и удобни за почистване бетонирани подове. Но не мисля, че птиците там живеят естествено. До колкото може да се говори за естествено при птици, опитомени, развъдени в инкубатори и зависими от хората.
Моите са на сравнително голямо пространство, оградено около езерото. Отдолу е пръст, бръшлян, който те унищожават стръвно, имат храсти, под които се крият на хлад лятото, имат много дървета над тях, ниски клони, от които си кълват листа. От време на време посявам жито, слагам отгоре една мрежа и щом покара пресни зелени стъкчета - махам мрежата и ги оставям да си кълват зелено. Иначе тревичка не оцелява - кълват всичко и много ровят, обръщат земята постоянно. В умното земеделие се прави подвижно заграждение, което се мести по лехите (когато са празни) - кокошките копаят и чистят от семена земята, като приключат се местят на ново място. Нарича се "кокоши трактор"
Тревичка им давам допълнително - бера от двора.
Къщите им са различни - едната е от стар гардероб, в който има шкафче

Това е облепено с изолация и въпреки това в най-големия студ им пусках печка. Защото не се справихме миналата година с направата на подово, както го бяхме замислили.
Другия кокошарник е нов, зидан с тухли и пак с изолации отвън. В къщите им вече е добре да е бетон или плочки. Там се цапа много и е добре, да може да се почиства лесно. Вътре имат по един плетен кош, пълен със слама, спят в него.
Ето малко снимки:

Не се вижда мрежата, но дебелото дърво е в средата й - от него мрежата е под прав ъгъл в двете посоки. Това е двора на едните, а онова отзад с покрива им е къщата.

Това е другия двор - най-големия. Бялата къщичка зад бора е новия кокошарник. А отпред е патока и неговата къща, която той ползва само при голям студ. Неговото пространство е неприкосновено - кокошките не ходят при него, освен като замръзне езерото и се изхитряват и минават по леда. Той е възрастен господин, който го болят колената и не му е проятно да тича и да гони натрапниците :)
Храната им е тези некрасиви кофи, защото иначе я нападат мишки. Замислила съм да направя плет и да скрия кофите. Цялото това миналата година беше покрито с бръшлян - много бързо му видяха сметката.

А това е най-новия двор, скалъпен с каквото намерих.
Цялата тая работа ще изглежда много по-добре като се разлистят дърветата. На последната снимка,отпред, вдясно е една чудно красива японска дюла, която се обсипва с цвят.
Според мен, тия пространства са добри за по един петел и две или три кокошки. Ако са повече - няма да имат свобода. Освен това и ще започне да мирише много. Когато са на пръст, не можеш да почистиш, но пък всичко си отива в земята и като е по-голямо пространството - не става свинщина. Ако ги затвориш в двор 2 на 2 ще стане само мръсотия по земята.
По принцип, ако не са оставени да се разхождат по целия двор, който е да речем декар или повече, а са затворени - мирише. Въпроса е как да борим миризмата. Аз я боря с повече пространство. Друг е избрал бетон, плочки, маркуч и никаква пръст.
Та така. Разгледай в нета - има ама всякакви варианти. Има и чудно красиви къщички. Важно за мен е те да са лесни за почистване, топли и не много големи. Те вътре влизат само да спят. Най-ми харесват тези на "крака", така и ти не се навеждаш като чистиш и взимаш яйчица, а и пространството под тях се ползва.
п.п. Важно е за двор с кучета - оградата да е бетонирана отдолу, че косматите обичат да копаят и биха погонили пернатите, ако ги докопат. А на тия с перата им режа маховите пера на крилата, за да не прелитат оградата. Личи си само като размахат крила.
Свиркай, ако си направите дворче за кукуригащи :)
п.п. Ей тая грозотия бях направила оня ден за малко, когато трябваше спешно да ги разделя. Сложих тия "щори", за да не се виждат - бяха обезумели и се кълвяха през оградата.