Публикувано: 31 March 2012 - 02:40 PM

agalina
Там е работа  че  от години  я дълбая  тая  проклета  "Кастрирай-върни" в  големите  градове и  навсякъде  отговорът е  един и същ:
- Ама  тя не се  провежда както  трябва.
И в  Румъния не се провежда както  трябва, и в Москва, и в  Петербург. Всеки  един  здравомислещ  човек ще се  запита - защо  аджеба  в толкова  различни  държави и в различни  градове  оправдание е  едно и същото?
На никой ли  не му е  направило  впечатление че  експеримента "кастрирай-върни" се провежда  изключително, единствено и само в страните на  Източна  Европа? На никой ли не  му е  направило  впечатление че експеримента в нито  един милионен  град в различни  държава  не е  успял, а се е провалил  с гръм и  трясък? До кога ще  продължи  тази фаза на отрицание? И  коя поредна баба,майка, дядо, дете  трябва да са  в кома или с ампутирани  крайници?
Колко  още? 
Честно казано  от  повече  две години си  пиша с опитни кинолози точно  относно тази програма. Не, освен в  румънската  Орадя, където  тук имаше  тема за  нея, никъде не  е успяла тази програма ако не  броим  Сингапур с град населен с 50 000 души. 
Преди години  Татяна  Любимова,  ръководител на  център за  канис-терапия  "Слънчев пес" в  Москва,  написа  една  много  тежка, тъжна и грамотна статия,  наречена "Лаене на свещената крава". Понеже  тя  се  занимава с терапия на  деца-инвалиди, тя  много  обстойно и  сериозно подходи  към  проблема наречен  "глутници" и  подхранващи. Включително  й е  се налагало да провежда  терапия на  момче с  ДЦП (детска церебрална  парализа) наплашено  до  истерия  от  глутницата.
Сякаш  не знаете  че кучетата в глутница   атакуват тези, които  се движат странно - възрастни  хора с бастуни,  слепи с бял бастун и  куче водач,  малките  деца, тичащи и  подскачащи. 
Та  Любимова работи  заедно с  учебен киноложки  център "Кучетата - помощници на  инвалиди". В ужасните  условия  поради  "Кастрирай-Върни"  те  НЕ препоръчват на  много  хора с увреждания да взимат  куче-асистент. Например,  абсолютно и  категорично не препоръчват куче на  човек в инвалидна  количка. На  епелептик,  който кучето  може да  го предупреди  с облайване за началото на припадък. За  слепите - видяхте с Невена какво стана,  дойдоха  от  НПО да  й  дават  акъл как  трябва да  ръси  кренверши, а  съседката с легена  с огризки  буквално  я наклевети пред  училището  за  "Кучета-водачи". И десетки  хиляди  хора са  лишени  от правото си на  свободно  предвижване  единствено и само поради  тази  причина. 
Това  отношение  към  инвалиди, деца и старци е ненормално. В съседната  тема се коментират  начини да  защитим кучетата си  от  бездомни  агресивни, то  не бяха  шокери, то не  бяха кучегони и чудеса, а тук, когато  за пореден  път пострада  беззащитен човек - дразнел ги  бил, с камъни  ги е замервал.
Дъщеря ми е на  7, но е дребна за  годините  си. Долу при нас  има  магазин за  хранителни  стоки, тя  умира  от кеф да се прави на самостоятелна и да   ходи да купи я хляб, я кисело мляко.
Знаете ли защо  я  ограничавам? Защото на мъжкаря в нашата  глутница муцуната  му е  точно на нивото  на  нейното  лице. И  ако  мине детето  покрай  разхвърлените  огризки, оставени  от "милозливите"  подхранващи, подскачайки и  чуруликайки - ... Скалпирани  рани на  главата на  дете са  първа първи  сред  ухапванията. 
Не ми се мисли как точно  ще  реагира  глутницата в този момент. А и  определено не ми се  експериментира. Аз имам   една дъщеря и не съм я  раждала  да ми  я  изядат  кучетата. И аз  като  остарея не  желая  да  съм  храна  за тях, за да  си начешат  глутницезащитничиките  свои собствени  потребности. И е повече от  гнусно да се натъквам  редовно и тук и в другите  ресурси на  определена  категория  хора, които    задължително  ще  я наплюят жертвата.
Задължително. Нахапан  човек? Ми той ги е ритал по  муцунките, миличките  кротички създания, ми  дразнил ги  бил,  ми  с камъни  ги е  замерял. Това е  отвъд  всякакви  човешки  граници. Говорим за неконтрулируеми  кучета  навън, за  Бога. 
Това са  животни, които  следват инстинктите  си. За  тях е  абсолютно нормално да се събират на глутници, те табелки с надпис "Забранено да нападате  хората" не  четат. 
Още  страшно  много  да  изпиша по темата как  фенките на  "Кастрирай-върни" диктуват на цели  градове как да  ходят на пръсти  край  глутниците,  но  няма смисъл. А и  рецитации на  фенките   ги  знам наизуст, нищо  ново  не могат да ми кажат - "Ухапаният  от кучета сам си е виновен, изгледал ги е  на криво. А  който  не е съгласен - той е садист". Е, извинявайте, но това  наистина не  са  хора, колкото  дълго и  да го  отричах, сблъсквайки се  с тях в други  държави. 
Дълго стана. Но не се  извинявам за което.  Съпругът ми  познаваше  пострадалия, още  отпреди  20 години  му  четеше  учебниците.

Чау - кучето, близнало небето...
     Чау - кучето, близнало небето...