Защо очите на котките светят в тъмното? Любопитен ли си да узнаеш?
#1 Guest_Стопанина на Тами_*
Публикувано: 30 October 2011 - 09:03 AM
Публикувано: 30 October 2011 - 09:36 AM
Стопанина на Тами, в 30 October 2011 - 09:03 AM, написа:
Историята е интересна. Нищо повече!
Очите на котката (на кучетата също, а и на много други животни) "светят" в тъмното, защото вътре в окото има специален орган, наречен "тапетум" и той е този, който прави окото на много животни (а не само на котката!) да "светят" в тъмното. И това не е светене, а отразяване на светлина, постъпваща към окото. Ако няма дразнител светлина, очите на котката няма да "светнат".
Публикувано: 01 November 2011 - 11:11 AM

Кой сте вие, ветеринар ли сте или собственик на развъдник за котки? Имате да ни кажете нещо изключително след като сме отглеждали от десетки години котки? Ако отворите първоначалните теми на г-жа Алекян ще видите неща, които дори и на вас ще ви бъдат от полза и ще са новост.
Стопанката на Мишо, Васко, Мурка, Бобъра, Лучано, Марко, Марио, Кармелита, Танголита, Арбат, Сузинка, Княз Игор, Енисей, Бандито Негро, Томас, Арнолд и последно засега Василчо .Ще има още, все още съм жива и искам ориентал, а Васко, Марко, Арнолд, Енисей са кучета....Моите котки не винаги са били обгрижвани от кучета.

Публикувано: 01 November 2011 - 02:33 PM
papyy, в 01 November 2011 - 11:11 AM, написа:
Кой сте вие, ветеринар ли сте или собственик на развъдник за котки? Имате да ни кажете нещо изключително след като сме отглеждали от десетки години котки?
Кой съм, с какво се занимавам, от колко години се занимавам и на какво ниво - това няма никакво значение.
Дадох отговор на коментар, който е подвеждащ. Защото така представен излиза, че само на котките очите "светят". Което не е вярно!
Нямам развъдник за котки, но едно нещо мога да Ви уверя, а Вие ако искате, вярвайте - отглеждам и се грижа за много повече от изброените от Вас котки, макар че те не са приоритет на моята работа.
П.П.
Това животно в момента бавно и мъчително умира пред очите ми. Отглеждам го от момента на раждането му. На снимката все още е в "цветущо" състояние.
Не зная как бихте се чувствали Вие на фона на миризмата на разложено, която се носи из жилището ни, на това, че клетата котка не може да направи в момента повече от 2-3 крачки и се храни и уринира почти на едно и също място...
И това не е единствената такава, която е присъствала в нашия живот.

Ако това не Ви е достатъчно, мога да Ви поместя и снимка на котка, която намерих с липсващ до скакателната става заден крак. Жива и здрава е!
Мога да поместя и снимка на котка, на която тазовите кости бяха натрошени. Трима "специалисти", включително и в университетска клиника ме съветваха, че трябва да я преспим, че тя няма никакъв шанс. Е, не я приспах! Жива, здрава и "по-луда" от всичките ми останали котки е!
Така че, преди кажете "хоп", не скачайте !!!
Публикувано: 01 November 2011 - 05:32 PM
да питам все пак по темата органът ТАПЕТУМ какво по точно прави все пак ?
Виждат ли цветно , вярно ли кучетата не виждат цветно , получават ли късогледство остарявайки ?
Защо кучето ми когато гледа тиливизия дава приоритет на слуха пред зрението ?
Явно 2Д, двумерното изображение не го ангажира , когато види и чуе куче по ТВ , тича и лае по терасата , явно използва и логика .
Публикувано: 01 November 2011 - 05:33 PM
Съчувствам ви за болното животно, но аз съм привърженик на евтаназията и се боря да бъде законово разрешена и за хора. Не ми повишавайте тон и не се опитвайте да ме впечатлите, аз съм съдебномедицински експерт.
Не толерирам т. нар. любители на животни, които до последно оставят животинчетата да се мъчат с рак, нервни заболявания и какво ли още не. С липсващи 2 и повече крайника и т.н.
Ние сме стопани, взели сме премислено решение за отглеждане и носим отговорност към нашите младши спътници в живота. Поемайки я сме задължени да им осигуряваме подслон, храна, ветеринарно обслужване, да се грижим за тях. И! когато дойде страшния ден да не се държим като страхливци, а да вземе единственото хуманно решение и да приспим измъчения си домашен любимец. Някъде във форум Ветеринарен кабинет има моя тема за сестрата на моята Сузинка. " котка с разязвен тумор на млечната жлеза" И до ден днешен не мога да си простя, че не взех на времето и двете котенца или не откраднах за да я оперирам или пък в крайната фаза приспя сестра и.
Моят котарак Томас е болен от нерводермит, няма лечение, има само временно подобрение. Но аз взех за него лично и отговорно решение и го лекувам с хуманни лекарства след като острата фаза на разраняване и разязвяване отмина. Няма да пожаля средства и време и ще го лекувам до последно. Но ако ми кажат ветеринарите, че вече е отминала всяка надежда ще го приспя. Не мога да гледам как се мъчи последният спътник в живота ми, протяга лапа и аз не мога да направя нищо. Дължа му последна проява на грижа и обич.

Публикувано: 01 November 2011 - 05:36 PM
А пък отговорът за болното животно е за kangal_bg.
И още мога да обичам 2-3 животни едновременно, повече човекът няма капацитет. Сърцето не е диня за всяко животинче по едно парченце.

Публикувано: 01 November 2011 - 06:34 PM
... ако ми кажат ветеринарите, че вече е отминала всяка надежда ще го приспя.- ами на мене ветеринарите ми казаха за една от котките, че няма никакъв шанс, дори схеми ми чертаха и обясняваха какво означава да е натрошен таза на котката и единственото, което трябва да се направи е, да се преспи. Да, ама не! Мъчих се, пробвах и както вече писах - жива и здрава е и "по-луда" от здравите котки.
Котенцето без задно краче намерих по средата на шосето. Спрях, взех го. Сега е котка, която с нищо не отстъпва на останалите от "бандата" - бяга заедно с тях, бори се с тях, радва се на живота!
Нямаме право да отнемаме живот! Дори и ние да сме го дали! Ако претендираме да сме човеци!!!
А ако трябва да изпадаме в лирически отклонения за сърцето и за любовта - сърцето е без дъно, а любовта не се дели. Или обичаш или не обичаш. Може да нямаш физическа възможност да делиш грижи и средства за повече от 2 или 3 същества, но това не означава, че не можеш да обичаш повече от 2 или 3 същества. Ами ако съдбата Ви е дарила с 4-5 деца ?!
Публикувано: 01 November 2011 - 07:59 PM
papyy, в 01 November 2011 - 05:33 PM, написа:
Това с повишаването на тон не ми стана много ясно. За мен ли се отнася или не?
Вие сливате коментарите и човек трябва да опитва да разбере до колко дадена част касае неговото участие. Ако имате предвид мене, не съм Ви крещял и по принцип не само че не крещя, но не обичам и „ялови” дискусии. Когато виждам, че човек е убеден в правотата си, го оставям да живее с нея. Стига тя да не е заблуждаваща и подвеждаща околните.
Колкото до това да се опитвам да Ви впечатля – много погрешно мнение. Така както не натрапвам моите компетентности и професионални умения, така не се впечатлявам и от тези на околните. Освен, ако не съм ги оценил, че със знанията си могат да ми бъдат полезни за това, с което аз се занимавам.
Публикувано: 03 November 2011 - 10:35 PM
emilvr, в 01 November 2011 - 05:32 PM, написа:
да питам все пак по темата органът ТАПЕТУМ какво по точно прави все пак ?
Виждат ли цветно , вярно ли кучетата не виждат цветно , получават ли късогледство остарявайки ?
Защо кучето ми когато гледа тиливизия дава приоритет на слуха пред зрението ?
Явно 2Д, двумерното изображение не го ангажира , когато види и чуе куче по ТВ , тича и лае по терасата , явно използва и логика .
Тапетумът няма отношение към цветното зрение на животните. Той е орган, който има функцията да увеличава остротата на зрението, особено при животните, пригодени за нощен начин на живот. Тапетумът не свети. Той не излъчва собствена светлина, а отразява светлиния сноп, попаднал в очите на животното.
Кучетата имат цветно зрение, но в по-тесен спектър на цветовете – не както при хората или при някои други животни. Така че, неправилно е да се казва, че кучетата виждат в черно и бяло, но не е правилно и да се казва, че имат абсолютно цветно зрение. В монографията си „Кучето и неговото поведение” (отпечатана през 2000 г.) съм поместил снимка как кучетата виждат в цвят.
Кучетата, както всички животни страдат от намаляване остротата на зрението с възрастта.
По отношение на приоритетите – на първо място е обонянинето, на второ е слуха и едва на трето – зрението. Аз обичам да казвам „Кучето вижда чрез носа си”.
Въпросът за проява на логика е доста по-сложен и не може да се обясни само с факта, че кучето, чувайки или виждайки куче по ТВ, тича да лае някъде настрани.
Публикувано: 04 November 2011 - 09:45 AM
jacko, в 03 November 2011 - 11:27 PM, написа:
В апартамента живях с две. Едната вчера почина. Имаше рак.
Котките са много, но всички живеят в двора, където е и кучкарника ми.
А в апартамента в момента има 1 котка и две кучета.
Публикувано: 29 November 2011 - 10:31 PM
"„Кучето и неговото поведение” (отпечатана през 2000 г.) "
Може ли да се намери някъде , и да се прочете , и видят снимките ?
Публикувано: 29 November 2011 - 10:49 PM
Публикувано: 29 November 2011 - 10:56 PM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 30 November 2011 - 12:40 PM