Задължително микрочип у кучетата в София от вчера Микрочиповете могат да причинят рак на домашните любимци!
Публикувано: 24 January 2012 - 01:19 PM
И ще се чувстваш прекрасно и ще накривиш шапките на проверяващите или ще ти кажат евала?
През цялото време не разбирам защо ние трябва да сме изрядни първо и после да изискваме. Гаси овчата логика. Общината да си изпълни задълженията първо, тогава да изисква. Да създаде условия, за да може да изисква. Да направи регистър, да направи кучешки поляни. Я да влезе един проверяващ в кучешкото заграждение на общината да видиш колко човека ще са изрядни следващия път. Защото ще има смисъл. Защото като си загубиш кучето - ще се намери, защото когато искаш да потича - ще има къде да го пуснеш. Това, което се случва в момента е абсурдно и много глупаво.
А сега е само на принципа на силата - общината е от позицията на по-силния и за това глобява само от позиция на силата. Убедена съм, че ако адвокат се заеме с документите, ще се окаже, че законово няма право да изисква, преди да изпълни совите задължения.
Сега е като родители и деца - защо трябва да го правя?, - ми щото аз така казвам! Без логика, без обяснения.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 24 January 2012 - 01:50 PM

Nothing but the best is good enough!
Публикувано: 24 January 2012 - 01:55 PM
Остави ги, няма смисъл от спор - има хора които по живот предпочитат да се возят гратис защото в трамвая не са им предоставили луксозните седалки. И като им направят трамвая луксозен като Ориент-Експрес тоооогаааава щяли да си купуват билетчета. Това е начин на мислене, с което няма смисъл да се спори. Тази позиция е до вътрешната нагласа и първите седем години.
Няма смисъл да им обясняваш че благодарение на точно тези, когото те сочат с пръст и ги наричат будали-овце, изобщо се движи трамвая.
Ще съм изрядна и точно тогава никой копче не може да ми каже. Пък те да се скътават по храстите, щом това им е мерака (вдига рамене). В крайна сметка всеки сам си избира пътя.

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 24 January 2012 - 02:20 PM
С две думи - добре дошли в наше село...
Съществува и „Теория на счупените прозорци”. За нея разказва канадският социолог Малкълм Гладуел в книгата си „Преломен момент” (Malcolm Gladwell:The Tipping Point):
„Счупените прозорци” са рожба на криминалистите Уилсън и Келинг. Те твърдят, че престъпността е неизбежен резултат от липсата на ред. Ако един прозорец на сграда на някоя улица е със счупено стъкло и си стои така, минувачите ще решат, че на никой не му пука и никой за нищо не отговаря. Скоро ще бъдат изпочупени и останалите стъкла и чувството за безнаказаност ще плъзне по цялата улица, изпращайки сигнали из целия квартал. Сигнал, подканящ към по-сериозни престъпления.” Гладуел се занимава със социалните епидемии. Той смята, че човек нарушава закона не само (и даже не толкова) заради лоша наследственост или неправилно възпитание. Огромно влияние върху него има онова, което вижда около себе си.

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 24 January 2012 - 02:32 PM
Аз няма да се скатавам. Но ако ми напишат акт - няма да го платя и ще си търся правата в съда.
Защото, Самотна, законите не важат само за мен. Те важат и за общината.
"Като един познат, който каза, че няма да си регистрира кучето, докато общината не направи полянка за кучета. А в общината казаха, че няма смисъл да правят полянка, защото според официалните данни до скоро в общината кучетата бяха 8. Казаха, че когато кучетата станат 80, ще направят полянка. А реално те са много повече...."
Все едно ми казваш, че трябва да си платя нещо си, ако общината ми обещае, че ще направи охраняем паркинг пред блока ми. Ма след 2-3 години, за да се съберат пари и да си уредят бюрократските неща. Аз си плащам и чинно чакам 2-3 години, ма през това време имам чудно стикерче лепнато на стъклото на колата, че имам право да ползвам все още несъществуващият паркинг. Тя общината не знае, че кучетата са повече от 8 ли?
Това да не е частник, който набира средства?
Вие си плащате за обещания. Мрънкате платено. Аз мога да мрънкам и без да си плащам. Ефекта е същия и в двата случая. Нулев.
И кво като мрънкате с права? Някой от вас да е отишъл в общината, барабар с правата си, да пуска жалби, че няма регистър? Че иска полянки? Ми не. Фурия се репчи на лелките, които горките за една държавна заплата обикалят градинките и търпят високомерието й. Дращите точно като мен тук.
п.п. Болднатото е в отговор на толкова Ентелегентното изказване на Дани - относно законите. Какво се случва, когато тия закони се спазват едностранно?
п.п.п. "Огромно влияние върху него има онова, което вижда около себе си. "
Ти какво виждаш около себе си? Гигантска промяна? Нещо прекрасно се случва? Дали ако видя градинка в квартала, в която мога да пусна непослушното си хъски, което никога не е тичало на воля, няма да отида да изпълня задълженията си.
Кое от това, което виждаш около себе си ти влияе положително и те изпълва с желание да изпълниш задълженията си?
Това е въпрос на съзнание.
А въпрос на принуда е да се правят проверки в тези кучешки градинки. Елементарно. Като добавиш и малък бонус за проверяващите за всеки глобен нарушител, то няма да ги срещаш само по централните алеи на парка в топло време. Тогава може да си направят труда и да идат в кварталите около Сф и да влязат в 2-3 двора, от където на практика бълват голяма част от бездомниците и където хората са 100% нередовни. Няколко ползи с минимална мисъл.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
Публикувано: 24 January 2012 - 02:46 PM
Мисля си , че За да работи един регистър , не е необходимо веднага да се въведат технологии.
Има хубави практики по света , които могат да се приложат буквално на принцима copy and paste
Например:
1. Документ за регистрация може да се вземе от кметството , полицията и пр.
2. Изпраща се на адреса по пощата. ( на администрацията отговорна за поддържане на регистър, даже не знам дали са към храните и водите, дали към адресната регистрация, или полицията. Затова ги наричам Администрацията. )
3. Достатъчно е един excel file или нещо подобно на компютъра в администрацията.
4. Администрацията внася данните и изпраща на собщевникa сметката. (Tук чипът не е задължителен, затова ни изпращата медалйонче ( нямам ер-малък , ако някои пак се чуди защо замествам едни букви с други, а кирилизаторут ми избира и-тата, с" кратко" или не, произволно
, че имах такъв въпрос ) с ЕГН-то на кучето. Щом в България чипът е задължителен, на самия документ собственикът може да напише чип - номера , че да го качат на компютъра. Не е голяма философия.
5. Понеже данните вече са на компютър, всяка година около това време пращат сметка за данъка. Както всеки месец ти идват сметките за телефон или ток. И се плаща по същия начин . Можешд а избереш да получаваш сметката по емейл и да йоа плащаш по банков път.
6. Има телефон, където всеки може да се обади да провери дали кучето живеещо еди-къде си е регистрирано и с платен данък.
Cъс сигурност някои от съседите ми вече са звънели да питат дали това невъзпитано куче , водено от чужденци, е регистрирано

7. Ако сте отговорни , кучето има чип (медалйонче) и случайно ви спре полицаи и сканира кучето ви, достатъчно е на първо време да има телефон, там където се регистрират кучетата. Ще се обади полицаят на администрацията и те ще му кажат дали е регистрирано и дали е платен данъкут.
Искам да кажа , че има много простички решения , които могат да свършат работа на първо време.
В конкретния случаи - някаква таблица с възможност за търсене по адрес, име, чип номер и т.н. и телефон, на които човек да се обади.
Хм , като се замисля , по този начин създаването и обслужването на такъв регистър става удобна надомна работа. А също подходяща за ученици и студенти .

Само не знам кой ги решва тези неща и кой има право да ги променя. Веднага бих им изпратила предложение за поддържане на регистър с улеснение за всички.
Публикувано: 24 January 2012 - 02:49 PM
Аз не съм ходила в общината, щото за щастие живея точно до мястото, определено за разхождане на кучета и не съм имала проблеми.
Но един мой много добър приятел писа жалби и прочие /след като си беше платил и сложил по кучето всичко нужно/ и видиш ли след това се появи определено място за разхождане на кучета, че и с табелки, че, представи си и с кошчета за кучешки акита.
И не, не ти казвам, че трябва да си платиш и да чакаш да си уредят бюрокрацията. Отдавна съм написала, че общината не си върши работата. Но само спазилите закона имат право да изискват от нея и тя да спази закона. Иначе крадеца вика дръжте крадеца.
А според примера ми от предните постове за полянката. Не, не ти казвам че общината обещава нещо си. Но при 8 регистрирани кучета и нито едно подадено желание за полянка те нямат причина да я правят. Щом няма кучета в квартала за какво му е на квартала полянка....
Ох, що ли се хабя, ясно е, че няма да вденеш идеята... А аз твоята я вдянах - да си все на бунт. Успех!

Публикувано: 24 January 2012 - 02:52 PM
samotnata, в 24 January 2012 - 12:30 PM, написа:
Цитат
Именно. Примерът, който даваме самите ние.

Ако самите кучкари бяха изрядни и читави до един нямаше и да има тази омраза в обществото ни спрямо човека с кучето.

Публикувано: 24 January 2012 - 02:57 PM
Furia_S, в 24 January 2012 - 02:52 PM, написа:
Ако самите кучкари бяха изрядни и читави до един нямаше и да има тази омраза в обществото ни спрямо човека с кучето.
И пак нямаше да има регистър. Това не разбираш май.

Публикувано: 24 January 2012 - 03:08 PM
samotnata, в 24 January 2012 - 01:00 PM, написа:
Бре недей да спориш, човек. Няма смисъл. Остави ги.
Преди години още когато бях сама в общината за уреждането на кучешки полянки и ми поискаха всичките данни на куч, спокойно извадих от джоба си паспорта и бележката за регистрация. Познай коя беше причината да не дойдат с мен другите кучкари? Прааааавилно, щото нямаха не само регистрацията на кучетата си, а някои от тях дори вет-паспорт не са имали. Иначе много им знаеше устата по градинките да се заканват и да плюят общините, и много им знаят балалайките как искат това, пък онова.
Само че в момента като кажеш "Ок, ела с мен, дай да свършим нещо" - никакви ги няма.

Публикувано: 24 January 2012 - 03:13 PM
samotnata, в 24 January 2012 - 02:49 PM, написа:
...
Но при 8 регистрирани кучета и нито едно подадено желание за полянка те нямат причина да я правят. Щом няма кучета в квартала за какво му е на квартала полянка....
Ти изискващ ли полянки и регистър?
Не й трябва на общината причина. Тя е длъжна, точно както и ние.
Цитат
(4) Ветеринарният лекар изпраща ежемесечно данните от ветеринарномедицинския паспорт на всяко регистрирано куче в РВМС и в съответната община.
И по-конкретно:
Цитат
(1) Столична община ползва информацията от електронния регистър за кучетата на БАБХ, създава и поддържа собствена база данни.
(2) Софтуерното поддържане и съхраняване на данните се осъществява от дирекция „Информационно обслужване и технологии" на Столична община
(3) Редът за получаване от страна на Столична община на достъп до информация по ал.1 на чл.5 от настоящата наредба се урежда с двустранно споразумение между страните.
И още:
Цитат
1. Обособяване и благоустрояване на равномерно разпределени места, представляващи максимум 10% от зелената площ на района, определени със заповед на районните кметове за разхождане на кучета - домашни любимци.
2. За мерки и дейности, насочени към овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Столична община.
3. За предоставяне от страна на ОП „Екоравновесие" на безплатна услуга, включваща кастрация, регистрация на осиновено куче, прщюбито от улицата, издаване на паспорт, ваксинация против „бяс", третиране срещу вътрешни паразити и маркиране с микрочип на осиновените животни;
4. За финансиране на общински кастрационни програми и кампании;
5. За сключване на договори с частно практикуващи ветеринарни лекари за извършване на кастрации на безстопанствени кучета;
6. За изграждане на нови общински приюти и кастрационни центрове.
Глоби се събират. Строят ли поляни?
Не може държавата да нехае и да изисква аз да изпълня задълженията си. Нали ставаше дума да се дава пример?!

Публикувано: 24 January 2012 - 03:15 PM
samotnata, в 24 January 2012 - 03:00 PM, написа:
Пак не ми отговори - съберете се 8те изрядни и идете в общината да си искате правата. В София са доста повече регистрираните кучета. Ние с нерегистрираните ще залягаме по храстите.
А вие печелите какво?
Furia_S, в 24 January 2012 - 03:08 PM, написа:
samotnata, в 24 January 2012 - 01:00 PM, написа:
Бре недей да спориш, човек. Няма смисъл. Остави ги.
Преди години още когато бях сама в общината за уреждането на кучешки полянки и ми поискаха всичките данни на куч, спокойно извадих от джоба си паспорта и бележката за регистрация. Познай коя беше причината да не дойдат с мен другите кучкари? Прааааавилно, щото нямаха не само регистрацията на кучетата си, а някои от тях дори вет-паспорт не са имали. Иначе много им знаеше устата по градинките да се заканват и да плюят общините, и много им знаят балалайките как искат това, пък онова.
Само че в момента като кажеш "Ок, ела с мен, дай да свършим нещо" - никакви ги няма.
Е, уреди ли нещо?

Публикувано: 24 January 2012 - 03:25 PM
Нали преди малко казах, че аз като ходих казаха, че за 8 кучета не бързат да правят. На споменатия приятел му направиха табелки за обозначаване, кошчета, каквото беше поискано. Ако това не е "печелене" не знам на какво ще кажеш печалба, сори.

Публикувано: 24 January 2012 - 03:28 PM
Цитат
Таксите са вид държавно вземане с данъчен произход. Те не са данъци, но са изцяло подчинени на режима на данъците. Те са държавни финансови вземания, които формират приходи в бюджета. Правната основа за вземане на такси е извършването на услуга от държавен орган или възможност за получаване на услуга (пътен данък).
Прилики между данък и такса:
- става дума за финансови плащания;
- методът на правно регулиране е властнически.
Разлики:
- таксата има възмезден характер (плаща се за получаването на услуга);
- таксата се договаря едностранно от държавата;
- еквивалентност, но не в икономически смисъл и не като в гражданското право;
- таксата постъпва в бюджета, а при гражданските правоотношения - в една от страните;
- таксата е финансово плащане, строго определено от държавата, тя може да я намали, увеличи или премахне за определен кръг лица.
В този смисъл - плащайки такса куче (ако не ме лъже паметта става въпрос за такса,а не за данък) трябва да получа услуга,нали.И плащам само ако я получа.Друг е въпроса как да би трябвало да се процедира - плащаш и си търсиш правата,че не получаваш, или не плащаш,защото няма да получиш.Аз мисля,че е по-редно да е първото.

Може да си разочарован ако не успееш,но си обречен ако не опиташ
Публикувано: 24 January 2012 - 03:29 PM
Цитат
САМА????
Не, разбира се, нали тези които хейтърстват по форумите и лалалалалалджийстват се скриват като мишки като иде реч за реални действия))))))))) Всичките квартални и форумни герои си подвиха опашките и се сетиха че ще им поискат документи за кучетата им, та се скриха.
Колкото повече изрядни стопани ще сме - толкова повече имаме шанс да се разберем с обществото и общините. Друг път НЯМА. С отричане, плюене и неспазване на наредбите НЕ СТАВА.
СТАВА единствено с осъзната гражданска позиция.
Капка по капка вир прави. Но всеки стопанин трябва да започне от себе си, преди да стигне до някой друг.

Публикувано: 24 January 2012 - 03:34 PM
Хайде още малко Ентелегентни мисли - понякога прихващат... Макар и рядко...
„Съвременният гражданин е устроен много по-сложно от селското момче. Съвременният гражданин не дели света на свои и чужди, на лоши и добри, на черно и бяло.
Човекът със „селски” манталитет е по-първичен и хитроват. За него светът е прост и ясен, съществуват категорични морално-нравствени ориентири - дядо ти е орал, и то ореш. Баща ти не се е притеснявал да се секне шумно с пръсти, защо ти да се притесняваш. Напънало те е по нужда - клякаш в храстите или се изправяш до някоя стена - какво толкова. Зор! И няма значение, че около теб не е пусто поле, а кварталната градинка между блоковете. Дядо ти да не е подбирал!
За човека от Глобалното село да прекараш другите е героизъм. Нещо като военна хитрост, майсторско прекарване на простаците. Когато прекара другите (закона, праевилата), той си представя картинно, как всички се тупат по коляното и цъкат възхитено с език: „Глей го, копелето, успя! Хитряга!” А дамите въздишат: „Е т’ва е мъж!” И си продължава Селото нататък, огрян от лъчите на измисленото си величие. А че някой за някакви култури говори...
Често се наблюдава подобно поведение в Индия. Опашките например там са за плебеите, за низшите касти. Затова в магазина или около касите на гарата опашката винаги има крушовидна форма - отпред се бутат най-активните, а към края тълпата изтънява - там са най-утрепаните. Е, и европейските туристи...
В интернет пространството хората често изразяват мнение, че нахалството трябва да се наказва с груба сила и як пердах. Докато не схване, гадината, за какво става дума. Страхувам се, че човекът от Глобалното село няма да разбере това наказание. Той ще размазва кървави сълзи и сополи и сериозно ще вярва, че с него са постъпили несправедливо. И ще бъде съвършено искрен в изумлението си.
Пълен обрат в съзнанието на човека се случва изключително рядко. Може би децата на „глобалния селянин”, израснали в „градска” среда, ще започнат нещо да разбират. А техните деца ще са окончателно цивилизовани. Културата е процес на еволюция, не на революция."

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 24 January 2012 - 03:42 PM
Само че няма приложение тук. Няма и ефект. Да се опитваш с пиниз да обидиш някого е доста глупаво. "Ма не бе, аз нищо не казвам, той го е написал." Хе-хе!

Публикувано: 24 January 2012 - 03:58 PM
И двете теории имат приложение. Стига някой да го види... И да спре да мисли като "дядо си".