Dog.bg Форуми : Самоед

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (162 Страници) +
  • « Първа
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Самоед

#1750 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 28 March 2007 - 09:11 PM

Цитат

Киг ти май не го приемаш много навътре, но на твоето куче се смяха най-много  bravoS

Дог, май само твоето разяснение беше добре, но не разбирам защо се допускат тези неща в BG ! bgflag

Ще го хвана аз KIG за тренировки от другата седмица, малко ринг дресура на Айс ще му е от полза, пък е и интересно. Лошото е, че аз самия съм един хендлер, b) - споко, KIG, ако имаш желание, останалото ще го измислим.

За сериозните неща - сериозно. Много неща се допускат, и не само тук, а и навън и ние не сме изключение. В предишния си пост се опитах да обясня за картините, надявам се да го прочетете. Не само тук, а и навсякъде има различни кучета, различни развъдници. Има развъдници, които развъждат работни линии. Има такива, които са професионални развъдници - работят с така наречената "шоу" класа - аз лично не харесвам това определение, използвам го като образец, защото те често оферират по този начин кучилата си, но това са развъдници, които работят дълги години и градят име на свойте кучета - в нашата порода те не са много. Има и любителско развъждане. Всеки един има своята гледна точка и оставя в поколението своята любов и стремежа си да намери идеалното куче за себе си. Именно тук идва проблема - идеалното куче за себе си не винаги е идеалното куче според стандарта. Има развъдници, които работят с години само и само да произведат едно красиво и хубаво куче, което да остане в историята на породата. Хората трябва да търсят, да имат правото да търсят идеала. А и повярвай - хубавото не може да се скрие, то се вижда, познава се.

Изложбите ... сложно е. Опитал съм го да го обясня назад в темата. Има съдии, които имат поглед върху породата. Съдии породници. Има и такива, които нямат този поглед, а съдят най общо кучето - външен вид, екстериор, походка. Те ще съдят всяко едно куче по този начин, независимо каква порода е то. Но дълбокия поглед върху породата - говоря за всяка една порода, го имат породниците, специалистите, които или развъждат и имат преки наблюдения и са виждали много кучета и могат да преценят. И най важното - не правят компромиси с породата. Такива хора не са много. И не забравай, че съдиите, които и да са те, също са хора - не са компютри, имат собствена преценка, виждане. За съжаление много от съдиите не оценяват сериозността на професията си - резултата от техните оценки и преценки е такъв, че в разплод влизат не само най добрите кучета, а и не толкова добри, но това определено не е само тук.

Хората ... и те са различни. Едни са толкова влюбени в своето куче, че .. нашето гардже е най хубавото. Сърдят се дори и на съдиите - честно, имам случай, в който скочиха на съдията, и то на Пол Стентън и едва изведоха после човека от залата с полиция. Това в Сърбия. Пак ще ти дам пример - едно и също куче, съдено от двама съдии, и то отлични - Пиер Луиджи Бурати му даде отличен с CAC, а Пол Стентън - отличен без CAC.

Така е .. за съжаление колкото и да ни се иска за нашите любимци всичко да е идеално, идеални неща няма. Идеална е само любовта, с която всеки един от нас обича кучето си или .. не знам, може би и нея я идеализираме или търсим начин да е такава. В крайна сметка целта на изложбите е една - стандарта на породата, той е целта на развъждането, а изложбите трябва да помагат на тази цел.

#1751 Потребителят е офлайн   KIG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 28 March 2007 - 09:43 PM

Ние вече работим върху ринг дресурата и да ти кажа всичко е наред докато не видим друго куче d) , но нямам нищо против да поработим заедно d) d) Междо другото ми е по лесно с нормалния повод, отколкото с ринговия bl)

#1752 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 28 March 2007 - 10:36 PM

Първата стъпка, за да стигнеш някъде е да тръгнеш. 1super

Давай, от понеделник свободен и когато кажеш - парка е наш, ще се справим.

#1753 Потребителят е офлайн   sekulski Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 March 2007 - 07:20 AM

ЗДравейте сладури.
Ще има ли изложба в Пловдив тая седмица,и ако има от колко часа е?

#1754 Потребителят е офлайн   KIG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 March 2007 - 09:35 AM

Дата: 30 (петък) март 2007г.
Място: Палата 18 на Международен Панаир Пловдив и терена пред нея.
Вход за участници, зрители и автомобили: До палата 18 от към р. Марица.
Прием на кучета: от 10:00ч. до 10:30ч.
Съдене: от 10:30ч. до 12:45ч.
Конкурсна програма: от 13:00ч. до 14:00ч.

Това е за САС-а, а за САСIB-а трябва предварително записване.

Успех на всички учасници и в двете изложби super best

#1755 Потребителят е офлайн   KIG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 March 2007 - 09:38 AM

Цитат

Първата стъпка, за да стигнеш някъде е да тръгнеш. 1super

Давай, от понеделник свободен и когато кажеш - парка е наш, ще се справим.

Взимам си изпитите в понеделник и се обаждаме 1super
Напиши ми на лично тел., защото си смених картата и ти го нямам.

#1756 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 March 2007 - 11:20 AM

Цитат

Успех на всички учасници и в двете изложби super best

Успех на всички, които ще участват ! 1super

#1757 Потребителят е офлайн   Lavinja Alpi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 March 2007 - 12:15 PM

Здравейте Секулски,за CACIBA в Пловдив приемат е от 9.00до 10.30h. в местноста ''Охлюва''(между булевардите''Хр.Ботев и Копривщица'').Сигорна съм,че Оля ще се радва да Ви види ако дойдете.

Дог БГ.благодаря за разяснението на стандарта наясно съм,че го знаеш а предполагам и ти си наясно,че е редно и аз да го знам след като отглеждам и развъждам самоеди.Но въпросът ми беше отнесен до критика Белчо,който въобще не е опълномощен за това и най-вероятно е присъствал само на тази изложба.Иначе щеше да е наясно с всичко,което си обяснил за съдиите в поста към KIG.Ще си позволя да те цитирам''съдиите,които и да са те-са хора не компютри,имат собствена преценка и виждане''.Аз също ще дам някои примери:
не безизевстната Соня Фалети на''Балкански Шампионат''-22.05.2004г.присъди титла BOB на куче със светло кафяви очи,но за сметка на това с мн. добра конструкция.Въпреки че имаше мн.други с тъмно кафяви очи в това число и гръцки шампион.Също така съм била свидетел,как г-н.Тешич даде BOB на куче извън стандарта.
И дано всички участници и зрители на киноложки изложби са наясно,че все пак съдията е решаващата фигура.
Дог БГ.подробни разяснения ще ми покажеш в събота,нагледно d) за сега чао.

#1758 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 March 2007 - 09:52 PM

d)

#1759 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 April 2007 - 10:37 AM

CACIB Пловдив - BOB при самоед - Княз Игор и честито на неговота стопанка ! 1super

Строг съдия, съди добре и безкомпромисно. При най малките - три бебета на Кев, беше страхотно за мен да ги видя заедно. Мистер Сноуи и Макс с много перспективен, Марк - перспективен, в крайна сметка между трите братчета Мистер Сноуи стана най добро бебе. Не зная оценките на другите участници, Кевин с много добър, участваха още Арчи и две други кучета, ако не се лъжа, но браво на всички ! Доста дъжд! 1super

На снимката - Княз Игор 1super

Прикачени файлове

#1760 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 April 2007 - 10:39 AM

Малко снимки на белите принцове 1super

Мистер Сноуи и Марк !

Прикачени файлове

#1761 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 April 2007 - 10:42 AM

1super Мистер Сноуи

Прикачени файлове

#1762 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 April 2007 - 10:43 AM

1super Марк

Прикачени файлове

#1763 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 April 2007 - 10:45 AM

1super Макс

Прикачени файлове

#1764 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 April 2007 - 11:22 PM

Цитат

Интересно ми е как би се посрещнало едно такова куче на екстериорна изложба у нас, а защо не и по света. Би трябвало да е интересно за повечето любители на породата.

Да, интересен въпрос. Често съм се замислял върху това дали развитието и формирането на породата самоед от аборигенни кучета към заводска порода може да е показател и за други породи. Какво точно става при селекцията и какво се променя ? Защо в един момент всичко се насочва в съвсем друга посока и това променя ли кучето и то в каква степен ? Какво се запазва и защо ? Доколко човека е променил това, което е направила природата и имаме ли право да го правим и за в бъдеще ?

Лично мнение за шанса - зависи от кучето все пак. Но ... колкото и да ми е тъжно, в момента дори и Сабарка, първото импортирано куче от Скот не би имал шанс на екстериорна изложба днес. Той е бил кафяво с бяло. Първия стандарт през 1909 година, ако приемем че това е най близкото описание на аборигенната полулация ( това е все пак няколко години след първите импортирани аборигенни кучета ) допуска - чисто бяло, бяло с жълтеникави петна, кафяво и бяло, черно и бяло. След това селекцията тръгва в посока ефектния бял цвят и в крайна сметка имаме това, което имаме днес. Развитието на ръста също е интересно - по стандарта от 1909 година височината при мъжките кучета е 48 - 55 см, при женските - 46 - 50. Постепенно селекцията вдига ръста, въпреки че англичаните и да днес запазват своя стандарт мъжки 51-56 см, женски 46-51 см, докато при FCI имаме - 57 см +/- 3 при мъжки, 53 см. +/-3 при женски.

В Америка на специалките има и изпитания за стадния инстинкт при самоед. Има и работни изпитания за породата, но те не са водещи при селекцията и развъждането. За съжаление самоед почти не се използва в професионалния спорт с кучета - можеш да разгледаш Iditarod Sled Dog Race, там има снимки на кучетата, които се използват в това състезание, а то е най голямото и най престижното. В OPEN NORTH AMERICAN CHAMPIONSHIP, състезанието на професионалните мъшери е същото. За себе си съм приел заключението, че работните изпитания така или иначе не могат да заместят аборигенната селекция - което не означава, че не трябва да ги има, напротив.

Извода, който съм направил за себе си е, че ако днес искаме да запазим която и да е аборигенна порода, то не трябва да я откъсваме от начина и на формиране и от начина и на съществуване. Направим ли го - я променяме.

#1765 Потребителят е офлайн   slavena Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 April 2007 - 10:58 AM

Поздрави на всички герои-участници! Времето въобще не беше с нас cl) , но много се радвам,че въпреки това се представихме много добре и не ни уплаши студ и дъжд! super best

Честито на г-жа Рая Манчева, собственик на Княз Игор Славена фон Бранддорф! victoryVVV
Честито на на Роси с Мистер Монгомери Сноу СфБ и се радвам винаги да видя трите братчета в ринга!

#1766 Потребителят е офлайн   Mister Snowy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 April 2007 - 04:20 PM

b) Благодаря!
Честито на всички ни! bravoS
Макар лошото време, беше чудесно да се срещнем! Радвам се, че допринасям с нещо да станем повече! b)
Благодаря много и за хубавите снимки! 1super

#1767 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 April 2007 - 08:20 PM

1super Ще ставаме !

Бяхте чудесни, справихте се страхотно ! За снимките - ще направим и по хубави, някой ден трябва да се съберем всички на разходка в парка, ей така, да се разходим, ще е хубаво. cheers

#1768 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 April 2007 - 08:22 PM

Едно прекрасно куче от Финландия - MISHKA JONEL от IKILIIKKUJAN Кеnnel 1super

Прикачени файлове

#1769 Потребителят е офлайн   Lavinja Alpi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 April 2007 - 10:59 AM

Eто още един самоед от участниците в CAVIB Пловдив.
Аlabama of Lavinja Alpi с оценка отличен,собственост на р-к."Lavinja Alpi"и Диана Владова.

Браво на всички белоснвжковци,които не се уплашиха от дъжда. bravoS bravoS bravoS

Прикачени файлове

• (162 Страници) +
  • « Първа
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема