Dog.bg Форуми : Самоед

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (162 Страници) +
  • « Първа
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Самоед

#1761 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 01 April 2007 - 10:42 AM

1super Мистер Сноуи

Прикачени файлове

#1762 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 April 2007 - 10:43 AM

1super Марк

Прикачени файлове

#1763 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 April 2007 - 10:45 AM

1super Макс

Прикачени файлове

#1764 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 April 2007 - 11:22 PM

Цитат

Интересно ми е как би се посрещнало едно такова куче на екстериорна изложба у нас, а защо не и по света. Би трябвало да е интересно за повечето любители на породата.

Да, интересен въпрос. Често съм се замислял върху това дали развитието и формирането на породата самоед от аборигенни кучета към заводска порода може да е показател и за други породи. Какво точно става при селекцията и какво се променя ? Защо в един момент всичко се насочва в съвсем друга посока и това променя ли кучето и то в каква степен ? Какво се запазва и защо ? Доколко човека е променил това, което е направила природата и имаме ли право да го правим и за в бъдеще ?

Лично мнение за шанса - зависи от кучето все пак. Но ... колкото и да ми е тъжно, в момента дори и Сабарка, първото импортирано куче от Скот не би имал шанс на екстериорна изложба днес. Той е бил кафяво с бяло. Първия стандарт през 1909 година, ако приемем че това е най близкото описание на аборигенната полулация ( това е все пак няколко години след първите импортирани аборигенни кучета ) допуска - чисто бяло, бяло с жълтеникави петна, кафяво и бяло, черно и бяло. След това селекцията тръгва в посока ефектния бял цвят и в крайна сметка имаме това, което имаме днес. Развитието на ръста също е интересно - по стандарта от 1909 година височината при мъжките кучета е 48 - 55 см, при женските - 46 - 50. Постепенно селекцията вдига ръста, въпреки че англичаните и да днес запазват своя стандарт мъжки 51-56 см, женски 46-51 см, докато при FCI имаме - 57 см +/- 3 при мъжки, 53 см. +/-3 при женски.

В Америка на специалките има и изпитания за стадния инстинкт при самоед. Има и работни изпитания за породата, но те не са водещи при селекцията и развъждането. За съжаление самоед почти не се използва в професионалния спорт с кучета - можеш да разгледаш Iditarod Sled Dog Race, там има снимки на кучетата, които се използват в това състезание, а то е най голямото и най престижното. В OPEN NORTH AMERICAN CHAMPIONSHIP, състезанието на професионалните мъшери е същото. За себе си съм приел заключението, че работните изпитания така или иначе не могат да заместят аборигенната селекция - което не означава, че не трябва да ги има, напротив.

Извода, който съм направил за себе си е, че ако днес искаме да запазим която и да е аборигенна порода, то не трябва да я откъсваме от начина и на формиране и от начина и на съществуване. Направим ли го - я променяме.

#1765 Потребителят е офлайн   slavena Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 02 April 2007 - 10:58 AM

Поздрави на всички герои-участници! Времето въобще не беше с нас cl) , но много се радвам,че въпреки това се представихме много добре и не ни уплаши студ и дъжд! super best

Честито на г-жа Рая Манчева, собственик на Княз Игор Славена фон Бранддорф! victoryVVV
Честито на на Роси с Мистер Монгомери Сноу СфБ и се радвам винаги да видя трите братчета в ринга!

#1766 Потребителят е офлайн   Mister Snowy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 April 2007 - 04:20 PM

b) Благодаря!
Честито на всички ни! bravoS
Макар лошото време, беше чудесно да се срещнем! Радвам се, че допринасям с нещо да станем повече! b)
Благодаря много и за хубавите снимки! 1super

#1767 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 April 2007 - 08:20 PM

1super Ще ставаме !

Бяхте чудесни, справихте се страхотно ! За снимките - ще направим и по хубави, някой ден трябва да се съберем всички на разходка в парка, ей така, да се разходим, ще е хубаво. cheers

#1768 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 April 2007 - 08:22 PM

Едно прекрасно куче от Финландия - MISHKA JONEL от IKILIIKKUJAN Кеnnel 1super

Прикачени файлове

#1769 Потребителят е офлайн   Lavinja Alpi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 April 2007 - 10:59 AM

Eто още един самоед от участниците в CAVIB Пловдив.
Аlabama of Lavinja Alpi с оценка отличен,собственост на р-к."Lavinja Alpi"и Диана Владова.

Браво на всички белоснвжковци,които не се уплашиха от дъжда. bravoS bravoS bravoS

Прикачени файлове

#1770 Потребителят е офлайн   Lavinja Alpi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 April 2007 - 11:13 AM

Пропуснах нещо много важно oleeee .
МНОГО И БЕЗКРАЙНИ БЛАГОДАРНОСТИ на Венцислав Радев за чудесните снимки и поздравления за усърдния му труд в неспиращия дъжд.

Също така и на Лагерфелд,който едновременно участваше и запечатваше всеки един момент от изложбата.Благодаря!

#1771 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 April 2007 - 10:03 PM

Честито ! 1super

#1772 Потребителят е офлайн   Lavinja Alpi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 April 2007 - 03:13 PM

ДА,ДА...много благодаря!

Благодарим и на г-н.Kuplyauskas от Русия,който съдеше строго и преценката му беше реална.Което го први уважаващ себе си съдия и като се има в предвид това,че съди често V група в Русия го прави познавач на породата(та нали руснаците имат много хубави самоеди и ги бива в критиките).Доволна съм от оценката,защото кучето не е гледано за изложби,не знае какво е ринг дресура и е щастлива дебеланка.Съдията отбеляза,че е мн.добър формат... е.. не можахме да заемем хубава стойка,но пък си има краченца,груден кош,има си поясница.Също и добра мускулатура и хубаво кожухче,което не можахме да повдигнем със специална духалка,но пък беше чисто и наресано.

п.п Ето такива строги съдии допринасят за подобряване качеството на породите.

#1773 Потребителят е офлайн   borislav Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 April 2007 - 03:42 PM

Цитат

Цитат

Интересно ми е как би се посрещнало едно такова куче на екстериорна изложба у нас, а защо не и по света. Би трябвало да е интересно за повечето любители на породата.

Да, интересен въпрос. Често съм се замислял върху това дали развитието и формирането на породата самоед от аборигенни кучета към заводска порода може да е показател и за други породи. Какво точно става при селекцията и какво се променя ? Защо в един момент всичко се насочва в съвсем друга посока и това променя ли кучето и то в каква степен ? Какво се запазва и защо ? Доколко човека е променил това, което е направила природата и имаме ли право да го правим и за в бъдеще ?

Лично мнение за шанса - зависи от кучето все пак. Но ... колкото и да ми е тъжно, в момента дори и Сабарка, първото импортирано куче от Скот не би имал шанс на екстериорна изложба днес. Той е бил кафяво с бяло. Първия стандарт през 1909 година, ако приемем че това е най близкото описание на аборигенната полулация ( това е все пак няколко години след първите импортирани аборигенни кучета ) допуска - чисто бяло, бяло с жълтеникави петна, кафяво и бяло, черно и бяло. След това селекцията тръгва в посока ефектния бял цвят и в крайна сметка имаме това, което имаме днес. Развитието на ръста също е интересно - по стандарта от 1909 година височината при мъжките кучета е 48 - 55 см, при женските - 46 - 50. Постепенно селекцията вдига ръста, въпреки че англичаните и да днес запазват своя стандарт мъжки 51-56 см, женски 46-51 см, докато при FCI имаме - 57 см +/- 3 при мъжки, 53 см. +/-3 при женски.

В Америка на специалките има и изпитания за стадния инстинкт при самоед. Има и работни изпитания за породата, но те не са водещи при селекцията и развъждането. За съжаление самоед почти не се използва в професионалния спорт с кучета - можеш да разгледаш Iditarod Sled Dog Race, там има снимки на кучетата, които се използват в това състезание, а то е най голямото и най престижното. В OPEN NORTH AMERICAN CHAMPIONSHIP, състезанието на професионалните мъшери е същото. За себе си съм приел заключението, че работните изпитания така или иначе не могат да заместят аборигенната селекция - което не означава, че не трябва да ги има, напротив.

Извода, който съм направил за себе си е, че ако днес искаме да запазим която и да е аборигенна порода, то не трябва да я откъсваме от начина и на формиране и от начина и на съществуване. Направим ли го - я променяме.

За последното си много прав(а). Но дори и в заварено положение не би трябвало породата да се разглежда като нещо изолирано, особено северните. Голяма чат от т.нар. недостатъци са били наложени изкуствено, което води до загуба на генен материал. Но появата на тези "недостатъци" при някои екземпляри почти никога не се разглежда като препратка към прадедите, а просто като недостатък. Тук според мен трябва да се работи по-гъвкаво. Ето като такъв един недостатък можем да разглеждаме по-светлите очи, например.
Що се отнася до работните качества - това е "друга бира". Съмнявам се, че повечето от съвремените участници в тези състезания биха издържали и 2-3 дни, поставени в условията на работа на впрегатните кучета преди да кажем един век. Прехвалените аляски хъскита са големи атлети, но без козина, здрави лапи и стомаси на Север не се оцелява. Сега им слагат чорапки, хранят ги с топла храна, витамини, спят в клетки върху суха слама,.... Нещата са несравними. Това е и причината в подобни състезания на водачите на впрягове, съставени от чистокръвни кучета да се гледа като на романтици, участващи в името на спорта.
Споделям мнението Ви, че съдийството в V група беше на ниво. на някои може да им се е сторило прекалено строго, но е добре да си сверяваш часовника от време на време.

#1774 Потребителят е офлайн   stkrisi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 April 2007 - 03:44 PM

Какво е CACIB и CAC ?Нещо не са ми ясни Моля да ми обясните!!!

#1775 Потребителят е офлайн   Alis05 Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 06 April 2007 - 07:55 AM

Lavinja Alpi, вече се грижа относно дресурата и в ринга, както и чета доста за хендлерите 1super . Много ми се иска да ни видиш с хубавото дебеланче отново в деиствие super best .

#1776 Потребителят е офлайн   Alis05 Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 06 April 2007 - 08:03 AM

Титлата САС означава кандидат за национален шампион по красота. Куче получило 3 САС-а в продължение на повече от 6 месеца и един ден, при поне 2ма различни съдии става шампион на България по красота.

Титлата CACIB означава кандидат за международен шампион по красота. Куче получило 4 CACIB-а в поне 3 страни, едната от които трябва да е страната където кучето е регистрирано или страната-патрон на породата (например Германия за шнауцерите или Русия за борзоите), при поне 3 различни съдии за ПОВЕЧЕ от година и един ден - става Международен шампион по красота - Int.Ch

Това е striksi дано съм помогнал 1super .

#1777 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 April 2007 - 10:27 AM

Мисля, че тези изисквания за страна, където е регистрирано кучето отпаднаха. Доколкото зная, в момента за интершампион е необходимо да се изпълни, както сте написали :

- Четири САСІВ-а в минимум три различни страни
- Периода е - повече от една година и един ден, минимум 366 дни
- От най малко трима различни съдии.

Всяка страна има правото да има своя система за излъчване на национален шампион. В България в момента изискванията са такива, в Франция или Италия примерно са други. Въпрос на правила на националната федерация, членуваща в FCI.

Хендлиш добре. Може би малко повече увереност, но това идва с времето - и за теб, и за кучето.

Поздрави ! 1super

#1778 Потребителят е офлайн   Alis05 Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 06 April 2007 - 11:06 AM

Цитат

Хендлиш добре.
Поздрави ! 1super

Хендлил съм само 2 пъти. Поздравите на CACIBа в Пловдив са изцяло за Lavinja Alpi, която се представи страхотно въпреки проливния дъжд. bravoS

#1779 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 06 April 2007 - 11:17 AM

borislav, няма как да ги разглеждаме неизолирано. Това е една порода, с една племенна книга. Ако търсим връзката между различните породи, изпълняващи едни и същи функции - да, но тогава трябва да разгледаме и приликите и разликите между тях. При всички случаи стандартите дават достатъчно свобода на тълкувание. Вярно е, дават и ограничителни норми, но мисля, че те са за доброто на породата и са с ясна цел и посока - какво трябва да бъде. Ако развъждаш по работен признак, то развъждаш по него. Ако развъждаш по стандарта, търсиш идеала. Всичко е с цел, която се определя от хората. Тук е интересното, защото колкото хора, толкова и виждания, усмихвам се. Но пък това прави и развъждането интересно - защото всеки оставя своето виждане. В крайна сметка работата на всеки един развъдчик е продължение на работата на друг, нали ? И стандартите не са вечни - променят се и то ги променяме ние, хората. Замислял съм се - англичаните са майстори на селекцията - примерно дали самоед щеше да бъде толкова популярна порода, ако това бяха не толкова дружелюбни кучета, с толкова любов към човека и интерес към околния свят, толкова усмихващи се. Те са успели да извадят чрез селекция най доброто и да го насочат в посока, в която породата да намери добър прием.

Спортните кучета също не са аборигени. И при тях се води статистика, имат и документация за връзките, в която се описва всичко, дори и примерно кучетата да са от различни породи. Но там целта е - скорост и издръжливост за сметка на всичко друго.

#1780 Потребителят е офлайн   Lavinja Alpi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 April 2007 - 12:08 PM

Добре дошли на Алис05! super best
Не мога да ти опиша,колко се радвам да те срещна и тук!Възхищавам се на това колко си амбициозен и стриктен и съм сигурна,че ще успееш с това за което си се захванал.Мен лично никой не ме е учил да съм хендлер глдала съм,пробвала съм и се получава,въпреки че има курсове за хендлинг.Според мен се получава най-добре,когато кучето е силно заинтигувано от своя водач(хендлер),а именно да знаеш как да му привлечеш вниманието.Желателно е да тренирате всеки ден по малко,за да не забравя и същевременно да не и омръзва.Постепенно ще пробвате и с други кучета около вас,за да се абстрахира от присъствието им.А и с още няколко изложби ще свикне бързо.Ако мислиш да участваш в тях е важно да поработите и върху килограмите,защото се е обездвижила.
Благодаря за поздравленията,това е малкото което мога да направя за нея.

Ще помолим тук участващите наясно с хендлинга да помогнат с някой друг съвет,има ли специфичен начин за хендлинга при Самоед?

• (162 Страници) +
  • « Първа
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • 91
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни