Самоед
Публикувано: 12 December 2006 - 10:14 PM
Ако някой е пробвал, нека да каже мнение.
Публикувано: 13 December 2006 - 10:39 PM
Ето го и Кевин се бори ... всъщност миналата зима ни беше за първи път и аз леко го претоварих. Бях стигнал до 2 гуми, но не се получи това, което исках. После коригирах и свалих гумите на една, като увеличих разстоянието. Сега мечтаем за сняг вече, че ... съм му приготвил изненада b)
Прикачени файлове
-
DSC_0043.jpg (135.53K)
Брой сваляния: 92
Публикувано: 14 December 2006 - 05:53 PM
Публикувано: 14 December 2006 - 06:16 PM
Лятото си мислех, че ще му е прекалено горещо ... обече той ме опроверга. Верно, че излизахме само надвечер, но 5 километра с колело си ги минаваше без проблем. Вярно, че му давах на много често вода - аз почти винаги си ходя с една бутилка минерелна вода за него. Ако си забелязал, пият много вода нашите кучета, почти постоянно е жаден. Така е и в къщи - паничката му за вода е винаги пълна. Може да не яде примерно и пак си е в форма, но без вода не може.
Публикувано: 14 December 2006 - 07:35 PM
Публикувано: 14 December 2006 - 08:37 PM
Иначе - в книгите за покоряване на полюса съм чел, че често хората вървят до шейната. Срещам същия проблем - тегли, но като види друго куче и хуквам да го гоня, а той си тича с гумата, все едно ... няма гума. Реших проблема, като тичам до него с още един повод, който ми е закачен на кръста. Обаче се уморявам b)
Много добре тегли, когато има друго куче пред него.
Иначе - супер, че си запалил хора ! Радвам се, че има фенове на спорта с кучета и се надявам да ставате все повече ! Ако мога да помагам с нещо, пишете. Може би не е далече времето, когато и в България ще има възможност да се тренира.
В момента има един впряг на Пампорово с хъскита. Зная за още един, който може би тази година ще бъде на Банско, но пак с хъскита. Зимата съм планувал да отида до Пампорово и да направя много снимки и едно голямо интервю с Иван, който е собственика на впряга там. Той е бивш спортист, запалил се по този спорт и сега съчетава полезното с приятното - хем кара шейна, хем вози туристи и е аткрация. Самоед обаче няма ...
Тук също съм писал по темата.
Публикувано: 15 December 2006 - 12:30 PM
Публикувано: 15 December 2006 - 07:56 PM
Цитат
Няколко пъти съм го писал. Теглене на тежести и натоварване на кучето след завършване на растежа, при самоед това е на около година - година и два месеца. Аз лично не препоръчвам на никой да започне по рано с теглене на каквито и да е тежести или прекалено голямо натоварване. Особено в този период, който сте вие - кучето все още расте, оформя се. В момента единственото нещо, което можеш да правиш е колкото се може повече да тича и да играе само. Само - колкото му душа иска. Не разходки на повод, а игра с други кучета. Разходките на повод не са разходки за кучето. От една страна - социализация - то трябва да може да си играе, да приема други кучета, да знае статуса си в глутницата. Той е любопитен, много, знам,че си го забелязал. Иска да отиде при всяко куче, да го подуши, да си играе. Когато се подгонят, забележи как се изстрелва с висока скорост - краката се сгъват, мускулите са опъват след това и пак и пак - това не можеш да го постигнеш с разходка на повод. Рязката смяна на посокота, когато се гонят - също натоварва. Допълнително това, което ти казах - "разговора" с други кучета също е много важен за неговото израстване. Ние, хората си говорим с думи. Кучетата си говорят с техния си език - поза, размахване на опашката, лай, скимтене. В момента, ако го наблюдаваш внимателно, ще видиш как той като отива към по голямо, възрастно куче главата му е долу, привежда се и захожда едно такова .. по внимателно. Кучето трябва да има статус както и в къщи - при хората, така и навън за да може да общува нормално с другите кучета.
Май се разписах ... но това е основното - в момента игра и възпитание. Идва зима - бъдете колкото се може повече навън, остави го да се радва на снега. Купи си здрави, топли обувки и шапка - колкото е по студено навън, толкова повече самоед не спира да тича и му се играе, а от очите му струи толкова радост, че и на теб няма да ти се прибира b)
Публикувано: 15 December 2006 - 10:38 PM
Публикувано: 16 December 2006 - 09:04 AM
Цитат
Съжалявам, че се меся в темата ви, но имам наблюдения от самоеди, макар и бегли. В парка срещаме 3,4 самоеда. И трите са на повод винаги и безпричинно започват да лаят настървено по моето животно. Оттогава, като видим самоед, Зарп веднага се наежва и отива да види, дали няма да поиска битка. Добре, че си го водя на повод! wink
Имате ли такива наблюдения?
Публикувано: 16 December 2006 - 11:15 AM

"Някои хора са като 1 стотинка - двулицеви и не струват нищо!! "

Публикувано: 16 December 2006 - 12:26 PM
Цитат
Самоедите по принцип много лаят. Кевин съм го виждала как лае като щур на конкурс за група и после на почетната стълбичка пред купата oleeee . Сигурно иска да изяде съдията!
Хехе! Май не ме разбра! Мога да различа кога едно куче лае, не подтикнато от агресия. Разхождах моето животно и се разминахме с въпросното куче, което скачаше и се дърпаше от повода. Ръмжи и се зъби. Ама айде, няма да пиша повече, че явно тук не се разбира от дума! wink Живи и здрави!
Публикувано: 16 December 2006 - 01:04 PM
Цитат
Едно е да лае, друго - да ръмжи, затова не съм те разбрала.
И аз не съм те разбрала! Извинявай! cheers
И все пак ми е интересно дали имате такива наблюдения? В Борисовата градина водеха един сладур, с който моето куче се познава от малък. Винаги играеха много. Първия път, когато се видяхме в парка, след като бяха минали поне 2 месеца, самоеда тръгна директно към Зарп. Сбиха се, но за кратко, тъй като животното ми беше на повод и го обесих, за да не пострада натрапника! ouu Всеки следващ път, като се видим, самоеда тръгва смело към Зарп. И всеки път се изумявам колко е смел и в същото време безразсъден! Стопаните му, разбира се, се втурват да го спират. wink
Публикувано: 16 December 2006 - 05:19 PM
Аз самия съм се чудел защо е така. Примерно Кевин не е такъв. А и тези кучета в голямата си част са изключения на фона на самоедите, които познавам и съм виждал. Но ги има ... може би защото при първоначалното разпространение на породата в България нашата порода е кръстосвана с лайка, която е много различна от самоедския характер. Не зная и не мога да кажа, защото нямам наблюдения върху тази популация, а и надали някой има. От друга страна самата ни порода въпреки прекрасния си външен вид е с железен характер. В първия ни стандарт на породата е записано, че ловните инстинкти са силно изразени. Векове наред в далечния север те са ползвани за лов, освен за теглене на шейни и придвижване. Нашата порода е била и с стадата от елени и ги е пазила от хищници, колкото и да е странно на някои. Това са кучета, които са живеели на глутница, имайки предвид и предназначението им. За един впряг са необходими няколко кучета най малко, а за да се изберат тези кучета, то трябва да има още повече, защото не всяко куче е добър работник. А в глутницата трябва да се наложи водач ... и така постепенно силния характер взема връх. Допълнително в наше много хора забравят за фактора социализация. Това е друг момент в възпитанието, който често се пропуска. Вързано само на повод кучето не може да се социализира правилно, то изгражда в себе си друга представа и нормално след като порасне, да се отнася враждебно към други кучета. Може би и въпрос на развъждане - често съдим за самоед по външния му вид, но характера му също трябва да бъде коментиран и вземан впредвид, когато се прави дадена връзка. В края на краищата самоед не е голямо бяло куче, както го представят някои. Това е порода, при която трябва да се имат впредвид както външните екстериорни белези, така и характера.
Иначе лаем ... b) Да, самоед са много общителни кучета, които лаят, скимтят и вият. Задавал съм си въпроси и за това, като логиката ми е - не зная дали съм прав - е отново в корените на породата. Сред сняг и виелица, мъгла, единствения ориентир си остават звуковите сигнали. Примерно Кевин си издава някакви си негови звуци дори и когато е в къщи - хъм, хъм, хммммм, едни такива. Вил е вечер - спи до мен до леглото и съм се събуждал да го укротявам и да се чудя защо вие, при положение че просто няма причина. Не го прави често, но го е правил. От хора, с които си коренспондирам зная, че ако са повече кучетата и са навън, има вечери, когато не може да се спи. Такива сме си, самоеди.
Хубаво е тези неща да се знаят и хората да не си мислят, че самоед са плюшени играчки. Много хора имат съвсем друга представа за породата, а всъщност зад прекрасната външност се крие едно наистина сериозно куче с уникален и незаменим характер, върху който обаче трябва да се работи.
Публикувано: 16 December 2006 - 06:56 PM
Ето го - Максимилиян Империал Славена фон Брандорфф ! 1super
Прикачени файлове
-
DSC_0031.jpg (12.97K)
Брой сваляния: 70