Като сме тръгнали да говорим за отделните градове и общини, за законите, правилата и наредбите, да ви дам пример и за Варна (където като че ли всичко по документи и правила абсолютно пречи за разрешаването на проблема с бездомните).
Варненска общинска наредба гласи следното:
"Чл.25. (1) Забранява се отглеждането в апартаменти,
дворове и парцели на повече от два броя домашни животни/ компаньони/.
Глоба от 50 до 500лв.
(2) При констатиране на животни над допустимия по ал.1 брой на собствениците се дава предписание за премахването им в едномесечен срок, след което същите се изземват от Общинския приемник за безстопанствени кучета и се прилагат разпоредбите на българското законодателство."
Линк
Та. Аз като имам двор декар и половина, по ЗЗЖ мога да имам повече от два домашни любимеца, но според Варненската наредба не мога (забележете, че тези два броя може да са едно куче и една котка и ето, че лимита от 2 бройки е изчерпан). Съответно от притежаваните от мен 6 кучета и една котка колко мога да регистрирам и чипирам (ако изобщо искам да чипирам. Съвсем отделен въпрос е, че всичките ни животни са кастрирани и така или иначе не дължим никакви данъци). По повдигнатия по темата въпрос общинска служителка отговори "Ами пуснете ги на улицата, за какво са ви толкова кучета?"
Да не говорим, че по думите на отговарящия за ветеринарния контрол във Варна ние нямаме право да вземаме кучета от улиците, защото те не са наши. Вероятно нямаме и право да кастрираме улични животни, това не съм питала, но следвайки логиката вероятно ще е така.
В момента имаме общо 17 кучета, които са на наши лични имоти. Всичките са прибрани от улицата.
Въпросът ми е към поддръжниците на "законността". Кое е по-добро в случая?
1. Да се подчиня на наредби и правила, които очевидно са в ущърб на разрешаване на наболял за България проблем и да изхвърля обратно на улицата 15 кучета, опа, 16, защото имаме и един котарак?
2. Да изхвърля на улицата (или предам в общинския изолатор, които после така или иначе ще изхвърлят кучетата някъде) въпросната бройка кучета и да започна някаква епична, безсмислена и безкрайна борба да оборя тази наредба?
3. Да пренебрегна наредбата и да продължа да се опитвам да помагам на бездомните кучета?
И кое в случая е по-полезно от гледна точка на намаляването на популацията на бездомните - да спазвам наредби и да чипирам, или да нарушавам наредби и да не чипирам?
Същото е и с чипирането. Първо трябва да се помисли има ли смисъл в БЪЛГАРИЯ това, което е вписано като закон, има ли ПОЛЗА от този закон, или напротив - вреди по някакъв начин и след това да се пристъпи към спазването му. Против чипирането - има теории, че водят до рак. Дори и 2% да е вероятността да е така, ако именно вашето куче се озове в тези два процента, няма да е никак приятно да го загубите в следствие на чипирането, от което така или иначе няма полза понастоящем в България. Относно въпрос по-горе, щяло ли нещо, което е вредно, да бъде рекламирано и използвано? О, да!!! Пример - широко използвания навсякъде, включително във всички дъвки, заместител на захарта Аспартам. Може да се прочете много за него. Изключително вреден, изключително широко използван. Работата е там, че няма пряка и бърза реакция, всичко е с натрупване и забавяне във времето - както и с чипа, и с ваксинирането, и ... връзката причина - следствие се загубва.
За финал - моля онези от вас, които имат време, да прочетат цитираната по-горе Наредба, която датира от 2007 г. и да се запитат 4 години по-късно има ли положителна промяна в тази насока благодарение на наредбата? Наложените забрани спрели ли са умишленото умъртвяване/измъчване на кучета и котки? Използването на кучета за боеве? Изхвърлянето на домашни любимци? Някой някога изобщо бил ли е глобен за подобно нещо - нали са посочени глоби? Доказвано ли е изобщо подобно нарушение? Та това е мнението ми за българските закони - съществуват си просто, ей така.
Ще цитирам само отделни моменти:
2. Провежда образователна програма в училищата, обхващаща всички възрастови групи, третираща проблемите с безстопанствените животни за създаване на ново съвременно отношение към тях, както и начините на отговорно отглеждане на домашни животни, за предотвратяване на възможността те да станат източник на бездомни;
4. Да събират фекалиите, отделени от домашните животни /котки, кучета/ при разхождането им на публични места. За целта е необходимо собственика да носи достатъчен брой хигиенни пособия /найлонови или хартиени торбички, специална ръкавица, щипка или лопатка/ или други.
Глоба 50 лв.
8. Да се грижат за животните и да не ги изоставят, а тези които не са в състояние да ги отглеждат, са задължени да ги предадат безвъзмездно в общинския приют.
Глоба 50лв.
10.
В срок до 01.08.2007г. да посетят лицензирана ветеринарномедицинска клиника за поставяне на микрочип на животните /котки, кучета/ чиито собственици са.
Глоба от 20 до 250лв.
Чл.22. Забранява се:
/1/ Ловенето и умъртвяването на кучета и котки от лица, които не са оторизирани от закона или друг нормативен акт, както и измъчването им по какъвто и да било начин.
Глоба 100 – 500лв.
/4./ Използването на животни за боеве или представления, водещи до болка, наранявания или смърт, както и насъскването им едно срещу друго.
Глоба 50 до 100лв.