Публикувано: 26 March 2007 - 09:24 PM
Колко форумни експерти се насъбраха, не е истина ! Всеки с куче самоед или без вече е експерт по породата е раздава оценки ! b)
belcho, браво - питай, не спирай, задавай въпроси, мисли ! Ще се опитам да ти го обесня. Жълтите очи са недостатък, посочен в стандарта, но не са дисквалифициращ порок. От тук нататък всичко е в ръцете на съдията, той решава какво да присъди. Бил съм и на други изложби, където на куче с такива очи са давали отлични оценки и то от уважавани и добри съдии - примерно в Стара Загора, Анн Мари Томасен даде отлична оценка на куче с такива очи. В същото време други съдии могат да не дадат отлична оценка за това. Но пак казвам - това е решение на съдията.
Некъпаните кучета бяха ... за мен - срамна гледка. Свикнал съм в ринга да се виждат бели кучета, а не жълти, които съдията да се притеснява да докосне. Видяхте и чухте, че съдията направи забележка, че куче от породата самоед не трябва да се извежда в такъв вид. Дано хората да си вземат поука.
За агресивниите мъжкари - нарича се социализация. Самоед се социализира лесно, но без необходимите правилни стъпки то може да се превърне в доминтно куче, което трудно допуска до себе си други кучета, особено мъжки. Дори има и случаи, когато доминантността стига до там, че мъжките се държат агресивно и спрямо женските - нещо, което не е характерно за тях. Затова и посъветвах KIG с Айс да внимава на входа и да влезе след другия мъжкар, за да не стане проблем в ринга - видяхте, че другото куче го удържаха трудно.
Доколкото до къпането, е въпрос на уважение към самото куче, но груминга и хендлинга не са елемент на оценка на кучето. За разлика от други породи, при които оформянето на космената покривка е залегнало в стандарта и имат стандартни прически, при нас тези неща ги няма. Но груминга и хендлинга помагат да се представи по добре кучето, а съдията трябва да съди кучето, а не грумера или хендлинга - изложбата е за кучета все пак, а не за най добър груминг или най добър хендлер. Тук обаче трябва да се отчете и факта, че без добър груминг - самоед се показва винаги бял - като току що навалял бял сняг - и добър хендлинг не можеш да си представиш добре кучето, така че е въпрос на желание за по добро представяне и оценка на своя любимец.
algona, явно наистина сте били на друга изложба. Викането на ура и браво не помага на кинологията, напротив - вреди и, и то много. Кучето, което спечели първо място при самоед е с жълти очи. Това не го прави по малко самоед, нито по неродословен - напротив, това е описано в стандарта. Кучето е хубаво - много компактно, хубав формат, прилична глава, показа най добри движения. Но това, че вие не можете да видите и да осмислите елементарни неща, да не говорим за нюансите и оценка на съдии - говори само за едно - вие не разбирате. Винаги съм казвал едно - фукнцията "copy - paste" на мишката не прави никой по умен.