ironic_ - ако писанките ми са подействали като вдъхновение на поне един човек, значи не съм си загубил времето в писане, посред нощите
bazinga - Точно този въпрос изниква. Какво е непровокирана агресия?
Според мен понятието непровокирана агресия има смисъл в случаи когато едно куче ръмжи и атакува опашката си, сянката си, или други неща от този сорт или агресия към хора, които не са на близо до водача и кучето, и не демонстрират заплашително поведение. Във всяка друга ситуация при която непознати хора се доближават до водача с кучето, и то прояви агресия, би трябвало да се тълкува като провокирана агресия. Върху всичко това може да се работи и да се промени поведението на кучето. Това също трябва да се има впредвид от този, който оценява.
А ZTP в голямата си част е точно разминаване с група хора, събиране на група хора около водача и кучето, оставяне на кучето завързано за мин. 5 мин., само и далеч от водача, след което съдията отива при кучето, минава от едната, от другата му страна, спира до него, изтърва нещо, навежда се да го вземе, а дори понякога си позволява да го пипа. Все ситуации, в които не можем да говорим за непровокирана агресия, ако кучето се опита да предупреди някого с ръмжене, за да внимава какво прави, или дори посегне да го захапе.
И ако на едно куче реално се разчита да бъде куче за защита, или пазач, и е подготвяно да служи като такова, то е вероятно да реагира остро в някоя от посочените ситуации. И тогава какво става? Куче, което по принцип си върши добре работата и има необходимите качествата за това, като силно развит защитен инстинкт, след проявата, на който кучето не се опитва да отбягва заплахата, а има куража да предпочете да я елиминира, може да бъде определено като куче, с нестабилна психика... Това са глупости.
Затова аз мисля, че е по-правилно да се говори за контролируема и неконтролируема агресия. И ако в някоя от ситуациите кучето прояви какъвто и да е признак на агресия, но водача успее веднага да я прекрати, то това е куче, което определено заслужава да се възпроизвежда. А не другата крайност – куче, което проявява апатия и абсолютна незаинтересованост към всичко да е "най-невероятното куче", с което всички трябва да си сверяваме часовниците, едва ли не.....
Сещам се за едно мъжко куче, което веднъж имах възможността да видя и наблюдавам известно време, и което ме впечатли с това, че стоеше дълго време седнало и не отлепяше поглед от лицето на стопанина си, като това се случваше на място, където имаше много кучета и хора. Но когато клекнах на 1-2 метра встрани от тях, за да ги снимам, се обърна и оголвайки зъби (!) ме изръмжа. Тогава стопанина му каза нещо и то просто забрави за мен..... Малко по-късно упражнението се повтори с почти същия сценарий.
По-късно когато проверих, видях, че кучето е покрило IPO3, а на ZTP са го оценили с клас 1B, който определя характера като все още допустим, а не като препоръчан за развъждане - 1А. Същото това куче след това взема по-високото ниво изпит за развъдна годност при Доберманите – Кьорунг, с клас 1А.....?!!!
Явно много прав е бил създателя на Кьорунг и участник в написването на ZTP за Добеманите - Отмар Фогел, когато е казал, че някои хора, които са на важни позиции в породата, си нямат представа какво са работни качества, как се проявяват, и как се унаследяват. А какво остава за обикновения човек, който чете в нета и се опитва да разбере нещо.....
И в крайна сметка истината е, че по смисъла си ZTP е елементарен тест за повечето Добермани. А ако на някое куче му е необходимо много обучение за да покрие този тест, то не е добро за развъждане.
Между другото в ZTP няма ситуация с деца.

Но истинският Доберман в зряла възраст никога не би нападнал дете!