Публикувано: 31 March 2012 - 02:40 PM
agalina
Там е работа че от години я дълбая тая проклета "Кастрирай-върни" в големите градове и навсякъде отговорът е един и същ:
- Ама тя не се провежда както трябва.
И в Румъния не се провежда както трябва, и в Москва, и в Петербург. Всеки един здравомислещ човек ще се запита - защо аджеба в толкова различни държави и в различни градове оправдание е едно и същото?
На никой ли не му е направило впечатление че експеримента "кастрирай-върни" се провежда изключително, единствено и само в страните на Източна Европа? На никой ли не му е направило впечатление че експеримента в нито един милионен град в различни държава не е успял, а се е провалил с гръм и трясък? До кога ще продължи тази фаза на отрицание? И коя поредна баба,майка, дядо, дете трябва да са в кома или с ампутирани крайници?
Колко още?
Честно казано от повече две години си пиша с опитни кинолози точно относно тази програма. Не, освен в румънската Орадя, където тук имаше тема за нея, никъде не е успяла тази програма ако не броим Сингапур с град населен с 50 000 души.
Преди години Татяна Любимова, ръководител на център за канис-терапия "Слънчев пес" в Москва, написа една много тежка, тъжна и грамотна статия, наречена "Лаене на свещената крава". Понеже тя се занимава с терапия на деца-инвалиди, тя много обстойно и сериозно подходи към проблема наречен "глутници" и подхранващи. Включително й е се налагало да провежда терапия на момче с ДЦП (детска церебрална парализа) наплашено до истерия от глутницата.
Сякаш не знаете че кучетата в глутница атакуват тези, които се движат странно - възрастни хора с бастуни, слепи с бял бастун и куче водач, малките деца, тичащи и подскачащи.
Та Любимова работи заедно с учебен киноложки център "Кучетата - помощници на инвалиди". В ужасните условия поради "Кастрирай-Върни" те НЕ препоръчват на много хора с увреждания да взимат куче-асистент. Например, абсолютно и категорично не препоръчват куче на човек в инвалидна количка. На епелептик, който кучето може да го предупреди с облайване за началото на припадък. За слепите - видяхте с Невена какво стана, дойдоха от НПО да й дават акъл как трябва да ръси кренверши, а съседката с легена с огризки буквално я наклевети пред училището за "Кучета-водачи". И десетки хиляди хора са лишени от правото си на свободно предвижване единствено и само поради тази причина.
Това отношение към инвалиди, деца и старци е ненормално. В съседната тема се коментират начини да защитим кучетата си от бездомни агресивни, то не бяха шокери, то не бяха кучегони и чудеса, а тук, когато за пореден път пострада беззащитен човек - дразнел ги бил, с камъни ги е замервал.
Дъщеря ми е на 7, но е дребна за годините си. Долу при нас има магазин за хранителни стоки, тя умира от кеф да се прави на самостоятелна и да ходи да купи я хляб, я кисело мляко.
Знаете ли защо я ограничавам? Защото на мъжкаря в нашата глутница муцуната му е точно на нивото на нейното лице. И ако мине детето покрай разхвърлените огризки, оставени от "милозливите" подхранващи, подскачайки и чуруликайки - ... Скалпирани рани на главата на дете са първа първи сред ухапванията.
Не ми се мисли как точно ще реагира глутницата в този момент. А и определено не ми се експериментира. Аз имам една дъщеря и не съм я раждала да ми я изядат кучетата. И аз като остарея не желая да съм храна за тях, за да си начешат глутницезащитничиките свои собствени потребности. И е повече от гнусно да се натъквам редовно и тук и в другите ресурси на определена категория хора, които задължително ще я наплюят жертвата.
Задължително. Нахапан човек? Ми той ги е ритал по муцунките, миличките кротички създания, ми дразнил ги бил, ми с камъни ги е замерял. Това е отвъд всякакви човешки граници. Говорим за неконтрулируеми кучета навън, за Бога.
Това са животни, които следват инстинктите си. За тях е абсолютно нормално да се събират на глутници, те табелки с надпис "Забранено да нападате хората" не четат.
Още страшно много да изпиша по темата как фенките на "Кастрирай-върни" диктуват на цели градове как да ходят на пръсти край глутниците, но няма смисъл. А и рецитации на фенките ги знам наизуст, нищо ново не могат да ми кажат - "Ухапаният от кучета сам си е виновен, изгледал ги е на криво. А който не е съгласен - той е садист". Е, извинявайте, но това наистина не са хора, колкото дълго и да го отричах, сблъсквайки се с тях в други държави.
Дълго стана. Но не се извинявам за което. Съпругът ми познаваше пострадалия, още отпреди 20 години му четеше учебниците.
Чау - кучето, близнало небето...