Konak, моля те, винаги съм готова с каквото мога и зная да помогна
Сега относно въпросът ти за ролята на протеина в/у разстежа и развитието на подрастващото куче- мнението ми е лично, основаващо се както на знанията ми като лекар /макар и хуманен, все пак сме бозайници/, така и от дългогодишното ми занимание с кинология и най-вече с отглеждането и развъждането.
За всеки млад и развиващ се организъм е необходимо по-високо съдържание на протеин в храната. Протеина е този, който спомага за развитие на всички органи, стави, мускулатура. Вярно е, по-високото съдържание на протеин ще доведе до по-бързо израстване, но аз не смятам че това е вредно за развитието, растежа, ставите, костите и т.н. на младият организъм. Понякога при бързото израстване и
при тежко телесно тегло, се натоварват ставите и от там, периодично се появява леко изразена куцута, преминаваща и без лечение. Лично аз при такъв проблем давам препарати съдържащи глюкозамини и такива проблеми нямам или ако случайно са се появили, бързо отзвучават. До сега,
никога не съм лишавала или ограничавала младият организъм от храна съдържаща по-високо съдържание на протеин. Т.е. до 12 мес. възраст, винаги гледам съдържанието на протеина да не бъде под 29- 30 %. След 12 мес., съответно преминавам на храни съдържащи от 23 до 26 % протеин. Когато обаче кучетата водят по-активен начин на живот, особенно ловните породи, в активният ловен сезон и след 12 мес. възраст, те също се нуждаят от храна с по-високо съдържание на протеин. Храни с повече протеин давам и на бременни и кърмещи кучки.
С една дума,
младото животно се нужда е от храни с по-високо съдържание на протеин. Според мен
той е абсолютно необходим, за правилното развитие на младият организъм. Ако не искате да имате проблеми със ставите, то просто
поддържайте кг на животното в норма. Или не протеина е виновен за възникващите проблеми със ставите, а килограмите и затлъстяването.Колкото до:
Цитат
Добре, но това забавяне на растежа дали няма да се отрази на крайния ръст при зрялото вече животно?
никога не съм си позволявала да храня с по-бедни на протеин храни да 12 мес. възраст и не мога да кажа със сигурност, но лично аз си мисля, че ще му се отрази и то не само на ръста, но и на развитието на много органи и системи.
Това, както казах е лично мое виждане, от знанията ми като хуманен лекар и практиката ми като кинолог, а тя е повече от 25 години. До този момент, винаги съм процедирала по този начин и ...нека все пак "да чукна на дърво"

, но кучетата ми се развиват мн. добре.