Задължително микрочип у кучетата в София от вчера Микрочиповете могат да причинят рак на домашните любимци!
#142 Guest_gorbyron_*
Публикувано: 09 January 2012 - 12:14 PM
Публикувано: 09 January 2012 - 12:17 PM
Кое не е доказано ? Има такива случаи в Сащ , да чакаме и в Бг ли да стане и най-добре на 10 - 7 да са ,че да се присетим . Да пази Бог!
Не съм против правилата,смятам обаче, че те трябва да са ефективни и обмислени, с ясни ползи и конкретни цели.
За мен чипът няма да допринесе за обезвреждане на проблемните звена , който реши да си изхвърли кучето няма да го спре един чип, какво му пречи да го махне ? Щом има морала и мисленето на подобен изрод ,какво му пречи да изтръгне чипа от животното ? А кученцата от нежелани бременности не се раждат с чип- в реката и айде .
Трябва да има работеща система ,а в подобна система строго индивидуален татуиран номер би свършил същата перфектна работа . Да се създадат електронни досиета на кучетата и това да им е егн-то . С какво чипът е повече , че да се поема тоя риск ? Не бих сложила чип нито на мен ,нито на детето ми , нито на кучето ми ако имах честта да избирам :)
Публикувано: 09 January 2012 - 12:41 PM
Изобщо не е доказано, че тези случаи имат нещо общо с чипа, писах го в другата тема - аз имах куче с рак точно като в описаните случаи, точно на същото място, годината е 2003. Е, да, ама то нямаше чип, да му се не види, иначе щеше да бъде обявен за причина.
И изобщо, правете каквото искате, нямам никакво намерение да се обяснявам повече и никого в нищо да убеждавам, отдавна се отказах, в тази тема отбелязвам само откровените нелепици. Нещата са толкова елементарни, та чак е обидно към вас да се обясняват.
И откъде-накъде съм длъжна да се боря с каквото и да било, а друг не е? Откъде-накъде ще ми спускате задачи, да не сте ми нещо работодатели?
Татуировката изобщо ли не е опасна? Болезнена? Ставаща нечетлива с растежа?
Публикувано: 09 January 2012 - 01:54 PM
mi6eto_i_ashley, в 09 January 2012 - 10:30 AM, написа:
Защо тогава съществува проблем с бездомните примерно в САЩ, Испания, Гърция? След като при тях е задължително чипирането (не съм сигурна дали е, но би трябвало, щом чипа е задължителен в ЦЯЛ СВЯТ! ТОЧКА!)
Ако в тези страни чипирането не е довело до решаване на проблема с бездомните, никаква гаранция няма това да стане в България.
Публикувано: 09 January 2012 - 03:51 PM
Публикувано: 09 January 2012 - 03:55 PM
Чипът доказва ,че ти си собственик на дадено куче и те задължава да носиш отговорност .Всеки един документ,изследване на дадено куче носи номерът на чипа.
Това че кучето ми има чип в която и да е държава не носи дивиденти,но пък без него ще се сблъскам с много проблеми.

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт
Публикувано: 09 January 2012 - 04:09 PM

Публикувано: 09 January 2012 - 04:19 PM
Нали помните какво пънене беше за коланите в автомобилите, че нямали да слагат и нямало да плащат - е сега почти всеки като се качи в колата и си слага колана

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 09 January 2012 - 04:48 PM
mi6eto_i_ashley, в 09 January 2012 - 08:30 AM, написа:
Доколкото знам , чипът изобщо не е задължителен по цял свят. Някои може ли да представи link , които да потвърди , че чипирането е задължително по света? Задължително е само в някои страни . Задължителен е при пътуване , например влизане в EU от страна извън. Или при пътуване със самолет , и т.н.
Чипът е улеснение и сигурност за собственика и в някои случаи като горните -за транспортните компании, за здървните служби и пр.
Чиповете не решават никакъв проблем , освен идентификация на изгубено животно. И то ако има база данни. И то само , ако собственикът е отговорен и иска да си търси животното. Ако е изгубено но никoй не го търси , т.е. изхвърлено, какво като го намерят и установят , че има чип? Дори да установят , дори да намерят собственика и какво? Ще каже "Аууу, изгуби се." И утре ще го изхвърли на по-далечно място.
Според вас, когато Екоравновесие прибира кучета по сигнал , сканира ли ги за чипове?
Задължителни могат и трябва да бъдат само неща , от които има обществена полза. Например задължителна кастрация . За следващите 5-10 години всички домашни любимци да са кастрирани. И които откаже , да бъде облаган с данък равен на издръжката на едно кучило за една година в приют. Превантивно.
Да те задължат да си чипираш кучето малко звучи като да те задължат да си пломбираш зъбите. Че и да пуснат отговорници по улиците да проверяват дали си си пломбирал зъбите.
Впрочем, аз имам този link къде е задължително чипирането на kотки , кучета и коне.
http://the.electroni...&select=PAGEBIS[@ID$eq$PAGEBIS_10]|enum_CONCERN
Няма да го превеждам - то се виждат имената на държавите в които има подобни регулации. и отделно навсякъде се казва
"As of the 3rd July 2011, electronic identification of companion animals will be mandatory in all the states members of the European Commission, for all movements."
Т.е. задължително е вуву всички държави-членки на EU при пътуване .Ако не пътувате с животното си до друга държава , не е задължително.
ПС. Моите всички са чипирани, защото трябваше да пътуват. Но иначе нямаше да ги чипирам.
Публикувано: 09 January 2012 - 04:54 PM
desi79, в 09 January 2012 - 03:55 PM, написа:
Именно това ми е мисълта. В България нищо не се получава както трябва да е, защото тук няма ефективен контрол.
Против чипирането съм, не защото не искам кучетата да се регистрират и т.н. Против чипирането съм поради същите съображения, поради които съм против клонирането например. Тези от вас, които смятат, че чипирането е просто едно подкожно боцкане и нищо друго, нека си отговорят на въпроса: биха ли имали нещо против да чипират себе си и децата си, ако се приеме такъв закон? Или пък приемат ли за нормално хората да бъдат клонирани, вместо да се раждат ... Ако нямат нищо против, значи аргументите против чипирането изобщо няма начин да бъдат разбрани.
Казвала съм го и преди - чипирам, когато изпращам куче в свой собствен дом в чужбина, защото такива са изискванията за минаване на граница. В тези случаи считам, че дом за българско бездомно и безпородно куче в уредена държава има повече смисъл, отколкото поради моите възгледи кучето да си остане бездомно в България.
Публикувано: 09 January 2012 - 05:01 PM
Поставянето на чипове на кучета - незаконно, поради липса на законно основание. Наредбата на общината не е закон и е противоречие на законите и конституцията.
Ето цитат от Конституцията:
Чл. 5.
(1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
(2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.
(3) Никой не може да бъде осъден за действие или бездействие, което не е било обявено от закона за престъпление към момента на извършването му.
(4) Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.
(5) Всички нормативни актове се публикуват. Те влизат в сила три дни след обнародването им, освен когато в тях е определен друг срок.
От текста на цитирания член е видно че България се управлява от закони и със закони, а не с подзаконови нормативни актове, каквито се явяват наредбите на Столичния общински съвет. Налице е противоречие на този поднормативен акт с конституцията на страната. Глобите, предвидени в цитираната наредба, не са нищо друго, освен рекет върху гражданите."
И още:
Чл. 2. (1) Деянията, които съставляват административни нарушения, и съответните за тях наказания, се определят със закон или указ.
Видно от този член, задължително се изисква нарушението - в случая липсата на чип, да е обявено в закон или указ. Такова законно задължение няма. Ето защо, ставаме жертва на чиновници, които са като комарите - искат да ни ужилят."
Не съм против чипирането, а против пълненето на нечий джоб.
Публикувано: 09 January 2012 - 05:49 PM
Лично аз не мога да кажа дали общината може да въведе свое изискване маркировката да е непременно чип и че няма да признава татуировки, така и не съм чула смислено обяснение от юрист доколко дадена община може да въвежда по-строги правила от общата законова рамка на своята територия. Юристите на общината да са мислили. Факт е, че такива правила има в ред общини, които са установили специфични правила за породи кучета, за брой на кучетата в имот и подобни.
greeneyed, ако имаше регистър, смисълът за небрежния собственик би бил да си плати съответната глоба за това, че кучето му се е оказало без надзор на улицата, както и разходите за пребиваването в общинския приют, защото изоставянето на животни е забранено със закон.
Публикувано: 09 January 2012 - 06:31 PM
Публикувано: 09 January 2012 - 06:35 PM

Никой не може да те накара да се чувстваш посредствен без твоето съгласие.
Елинор Рузвелт
Публикувано: 09 January 2012 - 06:39 PM
wind, в 09 January 2012 - 11:54 AM, написа:
mi6eto_i_ashley, в 09 January 2012 - 10:30 AM, написа:
Защо тогава съществува проблем с бездомните примерно в САЩ, Испания, Гърция? След като при тях е задължително чипирането (не съм сигурна дали е, но би трябвало, щом чипа е задължителен в ЦЯЛ СВЯТ! ТОЧКА!)
Ако в тези страни чипирането не е довело до решаване на проблема с бездомните, никаква гаранция няма това да стане в България.
Не мисля, че си ме разбрал/а/. Исках да кажа, че е редно когато ти кажат, че поставянето на чип е задължителен (и това не се случва само в твоята страна), не трябва да почваш да спориш и да сочиш с пръст държавата, в която все още не е задължителен, а да се примириш, без да спориш излишно и да обзаведеш кучето с чип. Не съм имала предвид, че чипа се ползва в целия свят буквално. Но ето, че ти направи точно това, което беше в подтекста на поста ми.

А според мен проблема с бездомните кучета идва от некастрираните домашни. А след като нямат чип, с какво ще докажеш, че това куче, което не е кастрирано е на даден човек- ми няма как. Така, че никой не носи отговорност, че кучето ражда по 2 пъти в годината. И все пак кученцата автоматично стават собственост на държавата, защото собственика не ги желае (първо- че са много, второ- много писукат, трето- акат, пикат, а като спре кучката да кърми- кой ще ги храни?! Айде в чувалче и към реката, в случай, че вече не ги е пуснал на улицата. )
Прави ми впечатление, че хората, които пишат тук, все още не са ориентирани и се дърпат за поставянето, а хората, които не черпят информация за домашните си любимци и всичко опира до храна и разходка (и двете може да са кът при някои)- те представяте ли си как ще разберат какво е чип и кому е нужен!?

The more people i meet, the more i like my Golden Retrievers!

Публикувано: 09 January 2012 - 07:06 PM
mi6eto_i_ashley, в 09 January 2012 - 06:39 PM, написа:
С това изобщо не съм съгласна. Пълно е с примери, когато се правят безумия и именно хората имат право да са несъгласни. Да търсят правата си, да се обосновават, да протестират.
Просто за някои неща е по-лесно да се прескочат, да се направиш на луд, да се възползваш от връзки. Докато за други трявба да се бориш със законови средства, да съдиш, да обжалваш. Да оргазнизираш протести. Което е много енергийно изпиващо, както и финансово източващо.
Но точно по този начин са настъпили много промени, защото в много от случаите законите не са в интерс на населението.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
#158 Guest_gorbyron_*
Публикувано: 09 January 2012 - 07:15 PM
bushkata, в 09 January 2012 - 07:06 PM, написа:
mi6eto_i_ashley, в 09 January 2012 - 06:39 PM, написа:
С това изобщо не съм съгласна. Пълно е с примери, когато се правят безумия и именно хората имат право да са несъгласни. Да търсят правата си, да се обосновават, да протестират.
Просто за някои неща е по-лесно да се прескочат, да се направиш на луд, да се възползваш от връзки. Докато за други трявба да се бориш със законови средства, да съдиш, да обжалваш. Да оргазнизираш протести. Което е много енергийно изпиващо, както и финансово източващо.
Но точно по този начин са настъпили много промени, защото в много от случаите законите не са в интерс на населението.

Публикувано: 09 January 2012 - 07:23 PM
desi79, в 09 January 2012 - 07:17 PM, написа:

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com