Dog.bg Форуми : Обучаващите кучета - България

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (5 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Обучаващите кучета - България кой ,защо ,как Оцени темата: ***** 1 Гласове

#41 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Interests:08886080270
Публикувано: 11 September 2011 - 01:42 PM

Интересна темичка.... само с един проблем - в БГ ще се получи 100 чиновника на 1 тренер. И ще съсипе цялата работа. В повече держави има найразлични курсове за най различни нива от начално образование за любители до висше кинологи и зоопсихологи и едновремено с това СЪСТЕЗАНИЯ! само на състезания може да разбереш бива ли този тренер в това или не!
User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#42 Потребителят е офлайн   Arolski9111 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:+359878787912
    arolski911@gmail.com

Публикувано: 11 September 2011 - 10:14 PM

Апсо не съм съгласен с теб - на състезание не може да се разбере, дали един човек разбира или не !
На състезание може да се разбере дали даден човек, може да контролира дадено куче. ( Под контролира имам на предвид, да му бъде водач на аджилити, да му бъде водач, на IPO, на BH )
Но, на състезание, няма как да разбереш, дали този човек може да ти помогне да рехабилитираш своето куче, или дали може да ти помогне за даден поведенчески проблем.
Така, че за мен състезанието нищо не доказва за качествата на даден треньор :ba_025:
User's Signature

Асен Аролски треньор на кучета
и
техните собственици

Качена снимка

#43 Потребителят е офлайн   sundy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 12 September 2011 - 06:09 AM

Показване на мнениетоArolski9111, в 11 September 2011 - 11:14 PM, написа:

Така, че за мен състезанието нищо не доказва за качествата на даден треньор :ba_025:

Е това точно ме уби...
No comment :ud_009:
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#44 Потребителят е офлайн   kangal_bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 September 2011 - 08:59 AM

Показване на мнениетоArolski9111, в 11 September 2011 - 10:14 PM, написа:

Ако по време на изложби е допустимо кучето да се представя от специален водач (хендлер), на състезания и изпитания с кучето участва задължително неговият собственик.

Първият елемент от това което се контролира по време на едно изпитание (състезание) това е сработването собственик-куче. Изпитанието не е самоцелна проверка на някакви кучешки способности, а до колко водача е успял да научи кучето да изпълнява съотдетните действия и команди.

Знаете ли, на Вас наистина доста неща не са Ви ясни. Не се обиждайте когато ви критикуват. Първо се обърнете към себе си и си задайте въпроса дали наистина сте прав (но не според нивото на личните Ви знания и разбирания, а според това, което говорят фактите).

#45 Потребителят е офлайн   Мария 76 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 September 2011 - 09:54 AM

Цитат

на състезания и изпитания с кучето участва задължително неговият собственик.

това важи само за БГ...и то за сега, и не защото е задължително.Навсякъде по света,а гледам отскоро и у нас навлиза практиката, с всеки състезател работи цял екип от специалисти.
Според мен с Аролски говорите за различни неща.....

Цитат

Но, на състезание, няма как да разбереш, дали този човек може да ти помогне да рехабилитираш своето куче, или дали може да ти помогне за даден поведенчески проблем.
Със това съм абсолютно съгласна!
User's Signature

Незнанието и невежеството не ме оправдават, че години наред крещях "браво" за неща които не разбирах...

Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват!

#46 Потребителят е офлайн   Arolski9111 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:+359878787912
    arolski911@gmail.com

Публикувано: 12 September 2011 - 11:02 AM

Показване на мнениетоkangal_bg, в 12 September 2011 - 08:59 AM, написа:

Показване на мнениетоArolski9111, в 11 September 2011 - 10:14 PM, написа:

Ако по време на изложби е допустимо кучето да се представя от специален водач (хендлер), на състезания и изпитания с кучето участва задължително неговият собственик.

Първият елемент от това което се контролира по време на едно изпитание (състезание) това е сработването собственик-куче. Изпитанието не е самоцелна проверка на някакви кучешки способности, а до колко водача е успял да научи кучето да изпълнява съотдетните действия и команди.

Знаете ли, на Вас наистина доста неща не са Ви ясни. Не се обиждайте когато ви критикуват. Първо се обърнете към себе си и си задайте въпроса дали наистина сте прав (но не според нивото на личните Ви знания и разбирания, а според това, което говорят фактите).

Кангал веднага ще те опровергая - имам приятел, който се явява на състезания по спортна дресура ( IPO и BH ), но той самия, не обучава чужди кучета ! ! ! ( Под обучение означава, да се занимава с поведенчески проблеми, или да ги готви за състезание)
Така, че аз ти казах и преди няма да споря с теб след като ти не можеш да ме разбереш :rc_036:

П.П. Кангал - една малка подробност за мен - аз съм непукист ( няма критика или обида, която да може да ме засегне, но гледам да се съобразявам с всички критики и да извличам полезното ) :md_064:
User's Signature

Асен Аролски треньор на кучета
и
техните собственици

Качена снимка

#47 Guest_navar_*

• Група: Гости

Публикувано: 12 September 2011 - 09:25 PM

не гледайте на нещата еднозначно,много често ,хората които се явяват на състезания ,не са обучили сами кучето си ....те са собственици,но с кучето и собственика е работил г-н/г-жа Х...
значи ли че шампиона по аджилити ,може да обучава кучета???? значи ли че шампиона по мотокрос е инструктор за А категория???

#48 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• ветеринарен лекар -етолог
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
    немско овчарко куче :) , боксер , мин пин
Публикувано: 13 September 2011 - 08:42 AM

дог.бг обучаващите кучета или кой кой е

#49 Потребителят е офлайн   kangal_bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 September 2011 - 09:45 AM

Показване на мнениетоnavar, в 12 September 2011 - 09:25 PM, написа:

не гледайте на нещата еднозначно,много често ,хората които се явяват на състезания ,не са обучили сами кучето си ....те са собственици,но с кучето и собственика е работил г-н/г-жа Х...
значи ли че шампиона по аджилити ,може да обучава кучета???? значи ли че шампиона по мотокрос е инструктор за А категория???

Точно така!
Със собственика е РАБОТИЛ специалист, но собственика е постоянно с кечето и той се явява на изпитанието, а не специалиста.
Аз не съм искал да кажа, че всеки сам си обучава кучето (без съвети, напътствия, корекции и т.н.). но в края на краищата именно собственика е този, които прилага към кучето си това, което му обясняват или на което го учат.

#50 Потребителят е офлайн   kangal_bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 September 2011 - 09:46 AM

Показване на мнениетоtrenertg, в 13 September 2011 - 08:42 AM, написа:

Поздрави!

#51 Потребителят е офлайн   Apso Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:08886080270
Публикувано: 13 September 2011 - 12:00 PM

на състезания се явяват не само тренери и техните кучета, ама и хора с кучета подготвени от тези тренери... и точно по ученици се вижда дали този тренер става за нещо.
моята ученичка

User's Signature

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!
Качена снимка
училище

#52 Потребителят е офлайн   stoqn81 Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Дого Аржентино ; Джак Ръсел Териер
    Обучение и послушание
Публикувано: 20 September 2011 - 11:27 PM

Показване на мнениетоkangal_bg, в 09 September 2011 - 12:48 PM, написа:

Неправилно зададен въпрос.
Знаете ли колко много живеят с такова самочувствие, но след коментарите по-горе единствено най-елементарните биха направили подобно признание.

Не мисля че само "най-елементарните" биха писали (поне за не съм такъв де) , тези с някакъв опит !
Аз се занимавам с обучение , по точно с послушание (а не с циркови номера) . Нямам кой знае какъв опит , но и не съм напълно неук !
Госпожата (гимнастичката, извинявам се но не запомних никът) е много права , че е нужно да си и психолог за да обучаваш куче , че каквото и да е било друго . Ако наистина се проведат курсове или семинари ще се постарая да се запиша за да науча още и още ...
И още нещо което знам от личен опит : кучето се учи мн. лесно , стопанинът се учи трудно , как да се държи с кучето си :mg_062:
И кучетата не се делят на породи -умни и тъпи ! Всичко е подход психика и търпение !!!
Има Дого Аржентино което изпълнява командите ми безупречно , а доста хора си мислят че тия кучета са неуравновесени и знаят само да хапят и убиват . Е не е така :beer:
Ето единият от учениците ми (Джак Ръсел Териер) , също доста "твърдоглаво куче" :ab_041:

http://vbox7.com/play:20f4c19964

#53 Потребителят е офлайн   kangal_bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 September 2011 - 08:21 AM

Показване на мнениетоstoqn81, в 20 September 2011 - 11:27 PM, написа:

И още нещо което знам от личен опит : кучето се учи мн. лесно , стопанинът се учи трудно , как да се държи с кучето си :mg_062:
И кучетата не се делят на породи -умни и тъпи ! Всичко е подход психика и търпение !!!

Преди малко написах нещо, но така и не разбрах поради каква причина текста не се появи след като натиснах "публикувай".

Винаги съм казвал, че няма лоши кучета, а има лоши стопани.

Както и че няма умни или глупави кучета, защото селекционния процес през годините им е отредил да вършат различни функции, поради което е глупост да сравняваш "ума" на едно куче с "ума" на друго куче.

В кинологията има определения като "дресираност" и "дресируемост", които се следят при дадена порода, а така също и при дадено отделно животно, но те нямат нищо общо с нашите представи за ум или тъпотия, които механично искаме да прехвърлим върху животните.

Колкото до обучението. Преди години бях много запален, занимавах се с моите кучета, мога да кажа, че не малко от тях на доста неща съм научил, но никога не съм имал претенциите, нямам ги и сега (!), че се занимавам с обучение, че съм специалист по обучение.

Един обучава кучето си на едно, друг на друго. Въпросът е:

- какви методи е прилагал да го научи. Те против естествената природа и инстинкти на кучето са, или напротив - обучаващия, познаващ психологията на кучето, прилага това, което на животното е заложено по природа а той само го направлява, коригира и доразвива.

- обучаващият може да е много перфектен в едно, а друг обучаващ - в друго. Когато ги сравним, констатирайки разликите, много е лесно да зачеркнем единия.

Именно затова са въведени съответните методики.

Излизат треньорите (или дресьорите) и показват своите и на кучетата си умения по една обща методика.

А специалиста дава оценките. като най-важната е да се усети каква е водимостта собственик-куче и по какъв начин животното е обучено да изпълнява съответните номера.

Само един прост пример: Подава се команда на кучето "седни" (говоря за куче със стърчащи уши, например НОК). Едното, след като чуе командата, леко присвива ушите и сяда. Другото, веднага сяда без никаква промяна в изражение, уши или където щете и гледа стопанина си със страст, кога и каква ще бъде следващата подадена команда.

#54 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 21 September 2011 - 11:29 AM

Добре де, винаги съветваме при поведенчески проблем да се търси професионална помощ .Всекидневно почти някой ме пита към кого да се обърне за такава.
На практика какво се получава в Бг - имаме си обучаващи , които са решили САМИ че са такива (поправете ме ако греша), гаранции от организация за уменията нямат, данни за квалификацията им не съществуват ,липсват правила, лицензиране ,етичен кодекс ... Къде точно е професионализма им тогава ?? Сещам се единствено ,че се взимат пари , друг признак за професионализъм да имат ? То си е чиста самодейност.

Нямаше толкова да се ядосвам ,ако от такива не зависеха съдби на хора и на кучета.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#55 Потребителят е офлайн   Galiadogs Икона

• оптимист-рецидивист
  • Икона
  • Група: German Shepherd Dog

Публикувано: 22 September 2011 - 11:36 AM

Показване на мнениетоagalina, в 21 September 2011 - 09:29 AM, написа:

На практика какво се получава в Бг - имаме си обучаващи , които са решили САМИ че са такива (поправете ме ако греша), гаранции от организация за уменията нямат, данни за квалификацията им не съществуват ,липсват правила, лицензиране ,етичен кодекс ...

Съгласна..Как да се промени ситуацията?
User's Signature

Качена снимка

#56 Потребителят е офлайн   kangal_bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 September 2011 - 08:18 PM

Показване на мнениетоagalina, в 21 September 2011 - 11:29 AM, написа:

Добре де, винаги съветваме при поведенчески проблем да се търси професионална помощ .Всекидневно почти някой ме пита към кого да се обърне за такава.
На практика какво се получава в Бг - имаме си обучаващи , които са решили САМИ че са такива (поправете ме ако греша), гаранции от организация за уменията нямат, данни за квалификацията им не съществуват ,липсват правила, лицензиране ,етичен кодекс ... Къде точно е професионализма им тогава ?? Сещам се единствено ,че се взимат пари , друг признак за професионализъм да имат ? То си е чиста самодейност.

Нямаше толкова да се ядосвам ,ако от такива не зависеха съдби на хора и на кучета.

Качена снимка

За всичко има хора и повярвайте, изброените по-горе, нито един не е "хванат от гората". Всички са учени, специалисти, а не самонабедили се за такива !

#57 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 22 September 2011 - 08:31 PM

Самонабедили или с един тон дипломи и сертификати важното е да могат да помагат на хората и техните кучета.За това не трябва само хартийки трябва усет,някой хора се раждат с него,други го придобиват в голяма или по-малка степен.
Получава се малко като вица за ''Като се знам какъв съм инженер ме е страх да ида на лекар''
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#58 Потребителят е офлайн   kangal_bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 September 2011 - 08:50 PM

Показване на мнениетоShiBumi_GirL, в 22 September 2011 - 08:31 PM, написа:

Самонабедили или с един тон дипломи и сертификати важното е да могат да помагат на хората и техните кучета.За това не трябва само хартийки трябва усет,някой хора се раждат с него,други го придобиват в голяма или по-малка степен.
Получава се малко като вица за ''Като се знам какъв съм инженер ме е страх да ида на лекар''

Подобни коментари на горния, за световно известни учени в областта на поведението на кучето е чисто невежество и елементаризъм!

#59 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 22 September 2011 - 08:59 PM

Показване на мнениетоkangal_bg, в 22 September 2011 - 06:50 PM, написа:

Подобни коментари на горния, за световно известни учени в областта на поведението на кучето е чисто невежество и елементаризъм!

Поста ми няма нищо общо с тези учени,които сте цитирали.По-скоро има общо с това,че има хора тук от нашия форум,които ежедневно помагат на много стопани и техните кучета,които може и да нямат дипломи и сертификати,а имат усет как да работят с животни.Има общо с това,че определението ''самонабедили се'' звучи обидно за тези хора,сякаш се плюе по труда им.
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#60 Потребителят е офлайн   kangal_bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 September 2011 - 09:14 PM

Показване на мнениетоShiBumi_GirL, в 22 September 2011 - 08:59 PM, написа:

Показване на мнениетоkangal_bg, в 22 September 2011 - 06:50 PM, написа:

Поста ми няма нищо общо с тези учени,които сте цитирали.По-скоро има общо с това,че има хора тук от нашия форум,които ежедневно помагат на много стопани и техните кучета,които може и да нямат дипломи и сертификати,а имат усет как да работят с животни.Има общо с това,че определението ''самонабедили се'' звучи обидно за тези хора,сякаш се плюе по труда им.

Ако човек е достатъчно интелигентен и си знае цената, не може да се обиди.

А всеки, който се обижда, значи се разпознава.

• (5 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни