Dog.bg Форуми : Кауаи Ину, един монах, много гладни кучета.

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (7 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Кауаи Ину, един монах, много гладни кучета. Бебета и майките им имат нужда от нас.

#1 Потребителят е офлайн   DDG Икона

• Попътен вятър
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 24 October 2011 - 10:47 AM

Неделя следобед. Малко време откраднато за приятели и разходка в планината. Пътуваме с кола по пътя към хижа Селимица, над село Кладница. На един завой виждаме кученце. Малко, не повече от 2 месеца. Кльощаво и страхливо. Викахме го, не дойде при нас, избяга някъде навътре в гората. В главата ми - обичайния сценарий за дворна кучка, чиито бебета са изхвърлени в гората.
Продължаваме нагоре към хижата, но не спирам да мисля за малкото черно нещо. Чудя се дали има и други. Дали е единственото оцеляло.
Разходката е кратка, когато стигнахме до същия завой, спираме и започваме да се оглеждаме и да викаме кученцето. Нямам никаква представа какво ще го правя, но знам, че там в гората няма да оцелее. Няма туристи сега, няма храна. Има коли обаче, които карат бързо по завоите.
Кученцето никакво го няма. Появява се обаче друго. Същия ръст, същата видима възраст, кафяво - "Кауаи Ину", казва приятелката ми японка, на която бях тръгнала да показвам тази част на Витоша планина. "Сладко кученце" в превод. Решавам - така и ще се казва. Гушваме Кауаи Ину и тръгваме да търсим малкия черен пъзливец.
От някъде изниква кучица. Личи, че скоро е кърмила и отдъхвам с облекчение, че сигурно това е мама. Подавам и да подуши Кауаи Ину, тя не прояви особена грижовност, но явно търсеше другото кученце. Продължи по пътеката в гората, а аз продължавам да гушкам Кауаи Ину. Качваме се в колата и тъкмо си подготвях речта пред домочадието, с която щях да оправдая присъствието на малкия в скута ми, видяхме още едно куче, а после и човек, който предположи, че бебетата и майка им са от манастирските кучета. Манастирът е малък, много стар, в него от няколко години живее един единствен монах.
Заведохме бебето там, имаше поне още 3 женски, 4-5 бебета (появи се и онзи черен пъзльо), 2 мъжки. Отчето каза, че имало и други бебета. Малко от тях оцелявали.
Обещах му помощ. За кастрацията на женските, за обезпаразитяване, за храна. Поне това.
Нямах дори телефон в себе си, за да направя снимки. Довечера ще занеса храна, но ще е тъмно и не знам какво ще успея да направя.
А като си тръгвахме от манастира Кауаи Ину тръгна след нас. Така му хареса да бъде гушкан.
Ако някой има желание да помогне, най-вече с храна, евентуално ваксини, те ще бъдат благодарни.
И кучетата и отчето.
User's Signature

I can't stop the war, shelter homeless, feed the poor
Can't walk on water, I can't save your sons and daughters
I can't change the world and make things fair
The least that I can do is Care.

#2 Потребителят е офлайн   DDG Икона

• Попътен вятър
  • Икона

Публикувано: 25 October 2011 - 12:24 PM

Снощи оставих 10 кг гранули и 3 консерви. Видях поне 5 възрастни кучета, само едно от тях мъжко. Едната женска в момента кърми, според Отчето е родила някъде из манастира, но той не е виждал бебетата. Видях 2 поотраснали бебета, но със сигурност видях и други 2 в неделя.
Според монаха бройката както на възрастните, така и на бебетата е непрекъснато меняща се. Умират, раждат се, изчезват...
Манастира се намира в района на Природен парк Витоша и вскяко скитащо куче подлежало на отстрел. Някой чувал ли е за такъв закон?
User's Signature

#3 Потребителят е офлайн   iglub Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 25 October 2011 - 12:29 PM

Намерих това, но сега не мога да го прегледам
http://www.biodivers...nie_Vitosha.pdf

но честно казано подобен закон не е ли в противоречие със закона за защита на животните?

Според мен, изхождайки от това изречение:
Това е промяна на неговия статут - той престава да бъде изключително държавна собственост и се появяват множество собственици и ползватели на неговата територия.
някой от тези множество собственици и ползватели си е измислил закон :eg_033:

#4 Потребителят е офлайн   buddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 October 2011 - 12:59 PM

Има такъв закон. Закон за лова и опазване на дивеча.

Цитирам:

Чл. 5. (1) Дивеч по смисъла на закона са всички бозайници и птици - обект на лов, които живеят на свобода при естествени условия или се развъждат в заградени територии с ловно-стопанска цел.

(2) Обект на лов са:

1. бозайници и птици, съгласно приложението;
2. бозайници и птици, интродуцирани в страната с ловностопанска цел;
3. подивели и скитащи кучета и котки в ловностопанските райони.

#5 Потребителят е офлайн   iglub Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 October 2011 - 01:32 PM

А някъде указано ли е, че Природен парк = ловностопански район?
Склонна съм да мисля, че там ловът по-скоро е забранен... т.е. този закон не може да се прилага.

Ето какво намерих
http://www.park-vito...%B8%D0%BC%D0%B8
и по-точно:

Ограничения за лова и ловното стопанство

В парка Витоша е забранено ловуването с изключение на територията на ДДС Витошко, където това става съгласно разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и Плана за управление на ПП Витоша.

В парка Витоша се забранява безпокоенето на диви животни, а също събирането и унищожаването яйцата на птиците и повреждане на гнездата им.

Не съм съвсем сигурна, но май това ДДС Витошко е някъде около Кладница точно, а манастирът дали попада в това разрешение :zz_218:

#6 Потребителят е офлайн   DDG Икона

• Попътен вятър
  • Икона

Публикувано: 25 October 2011 - 01:47 PM

Показване на мнениетоbuddy, в 25 October 2011 - 12:59 PM, написа:

Има такъв закон. Закон за лова и опазване на дивеча.

Цитирам:

Чл. 5. (1) Дивеч по смисъла на закона са всички бозайници и птици - обект на лов, които живеят на свобода при естествени условия или се развъждат в заградени територии с ловно-стопанска цел.

(2) Обект на лов са:

1. бозайници и птици, съгласно приложението;
2. бозайници и птици, интродуцирани в страната с ловностопанска цел;
3. подивели и скитащи кучета и котки в ловностопанските райони.

Buddy, има си ДДС (Държавно Дивечовъдно Стопанство) Витошко-Студена, което обаче е различна територия от Природен Парк Витоша. Не съм юрист, въпреки че често си правя справка със закони, но според мен в природните паркове лова е забранен (ами само си представи, разхождаш се ти като турист и изведнъж попадаш под обстрела на авджиите...хм...).
Друг е въпросът обаче местните горски инспектори как тълкуват законите и как ги прилагат.
Възможно е монахът да блъфира, за да ме изнудва да търся дом на кучетата. Възможно е наистина да ги стрелят, не по закон, а просто така.
User's Signature

#7 Потребителят е офлайн   buddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 October 2011 - 01:54 PM

Цитат

Друг е въпросът обаче местните горски инспектори как тълкуват законите и как ги прилагат.
..............Възможно е наистина да ги стрелят, не по закон, а просто така.

Най-вероятно за това става дума. Никой не преследва тези, които стрелят по кучетата.

А ако не е на територията на ловното стопанство, не би трябвало тези кучета да попадат под ударите на закона за лова. И аз не съм юрист.

При всички положения, няма да е зле ако монахът успее да ги задържи в границите на манастира, а не да обикалят наоколо, ако наистина са застрашени. Дори да ги върже, но едва ли ще иска.

#8 Потребителят е офлайн   DDG Икона

• Попътен вятър
  • Икона

Публикувано: 25 October 2011 - 02:11 PM

Няма как да ги задържи. Манастирът е стар и беден. Историческа забележителност е, но е руина. Няма ограда. Монахът е сам. Кучетата скитат из целия район, особено ако има туристи, които да им подхвърлят храна. Надявам се, ако започнат да получават редовно храна в манастира да се задържат повече там.
Поне да успея да ги кастрирам.
User's Signature

#9 Потребителят е офлайн   DDG Икона

• Попътен вятър
  • Икона

Публикувано: 25 October 2011 - 09:40 PM

Като добър мирянин днес пак посетих манастира:-) Занесох Тапилан, понапудрихме с Йеромонах Рафаил (време е да ви го представя и него) всички, които даваха да се пипат, че и такива, които не даваха:-)
Честно, не знам колко кучета има там...повечето са диви, явно само нощуват в манастира, иначе си скитат из гората. Явно има и разгонена женска, защото докато се пудрихме с наличните кучовци там изведнъж всички се разлаяха и пред портите се беше появила цяла глутница мъжове.
Бебета видях 5. И кърмещата мама Стефка, чиито бебета Отчето не е виждал. Помолих го все пак да ги потърси.
Всички бебета бяха с огромни тумбаци, добре са хапнали снощи и днес...А и глистаци със сигурност имат. Утре вечер ще даваме и хапчета.
Едното бебе нещо не е добре, едно такова...гърчаво. Монахът го наричаше Йода. Е, не е пръв красавец, наистина. Като го видя мъжо и той го нарече така, та явно това ще му е името.
Ето го и Йода: Прикачена снимка Прикачена снимка

Йода в момента е вкъщи и утре ще се водим на доктор, да го видим момчето защо е такова гърчаво. Много е пъзлив, за първи път виждам бебе да ръмжи и да налита да хапе. Според монаха е на около 4 месеца, но на мен ми се вижда супер дребен.

Имаше още едно жълто бебе и едно черничко, което успя да ни клъвне и двамата с Отчето, докато го пудрихме, та сега сме с по една дупка по пръстите:-)

Ето го и главният герой на темата - Кауаи Ину - гушкав и добър, за разлика от всички други бебундери там. Две шепи кутре. Ех, ако му се намери приемен дом поне...

Прикачена снимка Прикачена снимка

Голям е сладкиш! Снимките са лоши, но се наложи да снимам със светкавица.

Това е мама Стефка. Хубавка, добра, гальовна, не много едра. Една баня, малко охранване и ще светне с цялата си прелест!

Прикачена снимка Прикачена снимка

И още две от кучинките там, също много хубави и дребни:

Прикачена снимка Прикачена снимка Прикачена снимка

Не смея да искам помощ, защото всички тук сме претрупани с ангажименти към други животинки, но ако случайно някой може да удари едно-две рамена, ще бъда благодарна.

Покрай собствените ми глутница и прайд финансите ми са супер ограничени и сама не мога да направя нищо съществено.
User's Signature

#10 Потребителят е офлайн   DDG Икона

• Попътен вятър
  • Икона

Публикувано: 26 October 2011 - 09:44 AM

Не ми харесва Йода. Реших, че дребуса ще се казва Рафи. Кръстих го на Отец Рафаил от манастира.
Днес бяхме на доктор, чакаме резултати от фекалната проба. Ако се наложи ще правим троен тест - парво, гана и гиардия.
Кутрето е всичко на всичко 1850 грама. С леко разстройство, но много вероятно е да е от цестала. Опищя кабинета, но после явно схвана, че нищо лошо няма да му направим и се сгуши в мен без да ме ръмжи. В момента е на бюрото ми в котешка клетка, хапна специална храна за дрискави кучовци. Гледа умно и ви праща поздрави.
Тъй като е в това състояние отдавна, според Отчето - от както се е родил, има надежда да не е някоя от гадинте болести, а просто да е от недохранване и гадни паразити.
Стискайте палци, лапи и квото там друго си имате:-)

P.S. Звъннаха ми от вет кабинета, имаме купчина вътрешни паразити - "класически" и не чак толкова. Вероятно състоянието му се дължи именно на това. Някои от паразитите не се покриват от цестала, така че ще даваме и още някакви хапчоляци и прахчета, пък дано го закрепим младежа.
А той в момента е основно почистен с мокри кърпички, завит с хавлийки и дремуца в скута ми:-) Днес производителността ми на работното място ще клони към нула :md_064:
User's Signature

#11 Потребителят е офлайн   blobby Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 October 2011 - 01:04 PM

"У нас к'вото влезе, не излиза..." Ами сега? :db_046:
ДДГ, завиждам ти за мъжо.

#12 Потребителят е офлайн   DDG Икона

• Попътен вятър
  • Икона

Публикувано: 26 October 2011 - 01:52 PM

Хахахаха, той сега не смее гък да каже, защото се съгласих да остане Кайа. Пък и идеята е тази въшка да я позакрепя малко и да си ходи пак в манастира, освен ако не се появи от някъде някой още по-луд от мене и не предложи приемен дом. Рафаилчо наистина е дребен като въшчица и като порастне ще е малко по-едър от добре охранен пинчер. Лапките му са колкото нокътя на палеца ми и странно, задните по-дребни от предните. Абе гърчав си е.
Ама е песче с характер! Хапна малко, поспа, набодаха му кльощавия задник с витамини и като взе че живна, като почна да пролайва, да си се сърди нещо, голям смях:-) Като го пусна да пощъка малко се плаши и трудно го ловя пак, но веднъж гушна ли го, седи мирен и се кефи.
Направих му лошокачествена фотосесия с телефон и ще кача снимки довечера, че нямам кабел сега да го видите какъв ми е офис-мениджър:-)))
User's Signature

#13 Потребителят е офлайн   blobby Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 October 2011 - 11:06 AM

Как е Рафи?

#14 Потребителят е офлайн   DDG Икона

• Попътен вятър
  • Икона

Публикувано: 27 October 2011 - 11:22 AM

Бъгна ми се нещо телефона и не мога да сваля снимките от вчерашния офис престой на Рафаело.
Малко ме поуплаши момъка вчера, че се разповръща, но според докторката, едни от паразитите, с които той се беше обзавел всъщност живее в белите дробове и може да предизвика кашлица, давене и повръщане. Та дано да е от това. Яде със завиден апетит, правя му нещо като супа - пастет, вода с разтворено специално прахче, други хапчоляци, витамини...поглъща всичко и пита за още. Много е смешен като се нахрани - пълно тумбаче върху гърчави крачета. Колкото и по малко да му давам, все така си изглежда.
Тази сутрин намерих твърдо пацулче, така че май сме се справили с разстройството от вчера.
Малката гад пищи като остане сам, а като вляза при него бяга и се крие. Ако успея да го гепя обаче седи гушнат и не мрънка.
Хапчетата срещи едни от паразитите трябва да ги пие 9 дни. След седмица ще повторим и фекалния тест, за да проверим как вървят нещата.

Хич не ми се иска да го връщам после пак в манастира. Много му е рядка козинката, на коремчето си е направо плешивичък и ще му е много студено там.

Някой, нещо...приемен дом? Аз се заемам с търсенето на постоянен.

Blobby, мъжо ми го върна, довличайки в къщи...коте. Флоренция обаче си заслужава нейна тема. Повече инфо и снимки - тук.
User's Signature

#15 Потребителят е офлайн   karat Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 October 2011 - 12:45 PM

DDG, :rc_036: за всичко,което правиш!

Искам да ти дам няколко чувала с храна за кучетата от манастира.Как да се уговорим,за да се видим? Ти си в София,нали? Аз съм свободна в неделя до 15ч.

#16 Потребителят е офлайн   DDG Икона

• Попътен вятър
  • Икона

Публикувано: 27 October 2011 - 12:55 PM

Karat, страхотна си! Много благодаря! Работя в София да, с кола съм и ще дойда където ти е удобно. Имаш ЛС:-) :rc_036:
User's Signature

#17 Потребителят е офлайн   Hela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 October 2011 - 01:03 PM

[quote name='DDG' date='27 October 2011 - 09:22 AM' timestamp='1319707373' post='989014'
Blobby, мъжо ми го върна, довличайки в къщи...коте. Флоренция обаче си заслужава нейна тема. Повече инфо и снимки - тук.
[/quote]

Ами заразно е явно. :ab_041:
DDG, :rc_036:

#18 Потребителят е офлайн   blobby Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 October 2011 - 03:10 PM

Двамата с мъжа ти сте без грешка :rc_036: :rc_036: :rc_036:
И искам да съм котка у вас :ab_041:

#19 Потребителят е офлайн   DDG Икона

• Попътен вятър
  • Икона

Публикувано: 27 October 2011 - 03:40 PM

Показване на мнениетоblobby, в 27 October 2011 - 03:10 PM, написа:

Двамата с мъжа ти сте без грешка :rc_036: :rc_036: :rc_036:
И искам да съм котка у вас :ab_041:

Аз самата много често искам да съм си котка. Или куче :ab_041: Живот си живеят те и хич не се интересуват какъв зор ни е на нас!
User's Signature

#20 Потребителят е офлайн   DDG Икона

• Попътен вятър
  • Икона

Публикувано: 28 October 2011 - 09:34 AM

Малкият Рафаело съвсем закрепи положението със стомашните разположения, яде като змей и имаме лек напредък в социализацията. Вчера ми позволи да го галя докато се черпехме с пилешко месце. Да не си помислите обаче, че е някакъв дзвер! Просто е много уплашено момчето.
Ех, как не ми се иска да го връщам в манастира... Това бебче има нужда от съвсем малко, за да стане супер социален и осиновяем сладкиш.

Някой може ли да му предложи приемен дом?

Ще бъде предаден напълно здрав и ваксиниран. Дребуса е наистина като една малка въшчица и единственото от което има нужда е да му е топличко и да е нахранен.
User's Signature

• (7 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема