Dog.bg Форуми : Доберман

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (208 Страници) +
  • « Първа
  • 145
  • 146
  • 147
  • 148
  • 149
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Доберман

#2921 Потребителят е офлайн   alexy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 15 July 2008 - 01:09 PM

Оффффф! Тук винаги някой не е разбрал нещо или е разбрал грешно.StormBringer-обясни ми как по точно станах съучасник в търговията със живи твари?? Но след като отвори темата по долу ще си кажа мнението :( :( :( Не съм споменавал нищо за зоомагазини или аквариуми,нито съм поощрил човека за това че си е избрал да си вземе кученце от такова място.Интересно ми е как се изчисляват и тези проценти с гена.Аз пък ще ти кажа че работата е 50 на 50.Ако животното има "добри" гени,а му липсват определени вещества или пък са му в повече,дали ще стане такова каквото му е заложено.Не мисля. Всеки жив организъм,полу4ава определена генетична информация от своите родители.Обаче!!!Нуклеуидните съединения,които носят гнетичната информация се променят постоянно взаисимост от условията и средата в която живее индивида. Всеки е вждал хора за които се казва"абе този на кого се е метнал,нито майка му е такава ,нито баща му,няма в рода си  такъв като него".Не ства нито само с ген,нито само с храна,работата е прекалено комплексна.Не може да ме упрекнеш че съм му дал лош съвет.А случаиности няма,в нашия свят всичко е плод на причинно-следствената връзка между "нещата",дори и гените.Аз пък смятам че в клубния форум не трябва да се толерира развъждането на неродословни екземпляри.Защо да не си купиш куче от зоомагазин ако има необходимите родословни документи,хелттестове и ваксини.Ти в колко зоомагазина си проверил или поне попитал дали са спазени по горе опоменатите изисквания.Или и ти си чувал от тук от там хорски приказки и митове за огромна мизерия и непоносими условия за живот в разни развъдници и слагаш всички оетанали под общ знаменател.Стига с тези крайности,нека търсим заедо оптималните варианти.Смятам че така ще е по добре за всички.
User's Signature

"Гробарю,когато копаеш гроба ми,нека бъде плитък,за да усещам дъжда."

#2922 Потребителят е офлайн   StormBringer Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Validating

Публикувано: 15 July 2008 - 01:23 PM

МНОГО ДОБРЕ СЪМ РАЗБРАЛ!!!
Ако съвета беше насочен към всички ОК, но в случая говориш само на него!
Човека е щастлив, че е постъпил глупаво и той това не го знае!
Аз го знам защото съм постъпвал така няколко пъти, знам защото познавам лично човек който внася кучета и зарежда около 12 зоомагазина!

Темата за храната и гена е дълга и недоказуема по принцип и не мисля да я разисквам с теб!

А такъв зоомагазин за който говориш - просто не съществува в България!
Няма как да не съм краен, след като съм твърдо против зоомагазините и начина има снабдяване и разплод на "стоката"!!!!!!!
Отдавна трябваше да са забранени съгласно закона за защита на животните!
User's Signature

Качена снимка

#2923 Потребителят е офлайн   she_wolff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 July 2008 - 01:31 PM

Цитат

Нуклеуидните съединения,които носят гнетичната информация се променят постоянно взаисимост от условията и средата в която живее индивида.

без какъвто и да било опит за заяждане-това не е точно така
ако ДНК или РНК са с променена нуклеотидна последователност-това е мутация.иначе както писа alexy-фенотипа(външните проявени белези) е резултат от взаимодействието на генотипа(унаследената от родителите наследствена информация) и околната среда(в дадения случай-качеството и количеството на приеманата храна)
това е възможно,тъй като от родителите всъщност не се унаследяват определени белези,а възможността те да се развият в потомството при определени условия в следствие на синтезираните в организма белтъци(с най-различни функции),или на взаймодействието им,под "ръководството" на записаната в ДНК информация,но тя си остава непроменена и се предава непроменена в поколението
ако нуклеиновите киселини(изградени от нуклеотидите) в състава на ДНК се променяха постоянно,от родители кучета може би щеше да се пръкне октоподче или нещо друго и кучето всеки ден щеше да бъде с нов цвят на козината,очите и т.н.
User's Signature

"Ако живееш с мисълта за победата,нищо не може да ти се опре"

#2924 Потребителят е офлайн   alexy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 July 2008 - 02:08 PM

Прав си за това че има голяма част от зоомагазините които нехаят за изискванията при доброто развъждане на кучета.Но все пак в България те са над 200 на брой.Тука всеки се оправя по единично.Няма общи условия които да са заявени.Няма дори една лицензирана вет клиника която да прави хелттестове за доберман.Най близката ако не се лъжа е в Београд.Повечето от хората които се занимават с развъдна деиност го удрят на яко комерс.Обаче има и някои които са за пример.Да вземем например хората които развъждат Шелтита в България.Те са на световно ниво.Защо те могат да го правят както трябва??Евала им казвам!!Изострих се  не защото не си прав,а защото се изказа много крайно.Сори за резкия тон.she_wolff - благодаяря за изчерпателния отговор.Това се казва интелигентно пояснение.
User's Signature

#2925 Потребителят е офлайн   alexy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 July 2008 - 02:29 PM

she_wolff -само едно нещо не е вярно,че ДНК се предава непроменена в потомството.Напротив променя се постоянно,това е в основата на еволюцията. :blink: :blink:
User's Signature

#2926 Потребителят е офлайн   she_wolff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 July 2008 - 03:11 PM

alexy,има 2 вида наследствена изменчивост-комбинативна и мутационна.мутационната е свързана с промяна на наследствената информация(на броя или структурата на хромозомите или в  структурата на даден ген-съответно:геномна,хромозомна или генна мутация).прав си-тя дава материал за еволюционните процеси,но това е скокообразно изменение на наследствената информация и в повечето случаи не е в полза на индивида,който я носи(в повечето случаи той рязко се различава от останалите индивиди в популацията).
комбинативната изменчивост е следствие от комбинирането на гените на родителите в потомството(получава се при случайното разпределение на хромозомите в половите клетки при образуването им,кросинговъра и при случайното комбиниране на половите клетки при оплождането)-с една дума има ужасно много вероятности за комбинации на родителските гени в потомството-но те са унаследени от родителите,просто се комбинират по различен начин и продуктите от реализирането на наследствената информация в новия индивид си влияят по различен начин.НО наследствената информация си е непроменена
User's Signature

#2927 Потребителят е офлайн   vbn28 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 17 July 2008 - 12:14 PM

Здравейте, имам нужда от малко информация. Следващия месец мислим да отидем до Гърция, с Таня естествено ;D, и искам да знам какви документи ще са ни нужни за нея, освен паспорта, който си го има ? Също така и бяха сложили и един чип във врата, който го изисквал Европейския съюз. Казаха ми, че трябвало да има някакъв документ с кого пътува кучето и до къде отива, но незнам откъде се издава. Също така необходимо ли е някакво удостоверение от вет, че кучето е здраво и ще издържи до целта на пътуването. Моля, дори и да нямате информация, да ме упътите къде да питам. Благодаря ви предварително !

#2928 Потребителят е офлайн   she_wolff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 July 2008 - 01:48 PM

vbn28,погледни тук:
http://dog.bg/forum/...pic,3033.0.html
User's Signature

#2929 Потребителят е офлайн   she_wolff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 July 2008 - 05:08 PM

"За рождена година на породата се счита 1890,когато се появил първият родословен Доберман.До 1899 година все още съществувал сало само едно признато оцветяване на Добермана-черен с подпал.През 1901 към него се добавили два нови цвята:кафяв с подпал и син с подпал.Тези три окраски,плюс четвърта-цвят Изабела,се признава през 1969 година от Британския и Американския стандарт(но не се признават от FCI)-това са допустимите до ден днешен четири окраски по стандарт(но FCI признава само две).

Цвят Изабела-продукт на ревцесивния ген за червен цвят ,а синия-рецесивния ген за черно.Тези гени са автозомни,т.е.не зависят от пола.Ето защо защо в потомството може да има разпадане на белега цвят,при условие че и двамата родители трябва да са носители на гена за разпадане.

Следователно,изабеловите и сивите добермани не са рядкост.Както може да се види от таблицата,във формулата за унаследяване на цвета няма тайна-може лесно да се постигне(или избегне) този генетичен "феномен".При определени знания и умения може целенасочено и съзнателно да се произведе определено оцветяване.

Съчетанието на 4 съществуващи окраски(фенотипа) с 9 възможни генотипа дават 81 възможни комбинации на разпадане.Разработена е специална таблица за окраската,в която всеки от четирите възможни цвята е с номер от 1 до 9.

Всеки доберман притежава 4 локуса в молекулата на ДНК ,които определят цвета.Минимумът за определяне на цвета е наличието на 2 гена(за цвят и за разпадане),но  тъй като кучето има два родителя,то получава по 2 копия за всеки.За обозначаване на гените се изпозлват 4 символа:"В"-ген за черен цвят,"b"-ген за червен цвят,"D"-ген за липса на разпадане и "d"-ген за разпадане.Така,за да дъче кучето черно е необходимо да има генетическа комбинация BD,т.е.неразпадане на черното.При комбинация bD,имаме неразпадане на червеното.Комбинация Bd-разпадане на черното или с други думи-синьо.А при разпадане на червеното bd-цвят Изабела.

Но,както се спомена по-рано,кучето има не 2 гена,а двойни копия:по един от всеки родител-два гена за цвят и два гена за разпадане.Те не могат да влияят едновременно на определянето на цвета.
Ако допуснем,че кучето получава от родителите двойката Bd(черен и червен цвят) и Dd(едновременно ген за разпадане и липса на разпадане)- BbDd,се получава неразпадане на черното.Гените B и b не са разносилни помежду си,както и D и d.Генът за черен цвят B има по-силно влияние от гена b,когато са в комбинация(аналогично при D и d).Гените B и D се наричат "доминантни",а b и d-"рецесивни".Затова в комбинацията BbDd се получава черен цвят(BD).Гените  b и d присъстват,но не оказват влияние.

При комбинация bbDd-bb са равнопоставени и определят червен цвят.Във втората двойка Dd оказва влияние само доминантният ген D(за неразпадане).И тук имаме съчетание bD,или червен цвят.Ако втората двойка е dd(при bbdd)-имаме bd,т.е.разпадане на червеното(цвят Изабела).

Както се вижда определянето на окраската на потомството е относително лесно.За това е необходимо да се знае генотипа на родителите.Това става възможно при многогодишни наблюдения на всеки от предците или по пътя на опита."
Източник сайта на IDC

...в текста има някои неточности,предполагам с цел по-лесното разбиране и избягване на прекалено задълбочени обяснения.
User's Signature

#2930 Потребителят е офлайн   she_wolff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 July 2008 - 05:25 PM

...
User's Signature

#2931 Потребителят е офлайн   she_wolff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 July 2008 - 05:36 PM

...
User's Signature

#2932 Потребителят е офлайн   she_wolff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 July 2008 - 06:25 PM

...
User's Signature

#2933 Потребителят е офлайн   she_wolff Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 July 2008 - 01:56 PM

http://youtube.com/w...mp...e=related :kuchence:
User's Signature

#2934 Потребителят е офлайн   INFERNAL Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 July 2008 - 10:00 PM

Мене 4естно казано ме плаши породата...
Не я разбирам.
Но ми харесва 4е пази стопанина от другите,вси4ки други,но вярвам 4е самия Доберман би нападнал стопанина си,в един момент...аве,има им нещо на тия...

#2935 Потребителят е офлайн   AnubisA Икона

• Black Shushona`s
  • PipPipPip
Публикувано: 21 July 2008 - 10:37 PM

:o
.. :o
:huh:?????
User's Signature

... and through it all,
she offers me protection,
a lot of love and affection- whether I`m right or wrong..

#2936 Потребителят е офлайн   oppaaa Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 22 July 2008 - 02:31 AM

Цитат

Не я разбирам.
Но ми харесва 4е пази стопанина от другите,вси4ки други,но вярвам 4е самия Доберман би нападнал стопанина си,в един момент...аве,има им нещо на тия...

има им нещо на такива като тебе
радвай се на лабрадора и не се заяждай с другите породи

#2937 Потребителят е офлайн   alexy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 July 2008 - 08:02 AM

Цитат

Не я разбирам.

Има им да!Прекалено са интелигентни за вида си.А някой хора са прекалено прости за вида си. :blink: :blink: :blink: ;D ;D ;D ;D
User's Signature

#2938 Потребителят е офлайн   StormBringer Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 July 2008 - 08:12 AM

Да, миналата седмица комшията си застреля кучето.... каракачанка на 3 години, защото нахапа жена му и сина му ... ми нещо му стана...
ама за това никой никъде няма да говори, ако беше доберман да бяха съобщили и по новините  :huh: :huh: :huh:
User's Signature

Качена снимка

#2939 Потребителят е офлайн   alexy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 July 2008 - 08:51 AM

Ха-сериознооо???По миналата седмица един приятел също си умъртви каракачанката само че я приспаха.Мъжкар.огромен на около 4 години.Посегнал на майка му и на леля му.Обаче не сериозно,нямаха никакви следи от ухапване.Работата ми намирисва на женски превземки.Предполагам ги е изръмжал нещо,защото е станало в момент когато се е хранел.И те вече големя звяр ще ги изяде.Вярно че кучето изобщо не беше социализирано,ама и те са едни смотли,без никакъв подход.
User's Signature

#2940 Потребителят е офлайн   StormBringer Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 July 2008 - 09:02 AM

ааа при комшийката и сина и имаше рани и то жестоки за втори път...  много си обичаха животното и доста трудно взеха решението... идва един овчар да го вземе ама не можа да се доближи до него  :huh:
User's Signature

Качена снимка

• (208 Страници) +
  • « Първа
  • 145
  • 146
  • 147
  • 148
  • 149
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема