Декоративно зайче
Публикувано: 24 January 2009 - 03:14 PM
Прегледах темата малко по диагонал, така че се извинявам, ако повтарям нещо, но искам да кажа някои неща по отношение на храненето.
1. Сеното е абсолютно задължително да се дава ежедневно! То е необходимо за да протича нормално храносмилането на зайчетата. Не трябва да се слага по много наведнъж, за да не започнат да го използват като "легло"- демек да си спят върху него или другия вариант-да го цапат с изпражнения. По-добре е да се дава сутрин и вечер по малко, но винаги да има на разположение. Много удобни са тези клетки, които имат преградка за сеното...
2. Яденето на изпражненията е нещо напълно естествено и типично за зайчетата. Нарича се копрофагия и също е свързано с храносмилането, както и набавянето на някои вещества, които не са успяли да усвоят при смилането на храната и си ги набавят чрез изпражненията.
3. За тези минерални камъчета...моето зайче също никога, така и не започна да го яде. Не съм убедена, че е и кой знае колко необходимо, ако се дава хубава храна. Солното камъче обаче си е необходимост и задължително трябва да присъства в клетката за зайо.
4. Плодовете- не трябва да се дават цитрусови плодове (портокали, мандарини, киви и т.н.) иначе други могат да се дават без проблем. Важно е да не са мокри и да са в умерени количества.
5. Зеленчуци също могат да се дават, като аз лично винаги съм била с особено внимание към краставици и марули заради нитратите. Не че в другите няма, но в тези е бъкано. Домати не съм давала никога...някак си ми не ми вдъхват доверие ;D Но магданоз и давах ежедневно. Обожаваше го! Листата ги изрязвах и давах само дръжките и това беше едно от любимите и лакомства.
6. За водата-не мисля че е притеснително, това че пие повечко вода. Може да се получи, ако е била на по суха "диета" - само на готовите храни, без плодове и зеленчуци и организма нормално си иска необходимата вода. Имала съм дни, в които моето дунде е изпивало по 0.5л вода :o и други, вкоито едвам близне поилката.
7. Ваксините мисля, че бяха еднакви за зайчетата и че срещу т.н. заешка чума. Хубаво е да си се слага веднъж годишно, но риска е общо взето, когато са повече зайчета на едно място. (за това нещо не съм много сигурна, но до колкото помня беше така)
Надявам се не съм ви досадила с моите обяснения и да съм била полезна. Много целувки на сладките ви пухчета!
п.п. Любимото нещо на моята зайка беше да легне на гърдите ми и да ме целува по носа (никъде другаде)...за мен това беше нейния израз на любовта и. Тичкаше след мен и идваше когато я повикам (знаеше си името :o). Лятото ходехме на вилата и я пусках да тичка свободно из двора...по цял ден си беше на тревичката, но смрачеше ли се я извиквах и тя си знаеше, че е време за сън :blink: Страхотно зайче беше... :'(
Публикувано: 24 January 2009 - 03:40 PM
Цитат
Прегледах темата малко по диагонал, така че се извинявам, ако повтарям нещо, но искам да кажа някои неща по отношение на храненето......
Много полезни съвети даде! Много благодаря, някои неща не ги знаех, въпреки че вече 3 години гледам две зайчета.
Извинявай, че питам, но какво се случи с твоето зайче ? :(
Публикувано: 24 January 2009 - 04:55 PM
Публикувано: 24 January 2009 - 05:02 PM
Публикувано: 24 January 2009 - 05:40 PM
Цитат
По-голямото ми зайче беше на сестра ми, но тя замина извън България за известно време и се наложи да го гледаме ние. Много се привързахме към него и като наближи да си идва сестра ми се чудехме какво ще правим без зайче. :( Затова решихме да си купим зайче. Сестра ми така и не си взе нейното, та останахме с две бели красавици. :) И двете са женски, не сме избирали специално какъв пол да е малкото тъй като те като са бебета и не се вижда техния пол. Съжителстват в отделни клетки, тъй като малката рошавелка има лесбийски наклонности ;D и много плаши другата зайка. А пък и все пак да не си направят нещо... Не знам дали е добре да съжителстват в една клетка, но по принцип ако си взимаш второ зайче подготви се финансово да закупиш още една клетка. Но се усеща, че им харесва да си имат дружка. Като ги пусна да се разхождат си се гонят. Някак си си правят компания. Като са една до друга клетките и те си се виждат и някак си им е приятно. Или поне аз така си мисля ;)
И ние се замисляме за трето, бяхме се влюбили в едно, но като ходих да го купя те го бяха продали вече :( Засега обаче изчакваме за трето защото едното ни зайче претърпя операция наскоро и в момента се възстановява и й отделяме повече внимание. :kuchence:
mysicats Най-добрата идея според мен е да заведеш зайчето на ветеринар. Един преглед никога не е излишен. Дано всичко е наред със зайо. Пусни някоя снимка да го видим, като имаш време! :)
П.П. Искам да споделя един клип с едно много сладичко зайче (те кои ли зайчета не са сладки). Зайко се бори с ягодовата си къщичка :yahoo: :yahoo: :yahoo:
Публикувано: 24 January 2009 - 06:05 PM
nikineli, silvia_ne Беше на 6 години...зайче смелчага. Не я беше страх от нищо. Играеше и с кучета и котки....или по скоро търпеше де ;DГърмежи, трясъци, лай и какво ли още не изобщо не я впечатялваше. Котето ми даже много обичаше да влиза в клетката и и да си ляга до нея....първия път си изкарах акъла като я заварих там, но после вдиях, че явно и двете се чувстваха добре... :rolleyes:
Почина миналата година...кучето ми, което беше на около 6 месеца е съборило клетката. Приятелят ми я е намерил като се е прибрал. Клетката е била на земята а Бъни отсртрани до нея, леко олигавена. Не знам какво точно е станало...най-вероятно, кучето е искало да играе с нея и при събарянето на клетката тя е умряла от уплах. Но пък някак си не ми се връзва с нейния темперамент (както казах, беше адски смела). Или другото ми обяснение е, че тя е починала и кучето е усетило и след това е съборило клетката...По нея е нямяло никаква кръв, само лиги (кучето ми е кане-корсо и се лигави доста, така че дори и да я е подушил може да ги е оставил). До ден днешен не знам точно какво е станало...Има и трети вариат, който е най-малко вероятен, но все пак. Преди години имах морско свинче, което почина заради малоумен ветеринарен лекар (каза ми да му дам хапче за обезпаразитяване-през няколко дни по едно, без да ми каже че едното е за 10кг, а тогава нямах никаква представа от тези работи, беше преди 10-тина годинни) и няколко часа, преди да издъхне скачаше като бесен в клетката си и даже я беше обърнал...хванах я във въздуха. Идва им някаква свръх сила и е възможно сама да е съборила клетката...Не знам...но мисля че и осигурих един прекрасен живот, изпълнен със забавление и много, много любов...
Публикувано: 24 January 2009 - 06:36 PM
silvia_ne,моите са в една клетка,но не искам да ги разделям.Ще кастрирам мъжкия и ще си живеят заедно.Казват,че ако са 2мъжки,единият надделявал и скопявал другия
ако са 2женски,ставало голямо сбиване
ако са разнополови ,ще ражда нонстоп,така че ,за да съжителстват ще трябва да кръцнем мъжкия.Много не ми е приятно,но не виждам друг изход
Публикувано: 25 January 2009 - 12:48 PM
Добре дошли на всички нови попълнения на нашето заешко семейство! Прекрасни са ви зайчетта! Много са сладинки! Направооооооо :wub: :wub: :wub:
Наша Монти расте и хубавеее. Вече е направо кръгличка и е направо удивително пухкава. Станала е голяма дунда и постоянно яде. ;D Сега си има хубаво сенце от село и по този случай вече отказва и да помирише това от магазина. Ако не и дам от това от село просто ми обръща гръб и предава фасони, докато не получи каквото иска. Тока е с нашата хубавица. ;D От известно време вче не си иска любимата храна, защото си хареса една друга и тъъъй.
Монти издаде първия си звук онзи ден ;D Обикаряше и бръмчеше. Беше много сладичка.
А сега една страхотна новина, е, страхотна за мен, де ;D ;D ;D Мъжът ми се съгласи да си вземем второ зайчееееееее! :yahoo: :yahoo: :yahoo: Много съм щастлива! Това ще стане по-натам във времето, но ще станеее. От много време искам още едно дребосъче, защото по-прекрасно жевотинче от зайчетата няма!!!! Катеее, Кари ще има ли още бебенца? Искаме още едно бебенце! Мечтаем си за едно бебче като Карито - пухино и кафявичко. :wub:
Нагушкайте топчиците и целувки от нас с Монтито!
Публикувано: 25 January 2009 - 04:25 PM
Сега чакаме и Сиската да прати на нейното бебе снимки ;D Аз днес го видях - станало е страхотно зайче байче :wub: То като стопанката си ;D
Публикувано: 25 January 2009 - 06:56 PM
Публикувано: 25 January 2009 - 07:43 PM
Цитат
Радвам се, че сте намерили това, което ви трябва :blink: И аз като ходя там се застоявам при папагалите ама не много, че понякога прекаляват с крясъците ;D
Публикувано: 25 January 2009 - 10:09 PM
Публикувано: 26 January 2009 - 08:46 AM
siskata25 много ти е пухкавичко и сладичко зайченцето! Знаеш ли каква порода е ? Истинско сладурче! :)
MOLLI направо се влюбих в твоето! Толкова е яко! Как сладко си е легнало на чаршафчето. Не го ли дъвче ? Моите като ги сложа на някакъв чаршаф и го правят на дупки, а кой знае може и да гълтат нещо ;)
Публикувано: 26 January 2009 - 01:38 PM
ПОЗДРАВИ И :wub: НА ВСИЧКИ ЗАЙЧОВЦИ ОТ НАС С МЪРИ (АЗ СЪМ ТАНЯ ;) )