Dog.bg Форуми : Правилата за развъждане в клубовете -

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (7 Страници) +
  • « Първа
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Правилата за развъждане в клубовете - свободно тълкуване или задължителни за изпълнение Оцени темата: -----

#101 Потребителят е офлайн   valnata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 12 November 2011 - 07:44 AM

Какво ще кажете за тази "развъдна програма" и обогатяване на генофонда - http://forum.dog.bg/...0/page__st__140

Чудна програмка си има! От последния пост си личи, че развъдчика си разбира от работата..

#102 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 12 November 2011 - 11:53 PM

http://forum.dog.bg/...post__p__993858
Eто го поредния "развъдчик" в БРФК. Ашколсун!
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Качена снимка

#103 Потребителят е офлайн   desi79 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 November 2011 - 11:59 PM

:ud_009:
User's Signature

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт

#104 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 13 November 2011 - 12:00 AM

Показване на мнениетоshadow, в 12 November 2011 - 11:53 PM, написа:

Показване на мнениетоPHILIPOPOLIS, в 12 November 2011 - 10:22 PM, написа:

Показване на мнениетоV@V, в 25 February 2011 - 04:29 AM, написа:

Здравейте

Вече 5 години в семейството ни има пълноправен член в лицето на левретката Айра. Не е от елитен развъдник и не се е явявала на изложби, но по нищо не отстъпва на тези кучета, освен с това, че няма родословие, защото е прекъснато при един от родителите й. Всичко, което е присъщо за тази порода тя го притежава.

Ако може някой да ми каже как да признаем породата. Качена снимка Кучето е чистокръвно. Скоро ще се разгони, а ние искаме да я заплодим. Едва ли някой ще си жертва елитния екземпляр за един "домашен любимец" както веднъж се изрази една непозната за мен дама.
Тези малка грация заслужава да стане мама дори и да няма документ за "самоличност".
Ако някой проявява интерес, моля да се свърже с мен на тел. 0****

Aз имам мъжка изложбена левретка за разплод мулти шампион,супер родословие и екстериор.
цената за 1 покриване се заплаща непосредствено педи заплождането! в лева 1800лв. пишете ми ако сте съгласни!

Аммм, Какво става? Хората откачиха?
Добре, криза, трудно е, ма... нали... баси... :zz_020:
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#105 Потребителят е офлайн   desi79 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 November 2011 - 12:15 AM

Въпросът който аз си задавам е защо напоследък всичките тези заобикаляния на правилници е така показно?
Само с последните няколко теми в този форум стана ясно че грубо се нарушават правилата за развъждане на клубове,БРФК а от там и на ФЦИ.Дават ли си сметка някои хора,че с действията си залагат на карта членството на БРФК във ФЦИ?Няма ли отдел в БРФК,който да следи и да се занимава с тези въпроси?Няма ли място,където да могат хора излъгани по някакъв начин от развъдчици да подадът жалба и да се вземат мерки?Не ми го побира главата....
User's Signature

Елинор Рузвелт

#106 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 13 November 2011 - 12:23 AM

С тези въпроси:

Показване на мнениетоdesi79, в 13 November 2011 - 12:15 AM, написа:

Няма ли отдел в БРФК,който да следи и да се занимава с тези въпроси?Няма ли място,където да могат хора излъгани по някакъв начин от развъдчици да подадът жалба и да се вземат мерки?

Отговаряш на този:

Въпросът който аз си задавам е защо напоследък всичките тези заобикаляния на правилници е така показно?

Като няма контрол - всеки се развява както намери за добре. А представям си какво се случва (от години) без да се афишира!
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#107 Потребителят е офлайн   toshko18 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 November 2011 - 12:34 AM

Показване на мнениетоbushkata, в 13 November 2011 - 12:00 AM, написа:

Показване на мнениетоshadow, в 12 November 2011 - 11:53 PM, написа:

Показване на мнениетоPHILIPOPOLIS, в 12 November 2011 - 10:22 PM, написа:

Показване на мнениетоV@V, в 25 February 2011 - 04:29 AM, написа:

Здравейте

Вече 5 години в семейството ни има пълноправен член в лицето на левретката Айра. Не е от елитен развъдник и не се е явявала на изложби, но по нищо не отстъпва на тези кучета, освен с това, че няма родословие, защото е прекъснато при един от родителите й. Всичко, което е присъщо за тази порода тя го притежава.

Ако може някой да ми каже как да признаем породата. Качена снимка Кучето е чистокръвно. Скоро ще се разгони, а ние искаме да я заплодим. Едва ли някой ще си жертва елитния екземпляр за един "домашен любимец" както веднъж се изрази една непозната за мен дама.
Тези малка грация заслужава да стане мама дори и да няма документ за "самоличност".
Ако някой проявява интерес, моля да се свърже с мен на тел. 0****

Aз имам мъжка изложбена левретка за разплод мулти шампион,супер родословие и екстериор.
цената за 1 покриване се заплаща непосредствено педи заплождането! в лева 1800лв. пишете ми ако сте съгласни!

Аммм, Какво става? Хората откачиха?
Добре, криза, трудно е, ма... нали... баси... :zz_020:

Показване на мнениетоPHILIPOPOLIS, в 11 November 2011 - 09:57 PM, написа:

Е ,,,,,поне се надявам ,че моите бебета Ирландчета -Филипополис Алиен и Александър дъ Греат---което стане подрастващо на породата-да нямаме голяма конкренця в:bis puppy! E ,по прогнозите ми няма да участва красивото подрастващо авганче на гн съдия Хлебаров, защото той самият ще е съдия по тези изложби и е невъзможно участието му ,,,,та дано нямаме много друга яка конкуренция за БИС ПАПИ !

ами Бушка хич не се чуди. Това е Гаро от пловдивско киноложко дружество и си поръча BIS Puppy. Дали ще се изпълни поръчката? я да видим...

User's Signature

Качена снимка Качена снимка

#108 Потребителят е офлайн   desi79 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 November 2011 - 12:48 AM

Показване на мнениетоbushkata, в 12 November 2011 - 11:23 PM, написа:

С тези въпроси:

Няма ли отдел в БРФК,който да следи и да се занимава с тези въпроси?Няма ли място,където да могат хора излъгани по някакъв начин от развъдчици да подадът жалба и да се вземат мерки?

Отговаряш на този:

Като няма контрол - всеки се развява както намери за добре. А представям си какво се случва (от години) без да се афишира!

След като БРФК не си върши работата,трябва да има начин да се сезира ФЦИ.БРФК като член се задължава да спазва правилникът на ФЦИ.Като не може или не иска...има си процедури за наказания или отнемане на членство.Който развъжда по правилник и работи за породата ще членува другаде.
User's Signature

Елинор Рузвелт

#109 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 13 November 2011 - 11:13 AM

И какво като се отнеме членство?
Кинологията може да се оправи само отвътре.

#110 Потребителят е офлайн   desi79 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 November 2011 - 12:06 PM

Mислиш ли,че без санкции ще се оправи?Аз не.След като БРФК не може,а явно и не иска да контролира-друг да го направи.В Казахстан им отнеха членството за две години.Достатъчен период за всяка организация да си оправи бакийте,да създаде начини за контрол...
Интересно ми е от както е член на ФЦИ,има ли наложени санкции към някой клуб,някой клуб изключил ли е някой развъдчик за неспазване на правилника на клубът?
Защо пък заради петима или десет човека да страдат всички?Защото след изнасянето на определени факти тук в този форум върви обяснявай,че има хора които спазват и работят по правилата,след като стана ясно че, няма кой да контролира.
User's Signature

Елинор Рузвелт

#111 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 13 November 2011 - 12:46 PM

Смесвате две различни неща. Знаете моето отношение към т.нар. "бели родословия". Само ще се огранича като кажа, че за установени популации, това е неприемлива форма, ОБАЧЕ - FCI не сакционира издаване на бели родословия. Напротив, тя има правила за издаване на такива и част от тези правила са обяснени в пост под този, който цитирате от форума на хрътките. Друг е въпроса дали потребителят ги е спазил, защото като човек, отговорящ за развъдната дейност там, досега не сме стигали до момент да издаваме такива родословия. Просто никой не е заявил желание да направи подобно нещо. Кучетата с такива родословия следва да покриват същите екстериорни и медицински показатели, които се изискват от тези с ясен произход.
Това няма НИЩО ОБЩО С ТРИ ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ ЗАПЛОЖДАНИЯ ИЛИ РАЗВЪЖДАНЕ НА КУЧЕТА С НЕДОПУСТИМА ЗА СЕЛЕКЦИЯТА СТЕПЕН НА ДИСПЛАЗИЯ, А ОЩЕ ПО-МАЛКО С ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЗА ПРОИЗХОД.

Белите родословия се възможност да се регистрира определена популация и да се вкара в някаква норма и ограничи нейното увеличаване. Да не забравяме, че това обикновено е един от основните етапи при калкулиране на породоподобната популация при заявяване на молба за членство в FCI. Китайската федерация е най-пресен пример в това отношение.
Развъждането на обременени и болни кучета, фалшифицирането на документация, както и заплождането при всяко разгонване се третират от правилниците като нарушения и следва да се санкционират, а постоянното заплождане се третира и като жестокост, т.е. също би следвало да се санкционира.
Проблемът е, че самото ни общество не отчита това като лоша практика или като някакво престъпление. Повечето хора отиват и си вземат куче от ферма(обикновено с легитимно регистрирано име на развъдник в FCI), виждайки отношението на собственика към кучетата и наблюдавайки ненормалните условия. КАК да се санкционира тогава такъв "развъдчик"?! ОК, ще го изключим от клуба, федерацията и прочее, после какво? Той престава ли да развъжда? ХОрата ще престанат ли да купуват от този човек? Ами не може да приемаш за нормално да си купиш куче, чиито родители живеят в мръсотия и после да говориш колко е лошо това. Значи "санкцията" следва да е първо лична (като не купуваш) и второ обществена (като позиция на ценностна система). Едва тогава можем да си говорим за санкция чрез глоба, съд и други подобни.
И още нещо - когато си избираш живо същество за приятел/домашен любимец трябва много да се чете, много да се обследват хората, от които го вземаш, защото измамници, тарикати, мошенници и хора с неясни принципи има не само в България. Винаги има информация и винаги тя е достъпна. Никой не може да ме убеди в обратното.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#112 Потребителят е офлайн   desi79 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 November 2011 - 01:10 PM

Постовете ми са свързани със спазването на правилата като цяло.След като не се санкционират некоректните развъдчици,защото така или иначе ще продължат дейността си,за какви правила говорим?Когато някой отиде да купи куче от легализиран развъдник,очаква да бъдат спазени всички точки от правилникът за развъдна дейност,било на клуб,БРФК или ФЦИ,защото те са взаимно свързани.
Не видях въпрос към собственикът на левретката има ли бяло родословие,имат ли намерение да вадят...Директно оферта за заплождане на куче,което дори не си виждал на живо.Камо ли въпроси от рода на от къде е,кои са родителите и т.н.Да,обяснено е какъв е случаят,но поне малко информация,не за нас,които четем.Собственикът на мъжкият не се ли интересува от женската?Срам ме е даже да пиша относно тази тема,защото от темите на PHILIPOPOLIS съм останала с впечатлението за човек работещ за дадена порода.
Странно ми е и съм много изненадана как понятието Кинология може да бъде толкова разтегливо.
Да,личната санкция е много важна,но тя е за двете страни.Все пак,хората които се обръщат към развъдници са направили своят избор и разчитат,че има кой да контролира.Иначе каква е разликата между тези,които развъждат под шапката на БРФК и тези които плодят под своята си шапка,след като ще се разчита на съвест и лична санкция.
User's Signature

Елинор Рузвелт

#113 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 13 November 2011 - 01:37 PM

А къде съм написала, че не трябва да се санкционират?!? Акцентирам върху вида на санкцията, не поставям под въпрос самата санкция и нейното поставяне. Единствените санкции са изключване от клуб или от развъден процес. Такива са санкциите и в международните киноложки организизации, а се вижда, че са неефективни. Говоря и поставям този проблем, а не дали изобщо да има санкция. За мен проблемът е, че санкцията, която е предвидена не работи и не решава проблема.
Относно конкретния случай - в поста след този с "обявата" има обяснение къде и как да стане екстериорната оценка на екземпляра. Има координати на клуба и ако собственикът е искал да спази правилата му е можел да го направи. Това до този момент не е поискано. Дали въпросният развъдчик PHILIPOPOLIS се интересува от женската не мога да кажа, а и да коментирам. Човек може да се интересува не само от една порода. За клуба е от значение и двата екземпляра да са изпълнили условията за допускане до развъждане и собствениците да са наясно какъв документ ще бъде издаден. Не на последно място, този документ да отговаря на истината. :md_064: Останалото е въпрос на виждания и позиции в развъждането на дадена порода.
Във всички случаи трябва да се поставя личната бариера и собствената ценностна система. Гаранцията на клуба е под формата на документ за произход и поставени условия за участие на кучетата в развъдния процес. Клубът би трябвало да следи за изпълнението и да санкционира неизпълнението. Пак повтарям - въпросът опира до ефективността на санкцията и решението на проблема в реалността, а за съжаление, точно тук стигаме до личната позиция.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#114 Потребителят е офлайн   desi79 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 November 2011 - 02:18 PM

Съгласна съм с думите ти.Каква трябва да е санкцията,за да е ефективна според теб,ако искаш да споделиш естествено.Признавам,че материята е доста непозната за мен,така че ми е интересно.И има ли до сега санкционирани развъдници или дори клубове заради неспазване на правилата за развъждане?Има ли публикувани някъде данни за това?
Пак да кажа,че питам не, за да си чеша пръстите.Интересува ме проблемът и начините за разрешаването му.
User's Signature

Елинор Рузвелт

#115 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 13 November 2011 - 04:16 PM

:smile: Аз ако имам някакво решение, досега да съм го предложила. :smile:
За мен решението е комплексно (като всяко друго решение). От една страна е клубът, чрез своите санкции - временна забрана (примерно до 5 години) за изложби и тестове за допускане до развъждане; изключване от клуб и киноложки дружества; всяка такава проява да е придружена, например, от поставяне на видно място (страницата на клуба и федерацията) на информация и изпращане на известия до всички сродни организации относно проявена некоректност или злоупотреба било с документация, било с болни или генетично обременени животни. Поставяне на определени условия и ограничения относно броя и условията на отглеждане. От друга страна хората не бива да оставят подобни измами безнаказани, т.е. завеждане на съдебни дела и изискване на компенсации. Считам, че дори и клубовете и федерациите е редно да водят дела срещу такива "развъдчици" защото те опорочават и саботират идеите и целите им. Познатата ни вече и много пъти "проповядвана" забрана за продажба на животни в зооборси и магазини. Задължителни семинари за развъдчици относно конкретни проблеми. Задължителни консултации със специалисти по генетика, а не със самопровъзгласили се за такива, само защото 200 години са кучкари и най-вече постоянно информиране на хората от рисковете, пред които са поставени при избор на домашен любимец. . Не виждам нищо лошо в това да се дискутират публично определени проблеми или грешки на развъдчици. Всяка прозрачност води до решение. Това нито ще провокира хората да се обръщат към борсите, нито ще ги спре да вземат куче от развъдник. Когато изложбения ринг престане да играе "решаваща" роля в правилника за развъждане (позиция, която отдавна показвам), тогава нещата ще започнат да се движат в нормалното русло. Не може избора ти на куче да се обуславя от абревиатури пред имената на родителите или от брой спечелени награди. Основната идея трябва да е свързана със здравния и психологически статус на развъдените кучета и едва тогава да идват наградите и отличията. Изложбеният ринг е състезание и възможност за "равнис" в породата, но не може да бъде отправна точка. Онова, заради което съществуват породите е тяхното участие в битието на човека, а това значи, че трябва да се спазва златната среда, което в киноложкия език се нарича конституционен тип.
Разбира се, това са си само мои "размисли и страсти". :md_064: Едва ли са най-подходящите или пък най-добрите решения, предполагам, че не са и най-ефективни. Манталитетът се променя най-бавно, а отгоре на всичко той зависи от ценностната ни система :tb_195: . Хората трябва да свикнат да си използват мозъка активно за всичко в този живот, не само за кучетата. Прекалено наивно е да се доверяваш на когото и да било. Но ...както казва един мой любим творец Ст.Й.Лец " Забелязал съм, че хората обичат такива мисли, които не ги принуждават да мислят."
User's Signature

#116 Потребителят е офлайн   lidiya Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 November 2011 - 05:53 PM

Показване на мнениетоdesi79, в 13 November 2011 - 10:06 AM, написа:

Mислиш ли,че без санкции ще се оправи?Аз не.След като БРФК не може,а явно и не иска да контролира-друг да го направи.В Казахстан им отнеха членството за две години.Достатъчен период за всяка организация да си оправи бакийте,да създаде начини за контрол...
Интересно ми е от както е член на ФЦИ,има ли наложени санкции към някой клуб,някой клуб изключил ли е някой развъдчик за неспазване на правилника на клубът?
Защо пък заради петима или десет човека да страдат всички?Защото след изнасянето на определени факти тук в този форум върви обяснявай,че има хора които спазват и работят по правилата,след като стана ясно че, няма кой да контролира.

Има клуб, който е изключил 3-ма свои членове, собственици на развъдници за неспазване на ПР - БНККПЙТ и има член с предупреждение за изключване.
Има и клуб, който има санкция: контрола по развъждане се извършва от самата Федерация и РК се води от Федерацията. Даже го има обявен на страницата на БРФК, кой е наказания клуб.
По отношение на белите родословия: "за" и "против" са много. Там където аз членувам, в единия клуб имаше известно време такава практика, но се стигна до извода, че това не носи положителност за подобряване на породата и беше спряно.
Аз лично съм на мнение, че има достатъчнно познат и проверен геннен материал за да се прибягва към непровереното и недоказуемото. То и при проверения по някога се случва "изстрел в мрака" и се получават непредвидени изненади.
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

Отмъщението е най-сладко, когато не влагаш чуства и е като доброто вино, поднася се добре отлежало и добре изстудено.

#117 Потребителят е офлайн   desi79 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 November 2011 - 05:54 PM

И аз мисля че здравният статус трябва да е отправна точка,но не смятам за правилно и куче което не е минало съдийски оценки да се използва при развъждането.Трябва да е комплексно.
Благодаря ти за разясненията,жалко че никой друг не се включи,явно не всички имат отношение или желаят да изкажат мнение.Хубаво е да има отворена дискусия по тези теми,за да се избегнат много грешки,да видят хората, че има и такива на които им пука.
По въпросът за санкционирани развъдници или клубове,предполагам,че или няма или не си запозната.
Благодаря и поздрави.
User's Signature

Елинор Рузвелт

#118 Потребителят е офлайн   lidiya Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 November 2011 - 05:55 PM

Показване на мнениетоDessyD, в 13 November 2011 - 02:16 PM, написа:

Качена снимка Аз ако имам някакво решение, досега да съм го предложила. Качена снимка
За мен решението е комплексно (като всяко друго решение). От една страна е клубът, чрез своите санкции - временна забрана (примерно до 5 години) за изложби и тестове за допускане до развъждане; изключване от клуб и киноложки дружества; всяка такава проява да е придружена, например, от поставяне на видно място (страницата на клуба и федерацията) на информация и изпращане на известия до всички сродни организации относно проявена некоректност или злоупотреба било с документация, било с болни или генетично обременени животни. Поставяне на определени условия и ограничения относно броя и условията на отглеждане. От друга страна хората не бива да оставят подобни измами безнаказани, т.е. завеждане на съдебни дела и изискване на компенсации. Считам, че дори и клубовете и федерациите е редно да водят дела срещу такива "развъдчици" защото те опорочават и саботират идеите и целите им. Познатата ни вече и много пъти "проповядвана" забрана за продажба на животни в зооборси и магазини. Задължителни семинари за развъдчици относно конкретни проблеми. Задължителни консултации със специалисти по генетика, а не със самопровъзгласили се за такива, само защото 200 години са кучкари и най-вече постоянно информиране на хората от рисковете, пред които са поставени при избор на домашен любимец. . Не виждам нищо лошо в това да се дискутират публично определени проблеми или грешки на развъдчици. Всяка прозрачност води до решение. Това нито ще провокира хората да се обръщат към борсите, нито ще ги спре да вземат куче от развъдник. Когато изложбения ринг престане да играе "решаваща" роля в правилника за развъждане (позиция, която отдавна показвам), тогава нещата ще започнат да се движат в нормалното русло. Не може избора ти на куче да се обуславя от абревиатури пред имената на родителите или от брой спечелени награди. Основната идея трябва да е свързана със здравния и психологически статус на развъдените кучета и едва тогава да идват наградите и отличията. Изложбеният ринг е състезание и възможност за "равнис" в породата, но не може да бъде отправна точка. Онова, заради което съществуват породите е тяхното участие в битието на човека, а това значи, че трябва да се спазва златната среда, което в киноложкия език се нарича конституционен тип.
Разбира се, това са си само мои "размисли и страсти". Качена снимка Едва ли са най-подходящите или пък най-добрите решения, предполагам, че не са и най-ефективни. Манталитетът се променя най-бавно, а отгоре на всичко той зависи от ценностната ни система Качена снимка . Хората трябва да свикнат да си използват мозъка активно за всичко в този живот, не само за кучетата. Прекалено наивно е да се доверяваш на когото и да било. Но ...както казва един мой любим творец Ст.Й.Лец " Забелязал съм, че хората обичат такива мисли, които не ги принуждават да мислят."

Качена снимка Много правилни расъждения и предложения, само, че като всичко останало и в това отношение ще ни трябват 20-30 години та да стане факт.
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

Отмъщението е най-сладко, когато не влагаш чуства и е като доброто вино, поднася се добре отлежало и добре изстудено.

#119 Потребителят е офлайн   lidiya Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 November 2011 - 06:02 PM

Показване на мнениетоdesi79, в 13 November 2011 - 03:54 PM, написа:

И аз мисля че здравният статус трябва да е отправна точка,но не смятам за правилно и куче което не е минало съдийски оценки да се използва при развъждането.Трябва да е комплексно.
Благодаря ти за разясненията,жалко че никой друг не се включи,явно не всички имат отношение или желаят да изкажат мнение.Хубаво е да има отворена дискусия по тези теми,за да се избегнат много грешки,да видят хората, че има и такива на които им пука.
По въпросът за санкционирани развъдници или клубове,предполагам,че или няма или не си запозната.
Благодаря и поздрави.

В компетентността на съдията не влиза "оценяване на здравен статус". Съдията оценява основно екстериора на кучето, и доколкото е възможно за 20-на минути характера на кучето. До там. А като се има впредвид колко некъдърни и подкупни ветеринари имаме, не знам как ще стане. Нали знаете, че всеки зоомагазин си работи с някой ветеринар, който и за най-болното куче ще каже, че "пращи от здраве" и после ако нещо се случи с кучето, ще обвинят собственика. Това е като (ще ме извините за примера), в заведение за хранене можете да направите рекламация само в момента в който Ви донесат поръчката и преди серветьора да се е обърнал с гръб. Оттам нататък и крокодил, примерно да откриете във вегетерианското Ви ядене, от управата ще кажат, че Вие сте го сложили.
Та и с кученцата така, като го вземете и Ви умре на 2-я ден ще Ви кажат, че Вие сте лош стопанин и вината е Ваша.
Но това не може да Ви се случи с развъдчик, който държи на името си и на труда си.
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

#120 Потребителят е офлайн   desi79 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 November 2011 - 06:36 PM

Колкото и да съм боса в материята,ясно ми е какво оценява съдията :smile: .Имах предвид,че здравният статус се свежда до изследвания на определен тип заболявания,а екстериорът е който доближава или отдалечава от стандарта.Постав на уши,зъби,ъгли няма как да се докажат със задължителното изследване за дисплазия при някои породи.Затова смятам,че трябва да е съвкупност от съдийска оценка и здравни изследвания.
Нали не искаме кучето ни да е само здраво,трябва и да отговаря на стандартът на съответната порода.
За подкупите,ами например ако в клубът в който аз съм член има някой който фалшифицира данни,а това се разбира винаги рано или късно, бих сезирала където трябва.Има ли някой ,който като Кинолог след изнесените данни за смяна на резултатите за дисплазия на кучетата на г-жа Антоанета Пенкова би сезирал и поискал проверка?Възможно ли е въобще и кой може да подава сигнали в БРФК или клубовете?
Никой не може да ме убеди,че когато има данни за фалшификация на документи не може да се разбере от кого са фалшифицирани.Ако е замесен ветеринар,също има как да си понесе последствията.Само така може да се отсее плявата от зърното.
User's Signature

Елинор Рузвелт

• (7 Страници) +
  • « Първа
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни