Dog.bg Форуми : Задължително микрочип у кучетата в София от вчера

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (24 Страници) +
  • « Първа
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Задължително микрочип у кучетата в София от вчера Микрочиповете могат да причинят рак на домашните любимци! Оцени темата: ***** 2 Гласове

#221 Потребителят е офлайн   tey4e Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 10 January 2012 - 11:51 PM

Показване на мнениетоmil_, в 10 January 2012 - 11:34 PM, написа:

То така трябва да бъде, но противоречи на ЗВД, според който за да постави чип вет трябва да иска бележка за платена такса.
Или пък излиза, че трябва да ходиш 3 пъти, което си е безумие. Раз да платиш такса, два да чипираш, три да регистрираш в общината. Третата стъпка е излишна, след като общината може да си получи данните от данъчното, стига таксата да е след чипа.

Освен това пък ветеринарните лекари трябва да предоставят информацията за чипираните кучета (а именно всичко свързано с кучето,номер на микрочипа, име, точен адрес и телефон на стопанина). На тях (общинарите) им е най-лесно май друг да им свърши работата. Щеше да е чудесно, ако прословутия регистър или програмата беше готова и ние да въвеждаме директно данните в системата. Сега нещата ще се забавят още сто години.
User's Signature

In memoriam
Качена снимка
За да си човек,бъди му приятел!

#222 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 11 January 2012 - 01:02 AM

Общинарите не са виновни за това.
Те на практика няма откъде да получават данни, а са длъжни да имат собствен регистър. Поради упоменатото недоразумение не могат да изискат от данъчните, пък и данъчните не водели при тях неподлежащите на такса. Общинарите имат интерес да заработи регистърът както трябва и предпочитат да си получават данните по служебен път и уж си заложиха нещо такова в наредбата. Но то е ялово, защото общината не може да налага задължения на БАБХ, та то е само пожелателно и към момента е неизпълнимо, те всъщност отникъде не получават данни. Някои лекари им изпращат, но са единици. Ама общината не може да санкционира лекарите, не й е в правомощията. Вината е изцяло на БАБХ, единният регистър е в техните задължения, не на общините. Та поставете се на тяхно място - общината трябва да контролира, но за да има данни зависи от някой друг, който не си върши работата. Затова какво, какво да правят, ми погват собствениците и то главно чрез заплахи, какво друго.
Затова като ви проверява инспектор и го питате с какъв регистър сравнява, го поставяте в шах и мат, той си върши задълженията, ама друг не му е предоставил основата да ги върши смислено. И затова няма да получите отговор.
Цялата система е толкова разпиляна и объркана, че никой нищо не може да свърши като хората. Трябва просто единният регистър да си е самостоятелна малка държавна служба, както е по света.

#223 Потребителят е офлайн   kittykat.ruse Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 11 January 2012 - 08:29 AM

Показване на мнениетоmil_, в 10 January 2012 - 11:34 PM, написа:

То така трябва да бъде, но противоречи на ЗВД, според който за да постави чип вет трябва да иска бележка за платена такса.
Или пък излиза, че трябва да ходиш 3 пъти, което си е безумие. Раз да платиш такса, два да чипираш, три да регистрираш в общината. Третата стъпка е излишна, след като общината може да си получи данните от данъчното, стига таксата да е след чипа.

А според ЗЗЖ не се заплаща такса за първата година от чипирането.
Чл. 39. Не се заплаща такса по чл. 175, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност за куче с поставен микрочип за първата година от неговото регистриране.

Нашата община и ОДБХ си получават данните от ветовете в екселска таблица по ел. поща. Друг е въпросът как ги съхраняват, защото нашата таблица с личните данни на осиновителите, "незнайно" как попадна в ръцете на трети лица и бе пусната в този форум и във фейсбук... а общинската служителка сконфузена каза "Ма, то регистъра нали е публичен" - дори не знаеше, че това не е публичния регистър, а са я метнали, за да наруши закона за личните данни...

#224 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 11 January 2012 - 09:53 AM

Когато нещата се правят половинчато винаги кашата е пълна.

Не мисля, че е работа на ветеринарните лекари да попълват този регистър. Едва ли е голяма философия да се направят няколко прости стъпки:

Първата: Да се изгради регистъра.
Втората: Да се регистрира / отрегистрира куче в този регистър, което може да стане например по следната схема:
- Отиваш при ветеринаря и си слагаш чип. Това си е твое задължение, не на ветеринаря, да те кара.
- След това попълваш една бланка и с нея отиваш в общината, където кучето ти бива заведено в този регистър. Дава ти се номер с който отиваш и си плащаш данъците. Когато кучето ти умре отиваш пак в общината - носиш съответното удостоверение от лекаря и кучето ти бива заличено от този регистър. Дава ти се документ, с който това куче се заличва в данъчното и не дължиш вече данък за него.
Трето: Масови проверки за регистрация на кучета и толова.
Как става това - Прочита се чипа с четец (коя ли фирма ще ги предостави на общината и срещу каква ли сума :) ). Прочетения номера се вкарва в едно уеб базирано приложение, каквито вече могат да се поддържат от всеки мобилен телефон, което за секунди връща отговор - има ли такова куче, платен ли му е данъка, кой е собственика, къде живее и т.н. Няма нужда да носиш паспорти, квитанции и други салтанати.

Само, че явно в България никой не се наема да направи подобно нещо. Да не говорим, че в света със сигурност има изградени подобни системи и ще ни излезе сигурно много по-евтино да си закупим такава. Но нали трябва да има поръчка, да има посредник, да има облажили се и за един софтуер, които най-вероятно струва 100 000 лева, то да се вземат 5 милиона. Но това е друга тема ...
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#225 Потребителят е офлайн   tey4e Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 11 January 2012 - 09:59 AM

Mil_, благодаря за уточнението. Всъщност се получава един затворен кръг...Та за това си мисля, че нещата ще се получат, но доста бавно.
User's Signature

In memoriam
Качена снимка
За да си човек,бъди му приятел!

#226 Потребителят е офлайн   desi79 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 January 2012 - 02:43 PM

vano,поне в Испания регистрирането на куче се извършва от ветеринарят,в общината се ходи само за разрешително за притежание на потенциално опасни породи.Всяко действие свързано с кучето като смяна на собственик,освобождаване от намордник,отбелязване номер на застраховка....се попълва в базата данни от вет онлайн.Данък няма за момента...
User's Signature

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт

#227 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 January 2012 - 03:03 PM

Показване на мнениетоdesi79, в 11 January 2012 - 02:43 PM, написа:

vano,поне в Испания регистрирането на куче се извършва от ветеринарят,в общината се ходи само за разрешително за притежание на потенциално опасни породи.Всяко действие свързано с кучето като смяна на собственик,освобождаване от намордник,отбелязване номер на застраховка....се попълва в базата данни от вет онлайн.Данък няма за момента...

Все си мисля, че не е работа на ветеринарните лекари да вписват кучета в регистър. Това е все едно лекаря да ти издава лична карта. Според мен неговите функции трябва да са сведени до поставяне на микрочипа, проверка, дали се разчита и да залепи лепенката с номера в паспорта. Все пак доколкото разбирам този регистър дето се прави или трябва да се прави не е медицински, че за него да се грижат лекари. Но това са си само мои разсъждения :ab_041:
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#228 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 11 January 2012 - 04:59 PM

Добре де, кравите в тоя регистър кой ги вписва?
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#229 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 January 2012 - 06:42 PM

Доколкото знам - пак вет. Лицензиран или специално оправомощен. Но не съм сигурна.

#230 Потребителят е офлайн   sin_zaek Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 January 2012 - 11:11 PM

аз имам малко тъп въпрос.. но все пак..

идеята не е ли уж при поставянето на чипа, ветеринарят да го впише в някакъв регистър (все още несъществуващ)?
ние обаче например имаме един вет, когото посещаваме (за ваксини, обезпаразитявания и тн), а чипа ни го поставиха на съвсем различно място... тогава чие е задължението да ни впише в регистъра (когато той се появи)? пак ще има прехвърляния на топката.. поне така ми се струва

а иначе аз не виждам проблем, както в момента е задължение на общинарите (в отдел екология), да регистрират кучетата, просто те да попълват и в този регистър номер на чипа..

също така ми е странно защо, въпреки че поставянето на чип е задължително от доста време, при нашата регистрация в общината миналата година, във формуляра, който аз попълних като собственик на кучето, нямаше място за вписване на номер на чипа.. нямаше почти никаква информация всъщност, освен че АЗ (с моите лични данни) притежавам 1 брой куче, порода микс, пол мъжки... ами че то това може да е всяко животно.. дори нямаше място да се впише кастрирано ли е или не.. при данъчните почти същото.. в декларация заявих че АЗ (с моите лични данни) имам куче, освободено от данък, заради това че е кастрирано.. нито чип, нито нещо конкретно.. дори името на кучето не е написано.. при предишната регистрация, в друга община (но пак софийска) поне името на кучето вписаха в тефтера... тези последните разсъждения са малко оффтопик, но все пак всичко е свързано с идентификацията на животното и неговото вписване някъде...
User's Signature

Качена снимка

#231 Потребителят е офлайн   nellidi Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
Публикувано: 12 January 2012 - 11:04 AM

Миналата година община Бургас беше отпуснала 1000 безплатни чипа. С цел стимулиране на регистрацията и те да си съберат данъците ( много късно уточниха, че са само за кучета НЕосвободени от данък ) през това време ние се възползвахме, въпреки, че моя е кастриран. Както и да е, това са ненужни уточнения, мисълта ми е, че с тези чипове, още при поставянето ветовете попълваха бланка - с номер, данни на собственика , данни на кучето, чип, кастриран или не и т.н. и ги изпращаха по служебен път в общината. Всичко си беше ок. Сега тези 1000 чипирани кучета се водят в общината и примерно ако намеря куче с един от тези чипове, лесно мога да се свържа със собственика, без да обикалям всички клиники. Не мога да разбера, защо и с останалите не се процедира по същия начин. И да не е национална базата, поне в рамките на града, лесно може да се изгради.
User's Signature

Качена снимка

#232 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 January 2012 - 11:11 AM

sin zaek, ти си декларирала кучето в данъчното.
Нали точно това обясних за недоразумението в ЗВД - към момента на деклариране в данъчното кучето теоретично е без чип, защото ветеринарят трябва да иска бележка за платена такса, за да постави чип. Не че го правят, но такава е последователността по закон.
Данъчната служба си е отделна служба, няма общо с единния регистър, нито с районната администрация.

Второ: ако чипът на кучето е поставен преди това, всеки вет с четящо устройство може да го прочете, сравни, и попълни данните в регистъра, стига да има достъп.

Трето: регистърът съществува и работи. Проблемът е, че никой не го попълва. Не е уреден въпросът кой и как да получава парола за достъп. Не е уреден и въпросът кой ще заплаща този допълнителен труд.

nellidi, така трябва да се процедира по закон, но масата ветеринарни лекари не пращат данни в районните общински администрации, а те от своя страна нямат механизъм да ги задължат.

Цял низ от нелепици.

#233 Потребителят е офлайн   blueocean Икона

• Терористка
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 January 2012 - 04:32 PM

Хъъъм, чак сега осъзнавам това за данъчното като първа стъпка - ако ако не дължиш данък, как точно ще им го докажеш? Ако е кастрирано, биха могли да разберат по паспорта (ако знаят термините). Но нали и такса не се дължи в годината на поставяне на чипа - т.е. отиваш и си плащаш данъка, после поставяш чип и някъде би трябвало да си освободен от данък, ама ти вече си я платил....
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

Качена снимка

#234 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 12 January 2012 - 10:29 PM

Случайно гледах БНТ тази вечер (там такси ли беше,не разбрах точно, че го хванах отнякъде) - представителки на ARS разясняваха ползите от чипирането .Чух, че липсата на регистър не била страшна и че ако имаме кастрирано домашно куче можем при тях да получим безплатно чип.А ако не - в добрите клиники (каквото и да значи това) можело да го направим срещу 40 до 70 лв .
User's Signature

#235 Потребителят е офлайн   sin_zaek Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 January 2012 - 10:52 PM

Показване на мнениетоagalina, в 12 January 2012 - 08:29 PM, написа:

Случайно гледах БНТ тази вечер (там такси ли беше,не разбрах точно, че го хванах отнякъде) - представителки на ARS разясняваха ползите от чипирането .Чух, че липсата на регистър не била страшна и че ако имаме кастрирано домашно куче можем при тях да получим безплатно чип.А ако не - в добрите клиники (каквото и да значи това) можело да го направим срещу 40 до 70 лв .

ако имаме кастрирано (или такова, което искаме да кастрират) куче, което се води на името на човек с адресна регистрация в софия, го чипират безплатно...
прасчо така го чипирах.. той беше кастриран и те само го чипираха... това беше лятото де, но скоро гледах на тяхната страница, че все още продължава инициативата...
а предполагам това за "добрите клиники" е защото не всеки ветеринар чипира, а още по-малко пък имат четец...
User's Signature

Качена снимка

#236 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 12 January 2012 - 11:19 PM

ми няма вет дето да не чипира.И добри пари ще взима че как - ето че и по Националната телевизия ни подсказват ценови фиксации.:)
А пък Самият Весдесъщ Регистър ,заради когото се прави това чудо бил лееекинко в бъдещето - ся и за това ли да се формализираме.
User's Signature

#237 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 January 2012 - 01:33 AM

Не чипират ветовете, които нямат четец. А, че има ценови фиксации и стократни надценки за нещо, което струва 5лв също е безумен факт от родната действителност. Както и че има места, където чипът вече струва 70лв, защото се търси повече... no comment - само факти.

mil, драмата с базата е абсолютно измислена, просто от министерството не искат да си мръднат задниците - не ги интересува изобщо въпроса. Не можело да има много потребители - нямало как да дадат потребителско име и парола на ветеринарите... ОМГ, егати некомпетентността, толкова ли е трудно???

База скоро няма да има. Но би било достатъчно за момента да сложат една секретарка да вписва от листята на чипиращите ветеринарни лекари поне в една табличка - номер, данни на стопанина, регистриращ лекар. Така поне когато намерим куче като това, ще можем да му намерим хората. Колко му е. Една лелка, един телефон, нищо повече.
User's Signature

Качена снимка

#238 Потребителят е офлайн   desi79 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 January 2012 - 08:05 AM

Аз по -назад попитах,но все пак ще го пусна още веднъж.
Тази база частна инициатива ли е и има ли някой ,който да я използва? Поне като се изгуби куче,да се намерят собствениците по-бързо и лесно..
http://www.balkanpet.net/about.php
User's Signature

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт

#239 Потребителят е офлайн   parcheka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Чехословашки вълчак

Публикувано: 13 January 2012 - 05:24 PM

То ако никъде не може да се провярят собствениците ми се струва,че 50% от идята за чипирането се губи, Все пак ако цялата дандания е за да се събират данъците.то и сега без този регистър си ги плащаме.То и сега като проверят чипа и им покажа паспорта със стикера в него ще се разбере,чее моето,но ако е изгубен каква файда да му видят новмера на чипа като сам по себе си няма да значи нищо . Явно докато тръгнат нещта ще има малко въртене в кръг
P.S. Какво стана по въпроса ми за намордника (Ако е на повод до 1,5 метра пак ли е задължителен)?

#240 Потребителят е офлайн   blueocean Икона

• Терористка
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 January 2012 - 06:26 PM

Деси - това не е легитимен сайт. Някой решил да направи нещо в помощ, но нямаш защита на данните си, които ще вкараш вътре. Т.е. адреса и други лични данни могат съвсем лесно да попаднат не където трябва.
User's Signature

Качена снимка

• (24 Страници) +
  • « Първа
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема