Dog.bg Форуми : Самоед

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (162 Страници) +
  • « Първа
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Самоед

#1721 Потребителят е офлайн   Bager Икона

• Member
  • PipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 26 March 2007 - 07:22 PM

b)

Прикачени файлове

• Прикачен файл  Alen.jpg (270.36K)
    Брой сваляния: 50

#1722 Потребителят е офлайн   Kaloyan Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 March 2007 - 07:54 PM

Това ли е немирника? d)

Прикачени файлове

#1723 Потребителят е офлайн   algona Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 March 2007 - 07:55 PM

Цитат

Голяма почитателка съм на породата, но видяното на последната изложба ме удиви и искам да задам няколко въпроса на специалистите в породата:
Първо място беше дадено на куче, което има недостатък спрямо стандарта, а именно " жълти очи"- Снимката по-горе и беше неподготвено от страна на хигиена ( не беше изкъпано). Второ място взе куче, което имаше отвратително държание в ринга , но за сметка на това поне го бяха изкъпали. Другата женска изобщо не мязаше на самоед, защото надали имаше и 15 кила, а другия мъжки беше току що изкаран от някоя локва( толкова беше "чист"), да не забравя да кажа и за това, че мъжките бяха толкова агресивни един към друг. Такива собственици трябва да им се отнемат кучетата. bash
Не искам да се заяждам, но съм удивена от суперлативите по-нагоре в форума. bl)
Сигурно ще ми отговорите "какво разбирам аз от самоед", мога да ви кажа, че съм отраснала с такова куче, което беше без родословие, но видяното от мен на изложбата ме кара да се гордея с него и съм сигурна, че ако беше живо можеше да ги сложи всички в "джоба си".
Чакам вашето мнение.

Драга госпожо, много ми се ще да опишете кое точно куче е било с породен недостатък- а именно с жълти очи? Според мен, или сте била на друга изложба, или просто отричате очевидното... Мога смело да твърдя, че имах контакт с всички самоеди и не видях такъв. bl) Както не видях и некъпани самоеди.
Изложбата беше екстериорна и с Вашите изказвания май слагате под съмнение едно отлично съдийство.
Пожелавам Ви от сърце да си купите родословен самоед и да скриете всички " в джоба си".От това печели кинологията . А от Вашия пост..никой.
b) b)

#1724 Потребителят е офлайн   Kaloyan Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 March 2007 - 08:08 PM

Ей това малкото е голямо куче! d)

Прикачени файлове

#1725 Потребителят е офлайн   Waikikii Икона

• Free the мушмул :)
  • PipPipPip
  • Група: Root Admin

Публикувано: 26 March 2007 - 09:11 PM

Цитат

Мога смело да твърдя, че имах контакт с всички самоеди и не видях такъв. bl) Както не видях и некъпани самоеди.
Изложбата беше екстериорна и с Вашите изказвания май слагате под съмнение едно отлично съдийство.
b)  b)

Рядко се включвам в някоя тема, освен ако нямам нещо да кажа. Та и аз бях на изложбата...като зрител, седях си кротко около ринга и гледах. Нито съм коментирала, нито нищо. И на мен ми направи впечатление, как имаше кучета, които изобщо не бяха в добра екстериорна форма(изкъпани, грумнати). А говорим все пак за самоеди, нали? Това ми направи лошо впечатление, не за друго, а защото това показва как се грижиш за кучето си! Оставете, че това е изложба, говорим за грижи!
За очите не мога да кажа, нито съм компетентна, нито съм ги видяла!
За съдията, много добро впечатление ми направи и не за първи път! Казваше на всеослушание защо избира точно това куче, а не другото. bravoS Беше удоволствие да го наблюдавам.
Това видях аз...най-обикновен зрител. Просто харесвам северняците и затова бях там. Да се любувам!

П.П. Нито съм от този, нито от друг отбор! Интересувам се от друга порода, а и да, била съм друг път на изложба!

#1726 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 March 2007 - 09:24 PM

Колко форумни експерти се насъбраха, не е истина ! Всеки с куче самоед или без вече е експерт по породата е раздава оценки ! b)

belcho, браво - питай, не спирай, задавай въпроси, мисли ! Ще се опитам да ти го обесня. Жълтите очи са недостатък, посочен в стандарта, но не са дисквалифициращ порок. От тук нататък всичко е в ръцете на съдията, той решава какво да присъди. Бил съм и на други изложби, където на куче с такива очи са давали отлични оценки и то от уважавани и добри съдии - примерно в Стара Загора, Анн Мари Томасен даде отлична оценка на куче с такива очи. В същото време други съдии могат да не дадат отлична оценка за това. Но пак казвам - това е решение на съдията.

Некъпаните кучета бяха ... за мен - срамна гледка. Свикнал съм в ринга да се виждат бели кучета, а не жълти, които съдията да се притеснява да докосне. Видяхте и чухте, че съдията направи забележка, че куче от породата самоед не трябва да се извежда в такъв вид. Дано хората да си вземат поука.

За агресивниите мъжкари - нарича се социализация. Самоед се социализира лесно, но без необходимите правилни стъпки то може да се превърне в доминтно куче, което трудно допуска до себе си други кучета, особено мъжки. Дори има и случаи, когато доминантността стига до там, че мъжките се държат агресивно и спрямо женските - нещо, което не е характерно за тях. Затова и посъветвах KIG с Айс да внимава на входа и да влезе след другия мъжкар, за да не стане проблем в ринга - видяхте, че другото куче го удържаха трудно.

Доколкото до къпането, е въпрос на уважение към самото куче, но груминга и хендлинга не са елемент на оценка на кучето. За разлика от други породи, при които оформянето на космената покривка е залегнало в стандарта и имат стандартни прически, при нас тези неща ги няма. Но груминга и хендлинга помагат да се представи по добре кучето, а съдията трябва да съди кучето, а не грумера или хендлинга - изложбата е за кучета все пак, а не за най добър груминг или най добър хендлер. Тук обаче трябва да се отчете и факта, че без добър груминг - самоед се показва винаги бял - като току що навалял бял сняг - и добър хендлинг не можеш да си представиш добре кучето, така че е въпрос на желание за по добро представяне и оценка на своя любимец.

algona, явно наистина сте били на друга изложба. Викането на ура и браво не помага на кинологията, напротив - вреди и, и то много. Кучето, което спечели първо място при самоед е с жълти очи. Това не го прави по малко самоед, нито по неродословен - напротив, това е описано в стандарта. Кучето е хубаво - много компактно, хубав формат, прилична глава, показа най добри движения. Но това, че вие не можете да видите и да осмислите елементарни неща, да не говорим за нюансите и оценка на съдии - говори само за едно - вие не разбирате. Винаги съм казвал едно - фукнцията "copy - paste" на мишката не прави никой по умен.

#1727 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 March 2007 - 09:31 PM

Цитат

П.П. Нито съм от този, нито от друг отбор ! Интересувам се от друга порода, а и да, била съм друг път на изложба !

Valia & Kara, няма друг отбор - отбора е един - най хубавата и красива порода - самоед ! victoryVVV

#1728 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 March 2007 - 09:40 PM

Цитат

Ей това малкото е голямо куче! d)

Kaloyan, благодаря за хубавите снимки ! Черпя бира ! 1super

#1729 Потребителят е офлайн   KIG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 March 2007 - 10:05 PM

Цитат

Това ли е немирника? d)

Същия, то трябва да сме номер едно поне в нещо! super best

#1730 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 March 2007 - 10:29 PM

belcho, за хубавите кучета ... независимо дали едно куче е с родословие или не, то може да бъде хубаво - употребявам термина като хубаво като в близост до идеала на стандарта, без класация за по по най - всяко едно куче е най хубавото за своя стопанин. Родословието не е показател или критерий за породност и красота, близка до стандарта в случея. Има прекрасни кучета от нашата порода, които за съжаление нямат родословия. Има и такива, които въпреки родословията си не съответстват на стандарта. Но .. тук идва едно голямо но ... Самоед не е аборигенна порода, въпреки че е създадена от популация аборигенни кучета. Пак ще се опитам да го обесня :

Най общо породите можем да ги разделим на аборигенни и заводски.

Аборигенните породи са възнакнали пряко за нуждите на човека, при тяхното възникване и формиране водещия фактор е бил един - работа - върши работа - става, не върши работа - не става. Благодарение на хилядолетна селекция, под въздействието на много фактори - климат, местообитание, предназначение, кучетата формират свойте породни черти и харектеристики. Критерия за развъждане е един - работа и пак работа. Единствено и само това.

Заводските или другия термин - развъдни породи - са селектирани от човека на база племенно развъждане и селекция от човека. При тях, като основната разлика с аборигените е, че се води племенна книга и маркерите за развъждане са и могат да бъдат както работа, така и екстериор - търсене на външния вид на кучето, който отговоря на стандарта. Племенните книги и родословията помагат на хората да научат много неща за породата и развъждането, да отстранят дадени недостатъци, дори болести, които се появяват или са присъщи на дадената порода.

Опитвам се да ви обесня, че самоед е заводска порода и всички кучета, дори и да имат породни черти на самоед, близки до стандарта, не могат да се използват в развъдния процес при племенното развъждане, за съжаление. В цял свят, при всички породи е така - има популации кучета, които се водят в племенните книги, има и такива, които поради една или друга причина не се водят там. Племенна ценност за съответната порода представляват само и единствено тези кучета, които са вписани в съответните племенни книги и изпълняват определени критерии за допускане до разплод.

#1731 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 March 2007 - 10:37 PM

1super

Прикачени файлове

#1732 Потребителят е офлайн   Kaloyan Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 March 2007 - 10:47 PM

1super

Прикачени файлове

#1733 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 March 2007 - 10:54 PM

Цитат

1super

Готино ... b)

А малкия съм го снимал .. леле, не питай ! ! Беше ми такова удоволствие ! Чуден характер има това кученце, всички от кучилото са такива - толкова спокойни, толкова доброта в тях !

Тук в стойка b)

Прикачени файлове

#1734 Потребителят е офлайн   Kaloyan Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 March 2007 - 10:55 PM

Малкия не можах да го хвана в стойка! r)

#1735 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 March 2007 - 11:02 PM

Цитат

Малкия не можах да го хвана в стойка! r)

Ще има и други изложби, повярвай. Ще го хванеш и снимката ще бъде страхотна !

Ето и една в движание !

Прикачени файлове

#1736 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 March 2007 - 11:11 PM

1super

Прикачени файлове

#1737 Потребителят е офлайн   Kaloyan Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 March 2007 - 11:34 PM

d)

Прикачени файлове

#1738 Потребителят е офлайн   Bager Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 26 March 2007 - 11:38 PM

b)

Прикачени файлове

#1739 Потребителят е офлайн   Bager Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 26 March 2007 - 11:40 PM

b)

Прикачени файлове

#1740 Потребителят е офлайн   borislav Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 March 2007 - 10:23 AM

Цитат

Ясно съм ви го написал, четете - породоформиране, селекция, стандартизация, идеал. Да, това са прадедите са самоедите, снимката от устието на река Ярмал и е от 1929 година, ако не се лъжа. Всъщност прадедите ни са както бели, така и черни кучета - те също са били аборигенни кучета, но са отпаднали от по нататъшната селекция. Факт. Отпаднал е и силно изразения ловен инстинкт, който е записан в първия стандарт.

Не че е толкова важно, но снимката е направена през лятото на 1961 г. А всъщност, като се замисля, е много важно - за мен означава, че в тундрата на северен Урал Ненците ( или Самоедите) до преди 40 години все още са развъждали аборигенни кучета с ясно изразени черти, от каквито е била създадена и породата Самоед. Интересно ми е как би се посрещнало едно такова куче на екстериорна изложба у нас, а защо не и по света. Би трябвало да е интересно за повечето любители на породата.
Що се отнася до ръста му - аборигенните кучета се различават, а и са се различавали, доста в ръста,цвета и прочее. Не съм съгласен че кучето на снимката е много едро, защото Ненците не са прочути с високия си бой - предполагам, че жените им са високи около 1,50-1,55 см средно.

• (162 Страници) +
  • « Първа
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни