Доберман
Публикувано: 20 October 2008 - 08:51 AM
Нещо позамря тази тема, бива ли така??
От другата седмица с Фаби започваме курс на обучение при Калина Кандулкова.
За отрочето не знам, но аз много се вълнувам и нямам търпение да започнем!
Споделете вие какви проблеми срещате при възпитанието на любимците си и какви успехи постигате :))
Поздрави от мен и от малката ми магаричка :wub:

she offers me protection,
a lot of love and affection- whether I`m right or wrong..
Публикувано: 20 October 2008 - 04:42 PM
Темата за обучението е многообхватна и едва ли ще може да се изчерпи само с един постинг.
Изразявам мое мнение, не ангажирам никого с него, може би ще има хора, които да са на различно мнение, всеки случай е индивидуален.
Според мен, при обучението на доберман, който ще се явява на изложби, се преплитат няколко иначе самостоятелни видове обучение, като: обучение за общо послушание, ХЕНДЛИНГ и да го наречем за по-лесно обучение по спортна дресура (където също има послушание, защита и работа по следа), тъй като добермана е включен в класа Работен.
Обикновено тези обучения се правят от различни инструктори, и от тук понякога може да се породи проблем например, ако при обучението за послушание за някои команди (като ходене до теб и други) инструктора използва строг нашийник, който е предназначен да възпира кучето и да го научи да не излиза пред теб, това може да ти създаде проблем при обучението по ХЕНДЛИНГ, където за стойка, кучето трябва да те дърпа напред, да се изпъне и да застане в стойка. Ако веднъж то е научено със строгия нашийник да бъде възпирано, може да имаш проблеми със стойката, макар, че на ринга не се ползва строг, а друг нашийник, но и той може да му повлияе по същия начин като строгия. Може би първо трябва да се обучи кучето да застава в стойка, а след това да ходи редом до теб? Това и аз не знам, може би някой друг ще предложи вариант.
Аз мисля, че за нашите кучета водещо е обучението по ХЕНДЛИНГ и трябва да изискваме от инструкторите които провеждат другите видове на обучение, доколкото е възможно техните методи да не противоречат на обучението по ХЕНДЛИНГ.
И още един съвет: - ако трябва да използваш строг нашийник, препоръчвам ти де не вземаш този, който се продава масово и който е по-подходящ за дълго-космести кучета, а другия вид от снимката, който е по-щадящ късо-косместите кучета. В София тези нашийници се продават в магазина на пл. "Славейков" и на околовръсния път до Суходол. Не съм сигурен каква е разликата в цените (5-10 лева може би), но ми се струва важно.
Успех на обучението. :->)
Публикувано: 20 October 2008 - 04:49 PM
Виждал съм, че руснаците например често постигат тази стойка с помощта на втори хендлер , който е извън ринга и привлича вниманието на кучето с любимата му играчка, но доколкото знам, в по-белите държави втори хендлер не се разрешава и дори за това могат да дисквалифицират кучето!
Публикувано: 21 October 2008 - 05:20 PM
Публикувано: 21 October 2008 - 08:01 PM
Просто AnubisA зададе въпроса си в тази тема и аз нямаше как да прехвърля отговора си в другата тема - СПЕЦИФИКИ НА ХЕНДЛИНГ И ГРУУМИНГ ЗА ДОБЕРМАН.
Нека продължим коментарите си по този въпрос в темата СПЕЦИФИКИ НА ХЕНДЛИНГ И ГРУУМИНГ ЗА ДОБЕРМАН :sedni!:
Надявам се тези коментари да са от полза за всички Добермани - шампиони, родени в България!!! :->)
Публикувано: 22 October 2008 - 11:15 AM
За хендлинг никъде нищо не съм споменавала :)) нямам абсолютно никакво желание да се занимавам с изложби и тн неща, за да се учи кучката на нужните стойки, движения и тн.
Курса, който ще започнем сега е общо послушание ( за нас с разширени номера, щото фабелита има потенциал и ще е пропуск да не го развиваме ) По нататък ше продължиме със защитата, но друггото лято ще е може би. За сега основния проблем е, че от време на време си сяда на ината много сериозно, и не мога да се справя без помощ с това. Другото е, че няколко пъти вече решава, че някой е опасен за мен и почва да го лае, веднъж даже и директно СКОЧИ. За мен е много важно да овладеем това охранително чувство, не да го подтискаме, а да го овладеем.
За строгия нашийник- с такъв си движиме отдавна, нашия не е като на Дарк, но пак е със съвсем малки фини зъбчета, заоблени отдолу да не дерат. Имаме си и душачка от текстил за по студеното време, но наистина за сега със строгия си вървим най добре :))

Публикувано: 22 October 2008 - 12:12 PM
Мога само да вметна, че изложбите изобщо не са за пренебрегване!
Това е преживяване, не само за собственика, но и за кучето!
Човека се среща със съмишленици! Кучето се среща с други кучета - свиква на социализация т.н.
За мен е разтоварващо и приятно - независимо от резултатите!
Все пак и е коректив, който си заслужава всяко чистокръвно куче!
...
За социализация и дърпане, аз нямам проблеми... в началото на разходката е буйна и нервна..след известно време се успокоява и можеш да правиш всичко с нея! Вече сяда само със знак с ръка, сега ще учим лягане!
Все още се борим с котките! B) Никога не бих ползвал подобен нашийник дето го познавате, камо ли на благо куче като ДАРК, сори Тони ма ти е напълно излишен!

Публикувано: 22 October 2008 - 01:21 PM
С Фабела си трява строг за сега, тегли момичето като фадрома!
Иначе сяда вече само като я изгледам, камо ли знак с ръка или команда.. за лягането също добре се справя, само отказва да ляга навън ( само вкъщи). Дава и двете лапи, зане командата айде гуши!, прескача ( като и е кеф).
Също добре задържа ( даже и пред манджата и котките), ама след това е неудържима. Сега работиме най усилено върху СПРИ! докато тича, върви, играе, яде и тн - все още се мота при някои от дейностите, но поне частичен успех имаме за сега :))
Относно изложбите- може би действително е добре да се посетят една две за да се чуе оценката за кучето, но откъм социализация и тн не мисля че това е най- важното, което трява да преживява.. достатъчно я мъкнеме по сякви вили, градове, паркове и тн.. :))

Публикувано: 22 October 2008 - 03:39 PM
Цитат
Цитат
предполагам,че след като се наяде,му се приисква и друго да направи,така че не го подценявай ;)
Разбрах тънкия намек. Аз си знаех че има някакви заложби, но това не съм го подозирал. Благодаря, че ме светна :yahoo:
Публикувано: 22 October 2008 - 03:47 PM
Цитат
Цитат
Цитат
предполагам,че след като се наяде,му се приисква и друго да направи,така че не го подценявай ;)
Аз си знаех че има някакви заложби, но това не съм го подозирал. Благодаря, че ме светна :yahoo:
Моля,моля...радвам се,че бях полезна :P

"Ако живееш с мисълта за победата,нищо не може да ти се опре"
Публикувано: 22 October 2008 - 06:29 PM
Цитат
Здрасти StormBringer,
За този Дарк ли говориш или за друг? ;D ;D ;D
Всъщност аз ползвам строг нашийник с много къси бодли, а не този, който се продава масово в ЗООМАГАЗИНИТЕ. Без него приучаването към някои команди ще е невъзможно.
Публикувано: 23 October 2008 - 12:16 PM
Наскоро се опитвах да я уча да седи и след като хвърля играчката, и след това по команда да тръгва да я носи, ама не стана. За съжаление на моменти става напълно неуправляема, например като счете някой за опасен през нощта като сме навън, или някое мърсолче като се разпищи из детските площадки ( за това оттам минаваме задължително вързани, и не я пускам на такива места)
Много ми се иска един ден да мога да кажа за Фабела- "да, познавам реакциите и, и да, мога да контролирам поведението и" , защото на моменти е доста противоречива ( както са забелязали някои по прозорливи потребители на форума )

Публикувано: 23 October 2008 - 12:21 PM
Като споделих проблема си с треньораката ( че напада) тя ме посъветва отначало да научим кучето да се подчинява на по основни команди и да е послушна ( т.е. да мога да контролирам чувството и за охрана с НЕ и тн ), а по късно като отрасне - следващото лято- да се направи курс за защита, за да може да се овладее още по добре инстинкта и ( за това казах че първо ще овладеем, а после ща развиваме умението и да пази).
Та да си дойдем на думата, ако имате опит с вашите кучета в този насока, ще се радвам да споделите :)

Публикувано: 23 October 2008 - 01:59 PM
искам да е игриво дисциплинирано животно с което споделяме живота си, и освен на безграничната и любов да мога да разчитам на защитата и ако недай си Боже се наложи, както тя може да разчита на мен. Това че ще се научи да пази значи ли, че няма да е игрива или че ще стане злобна?