Цитат
Това куче е отглеждано заедно с хората от хиляди години. Живеело е в иглутата, използвали са го като печка, за да се топлят. Спяло е с тях, играели е с децата. Силно социализиран - това е посланието на породата.
То не може да се използва за охрана, може да лае по хора, по скоро от радост. То не може да бъде агресивно, случва се агресия към други кучета или животни, в първия стандарт на породата е било записано, че има изразен ловен инстинкт, но после това е отпаднало. Но ловен инстинкт има - самоед е сериозно куче, но всякаква охранителна агресия, и то към хора е изключена.
Правени са опити в Русия ... има самоед, ако се поразровя из списанията, ще намеря и името му, който е трениран за защита, но и там собствениците и дресьора споделят, че това е по скоро игра, подражание, прави го заради собственика и наградата.
Както и да е .. щом някои хора определят любовта си към кучето и породата, като го вържат и му подхвърлят храна ... дано да не си вземе втори самоед ! n)
Значи това нещо за хапането съм го чел някъде от руските саитове за историята на самоеда,аз съм си взел самоед не за да ме пази а да радва мен и околните около мен пък и аз съм близо 1.9 метра и около 100 кг. и не мисля че имам нужда от пазач не ме разбирайте погрешно.За мен това е най-красивото и хубаво куче на света и аз лично дори шнауцера не съм си позволявал да го слагам на верига.
Аз също се надявам този човек да не взима и трето куче, но може ли да се каже на някой човек какво да прави. angelpik