Много благодаря на всички ВИ за бързите отговори :*
tinati много ти благодаря за изчерпателността.
Ами всъщност отведох на следващата сутрин Зайо за инжекция и я попитах - Вит. С и бусколезин му е давала. Попитах я дали мога да му дам РАЦИНОВО МАСЛО,
(защото и все пак наименованието ПАРАФИН не ми вдъхваше доверие именно заради практиката към инжектирането в някой мъжки полови белези...)
и тя ме увери че от него няма да му стане нищо и че ще го разхлаби.На прибиране взех РАЦИНОВО МАСЛО и ЕСПУМИЗАН за кърмачета (той е против колики и подуване).
Като прибягнахме към "лекуването" моя Зайо пощуря като видя спринцовката, нищо че беше без игла. С триста мъки и неволи му сипах Рацина в устичката. Беше ме страх да му давам и Еспумизана, защова изчаках и вечерта видях няколко "бонбонки" и много ме успокои.Въпреки че бяха малко.Вчера не искаше водичка много,много но му давах само магданоз измит обилно с вода. После се престраших да му дам и прословутия Еспумизан който е като сиропче с капкомерче. в началото беше борба но явно много го болеше коремчето (беше много подуто)
и му надвих по-лесно. Забелязах че сладкия и ароматен Еспумизан му хареса, защото постоянно се облизваше докато му капех муцинито и така за няколко минути заспа по гръбче в скута ми. Беше много сладичък. След няколко часа си се из-ака повечко и доста налиташе да папка.Днес даже самичък пиеше водичка, малко но близкаше и определено в очичките му имаше блясък.Сега вечерта беше с много голям апетит, но се задоволи с малко морковче.Все още ми е притеснено, докато не го видя да пие водичка както обичайното (по около 200мл дневно) и да си пишка и ака както преди - през ден да му сменям триците
ТОВА Е САЙТА ОТ КОЙТО ВИДЯХ ТОВА ЗА ПАРАФИНА ->
Запек при заека
Запека често е трудно да се забележи, отколкото диарията и цекотрофите. Но ако редовно почиствате тоалетната на заека, ще забележите че фекалиите са станали по-малко и намаляват по размер. Освен това при запек фекалиите са много сухи.
Причината за запека може да бъде различна. Една от основните причини е погълната козина в стомаха по време на линеене. Във всеки случай при започнал запек се препоръчва да давате течен парафин със спринцовка в устата. Той има отлично свойство - обгръща козината и храната, но не се разлага, а се изхвърля през ануса, давайте по 1-2 мл. на всеки 3-4 часа.
Ако запека е продължителен, купете детски Еспумизан и давайте пълна лъжичка. Ако заека не е пил отдавна, влива се физиологичен р-р и наливайте вода в устата.
Освен това трябва да направите масаж на стомаха, обезателно накарайте животното да се движи, да тича.
http://krolchonok.in...ealth&Itemid=41