Цитат
Дог, май само твоето разяснение беше добре, но не разбирам защо се допускат тези неща в BG ! bgflag
Ще го хвана аз KIG за тренировки от другата седмица, малко ринг дресура на Айс ще му е от полза, пък е и интересно. Лошото е, че аз самия съм един хендлер, b) - споко, KIG, ако имаш желание, останалото ще го измислим.
За сериозните неща - сериозно. Много неща се допускат, и не само тук, а и навън и ние не сме изключение. В предишния си пост се опитах да обясня за картините, надявам се да го прочетете. Не само тук, а и навсякъде има различни кучета, различни развъдници. Има развъдници, които развъждат работни линии. Има такива, които са професионални развъдници - работят с така наречената "шоу" класа - аз лично не харесвам това определение, използвам го като образец, защото те често оферират по този начин кучилата си, но това са развъдници, които работят дълги години и градят име на свойте кучета - в нашата порода те не са много. Има и любителско развъждане. Всеки един има своята гледна точка и оставя в поколението своята любов и стремежа си да намери идеалното куче за себе си. Именно тук идва проблема - идеалното куче за себе си не винаги е идеалното куче според стандарта. Има развъдници, които работят с години само и само да произведат едно красиво и хубаво куче, което да остане в историята на породата. Хората трябва да търсят, да имат правото да търсят идеала. А и повярвай - хубавото не може да се скрие, то се вижда, познава се.
Изложбите ... сложно е. Опитал съм го да го обясня назад в темата. Има съдии, които имат поглед върху породата. Съдии породници. Има и такива, които нямат този поглед, а съдят най общо кучето - външен вид, екстериор, походка. Те ще съдят всяко едно куче по този начин, независимо каква порода е то. Но дълбокия поглед върху породата - говоря за всяка една порода, го имат породниците, специалистите, които или развъждат и имат преки наблюдения и са виждали много кучета и могат да преценят. И най важното - не правят компромиси с породата. Такива хора не са много. И не забравай, че съдиите, които и да са те, също са хора - не са компютри, имат собствена преценка, виждане. За съжаление много от съдиите не оценяват сериозността на професията си - резултата от техните оценки и преценки е такъв, че в разплод влизат не само най добрите кучета, а и не толкова добри, но това определено не е само тук.
Хората ... и те са различни. Едни са толкова влюбени в своето куче, че .. нашето гардже е най хубавото. Сърдят се дори и на съдиите - честно, имам случай, в който скочиха на съдията, и то на Пол Стентън и едва изведоха после човека от залата с полиция. Това в Сърбия. Пак ще ти дам пример - едно и също куче, съдено от двама съдии, и то отлични - Пиер Луиджи Бурати му даде отличен с CAC, а Пол Стентън - отличен без CAC.
Така е .. за съжаление колкото и да ни се иска за нашите любимци всичко да е идеално, идеални неща няма. Идеална е само любовта, с която всеки един от нас обича кучето си или .. не знам, може би и нея я идеализираме или търсим начин да е такава. В крайна сметка целта на изложбите е една - стандарта на породата, той е целта на развъждането, а изложбите трябва да помагат на тази цел.

Вход

Горе
Цитиране +