Доберман
Публикувано: 24 January 2010 - 12:13 PM
Гледам, че има голяма активност в форума и много се радвам. Реших и аз да споделя малко мнения, въпреки че имам доберман само от 10 месеца.
Китана, относно протриването на лактите: снимките, които си видяла са млко стряскащи и страшни. Аз като ги видях, веднага започнах да търся лекове за кучето, още преди да са му станали В действителност нещата не изглеждато толкова страшни на живо. Сега и ние си имаме малки бурзички, но те дори не се забелязват и не са проблем. Не се вглеждай толкова много в дреболийте. Проблем ще е, ако кучето спи на цимент и е на двор, товага ще му се образуват определено по-големи.
За здраи и хубаво куче- хубава храна, много разходки и чист въздух. Под хубава храна имам предвид, храната, която му понася най-добре. Висококачествени храни (гранули) на пазада много и каквито искаш, но различните кучета, различно приемат. Хубаво е готвено да му се дава на кученцето, поне 2 пъти в седмицата мръвчица... и така.
Относно рисунката има е една друга уловка. Казва се обърната перспеткива. Поясняван: ако ветеринаря си е свършил хубаво работата и е отрязал и двете уши с еднаква дължина, то тогава на рисунката задното ухо трябва да е нарисувано по-ниско от предното, защото се намира на по-голямо разстояние от зрителя, т.е. перспективата е сгрешена. Иначе рисунката е страхотна- Браво.
Относно характера... да ти кажа, диваци са си доберманите. Ако всичко му е наред на бъдещото ви куче, и си е един нормален доберман, то тогава се пригответе за тотално разрушение на всичко, ако му пердосавите по-голям достъп до нещата, които могат да се наръфат или изядат. Ама не е страшно де. Нашият бандит направи поразии вече за няколко стотин до хиляда лева даже, но не му се сърдим. Щом сме го оставили да ги докопа нещата, ние сме си виновни.
За обвързаността- добермана е едно от най-обвързаните със семейството си кучета и едно от най-внимателните с децата. Ние още нямаме дете, но се надяваме до година-две и това да стане. Тогава вече мога да ти дам и инфо за това, какво става, когато първо е кучето, а после детето. НАшия Аттила е много буен и голям дивчо, но когато си играе с дете, не можеш да го познаеш. Обикаля около него, галка се, но не му скача да го целува и да го бута, както прави с мен и годеницата ми например.
Хайде поздрави и определено си вземето кученце. За детето ще е много важно и полезно, както и за вас.
Поздрав
Йордан Попов

MVP K9 Supplements- Храни за шампиони!
http://mvpk9.bg/
http://www.facebook.com/MVPK9BG
Добавете Здраве, Сила и Енергия за най-добрия си приятел!!!
Публикувано: 24 January 2010 - 04:01 PM
Склонен ли е да лае от скука, когато остане сам през деня?
Отбелязва ли с лай минаващите покрай входната врата?
Облайва ли домашните мухи и нещата, които се движат отвън през прозореца?
Въобще, какво мислят съседите ви по въпроса?

Питам, понеже по разни международни англо-езични източници определят добермана като много гръмогласен и склонен да лае от отегчение, а аз все си мисля, че родословното, психически-стабилно и добре разходено животно не би трябвало да създава такива проблеми.

Публикувано: 24 January 2010 - 04:07 PM

Много точно си разбрала, че на уравновесения Доберман много рядко ще му чуеш гласчето. Интелигентна работа.

А съседите смеят ли да кажат нещо....

Публикувано: 24 January 2010 - 07:30 PM
Не, на запад като са определили добермана като шумен, какво определение са дали за пинчерите, булонките и тамдругите дребосъци, които, ПОВЯРВАЙ ми, вдигат много по-голям шум.

Публикувано: 24 January 2010 - 07:32 PM

Все пак трябва да се разбираме добре с комшиите.

Публикувано: 24 January 2010 - 08:19 PM
Да кажа:ние вече решихме,че ,живот и здраве,ще си вземем доберман :) .Сега съм в процес на проучване къде,как,какво,въпреки,че има възможност,която ми хареса,но ,понеже съм суеверна,нищо няма да кажа засега.Много се надявам тази година да се представим тук.
От клипчетата,които изгледах (а те са много) останах с впечатление,че добермана не е никак шумен. А и мен няма да ме притеснява дали ще лае много.Съседите ни са ни пречили изключително много,особено ,когато детето беше бебе,така че сега едва ли ще имат "доблестта" да дойдат и да ми направят забележка.А и,както каза Токчев: смеят ли?

Аз имам още един въпрос:как се отнасят доберманите ви към непознатите хора на улицата и как към приятелите ви,които ви идват на гости?

Конформизъм е промяна на поведението,чрез която индивидът отговаря на натискa на групата,опитвайки се да е в съгласие с нея,като приема предложени или наложени норми.
Тази промяна минава през отрицание на някои предишни позиции и води до самоодобрение чрез приемането на новите.
Публикувано: 25 January 2010 - 09:26 AM
по принцип съм я поотучила от това, но пък ми е приятно да и слушям медения гласец и за това не се карам много настоятелно...
за протриването на краката- мойто лежи само по легла и много рядко по земята, няма и наченки на оплешивяване на лактите:)
когато беше разгонена, не даваше кьораво куче да се доближи до нея, проблеми с ромео-вци не сме имали ( и мен ме пази така като съм в цикъл :D )
какъвто и доберман да си вземете, мъжки, женски, съм сигурна че ще ви направи много щастливи и ще обогати много живота на всички ви:))

she offers me protection,
a lot of love and affection- whether I`m right or wrong..
Публикувано: 25 January 2010 - 11:04 AM
Да кажа:ние вече решихме,че ,живот и здраве,ще си вземем доберман :) .Сега съм в процес на проучване къде,как,какво,въпреки,че има възможност,която ми хареса,но ,понеже съм суеверна,нищо няма да кажа засега.Много се надявам тази година да се представим тук.
От клипчетата,които изгледах (а те са много) останах с впечатление,че добермана не е никак шумен. А и мен няма да ме притеснява дали ще лае много.Съседите ни са ни пречили изключително много,особено ,когато детето беше бебе,така че сега едва ли ще имат "доблестта" да дойдат и да ми направят забележка.А и,както каза Токчев: смеят ли?

Аз имам още един въпрос:как се отнасят доберманите ви към непознатите хора на улицата и как към приятелите ви,които ви идват на гости?
Ако си търсиш доберман сега,пробвай в Из Онгъл. Мисля, че имат една красавица там...Моят Гаро го взехме от там

Публикувано: 25 January 2010 - 01:10 PM
Да,знам за малката Гема.Но.....още ни е рано. :) Честно казано,учудвам се,че го казвам.ВИнаги,когато е ставало въпрос за куче,съм била нетърпелива като малко дете.А сега отлагането на момента е чак...приятно

Аз попаднах на едно видео.Какво му е на предните крака на това пале?Изглеждат като чупени и после зарасли накриво.:(
http://www.youtube.c...feature=related
АнубисА,и аз мисля така . :)

Конформизъм е промяна на поведението,чрез която индивидът отговаря на натискa на групата,опитвайки се да е в съгласие с нея,като приема предложени или наложени норми.
Тази промяна минава през отрицание на някои предишни позиции и води до самоодобрение чрез приемането на новите.
Публикувано: 25 January 2010 - 01:32 PM
Май се чете Джема (от gem - скъпоценен камък)

Ongal много хубави имена избира за кученцата, трябва да му се признае

Публикувано: 25 January 2010 - 01:53 PM

Публикувано: 25 January 2010 - 07:20 PM
http://www.youtube.c...feature=related
нищо им няма на крачката на мъника,просто като са мънички горната част на крачето е по дебела и за това така изглежда

Публикувано: 10 February 2010 - 02:54 PM
Освен тази констатация,имам и въпрос.Мноого се колебая за пола.Много.Вярвате или не,но през всичките 20 години сме имали само едно женско куче,и то кастрирано(майка го взе от приют).Може ли някой да ми даде подробности какво е да гледаш женско куче?Да,да,знам,че пише много неща в нет-а.Но ме интересува мнението на собствениците на женски кучета.И повече детайли.Интересува ме разгонването.
Аз по принцип бях за мъжко куче,но размислихме,защото нямаме опит с породата и един "постоянно разгонен",инатлив мъжага може да ни затрудни.Моля,опровергайте ме! :))

Публикувано: 10 February 2010 - 09:03 PM
Аз не че цял живот съм гледал Добермани, но съм човек с опит и имам собствено мнение. НЕ СЛУШАЙ ДРУГИТЕ!!! Слушай себе си- ума и сърцето.
Доберман не е за двор- ще измръзне от студ зимата, даже още късната есен!!! На двора, ама лятото, но като цяло доберман е много социално куче, и мястото му е там, където е глутницата(семейството)= в домът.
Доберман не е тъп- Въпреки че го слагат едва на 5то място по интелигентност, много кинолози смятат, че доберманите са най-интелигентните кучета, а че са най-привързаните към стопанина, това е ясно и няма място да се коментира. Ела у нас да видиш. Моя не седи в стая, ако ме няма там, а е само на 10 месеца.
Никой няма да изяде, като изключим крадците или някой, който се е усмелил да те нападне, докато кучето е с теб!
За пола не мога да изкажа мнение. До сега не съм имал женско куче. Това, което се знае е, че женските са по контролируеми, но като цяло породата подава на обучение, така че и добре обучен мъжкар няма да ви създава главоболия. И мъжко и женско ще уважават главатаря на глутницата най-много, не знам кой у вас е водача на стадото... ти или съпругът ти, а можеби детето...

От към полово разграничение се води, че женските са много по силно привързани към мъжете, а мъжките към жените в къщата. Това изказване до известна степен си има основание, но не винаги е както трябва. Моят бандит успя да си извоюва място в глутницата над годеницата ми и много много не я слуша, нито ѝ се подчинява, но това е така, само като съм си у нас. Ако ме няма за няколко дена, както се случва поне веднъж на два месеца, я гледа само в очите и на всякъде е с нея, много я слуша и пази къщата.
За постоянното разгонване.... не мисля че е точно така. Зависи си от кучето. Моя още не е станал истински мъж в целия смисъл на думата, въпреки че на ръст изглежда съвсем друго яче, но не знам какви главоболия може да ми създаде, като се разгони.

Относно взимането на куче, аз не знам как издържаш да се чудиш още, че не си си взела. Доберман е идеалният избор, но няма да хваля, фактите са си факти!
Поздрав
Йордан Попов

Публикувано: 10 February 2010 - 10:27 PM

Ние вече сме решили.Сега остава само да намерим "нашето" кутре.

Публикувано: 11 February 2010 - 10:04 AM
Аз до сега не съм гледала никога мъжко животно, все са били женски, и честно казано не си представям да гледам мъжко куче :D
Ако трябваше да избирам отново мъжко или женско куче да взема, пак щеше да е женско излора ми.
Първо и най- важно, не бяга по женски кучки.. и не му е само "онова" в главата..
Второ, но съвсем малко по назад- не се бие с мъжкари, ако си я научиш стабилно да те слуша и с женски няма да се бие.. и навсякъде, във всеки парк можеш да си я пускаш без страха дали няма да се сбие с някое куче.. това спокойствие за мен е много важно.
Разгонването и мен ме плашеше, но не е толкова страшно- е, има малко кръв из къщи 7-8 дена, но се преживява, аз мойта по врем ена разгонванията я пусках в парка да тича, но не в пиковите за разходка часове, никога не сме имали проблем.
Сега няма да коментирам по привързани, по послешни, по умни или там каквото и да е друго, защото те вече са си специфични за самото куче.
Но наистина, по горе нещата дето ти ги изброих, смятам че са сериозни предимства в полза на женските кучета спрямо мъжките (Според мен поне)
:))

Публикувано: 11 February 2010 - 10:34 AM

Исках да те питам още(защото разгонването главно ме интересува като съществена разлика между мъжки и женски):
-има ли някаква промяна в поведението на самото куче по това време?
-значи това е продължителността на цялата работа-7-8 дни...?толкова време и ще трябва да избягваме мъжките кучета,нали?
-трябва ли да използвам някакви средства (имаше писано из нет-а,че са изплолзвали памперси) по това време?
Наистина ,поне за нас,за момента женското куче е предпочитано.Като за първи доберман,смятам,че ще ни е по-лесно да се справим.

Публикувано: 11 February 2010 - 11:22 AM

"Гробарю,когато копаеш гроба ми,нека бъде плитък,за да усещам дъжда."
Публикувано: 12 February 2010 - 10:16 AM
ето това определено накара сърцето ми да бие бързо като описание на татето на мойто черно слънце, направо си го представям!
Сега за разгонването.
Кучката почва да се държи малко така по странно, на моменти гледа като тресната и става по гальовна и абе малко по особена. Може да има малко течение изотзад :D, което мъжките опитват да облизват и душат и тн.
Вече истинската кръв като почне при нас е било не повече от седем дена, като не еболка за умиране, само малко се перат чаршафи повечко и се бърше дупето. С гащи пробвахме, ама нито на кучето му е удобно, нито има некъв кой знае какъв резултат от ползването им, така че се отказахме.
никога не ми се е налагало да я пазя от мъжките кучета- научила съм я по команда да им се зъби и да ги гони от себе си, и като кажа "мами скарай се на кучето", тя ги гони, и така не е имало някви преследващи ни орди кучета. Също в парковете я водех и я пусках да потича, има няколко по страшни дни дето се усеща, че няма да изгони кучето и може ад му даде и тогава трява да се пази.
Това дето разправят връзваш кучето и един месец обикаляш като партизанин около блоковете сакън да не срещнеш некое мъжко куче, са пълни глупости, поне за мен.
Токчев има две жени у тях, защо не сподиле малко от нескромния си опит с нас? :))