Задължително микрочип у кучетата в София от вчера Микрочиповете могат да причинят рак на домашните любимци!
Публикувано: 15 January 2012 - 11:28 AM
Защото съществуват множество варианти, независимо дали ние ги отчитаме или не.
Например, когато в тялото има пирони в следствие на операция - поне така са ми казвали ветеринарите - при студ и жега кучето ще изпитва някакъв дискомфорт.
Възможно е и поради самото наличие на чипа при по-чувствителен организъм да се реагира на някакви външни обстоятелства, съвсем хипотетично е възможно, не казвам, че е задължително да е така.
още повече, че не знаем откога е този страх - винаги ли го е имало, или се е появил след чипирането и т.н.
Публикувано: 15 January 2012 - 11:40 AM
Публикувано: 15 January 2012 - 12:07 PM
Нека с пример.
Аспартам - химически продукт, използван като заместител на захарта. Използват го вече в почти всичко.
Има изклютичелно много материали, които доказват вредността му. Когато в САЩ е трябвало да се реши дали да се ползва в индустрията, е бил отхвърлен. След което свикват отново Комисията, с подменени един или двама членове, не помня бройката, която го приема само с 1 глас повече. Аспартамът води до множество оплаквания, част от които съвсем простички - например виене на свят. Много е трудно да се направи директна връзка, че причината за виенето на свят например, или главоболието и т.н., се дължи на аспартама.
Много хора доказват, че аспартама е вреден.
Също толкова много хора доказват, че е безвреден.
Обаче се използва навсякъде. И харата го консумират.
Страдат си от главоболие и от други подобни малки нещица, но в един момент тези малки нещица водят до нещо по-сериозно. Но и през ум няма да им мине, че сериозния проблем, който им се появява след 7, 8, 9 години примерно има връзка с консумацията на аспартам.
Човек (и кучетата, и котките), винаги могат да се разболеят от нещо сериозно, независимо дали консумират аспартам, независимо дали имат или нямат чип, независимо дали всяка година им се дават хапчета или им се бият инжекции против разгонване.
Въпросът е: нужно ли е да се добавя още един причинител за тези болести, след като и без това живеев в такава среда, че непрекъснато сме изложени на вредни влияния от едно или друго. Това по принцип.
Конкретно за България. Нужно ли е да се добавя още един причинител за тези болести, след като НЯМА НИКАКЪВ РЕЗУЛТАТ от чипирането? Няма работеща база данни. Поне ако имаше, но и ако СЕ СЛЕДЕШЕ ЗА СПАЗВАНЕТО НА ЗАКОНИТЕ, да речем щеше да се ограничи популацията на бездомните и тогава да кажем, че е по-добре да няма бездомни и да чипираме, пренебрегвайки факта, че чипът вреди. Т.е. мисли се не за едното отделно куче, а за предотвратяването на множество бездомни в бъдеще.
Но когато в България няма нито работещ регистър, нито някой може да ме убеди, че и да се появи такъв, това ще реши проблема с бездомните, какъв е смисъла да прибавям още един евентуален причинител на болести на кучетата ми?
Да допълня: всичките ми кучета, 6 на брой, са кастрирани - следователно данък не дължа за нито едно. След като ги прибирам от улицата, малка е вероятността да ги изхвърля обратно на улицата по една или друга причина - значи няма да допринеса за увеличаване на бройката бездомни. Чипирам кучета, които заминават в чужбина, защото това е изискване за да се сдобият със сигурен дом.
Когато не чипирам моите кучета, с нищо не ощетявам нито държавата, нито хората.
Ако чипирам кучетата, какво ще получа в замяна? Ще ме накарат да предам в изолатор или да изхвърля на улицата 4 или 5 бройки от личните си кучета, защото според Варненска общинска наредба имам право само на 2 домашни любимеца (имам и котарак). Няма да получа право да разхождам кучетата си на определени за целта места, защото такива няма (но аз така или иначе се разхождам в гора, така че и това много не ме касае),няма да получа никакви права на практика. Но като бонус мога да докарам някое заболяване на кучетата, било то и след 10 години. А освен това нека сметнем 6 х 35 примерно? Защо да не използвам тази сума за храна на 11те ми подопечни кучета, които чакат дом, но в България не могат да намерят такъв, понеже са безпородни, понеже не са симпатични, понеже са страхливи част от тях, понеже не са палета, понеже не искам да ги давам на двор, вързани за пазач?
Защо да чипирам в БЪЛГАРИЯ?
Публикувано: 15 January 2012 - 12:19 PM
Доктор Бобадова, пред кого ръсиш бисери, огледай се. Няма смисъл изобщо да си хабиш клавиатурата за да обясняваш в 21-ви век, в ерата на интернета и зелена ароматна и дезинфектираща вода в тоалетна чиния, тези елементарни аз-буки-веди и то на хората, които твърдят че IQ-то им е по-високо от това на чери-домат.
Мъкаааааааааа.... Мъка.....
Няма да стане с обяснителни лекции, убедих се в това. Само със санкции и глоби.
Да, гадно е, да, системата е крива, да, не работи проклетия регистр, да, има нужда от него, но и тези глупости които изчетох тук просто надхвърлят всичките ми мизантропските представи за бездната на човешката глупост.
Тату било достатъчно? Хехехехе, като избледнее след години и го пренабие някой тарикат с ново тату иди че докажи че кучето е твое.
Чиповете били смъртно опасни? Ти да видиш, хората от години си чипират кучетата и само в дог.бг шепа най-просветени са наясно за вредата им.
Доктор Бобадова, не се занимавай, аз отдавна вдигнах ръце. Да правят каквото си искат, в крайна сметка за това са глобите.

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 15 January 2012 - 12:23 PM
Публикувано: 15 January 2012 - 12:31 PM
Но нека да видим колко души са глобени за това, че кучетата им нямат свободно движение, а са вързани на метър верига (според ЗЗЖ трябва да имат движение)? Тук няма нужда от чип, за да се докаже, че кучето е тяхно.
А за 21 век и цивилизацията - нужно е само да се погледне какво причинява тази цивилизация и консуматорско отношение на природата, за да се твърди, че това е правилния път за човечеството.
Но за онзи, който не го интересува бъдещето, защото чистата природа всъщност е онова, от което бъдещите поколения ще имат най-голяма нужда и полза, какво да кажа - нищо никога няма да успее да разбере, защото няма да може да се направи връзка между нещата.
Публикувано: 15 January 2012 - 12:32 PM
samotnata, в 15 January 2012 - 10:51 AM, написа:
Muka, в 15 January 2012 - 11:12 AM, написа:
Не знам дали е от чипът, но кучето ми избягва да минава покрай кабели с ток, даже отказва да се приближи до дивана, камо ли да се качи, когато е там компютърът- работещ и свързан към ел.мрежата. Дали има връзка с чипа или със самото електрическо поле- не знам оначе.
Няма никаква връзка с чипа. Има връзка със силния слух, бръмчи му странно. Ама и така като почнете със сай-фая....
Пречи му и без да работи компютърът, само като е включен в тока. ако не е вкл в тока, а работи на батерия не му пречи. така че определено не е от шума.
Иначе съм за спазването на законите, като ги искат чипирани, ще чипирам. Лошото е, че като няма система това е напълно безсмислено. Преди 20 г. ни даваха едни медальончета от общината и по тях по- можеше да се определи стпанина, ако кучето е загубено. Отиваш в общината и всичко е наедно. Сега трябва да обиколиш всички клиники, ако евентуално пазят регистър. Идеята е добра, но неприложима вече колко години.
Публикувано: 15 January 2012 - 01:38 PM
- дойдете вкъщи с покупки от магазина и телевизора е включен защото те имат баркодове
- минава покрай хладилника в които има маргарин или масло - защото и те имат баркодове, които се разчитат на принципа на чипа
- минава покрай банята и е пуснат тока, защото там има шампоан, балсам и паста за зъби с баркод.....
Дори когато си изкарате тефтера да си запишете нещо и е пуснато радиото, защото е напечатано на гърба на корицата баркода за цената....
Публикувано: 15 January 2012 - 01:51 PM
Но нека от теория да минем на практика.
Кой ще ми даде смислен отговор на този въпрос и да ме убеди, че аз ТРЯБВА да си чипирам кучетата в България сега и че това ще е в моя полза или в полза на това да няма бедомни по улиците (защото на мен това ми е основния проблем - хора, аз НЕ ИСКАМ да имам 6 кучета, 1 ми е достатъчно).
Цитат
Когато не чипирам моите кучета, с нищо не ощетявам нито държавата, нито хората.
Ако чипирам кучетата, какво ще получа в замяна? Ще ме накарат да предам в изолатор или да изхвърля на улицата 4 или 5 бройки от личните си кучета, защото според Варненска общинска наредба имам право само на 2 домашни любимеца (имам и котарак). Няма да получа право да разхождам кучетата си на определени за целта места, защото такива няма (но аз така или иначе се разхождам в гора, така че и това много не ме касае),няма да получа никакви права на практика. Но като бонус мога да докарам някое заболяване на кучетата, било то и след 10 години. А освен това нека сметнем 6 х 35 примерно? Защо да не използвам тази сума за храна на 11те ми подопечни кучета, които чакат дом, но в България не могат да намерят такъв, понеже са безпородни, понеже не са симпатични, понеже са страхливи част от тях, понеже не са палета, понеже не искам да ги давам на двор, вързани за пазач?
Защо да чипирам в БЪЛГАРИЯ?
Публикувано: 15 January 2012 - 01:51 PM
Muka, в 15 January 2012 - 12:32 PM, написа:
Лошото на медальончетата е, че се губят, а също и крадат. Ето защо цял свят прие микрочипирането.
Е, ако някой ден държавата ни признае навлизането на технологиите, 21 век и прочие може би... България ще стане едно по-хубаво място за живеене.
за останалите теории:
“Един грам практика струва повече от цял тон с проповеди.”
Махатма Ганди

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835

Публикувано: 15 January 2012 - 01:59 PM
Онзи ден намерих куче, което познах, защото бях чипирала предната седмица. Прочетох му чипа, намерих адреса от данните, които съм записала в клиниката и го върнах на стопаните му. Стана много по-бързо и лесно, от колкото, ако нямаше чип. Хората са възрастни, не ползват интернет и да бях пуснала обява във форума я разберат я не.
Така, че чипирането има редица плюсове и нито един научно доказан минус. Мислите ли, че в по-цивилизованите държави нямаше да изберат друг метод за идентификация на животните, ако беше доказано вредното влияние на микрочиповете?

In memoriam

За да си човек,бъди му приятел!
Публикувано: 15 January 2012 - 02:11 PM
wind, в 15 January 2012 - 11:51 AM, написа:
Уинд, това което се опитвам да кажа е, че чипа работи по метода на баркода на етикета, който се намира върху опаковката масло която си си закупила тази сутрин. Поради тази причина няма как да усеща всякакви видове отразявания - но ако имаш съмнение, може да залепиш върху себе си един етикет, да обикаляш с него за да разбереш дали ще усетиш нещо, практически е същото.
Относно това; Защо да си чипирам кучето в България?
Очевидно държавата отново не си е свършила работата навреме, но чипирането на кучето дори и да увеличава с 1% възможността то да бъде намерено ако се загуби в сегашните условия, мисля, че си струва.
Отделно все от някъде трябва да се започне, защо да не е от чиповете? И на мен не ми харесва, че няма единен регистър. Ще се радвам, кучекарите да окажем някакъв натиск за по скорошното му създаване, но това започва да ми напомня за полянките за кучета.
Няма да платя данък защото нямам полянка, а пък на какво основание да ми изградят полянка, когато има 4 регистрирани кучета.
Публикувано: 15 January 2012 - 06:42 PM
Ако чипът няма основна цел да реши проблема с бездомните, а ще е в помощ на това загубено куче да се върне, то татуировката също върши работа. Ако аргументът е, че с годините става нечетлива, то загриженият за евентуално загубване стопанин би могъл отново да татуира номера.(След колко години се заличава татуировката?)Ако чипирането е в полза на стопанина, да му върнат загубеното куче, защо не дадат избор на самия стопанин как да си "маркира" кучето - татуировка или чип? И в крайна сметка изгубването на домашните любимци ли е проблем за България, или множеството бездомни?
За бар кодовете нещата съвсем не стоят по този начин, че да си лепна бар код на тялото и да видя какво ще се случи.
Говорим за нещо, което се вкарва в тялото и вредата е акумулативна, след години. А че нямало да бъде използван продукт, който вредял - това никак не е вярно. Има много примери, да споменавам ли пак за аспартама.
Защо задължително трябва да е чип, ако кучето няма да преминава граница? Защо в нормалните страни първо създават условията, след това въвеждат правилата, след което следят за неспазването на правилата и санкционират? Защо в България винаги трябва да се получава параграф 22? Да не би като си плащаме за дадена услуга(чипа и ползата от него нека разгледаме като вид услуга) първо да ни вземат парите, да ни обяснят на теория какво ще получим и накрая да кажат, че ще го получим някой ден, а когато най-накрая го получим, то да е съвсем различно от онова, което са ни обяснили на теория?
Ако чипирането няма да реши проблема с бездомните, който е най-наболял в България, защо власт имащите не се хванат да решат първо този проблем? (Когато човек не желае повече да се грпижи за домашния си любимец, той дори и да е чипиран, нищо няма да го накара да си го задържи. В най-добрия случай ще го заведе в общинския приют, ако там не го приемат, ако стопанина се стресне от евентуална глоба, ако го изхвърли на улицата, вероятно ще предприеме евтаназия, или направо самия той ще си го затрие някак. Всъщност, да, може и да се реши проблема с бездомните - нежеланите няма да се захвърлят на улицата, направо ще се погубват). Защо вместо задължително чипиране не направят закон за задължително кастриране, а онзи, който смята да развъжда, да се регистрира като развъдчик и да плаща данък? Защо не забранят зооборсите? Само че ако кажат задължителна кастрация за всички домашни любимци, които няма да се развъждат и стопаните не са се регистрирали по съответния ред за развъдник, какво ще стане? Колко души ще скокнат "Аааа, в никакъв случай". И то при положение, че кастрацията има здравословни предимства за животното, а не както е при чипа - евентуални вреди.
За мен отговорът е един - защото държавата нехае за проблема с бездомните, няма желание да го реши и само се симулират действия - дори и с програмата "Кастрирай и върни" - хубаво, че все пак кастрират, но по начина, по който го вършат, се прелива от пусто в празно.
В ситуация като тази в България вариантите са два:
1. Да се орагнизират протести, да се настоява за промяна, или за изпълнение на задълженията на държавата и т.н. Само че цялото това нещо изисква много време, средства, усилия, познания как да бъде направено и качества, за да бъде доведено до успешен край. И участие на обществото, тоест ангажираност.
2. Да си пасуваме и да си нарушаваме законите и да не си изпълняваме задълженията. По-лесно и по-ефективно, защото така или иначе много малка е вероятността някой да те глоби. А който се е излъгал - излъгал. Имам чувството, че държавата на това разчита - да събере каквото може от онези, които се стреснат. Навремето толкова пари платих за здравни осигуровки, защото живях в чужбина известно време, след това промениха изискванията и какво се оказа - че аз, като съвестен гражданин, си платих всичко, а други, които не са били толкова съвестни, в крайна сметка спечелиха.
Публикувано: 15 January 2012 - 07:18 PM
Относно татуировката. Аз съм на мнение, че е много по-шокиращо и травматично за животното. Не веднъж съм лекувла животно от развъдник с татуировка в ухото, което няколко дни след процедурата е възпалено и болезнено. Ако започнем с татуировки ще се разиграват същите спорове, със сигурност ще се появят теории за вредното действие на туша например.Често кучето не позволява на непознат да му бръкне в ухото ( имам предвид в случай на загубено-намерено куче), за да прочете номера или пък да го накара да легне и да го обърне по гръб, ако татуировката е от вътрешната страна на бедрото. Четецът за микрочипове може да провери номера от много по-голямо разстояние без да се налага натиск над животното.
Много по-трудоемко е според мен от всяка гледна точка. Да не говорим, че труда също е повече и една висока цена за поставянето на татуировка не би била неоправдана. А като се заличи, да се прави отново? Едва ли някой ще е съгласен, да подложи 15 годишното си куче на татуиране.

In memoriam

Публикувано: 15 January 2012 - 07:37 PM
Не знам от колко години е въведено чипирането. Но вероятно все още няма достатъчно изследвания, или желаещи да правят такива изследвания, дали наистина е безвреден. Много добре знаем, че след десетки години използване на даден лекарствен препарат изведнъж мнението се променя на 90 градуса - че не е толкова добре той да бъде използван, защото нанася такива и такива вреди. А защо трябва да очакваме, че за този кратък период на чипиране и при положение, че надали има много заинтересовани да плащат изследвания в тази област, веднага трябва да има събрани множество доказаталества за вредата от тях.
Но както и да е, с тези писаници тук няма да отменим закона. Той е приет по една или друга причина. Всеки ще си прецени как да постъпи. Въпросът е, че законите не винаги са умни и в полза на хората (а би трябвало да са в тяхна полза). Всеки трябва да мисли с каква цел е приет този закон, какво е благото и ползата от спазването му. И ако смята, че този закон не е в полза, а даже в ущърб, да може да предприеме действия. За съответните действия обаче се изискват качества и умения. Ако аз притежавах тези качества и умения да организирам протести и да променям наредби и закони, със сигурност щях да го направя. Но нямам нужните качества. Не всеки може да прави всичко. Но когато всеки дава от себе си онова, което може да прави, за някоя кауза за общо благо - дали за сираци, дали за възрастни хора, дали за изкуство, спорт или бездомни животни - ако всеки си задава въпроси и разсъждава и решава да направи нещо - то тогава и България ще се промени и ще се измъкнем от този параграф 22, бавно, но славно. Иначе ще си се въртим в кръга.
Публикувано: 15 January 2012 - 08:23 PM
Освен това за татусите - органичните пигменти са изумително нетрайни. Другите са по-трайни, но далеч не така безвредни. И?
За размислите за бездомните и прочие не споря, не знам обаче защо се намесват в спора ще ни убият ли чиповете или не

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835

Публикувано: 15 January 2012 - 08:33 PM
Относно: "стресът и възпалението ще минат за три дни..".Ако си платил за дадена услуга Х лева и после трябва да платиш още Х лева, за лечение на последствията няма да е приятно нали? Една тежка инфекция в ухото далеч не минава за три дни.
P.S. Писали сме заедно с д-р Бобадова

In memoriam

Публикувано: 15 January 2012 - 08:36 PM
Публикувано: 15 January 2012 - 09:07 PM
Има и друг един начин - аз лично гласувам за него!

ИДЕНТИФИЦИРАТ КУЧЕТАТА ПО ОТПЕЧАТЪК ОТ... НОСА
Публикувано: 15 January 2012 - 10:06 PM
Но след информацията от линка на Rimela ето, че има много по-прост, сигурен и елементарен начин - отпечатък от носа. Аз също гласувам за този начин!
Колкото до каруците - не е нужно да се връщаме назад. Нима не сме достатъчно технологично напреднали, за да ползваме енергията на слънцето и вятъра? Нима толкова години не може да се създадат автомобили, задвижвани от възобновяеми източници? Не. Просто още не са измислили как да ни таксуват за слънцето и вятъра, затова и никой няма интерес да се развият тези технологии.