Относно чипирането... Не виждам как би прекъснало изхвърлянето на кучета и котки от домовете на "любящите" ги стопани. Примерно, нежеланите новородени, които се озовават на улицата, нали не мисли някой, че се раждат с чипове или други подобни боклуци... все пак не съм чувал все още за чипове, които да се предават генетично на поколенията. Или може би, някой наивник си въобразява, че всеки ще води кучката си ежемесечно при ветеринар, за да я проверяват за евентуални разгонване и бременност... А дори и за чипирано животно, българите сме достатъчно изобретателни... който е решил да се отърве от "любимецът" си, ще намери начин да го стори и да се измъкне ненаказано от закона. А за изгубените кучета, които стопани си държат на косматите приятели, би могло да се справят и с други алтернативни методи... Защо, заради няколкостотин или няколко хиляди безотговорни изрода,изхвърлящи кучетата си, ще налагат и на всички други хора, които имат и обичат любимците си, някакви технологични и иновативни боклуци, нямащи нищо общо с природата на животните... Ако е трябвало да имат вградени устройства, може би Природата е щяла да ги създаде с тях...Нима сме по-съвършени и по-велики създатели от Природата... малко ли пъти, именно Природата ни демонстрира какви нищожества в действителност сме спрямо нейната сила и величественост...и, че единственото което можем да направим противопоставяйки й се , е да се самоунищожим...
А за да ме убедят в правотата си, че са напълно безвредни чиповете, най-напред тези, които са ги написали наредбите, да си ги имплантират(чиповете) на тях и на семействата си, а не да се опитват да си провеждат идиотските експерименти върху невинните животинчета... в противен случай да признаят, че провеждат опити с домашните ни любимци и съответно да си заплащат цената за това, а не да се опитват с цялата си наглост и да ни събират някакви си измислени такси... А и откъде-накъде ще ми нареждат и заповядват някакви скупщини от далавераджии...това да не им е казарма...какви са ми, че да го правят... да не би те да са ме създали и да са някакви божества, на които всички трябва да се кланят...все пак да не забравят от чии джобове им се плащат заплатите ... и по какъв начин "печелят" манипулираните си избори... А и заповеди се раздават, когато може да бъде изкъсо контролирано изпълнението им, иначе рискуват да се превърнат просто в едни смешници... По целесъобразно би било да си съчиняват правилници, препоръки и молби, след като нямат тотален контрол

, а не да издевателстват над и без това изтормозените хорица, плашейки ги с някакви глоби и досаждайки им с идиотските си проверки просто защото са си извели кучетата (разбира се, тук изключвам случаите за собствениците, които пречат по някакъв начин на хората наоколо, замърсявайки и т.н). Пък да даваме за пример уредеността в богатите държави и да се опитваме да я прилагаме тук, просто не звучи реално... може би, ако някога ги стигнем по доходите... иначе, сега "ще вземат на босия цървулите", ... а и не се знае какво още биха могли да си навлекат - имат за нагледен пример "братята" роми...
Според мен по-успешна би била поощрителната политика... Примерно, изрядните стопани, регистрирали си кучетата и плащащи си таксите, да имат право на 1-2 безплатни прегледа през годината при ветеринар; на някаква отстъпка за ваксиниране(30лв. ми се струват малко множко за едно ваксиниране...15-17лв. ми се струва, че е по-нормална цена); при някой търговец да имат право на някакви отстъпки за храни; право да използват само те някои обособени площадки, където да се занимават с любимците си, например и т.н, и т.н... а може би и да бъдат удостоени и с някакви медали, накичени с които да крачат с гордо вдигнати глави
Пък като искат повече приходи, има си ветеринарни клиники и кабинети, някои от които дори може и да се окажат "перачници" на пари, зооборси, зоомагазини , хотели и т.н...