Искам да питам нещо.Сървайвър е с 3та ваксина,вече сме почнали разходките.Та мисълта ми е кога да го изкъпа,той си е много беличък и чистичък,решем се всеки ден.Сега не е нужно да го къпа нали?И да попитам Bosh добра храна ли е?
Не мога да съм пример за никой - аз извеждам малки кученца след втора ваксина, имал съм две бебета, които съм взел от развъдници, с които съм работил - Саша и Нана, Кев си дойде с ваксините. И двете след втора ваксина са били навън, не са хранени с гранула, а с естествена храна. Въпреки че Кевин израстна на гранула, от доста време и той също е на такова хранене. А и аз съм луд - кучетата ми един ден в седмицата не ядат, независимо колко са големи, а и често ядат по съвсем малко на ден в продължение на няколко дни, като в тези дни им увеличавам натоварванията - било то упражнения или разходки. Да не си мое куче ... Саша след това я дадох на други хора, после стана така, че си я откупих обратно - и до ден днешен не яде и не иска да яде гранула, а и не и даваме, Нана си има вече дом и хора и свикна с гранулираната храна. За гранулираните храни мога да препоръчам само тези, които съм пробвал - Нутра нугентс, Пурина сьомга, Роял канин - нямам лични наблюдения за други храни, но и тези избягвам да препоръчвам - не е важно с какво храните, а как се чубства кученцето. Но определено в казуса с какво да заместя естествената храна - споровете са много, всеки сам си взема решението. За себе си съм си го взел - храня с естествена храна, с добавки в зависимост от сезона, гранула почти не давам. Повече за храните можете да прочетете за храненето в подфорума по темата.
На възраст 5 - 6 месеца - изследвате калций/фосфор и то ще си покаже ...
Къпане - когато вие решите. Всичко зависи от това с какво къпете, как къпете, как сушите и с какво сушите. Като бебе няма за какво да го къпете, освен ако не е на изложба, но ресането е задължително. То пак зависи, защото .. отивам в един фен и той ми показва как реше кученцето - взел един гребен гребло и го прокарва отгоре, отгоре .... ама нищо не реше

Реше се с гребен, метален, реше се отдолу, до кожа, реше се докато се нареше кученцето, а не докато на човек му омръзне. Говоря образно - най често човека се опитва, прави там нещо си, малкото бебе започва да недоволства, да се опитва да избяга, човека го натиска още малко и бебока естествено усилва усилията си да се освободи и на човека му писва и казва другия път, то много хапе ... а трябва да се продължи, за да се предаде кученцето, разбирайки че докато не бъде наресано, няма да има оставяне - след положението ... "прави с мен каквото искаш" - .. чак тогава може да се каже, че кучето може да се нареше. При малко кученце това е около 30 - 40 минути, борбата да се освободи от решещия го човек, при възрастно куче, ако не е ресано като бебе - повече от два часа, за това аз и не обичам да грумвам чужди кучета - боря се часове, за да ги накарам да се предадат и чак тогава може да се нарешат така, че да се оформят добре. А това е важно - ако днес нарешеш едната част от кучето, утре другата, на третия ден - от тази страна, която е наресана първа, сляга ... за това основния груминг е хубаво да се прави няколко дни преди изложбата, а в деня преди изложбата или по предния ден - всяко куче има различна козина, която стои различно и трябва да се познава добре, за да се знае кога изглежда най добре - само се оформя, доресва, прецизира, подстригва.
Отделяйте поне един ден в седмицата за хигиена на кучето от малко - решете го няколко часа, докато ви заболят ръцете. Ако по тях няма мазоли от ресане - значи малко . Само така ще можете да се справяте добре при възрастни кучета.
За къпане - с две ръце за Аll Sistems, поне за хората в София, понеже познавам водата тук и съм пробвал какво ли не. За сушене - силно препоръчвам машина за сушене на кучета, а не сешоар - ще се родите с такова нещо, къпането и сушенето стават удоволствие и за човека, и за кучето, да не говорим че пази и козината - честите къпания не са проблемни, проблемно е сушенето и препаратите, които се използват.
Нещо ми се повреди галерията снощи и не успях да кача снимките, съжалявам. Опитах се да я оправя, но нещо не става и ще видя как да я оправя днес или утре.