wind, в 10 September 2011 - 10:20 AM, написа:
Тук малко ми се губи логиката.
"Ако половозрелите женски при вида на малки, дори да не са от собствения им вид ..."
Следователно, такива женски биха демонстрирали майчин инстинкт към малки от своя вид.
Тогава или твърдението "не би допуснала до себе си малки от същия вид" е невярно, или вече се намесва друг фактор.
Какъв е той?
Ако твърдението е наистина вярно, по моите простички тълкувания "решението" на женската зависи от това, кого би сметнала за част от своята "глутница" (за мен глутница, за други може да е "семейство", "симбиоза", "връзка" и т.н.)
Също така ми е интересно, когато овчарски кучета пазят стада, те като какви възприемат овцете или кравите, които пазят? Пак според моите простички обяснения, използвано е чувството на кучетата (които са одомашнени от вълци) да защитават "глутницата".
За мен всяко куче си има свой собствен характер, своя собствена индивидуалност, затова и всяко куче би реагирало по свой собствен начин на дадена ситуация. Но всяко куче в крайна сметка има представа, схема за света, която е обща за всички кучета и която ги движи. Не знам това дали са инстинкти, или както и да се нарича научно, но точно тази схема е важна да се знае от собственика, простата схемичка, за да може да се влияе на кучето в посоката, която желаят хората.
И според мен нашите предшественици, които са одомашнили кучетата и се възползвали от техни определени качества, доста добре са "усещали" нещата, без да са имали нужда от развитата в момента наука. А ние би трябвало да се възползваме максимално от научните постижения, но като гледам повечето собственици (включително и аз), винаги допускат някакви нежелани поведения в кучетата си, без да съумяват да разберат как да ги овладеят. И грешките според мен се допускат, защото нямаме разбиране относно това как кучетата възприемат света и какви сигнали трябва да изпращаме към тях, т.е. да говорим на техния език.
Щом е възможно човек да влияе на конете и магаретата по начина, по който "говорещият", или "повелителят" на конете им влияе, значи е възможно по подобен начин да се влияе и на кучетата.
Навремето в този форум прочетох, че стопанинът винаги трябва да минава пръв през вратата, да не позволява на кучето да сяда на мястото на стопанина си или на канапе, легло, че кучето винаги трябва да дава път на стопанина и т.н., но тези неща си останаха до голяма част изолирани - защо трябва да е така. Jan Fennell ми даде разумен и логичен отговор, същевременно много простичък. А и между другото предполагам, че стига стопанинът да позволи, кучето може да сяда на канапето :)
Казвате, че на Вас Ви се губи логиката.
На мен ми се губи възможността да дам някакво обяснение, което да бъде разбрано, при условие че Вие нямате нагласата да приемете.
Няма да правя дисекция на коментара Ви, само ще кажа няколко неща.
На едно място Вие казвате „за мен глутница”, като преди това коментирате в духа на
куче-глутница-друго животно, по-надолу усложнявате нещата още повече, продължавайки с коментар от рода
куче-овце-глутница и т.н.
Когато човек било то ученик или студент, отиде да се изучи за съответното образование (специалност) той няма избор – просто трябва да приеме информацията, която му се поднася за истина. Вас никой не Ви пита дали
според Вас 2+2 е равно на три или да кажем на 5. На Вас Ви се казва, че 2+2 е равно на 4 и Вие трябва да го приемете. Примерът ми не е много скопосан и може някой да се впусне във филосовстване по него, но фактите са точно такива.
В своята преподавателска практика, която е достатъчно дълга, винаги съм казвал:
Може да бъде научен само този, който желае да се научи.
Аз не мога да се впускам в разсъждения и обяснения при условие че за Вас „
женската взима решения от позицията на глутница”.
Преди повече от десеттина години поставих въпроса (това не е мое откритие, а просто човек трябва да мисли и да си задава логически въпроси, на които да открива логическите отговори), че н
е може да се говори за глутница при животни от различни биологически видове.
Това, което науката казва е:
Глутницата е групова структура от животни, които са в РОДНИНСКИ (родствени) взаимоотношения!
По този начин автоматично се изключват комбинациите
куче-овце,
куче-котки,
куче-членове на човешкото семейство и т.н.
Някъде тук във форума посъветвах някого (може и към Вас да е бил съвета ми, не помня) да намери и прочете няколко конкретни статии, да се запознае с последните публикации на най-големия познавач на поведението на вълците в естествени условия – Дейвид Меч, да види, че самият той ревизира някои от предишните си твърдения специално за т.н. „
алфа теория” и т.н.
Естествено, че на кучето можше да се влияе по подобие на конете и на магаретата – дори и по-добре, защото кучетата имат способността да „разчитат” по-добре „знаците на тялото” на човека, отколкото това правят конете или магаретата. Въпросът е дали човекът може да разчете „знаците на тялото” на кучето.
За мене е абсолютна глупост и не доказва нищо твърдение от рода, че човек трябва да се храни преди кучето, да влиза преди него и т.н. единствено, защото той е „водача”, „алфата”. Такива твърдения първо са логически неиздържани (връщаме се към написаното по-горе), второ могат да бъдат дори и вредни по отношение поведението на кучето.
Преди няколко дни писах пак някъде тук из форумите:
Форумът е място за свободни дискусии. В повечето случаи се включват хора, които задават нелогични въпроси или пък правят нелогични обяснения. Говоря за нелогични от позицията на научните данни по отношение на съответния проблем.
Във форума няма място за обстойни и сериозни обяснения. Първо, защото много от тях няма да бъдат разбрани, второ – обясняващият рискува да изпадне в положението да се превърне в обект на подигравки или злъчни коментари.
Който иска да се учи, отива или
търси това, което наистина може да го научи.
Който има мнение по въпроса, е свободен да го коментира, да го изкаже, но и да е готов да поеме съответните критики.