Доберман
Публикувано: 15 July 2008 - 01:09 PM

"Гробарю,когато копаеш гроба ми,нека бъде плитък,за да усещам дъжда."
Публикувано: 15 July 2008 - 01:23 PM
Ако съвета беше насочен към всички ОК, но в случая говориш само на него!
Човека е щастлив, че е постъпил глупаво и той това не го знае!
Аз го знам защото съм постъпвал така няколко пъти, знам защото познавам лично човек който внася кучета и зарежда около 12 зоомагазина!
Темата за храната и гена е дълга и недоказуема по принцип и не мисля да я разисквам с теб!
А такъв зоомагазин за който говориш - просто не съществува в България!
Няма как да не съм краен, след като съм твърдо против зоомагазините и начина има снабдяване и разплод на "стоката"!!!!!!!
Отдавна трябваше да са забранени съгласно закона за защита на животните!

Публикувано: 15 July 2008 - 01:31 PM
Цитат
без какъвто и да било опит за заяждане-това не е точно така
ако ДНК или РНК са с променена нуклеотидна последователност-това е мутация.иначе както писа alexy-фенотипа(външните проявени белези) е резултат от взаимодействието на генотипа(унаследената от родителите наследствена информация) и околната среда(в дадения случай-качеството и количеството на приеманата храна)
това е възможно,тъй като от родителите всъщност не се унаследяват определени белези,а възможността те да се развият в потомството при определени условия в следствие на синтезираните в организма белтъци(с най-различни функции),или на взаймодействието им,под "ръководството" на записаната в ДНК информация,но тя си остава непроменена и се предава непроменена в поколението
ако нуклеиновите киселини(изградени от нуклеотидите) в състава на ДНК се променяха постоянно,от родители кучета може би щеше да се пръкне октоподче или нещо друго и кучето всеки ден щеше да бъде с нов цвят на козината,очите и т.н.

"Ако живееш с мисълта за победата,нищо не може да ти се опре"
Публикувано: 15 July 2008 - 02:08 PM

Публикувано: 15 July 2008 - 03:11 PM
комбинативната изменчивост е следствие от комбинирането на гените на родителите в потомството(получава се при случайното разпределение на хромозомите в половите клетки при образуването им,кросинговъра и при случайното комбиниране на половите клетки при оплождането)-с една дума има ужасно много вероятности за комбинации на родителските гени в потомството-но те са унаследени от родителите,просто се комбинират по различен начин и продуктите от реализирането на наследствената информация в новия индивид си влияят по различен начин.НО наследствената информация си е непроменена

Публикувано: 17 July 2008 - 12:14 PM
Публикувано: 17 July 2008 - 01:48 PM

Публикувано: 17 July 2008 - 05:08 PM
Цвят Изабела-продукт на ревцесивния ген за червен цвят ,а синия-рецесивния ген за черно.Тези гени са автозомни,т.е.не зависят от пола.Ето защо защо в потомството може да има разпадане на белега цвят,при условие че и двамата родители трябва да са носители на гена за разпадане.
Следователно,изабеловите и сивите добермани не са рядкост.Както може да се види от таблицата,във формулата за унаследяване на цвета няма тайна-може лесно да се постигне(или избегне) този генетичен "феномен".При определени знания и умения може целенасочено и съзнателно да се произведе определено оцветяване.
Съчетанието на 4 съществуващи окраски(фенотипа) с 9 възможни генотипа дават 81 възможни комбинации на разпадане.Разработена е специална таблица за окраската,в която всеки от четирите възможни цвята е с номер от 1 до 9.
Всеки доберман притежава 4 локуса в молекулата на ДНК ,които определят цвета.Минимумът за определяне на цвета е наличието на 2 гена(за цвят и за разпадане),но тъй като кучето има два родителя,то получава по 2 копия за всеки.За обозначаване на гените се изпозлват 4 символа:"В"-ген за черен цвят,"b"-ген за червен цвят,"D"-ген за липса на разпадане и "d"-ген за разпадане.Така,за да дъче кучето черно е необходимо да има генетическа комбинация BD,т.е.неразпадане на черното.При комбинация bD,имаме неразпадане на червеното.Комбинация Bd-разпадане на черното или с други думи-синьо.А при разпадане на червеното bd-цвят Изабела.
Но,както се спомена по-рано,кучето има не 2 гена,а двойни копия:по един от всеки родител-два гена за цвят и два гена за разпадане.Те не могат да влияят едновременно на определянето на цвета.
Ако допуснем,че кучето получава от родителите двойката Bd(черен и червен цвят) и Dd(едновременно ген за разпадане и липса на разпадане)- BbDd,се получава неразпадане на черното.Гените B и b не са разносилни помежду си,както и D и d.Генът за черен цвят B има по-силно влияние от гена b,когато са в комбинация(аналогично при D и d).Гените B и D се наричат "доминантни",а b и d-"рецесивни".Затова в комбинацията BbDd се получава черен цвят(BD).Гените b и d присъстват,но не оказват влияние.
При комбинация bbDd-bb са равнопоставени и определят червен цвят.Във втората двойка Dd оказва влияние само доминантният ген D(за неразпадане).И тук имаме съчетание bD,или червен цвят.Ако втората двойка е dd(при bbdd)-имаме bd,т.е.разпадане на червеното(цвят Изабела).
Както се вижда определянето на окраската на потомството е относително лесно.За това е необходимо да се знае генотипа на родителите.Това става възможно при многогодишни наблюдения на всеки от предците или по пътя на опита."
Източник сайта на IDC
...в текста има някои неточности,предполагам с цел по-лесното разбиране и избягване на прекалено задълбочени обяснения.

Публикувано: 20 July 2008 - 01:56 PM

Публикувано: 22 July 2008 - 02:31 AM
Цитат
Не я разбирам.
Но ми харесва 4е пази стопанина от другите,вси4ки други,но вярвам 4е самия Доберман би нападнал стопанина си,в един момент...аве,има им нещо на тия...
има им нещо на такива като тебе
радвай се на лабрадора и не се заяждай с другите породи
Публикувано: 22 July 2008 - 08:02 AM
Цитат
Не я разбирам.
Но ми харесва 4е пази стопанина от другите,вси4ки други,но вярвам 4е самия Доберман би нападнал стопанина си,в един момент...аве,има им нещо на тия...
Има им да!Прекалено са интелигентни за вида си.А някой хора са прекалено прости за вида си. :blink: :blink: :blink: ;D ;D ;D ;D

Публикувано: 22 July 2008 - 08:51 AM