доминантно куче трудно се командва,това нали го знаеш

Аз пък знам, че доминантното куче е най-добро за работа по системите на SchH, IPO, и останалите свързани с полицейската работа. И всеки състезател и треньор също го знае.
С такова куче трудностите са в раздел послушание, АКО е сбъркан подхода и се правят опити за физическа и негативно емоционална доминация над кучето вместо в обучението да се подходи с позитивна мотивация, която избягва конфликта с кучето и появата на нежалана реакция на отбягване при изпълнение на командите. За мен подтиснато, но послушно куче, въобще не е добро куче...!
А съвсем отделен е въпроса, че едно служебно куче, не се учи да си играе с другите кученца... На това се учи домашния любимец с единствената цел стопанина да мързелува по време на разходките и в същото време да няма проблеми с останалите кучета. Доколко обаче едно възрастно, доминантно, едро, мъжко куче може да се научи да не е нащрек покрай друг ПОДОБЕН екземпляр е съвсем друг въпрос. Това могат да го кажат хора, които са имали такова куче. Аз лично съм виждал и доста знайни, и добре обучени, мъжки представители на породата да се нахвърлят един върху друг, при скъсяване на дистанцията по време на съденето в ринга, на голямо състезание. И съм го виждал не веднъж... Дори ще дам един пример с IDC Sieger-a за 2007 - Tаhi Reme Diablo, който е убил по време на "игра" полубрат си Tahi Reme Tornado, с когото иначе бил израстнал от малък... и това дори не е особеност на мъжките конкретно от тази породата, а на доста породи от едрите. В парка за който alexy говореше, редовно стават кавги между мъжки, хем и познати, представители на най-различни едри породи от уж "кротките", и ги спасява само това, че нямат силата и хъса на Добермана, иначе да са се изпотрепали, каквито са им "отговорни" стопаните.
Затова и направих ясно и безпристрастно разграничение на част от особеностите в поведението на мъжкия и женския Доберман, използван в ролята му на обикновен домашен любимец. Мисля, че един интелигентен човек, не би търсил смисъл между редовете, а ще разбере точно това, което е казано, и ще си направи преценка колко опит има и с какво куче би могъл да се справи така че хем и той, хем и кучето да е щастливо.
П.П. На кой му пука за реклама... Аз лично най много искам куче от тази порода да не попада в ръце на незнаещи, неучещи и неможещи. А който знае, може, интересува се, и има желание, на него реклама не му е необходима.